uhíkové desky
Zdravím,
rád bych se zeptal, nemáte někdo zkušenosti s výrobou desek z uhlíku nebo laminátu??? Jedná se mi o to, že mám tkaninu, epoxid+tvrdidlo a potřebuju vyrobit perfektní desky o velikosti 30x30cm a tloušťce 1mm. Děkuju za rady a technologie výroby.
rád bych se zeptal, nemáte někdo zkušenosti s výrobou desek z uhlíku nebo laminátu??? Jedná se mi o to, že mám tkaninu, epoxid+tvrdidlo a potřebuju vyrobit perfektní desky o velikosti 30x30cm a tloušťce 1mm. Děkuju za rady a technologie výroby.
Zaklad k perfektni desce je perfekni lis.Na tuhle plochu tak 20 tun.Cim vic pryskyrice ti zustane v tkanine,tim horsi ma vlastnosti.Tloustku 1mm vytvoris u nizsi gramaze z vice vrstev,ma to lepsi vlastnosti nez jedna vrstva silne tkaniny.Hodne zalezi na pouzite pryskyrici a na teplote vytvrzovani.Ja jsem pouzival 100-120 st.Taky to chce kvalitni separator.
Separator slouzi k odseparovani tkaniny od lisu,jinak se ti to prilepi.
Pouziva se vceli vosk,mikroten a pod.
Pouziva se vceli vosk,mikroten a pod.
Nebylo by pro tebe trochu výhodnější si ty desky koupit?Jsem schopen ti dodat laminátové desky jakékoli síly s profi výrobou v NSR.Kdysi jsem to řešil pro modelařinu ,kterou se profi zabývám ,a dnes si 1 m2 koupím za 19 eur + DPH a mám čas na práci.Pokud chceš dovezu ti cokoli od rozměru 0,75 do 4 mm.
RCR
Zmiňoval jsi i laminát.Uhlík ti udělá v zakázce www.havel-composites.com/index0.php?newlang=czJooH píše:Zdravím,
Nic levného a po skušenosti s tímto laminátem "prepreg?" to již nepoužívám neb kvalita fantastická a pevnost dostačující.
RCR
u Havla jsem kupoval tkaninu a pryskyřici. Ptal jsem se tam na desky, ale možnost výroby na zakázku mi nenabídli. Jen se ještě vracím k tomu tlaku... těch 20 tun zní děsivě. Původně jsem měl v plánu použít 2 desky sešroubované 4 šrouby a dotažené k sobě, ale předpokládám, že to tedy asi stačit nebude. I když asi bude těžké podomácku vymyslet něco jiného...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
0.9 tuny by nestačilo?JooH píše:u Havla jsem kupoval tkaninu a pryskyřici. Ptal jsem se tam na desky, ale možnost výroby na zakázku mi nenabídli. Jen se ještě vracím k tomu tlaku... těch 20 tun zní děsivě. Původně jsem měl v plánu použít 2 desky sešroubované 4 šrouby a dotažené k sobě, ale předpokládám, že to tedy asi stačit nebude. I když asi bude těžké podomácku vymyslet něco jiného...
Aleš Procháska
Použijte vakum. Na 1m2 to dělá skoro 10tun
Na výrobu desek je to výborně použitelné.

Kdyz jsem potahoval uhlikem cedrove desky,mel jsem lis 5 tun na desku 600x400mm. Vysledek se mi moc nelibil.Moc pryskyrice jeste zustalo v tkanine.Pak jsem si to nechal udelat na lisu 30 tun a to bylo to prave.Z tehle zkusenosti ti na tvuj rozmer doporucuji tak 20 tun.
Jo, vývěvu to chce. Základ je dostat tam minimum pryskyřice. Toho dosáhneš bud použitím perforované odtrhové folie a nějaké odsávací vrstvy, nebo lépe "vakuovým injekčním laminováním". Zní to složitě, ale není to tak hrozné a dává to dobré výsledky.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To jsem myslel to vakuum na plochu 30 x 30 cm. Vývěva stačí vodní za pětikilo, viz jiný thread na fóru. Ale nevím jestli to vakuum stačí, s uhlíkovými deskami nemám zkušenost.JooH píše:0,9 tun? to myslíte ty šrouby nebo jak?
A s tím vakuem, na těch nějakých 10tun, to musí zase být odpovídající vývěva ( vysavač asi stačit nebude co?).
Aleš Procháska
tak ten lis 20t udělá asi lepší poměr uhlík/pojivo, ale vývěva dokáže kvalitní desku udělat taky. Záleží natom, jak extrémní jsou požadavky na výsledek. Ta vakuová injektáž má výhodu v tom, že si tkanina nasaje jenom tolik pryskyřice, kolik potřebuje. Nemusí se žádná odstraňovat. Je to čistá práce bez nějakého matlání se s pryskyřicí a neudělá to v desce žádnou bublinku.