uhíkové desky

Technologicke postupy a měřidla v dílně
RCR

13. 2. 2008, 7:40

[/quote]S těmi nástroji souhlas, použít povlakovaný karbid (třeba PCD ale ne nutně) a rozhodně kupovat od strojírenských dodavatelů, ne hobby nebo vybavení pro elektroniku. Obvyklá obava, že stroj. dodavatelé nemají na skladě malé průměry není na místě, fréza 0.1 mm bývá běžná katalogová položka.[/quote]

Vůbec se nedivím že se jedná o položku v katalogu nevyprodanou.Na frézu 0,1mm se jde možná tak dívat ale to je vše.Ten laminát či uhlík frézuji tak třikrát měsíčně jako vícekusovou zakázku a stroj mám vysokootáčkový a profi a tomu kdo mne ukáže frézování nástrojem 0,1 budu všude a celý rok říkat velký vezíre a prokazovat mu náležitou úctu.Slov o tom jak co udělat jsem slyšel mnoho ale činů pojď se podívat málo.A keců se nenajíme.
RCR
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2008, 7:50

RCR píše:Vůbec se nedivím že se jedná o položku v katalogu nevyprodanou.Na frézu 0,1mm se jde možná tak dívat ale to je vše.Ten laminát či uhlík frézuji tak třikrát měsíčně jako vícekusovou zakázku a stroj mám vysokootáčkový a profi a tomu kdo mne ukáže frézování nástrojem 0,1 budu všude a celý rok říkat velký vezíre a prokazovat mu náležitou úctu.Slov o tom jak co udělat jsem slyšel mnoho ale činů pojď se podívat málo.A keců se nenajíme.
Teď nechápu v čem je problém. Frézou 0.1 mm s PCD se obrábějí například grafitové elektrody a sám už jsem nula jedničku také použil. O tom že bych ji snad doporučoval na dělení laminátových desek nepadlo ani slovo :-)
Aleš Procháska
doncarlos

14. 2. 2008, 5:43

Nula jednicka je fakt extrem, ale prumer 0.2 pouzivam v praci docela bezne na hlinikove casti forem.
RCR

14. 2. 2008, 6:37

prochaska:
Tak nevím ,kolega hledá info o tom jak dělit uhlíkové desky.Pokud dobře chápu, tak se jedná o směs uhlíková vlákna+pryskyřice.Třeba vhodné pro modeláře.
A tak nevím jestli já o voze a ty o koze.
Grafit pro hloubičky obrábím též, ale ta odlišnost je diametrální,já ponorky ty letadla.Zkus si ten dotaz ještě jednou přečíst a pak klidně reaguj.
P.S. Pokud admin myslí že tento příspěvek není relevantní ať neváhá a smázne ho.Děkuji.
RCR
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2008, 10:06

RCR píše:Tak nevím ,kolega hledá info o tom jak dělit uhlíkové desky.Pokud dobře chápu, tak se jedná o směs uhlíková vlákna+pryskyřice.Třeba vhodné pro modeláře.
A tak nevím jestli já o voze a ty o koze.
Grafit pro hloubičky obrábím též, ale ta odlišnost je diametrální,já ponorky ty letadla.Zkus si ten dotaz ještě jednou přečíst a pak klidně reaguj.
Ale jo, já ti neodporuju :-) Jen jsem psal něco ve smyslu "není třeba se obávat, že by neměli tenké frézy, vždyť mají i 0.1". A píšu to proto, že už několik lidí mi řeklo, že je strojírenské obchody ani nenapadly, protože mají představu, že frézy pro strojírenství mají zásadně čtvrt metru v průměru nebo víc.

Ta poznámka o grafitu je ale relevantní, uhlík devastuje nástroje ať už je ve vláknech nebo blocích a tudíž na obojí je nutné použít povlaky (TiAlN nebo lépe PCD).[/list]
Aleš Procháska
JooH

14. 2. 2008, 2:10

Ještě dnes se skočím poptat do obchodu ( pár strojních frézek tam snad mít budou ) než je objednám z netu. A mám to brát tak, že ty diamantové jsou také nevhodné?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2008, 2:24

JooH píše:Ještě dnes se skočím poptat do obchodu ( pár strojních frézek tam snad mít budou ) než je objednám z netu. A mám to brát tak, že ty diamantové jsou také nevhodné?
Diamantové jsou vhodné, PCD znamená polykrystalický diamant.
Aleš Procháska
lesso

21. 8. 2008, 6:27

QNX píše:Já radil jak to udělat bez bublin. Rovná podložka (třeba to sklo) je samozřejmost.
http://youtube.com/watch?v=fJuifMOEGqM&feature=related
http://youtube.com/watch?v=Bzi-IMiu_J0&feature=related
zkoušeli jste někdo touto technologií vyrobit sendvičovou konstrukci? Myslím tím sklo/balsa/sklo, nebo sklo/herex/sklo atd... je to vůbec možné? Připadá mi že to pak nemůže protéct skrz tu balsu....
neo

21. 8. 2008, 9:10

Sendvičová konstrukce se dělá z důvodu snížení hmotnosti výrobku.Balsa i herex je porézní materiál a takto ho naplníš epoxidem Tento spůsob je sice o něco rychlejší pro výrobu ale cenově postatně náročnější. Kdysi jsem to zkoušel, ale microbublinek v povrchu jsem se stejně nezbavil. Utěsnit po obvodu podtlak 0,95 na 100% je nad lidský výkon, jednou taková spotřeba epoxidu, všechen pomocný materiál zahodíš. vypadá to jednoduše ale nic moc.
lesso

21. 8. 2008, 10:17

díky, zaujalo mě to hlavně proto, že se nemusíš patlat s epoxydem
QNX
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2008, 12:50

lesso: běžně se to dělá, neměl bys s tím mít žádné problémy.
Mad_BOXs

21. 8. 2008, 4:33

Zde je celkem slušný popis vacuum technologie
http://de.youtube.com/watch?v=noRRQ_1BMtQ&NR=1
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RadekV

21. 8. 2008, 5:19

Ahoj, snad by mi mohl někdo poradit. Potřebuji vyfrézovat do grafitu tloušťky 10mm čtverec 10 x 10mm s co nejtenčím nástrojem, aby rohy měli co nejmenší rádius.

Díky Radek
petrL

21. 8. 2008, 6:20

Pokud se jedná o průchozí díru čtvercového tvaru je možné ji vyřezat na elektroerozivní drátové řezačce s rohy ostrými jako břitva (podle použitého drátu R=0,05-0,15)
RadekV

21. 8. 2008, 7:39

Děkuji, špatně jsem se vyjádřil. Stavím si malé CNC a mám možnost frézovat tyto čtverečky. Jen bych rád co nejmenší průměr frézky. V práci osazuji CBN a PKD monolity, takže si asi nějakou jednobřitou frézku udělám. Počítal jsem tak 3mm. Nemám s frézováním zkušenosti a nevím jakej průměr si při této délce mohu dovolit a jaké řezné rychlosti a otáčky jsou vhodné pro grafit.

Radek
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“