Moje frézka na balsu ... TRON

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
jirkal
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2011, 11:50

1) Odpory vinuti okolo 1,5 Ohmu

avsak

2) Modre vinuti je zkratovane na cervene, pro zajimavost modre - cervene = 0,8 Ohmu, modrobile - cervenobile = 2,2 Ohmu, u ostatnich motoru je vse OK

3) Zkratovane vinuti pochopim, ale uz nechapu, pro motor drhne i bez pripojeni, ze bych narazil na kousek s kombinovanou vadou? To je mi podobne.

MULTIMETR DO KAZDE DOMACNOSTI :D Diky vsem za rady a tipy. Ted jeste poresit presnost.
purs

28. 3. 2011, 11:56

Je-li vinuti zkratovane, tak vlivem indukovaneho napeti a zkratoveho proudu pri otaceni motor "drhne". To je normalni, hledej zkrat.
Pavel Urban
sidonie

28. 3. 2011, 11:57

Jak s ním otáčíš rukou, tak vytváříš napětí na cívkách za kterým jde indukovaný proud a ten ti s tím motorem cvičí (drhne) máš z motoru elektromagnetickou brzdu nevizpitatelnýho brzdnýho účinku.
jirkal
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2011, 12:28

No to zni logicky, drhnulo to, protoze jsem mel ehmmmm spojene vyvody jeste ze serioveho zapojeni :idea: Jinak ale super brzda :D Dik, jsem zase o neco chytrejsi.
sidonie

28. 3. 2011, 12:44

Pokud je to po rozpojení OK co se týče zkratu a odporů na jednotlivých vinutích, tak zkus zapojit jen polovinu vinutí a poté druhou polovinu vinutí, abys zjistil v kterém směru jsou cívky namotány a kam se motor točí. Potom už bude jednoduché vydedukovat správné napojení.
jirkal
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2011, 12:55

sidonie píše:Pokud je to po rozpojení OK co se týče zkratu a odporů na jednotlivých vinutích, tak zkus zapojit jen polovinu vinutí a poté druhou polovinu vinutí, abys zjistil v kterém směru jsou cívky namotány a kam se motor točí. Potom už bude jednoduché vydedukovat správné napojení.
Po rozpojeni jsou cervena a modra vinuti porad ve zkratu, uz jsem domluveny s panem Quisem na vymene.
petertn

28. 3. 2011, 1:25

poradte ked zakupit motory , driveri , riadenie ... za rozumnu cenu. dik
jirkal
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2011, 1:27

petertn píše:poradte ked zakupit motory , driveri , riadenie ... za rozumnu cenu. dik
eBay: cncprofikj
cncshop
petertn

28. 3. 2011, 1:49

mam taky pocit ze cnc shop oproti gravosu ma vyssie ceny, uvidime porovnam ponuky
sidonie

28. 3. 2011, 5:36

petertn píše:mam taky pocit ze cnc shop oproti gravosu ma vyssie ceny, uvidime porovnam ponuky
Je nutno brát v úvahu ceny s daní (CNCShop) a ceny bez daně (GRAVOS), nicméně za "rozumné ceny" se v GRAVOSu dá koupit velmi slušná elektro výzbroj dodána na "klíč". Pokud někdo bude porovnávat celkové ceny za komplet řešení (hardware + software) z CNCShopu nebo z GRAVOSu, pak GRAVOS vyjde finančně přívětivěji. Vzhledem k hardwarovému interpolátoru má GRAVOS o hromadu lepší poměr cena/výkon. Interpolátor nabízený CNCShopem nemá podle mě nic společného s nějakou hardwarovou akcelerací případně s nějakým vylepšením neutěšeného stavu softwaru (MACH), který je velmi závislý na konkrétních funkčních sestavách PC.
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2011, 8:02

Ahoj jak řiká Rawen je to chyba na ose Z když vemeš za vřeteno a zakýveš sním tak uvidíš že tam máš vuli. osa Z je chycená k ose X a to už dělá velkou vuli . bouhžel je to Tron :wink: proto si díry na Tronu nefrezuji ale vrtám, to co jde.
jirkal
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2011, 11:25

Pavelono píše:Ahoj jak řiká Rawen je to chyba na ose Z když vemeš za vřeteno a zakýveš sním tak uvidíš že tam máš vuli. osa Z je chycená k ose X a to už dělá velkou vuli . bouhžel je to Tron :wink: proto si díry na Tronu nefrezuji ale vrtám, to co jde.
Ach jo, dneska jsem na to bohuzel musel prijit. Kdybych to vedel driv, tak bych asi TRONa vice zvazil. Chci zkusit plosne spoje a doufam, ze to bude v mezich pouzitelnosti. Musim priznat, ze je to pro me ale velke zklamani. :( Tohle by mel videt kazdy, kdo chce TRONa stavet. Kdyby to byl hlinik, tak pochopim, ale tohle je obycejny sklotextit (cuprextit bez medi).

Pridavam fotku soucastky pro Arducopter (quad helicopter - http://code.google.com/p/arducopter/wik ... e_Assembly), vlevo "normalni" rychlost, nepamatuju si, ale pocitam tak kolem 500-600?, vpravo cca 100, vysledek pouzitelny az na ty diry, ktere bude opravdu treba vrtat.
Frezka 0,8 mm, vysledna velikost 11x11 cm
Přílohy
photo.JPG
sidonie

29. 3. 2011, 4:57

Pořád jsi neudělal nic s nájezdama do materiálu, jediný co jsi udělal, tak že jsi zpomalil posuv na pětinu až šestinu. Co tam máš vlastně za řídící elektroniku? Předělal jsi motory na to paralelní zapojení? Jakou tloušťku materiálu řežeš? S frézkou 0,6 mm bys neměl jít hlouběji jak 0,5 mm při normální řezné rychlosti a posuvu. Kolik tam máš otáček a opět se ptám jaké máš vřeteno? Další dotaz, ta tvoje frézka je opravdu fréza a nebo jen pilník? Všechno souvisí se vším, hlavně na strojku který jak všichni tvrdí má vůle.
rawen
Sponzor fora

29. 3. 2011, 7:44

Ahoj,
já jsem Trona sice před chvílí kritizoval, ale na druhou stranu na něm (s Kressem) dělal třeba i šestkou frézou dost přesné věci (dřevěné do sebe přesně zapadající součásti).
Jak je napsáno o příspěvek výše, chce to brát po menších vrstvách, mít nástroj vhodný pro daný materiál a počítat s tím, že nějaký čas bude trvat nalezení vhodných podmínek.

Radek

P.S.: Jo, a poznání, že k vrtání slouží vrták, mě stálo pár zničených fréz a obrobků.
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
sidonie

29. 3. 2011, 8:09

Vrták je vrták, ale frézou se dá vrtat taky, jen se to musí umět :D
Fréza pr.2 mm s minimálně jedním břitem přes střed pomalu zajíždět po spirále (0,5 mm stoupání spirály) minimálně pr.3 mm výsledného otvoru, maximálně ale pr.3,5 mm (neměl by se překročit dvojnásobek průměru použité frézy, pokud by k tomu docházelo, nemluvíme o vrtání, ale o řezání) a neměl by být problém. Kdo frézou vrtá přímo (kolmo dolů jako s vrtákem), tak musí počítat se ztrátama a nebo frézy upravovat a to nemluvím o přerušování řezu (vrtací cyklus), který se musí nastavit s citem. Jak se na frézu nalepí někde kousek materiálu, tak je to v 80% případů její smrt.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“