5axis - na krokáčích

packa

27. 1. 2013, 2:48

člověče můžeš ty mi říct občas i něco pozitivního ? :D
ne dík cením si opravdu každé rady
packa

27. 1. 2013, 3:15

tak jsem to propojil a co se nestalo ?? chodí to takže velké dík Fupemu a Radkovi B
packa

29. 1. 2013, 6:24

zdravím EMC znalé , v sekci INI mám : 5axiskins.pivot-length ....... kde nastaviji ofset pro osu B
je nějaká možnost jak tento ofset volat a upravovat aniž bych jej musel přepisovat v INI , ale mohl jej volat přímo z EMC ?
fupe

29. 1. 2013, 8:18

packa píše:zdravím EMC znalé , v sekci INI mám : 5axiskins.pivot-length ....... kde nastaviji ofset pro osu B
je nějaká možnost jak tento ofset volat a upravovat aniž bych jej musel přepisovat v INI , ale mohl jej volat přímo z EMC ?
V ini nebo v halu?
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

29. 1. 2013, 10:02

Stav a hodnotu nekterych parametru, pinu upravovat v realnem case lze a u nekterych ne. Zalezi na tom jak je to autor pojal.
Nejjednoduseji to vytestujes pokud hodnotu toho pinu zadas v halshow. A ta se bud zmeni anebo na tebe soft vy_lije nejakou hlasku.

Tusim ze v halshow dole vpravo je radek kde napises zhruba toto:

setp 5axiskins.pivot-length XXXXX

Pokud to jde, tak dalsi nejjednodussi vec je pouzit set prislusneho pinu v XML pythonovskym scriptem.

(k cemu je dobre menit tuto konstantu primo za chodu ?)

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
packa

30. 1. 2013, 5:07

ok díky za pomoc , testnu to a uvidím , více méně to nepotřebuju jen mě to spíš zajímalo
díky
fupe

30. 1. 2013, 8:04

Jeste doplnim Radka.
Jednak muzes nastavit piny, tak jak pise primo v emc v show halconfig v tom řádku vpravo dole, nebo a to se mi osvedcilo vic primo z prikazove radky terminalu.
napises halcmd setp maxkins.pivot-length XXXX a je to.
oproti prvni verzi, ktera je dobra napr na jednu malou upravu se tenhle zpusob hodi na rozsahlejsi testovani treba novejch HAL komponent, kde potrebujes overit jejich chovani v nestandartnich situacich.
dalsi velka vyhoda je, ze terminal ma historii prikazu, takze neni problem se vratit o nekolik prikazu zpet.
Pro slozitejsi modifikace to muzes napsat do scriptu kde postupne volas halcmd a vsechny prikazy ktery potrebujes.
Tohle sem pouzil pri psani konfigurace pro odvalovacku, kde se osa A nejdriv chova jako obyc osa a v pripade odvalovani se nastavi potrebne parametry ozub kola a prepne se to do rezimu odvalovani. Tam je zapotrebi uplne prekonfigurovat chovani osy A a to prave zaridil script s nekolika řádky. na konci lse osu zase prepnout zpet jinym scriptem.

Jeste poznamka k menitelnosti pinu.
Menit muzes pouze I/O nebo IN piny za predpokladu, ze nejsou na nic pripojene. Kdyz sou pripojene, tak si je ale muzes docasne rozpojit prikazem unlinkp. samozrejme to nema vliv na konfiguraci v hal souboru, takze po restartu je vse jako driv.
Dokonce muzes natahnout i chybejici HAL moduly prikazem loadrt nebo loadusr podle druhy. proste vsechno co je v hal konfiguraci muzes delat i za behu programu.

Martin
packa

30. 1. 2013, 9:52

díky ted už to začínám chápat ,
ještě mám jeden dotaz , z nových verzí EMC byla odstraněna konfigurace 5axis ,
znamená to že byla odstraněna tato kinematika z emc a ikdyž si tam nakopčím moji konfiguraci že nepojede nebo byl odstraněn jen ten konfigurační soubor ??
jde mi oto jestly můžu udělat upgrade nebo ne
díky Packa
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

30. 1. 2013, 10:24

5axis kinematika ma dlouhodobe neresenou chybu v offsetech a hlidani softwarovych omezeni rozjezdu os.
Z toho take vyplyva ze nefunguje spravne vypocet akcelerace a vubec rychlosti os.
Je to cele slozite, urcite slozitejsi nez si bezny smrtelnik vubec muze predstavit.
Nevim jak to chces pouzivat , do jiste miry se to da akceptovat. Kazdopadne na chyby v realu brzo prijdes.

( doufam ze nejsem moc negativni :D , kazdopadne muzes pozorovat ze ten negativismus k urcitym vecem ma svoje duvody )

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
packa

30. 1. 2013, 10:38

jasný , že tam jsou chyby vím , je to taky škoda , vím že to taky není nejlepší koncepce , ale zas je docala zajímavá , kritiku beru , to ktomu patří ,
prostě si rád hraju :D
jen mě zajimá jestly to je odstraněno komplet nebo jen konfigurák
fupe

30. 1. 2013, 10:41

packa píše:díky ted už to začínám chápat ,
ještě mám jeden dotaz , z nových verzí EMC byla odstraněna konfigurace 5axis ,
znamená to že byla odstraněna tato kinematika z emc a ikdyž si tam nakopčím moji konfiguraci že nepojede nebo byl odstraněn jen ten konfigurační soubor ??
jde mi oto jestly můžu udělat upgrade nebo ne
díky Packa
konfiguracni soubor nebyl odstranen, ale byla odstranena ta kinematika, takze ti to napise, ze nenasel 5axiskins.
asi by to slo vratit, ale znamenalo by to upravit Makefile, kde jsou odkazy na tu kinematiku pro preklad a samozrejmem taky vratit 5axiskins.c
samotny nakopirtovani rt modulu 5axiskins.ko do spravneho adresare nestaci, protoze je to kompilovany proti jinym verzim RT knihoven.
ale jak pise Radek je to slepa ulicka.
Martin
fupe

30. 1. 2013, 10:55

jestli to chces jenom na hrani tak to muzes zvednou takhle.

odkopiruj si 5axiskins.c nekam na disk. je v adresari. emc2-dev/src/emc/kinematics
pak klidne udelej update na verzi 2.6.0.
vrat ho zpatky
a uprav soubor Makefile v src.

obj-m += trivkins.o
trivkins-objs := emc/kinematics/trivkins.o
obj-m += 5axiskins.o .................. tenhle radek tam dopln.
5axiskins-objs := emc/kinematics/5axiskins.o ................. a tenhle taky
obj-m += maxkins.o
maxkins-objs := emc/kinematics/maxkins.o

a muzes vese kompilovat.

Martin
packa

30. 1. 2013, 11:00

tak to nevím , s tím kompilováním nemám žádné zkušenosti , asi tam dám druhý disk (klon)
a budu to testovat naněm ,
ještě mě napadlo je možné mít uchozených víc verzí LINUX CNC na jednom kompu , a jen volat jednu nebo druhou ?
fupe

30. 1. 2013, 11:03

treba deset verzi. Ja mam tri. Jednu na praci jednu na testovani a jednu z jiny vyvojovy repozitory abych videl co kdo zrovna vymejsli.
Kazdou v jinym adresari a pak jenom nastavis prostredi a system vi jakou verzi mas na mysli.
Musis si je ale samozrejme zkompilovat
Martin.
packa

1. 3. 2013, 4:46

2013-02-27 10.14.17.jpg
netýká se to teda mé 4-5 osy ale je to na stejný stroj kde bud osadím toto vřeteno nebo 4/5osou hlavu , ( na hraní s pětiosou není ted moc času mám nějaké zakázky)
, je to ohromný rozdíl co se hluku týče , odvod tepla je velice slušný že ani teplota na ložiskách není víc jak 65 ° po víc jak hodině chodu , chladič je radiator z favorita a čerpadlo provizorně z ostřikovačů, kupodivu průtok spolehlivě stačí, jen pochybuji o jeho životnosti
Naposledy upravil(a) packa dne 8. 4. 2013, 10:24, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“