a právě v programu NX, když bylo něco třeba změnit, tak jen šáhl do noťasu, udělal klik, klik a jelo se dál. Jenže NX stojí milion korun

Nejlepší je prý Powermill, ten stojí 700 000kč, ovšem ten je vynikající jen v 5 osách, zbytek stojí za prd. Vše mám ověřené, poněvadž jsem
se bavil s technikama, co v tom dělají atd . Problém je spíše v tom, že neexistuje CAM program, který zvládne dobře 2 až 5 os.
Mě z toho vychází stále pouze jediné řešení: koupit programy dva, jeden na jednoduché dílce a druhý na turbíny.
Když to pokrátím více licencema, tak to jde do miliónů a to u ž není to pravé ořechové z hlediska ekonomiky pro firmu.
Před pár lety byl bomba Surfcam, pak ho převálcoval s přehledem Edgecam. Teď válcuje oba dva HSMWorks, jenže není dodělaný.
Z Hypermillu (Westcamu) přešel vývojář do Siemensu, takže NX bude časem asi BEST OF. U Hypermillu je zase slabší podpora,
teda byla před pár lety, nyní mají nového člena do týmu.
Největší průšvih je ten, že všechny tyto programy, jsou postaveny na staré technologii, mají většinou stejné jádro, až na dvě vyjímky.
Z čehož plyne, že je jedno který z těchto programů se používá, jde hlavně o celkové pojetí, hlavně o CAD část.
Z levných CAMů je právě HSMWorks jediný, který je napsán jinak, je to nový CAM. A v tom je právě ta síla. Možná ještě Sprutcam,
ale to si nejsem jistý, ten je taky levný. Je to asi nějak tak, jak tady psalo více lidí: univerzální CAM systém neexistuje, protože je
to vše jen o tom jednom jádře 2 až 5 os.
Trochu mi to připomíná systém Catia, to staré pořekadlo: Celý svět je založený na systému Catia. Všechny automobily se v tom navrhují, takže každý konstruktér
má pak podobné výsledky. Za dva roky bude pak v tom samém i Solidworks V6, bude mít jiné jádro, konečně své vlastní, to zase bude problémů
s kompatabilitou. Pořád bude něco.
Jinak k tomu držáku u HSMWorks: je to výhoda, poněvadž máš jistotu, že nenabouráš. Tohle zatím žádný Cam systém neumí. Tobě to sice ve verifikaci,
jezdí krásně bez kolize, ale obsluha stroje si vyloží nástroj málo a pak narazí. Pak se budete dohadovat o pár vysunutých milimetrů, čí je to chyba,
nebo to bude muset člověk u stroje znova měřit, kontrolovat a to jsou ztráty v minutách, když to takhle udělá s více nástroji, půl hodinka je v tahu-prostoje.
A to se dostáváme zase někam úplně jinam.