Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Root

8. 4. 2015, 6:18

Já také.
Zdenek Valter

8. 4. 2015, 9:32

Miltech píše:
SDC11166.JPG
Dnes jsem také vyzkoušel regulátor otáček a musím říct:" Hoodně dobrý". Zkoušel jsem v rukavici zastavit hřídel :D a ani náhodou! Bastl je hodně ze šuplíkových zásob a zatím jsem zkoušel nastavit nejmenší otáčky a ty mám 750 a poťákem na max 2500.( Nastaveno trimrama). Zvažoval jsem, nastavit trimrama minimální ot. na 1000 a poťákem vytočím 4150 a ostatní bych řešil převodem na předlohu. Dnes jsem si ověřil, že to funguje a teď budu laborovat. Pro další zájemce bych jen připomněl, že odpor 6,8 kila je potřeba nechat na dlouhých drátech, protože dosti hřeje. Je to vidět na "fahradových" fotkách, ale přesto to ještě zdůrazňuji.
Jde nastavit rozsah 100 až 3000 popřípadě 150 ku 4500 ?
Jaké jsou max otáčky ?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Miltech
Sponzor fora

8. 4. 2015, 12:46

Jako každá "stavebnice", tak i tady je prostor pro laborování. Je dobré prostudovat doporučené zapojení obvodu TDA 1085C a dodržet aspoň základní doporučené hodnoty součástek. Na pinu 11 by měl být odpor (R5) 470k a kondenzátor 820 pF. Na pinu 3 je dobré nastavit napětí na 5V, přičemž spodní odpor (R18) se doporučuje 2k (může být v rozmezí 2 až 3 k.) R 13 je dobré nahradit trimrem a nastavit zmíněné napětí na těch 5 voltů. Já jsem zatím ponechal odpor R18 na hodnotě 3,3 kila a pak mě vyšel odpor R13 na 6,8k. Na výstupu z obvodu tj. na pinech 1 a 2 jsem dal odpory (doporučované) 820 k. Tacho je potřeba odzkoušet! Většinou bývá 8-mi pólové a odpor vychází na 2k2. Pak je vhodné spočítat RC článek tak, aby propust byla nastavena na doporučovanou hodnotu 30 Hz a pak vychází kondenzátor C7 na 220n. Kdo má osciloskop, tak vrcholová hodnota napětí má být 1 volt! Potenciometr je dobré zvolit s větším průměrem odporové dráhy pro lepší nastavování otáček. Po těchto úpravách nemá motor tendenci "kopnout " do větších otáček, co se projevovalo na publikovaných záběrech. Já uvažuji o výměně motoru na frézce X2 a nízké otáčky mám 600 a vysoké 10 000. TY vysoké je možné ještě zvýšit až na asi 15 000. Jinak posuzovat otáčky jen podle oka je velmi zavádějící. Člověk by řekl, že je to tak 100 až 200 a otáčkoměr ukáže 600. :D Ještě doplním, že mám motor 450 W. Další změnou už nepodstatnou byla změna odporu R3 na 68k a vynechal jsem odpor R1. ( R3 se nedoporučuje menší než 33k). Zatím mě dosažené výsledky pro moji potřebu stačí, ale nevylučuji možné zlepšení. :D
Thomeeque

8. 4. 2015, 1:00

Pracuje tu už někdo na verzi s rozhraním pro řídící systém (on/off, rychlost, směr..)? Vlastně i enkodér by to mohlo možná částečně zastat, i když bez indexu..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
elbarto

8. 4. 2015, 2:30

... uz se tesime na prvni komercni serie. Nekdo tu psal, ze nechce prodavat smudlalkum co se doma zabijou. Za sebe vyhlaska 50, paragraf 8. Hrani a ladeni me bavi, trapeni s tvorbou tistaku ne. Proto bych uvital tuto formu, pripadne stavebnici v tistakem a soucastkama. Dekuji.
RaS

8. 4. 2015, 5:24

a zrovna ten paragraf 8 ti je uplně k ničemu.. leda že by jsi měl někoho koho by jsi řídil (třeba i sebe) ale pokud bys to dělal sám tak nepotřebuješ 8ku ale 6ku kterou máš samozřejmě taky...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
milou

8. 4. 2015, 7:06

CHlapy mr. Fahrad není k sehnání . Nevíte někdo co s ním je ? Mám u něj objednaný regl , ale nehlásí se . snad žije .
Mex

8. 4. 2015, 7:19

Miltech píše:Jako každá "stavebnice", tak i tady je prostor pro laborování. Je dobré prostudovat doporučené zapojení obvodu TDA 1085C a dodržet aspoň základní doporučené hodnoty součástek. Na pinu 11 by měl být odpor (R5) 470k a kondenzátor 820 pF. Na pinu 3 je dobré nastavit napětí na 5V, přičemž spodní odpor (R18) se doporučuje 2k (může být v rozmezí 2 až 3 k.) R 13 je dobré nahradit trimrem a nastavit zmíněné napětí na těch 5 voltů. Já jsem zatím ponechal odpor R18 na hodnotě 3,3 kila a pak mě vyšel odpor R13 na 6,8k. Na výstupu z obvodu tj. na pinech 1 a 2 jsem dal odpory (doporučované) 820 k. Tacho je potřeba odzkoušet! Většinou bývá 8-mi pólové a odpor vychází na 2k2. Pak je vhodné spočítat RC článek tak, aby propust byla nastavena na doporučovanou hodnotu 30 Hz a pak vychází kondenzátor C7 na 220n. Kdo má osciloskop, tak vrcholová hodnota napětí má být 1 volt! Potenciometr je dobré zvolit s větším průměrem odporové dráhy pro lepší nastavování otáček. Po těchto úpravách nemá motor tendenci "kopnout " do větších otáček, co se projevovalo na publikovaných záběrech. Já uvažuji o výměně motoru na frézce X2 a nízké otáčky mám 600 a vysoké 10 000. TY vysoké je možné ještě zvýšit až na asi 15 000. Jinak posuzovat otáčky jen podle oka je velmi zavádějící. Člověk by řekl, že je to tak 100 až 200 a otáčkoměr ukáže 600. :D Ještě doplním, že mám motor 450 W. Další změnou už nepodstatnou byla změna odporu R3 na 68k a vynechal jsem odpor R1. ( R3 se nedoporučuje menší než 33k). Zatím mě dosažené výsledky pro moji potřebu stačí, ale nevylučuji možné zlepšení. :D
Já jsem nekontroloval všechno, co jsi napsal. Ale jenom pár věcí, které mě koply ne první pohled:
- Piny 1 a 2 nejsou výstupy ale vstupy obvodu TDA1085, měří pomocí nich napětí a proud motorem pro synchronizaci otevírání triaku.
- Z čeho jsi usoudil, že vrcholové napětí tacha má být zrovna 1V? Komparuje se to na mnohem nižší hodnotě, a jediné omezení je, že napětí nesmí být vyšší než 5V, pak je to vyhodnoceno jako chyba tacha.
- Z čeho jsi usoudil, že napětí předpětí proudového omezení má být zrovna 5V? Omezení funguje tak, že od tohoto předpětí se odečítá napětí, které vznikne na těch měřicích odporech. A pokud se po odečtení objeví hodnota menší než 0V, tak se omezí proud triakem. Takže při předpětí 5V by vycházelo proudové omezení na strašně velké proudy.

Z na jiné téma (asi dotaz na Jaru): platí ještě, že se někde kolem tebe dají na šroťáku sehnat/koupit pračkové motory? Pomalu nastane čas, kdy budu mít čas se tomu pověnovat, tak bych potřeboval nějaké 2-3 motory koupit.
Díky za info.
atlan

8. 4. 2015, 8:40

milou píše:CHlapy mr. Fahrad není k sehnání . Nevíte někdo co s ním je ? Mám u něj objednaný regl , ale nehlásí se . snad žije .
Asi toho ma vela,predsa len boli sviatky, posielal som mu mail ohladom podkladov pre regulator a odpovedal az po 3 dnoch. Ale zase poslal o co som prosil. Tak maj strpenie predpokladam ze sa ozve.
Jara

9. 4. 2015, 1:34

Taky mi tu chybí mr fahrad,hlavně na úpravě číňana....Mexi,vždycky je to otázka náhody-získat ten motor. Barko v Zastávce-přešlo mne nadšení-spousty motorů dobrých mají odštípané uhlíky (nové uhlíky stojí přes 400),a mnohé jsou dolámané hrubou manipulací. Do spousty sběr. dvorů tě k tomu nepustí-prý že se to musí odevzdávat zkompletované. Nejlépe mít kámoše opraváře...ale ti to prodají do šrotu jako starý motor-je to nějaká vyšší,a pohybující se cena-než u směsi mědi,nevím. Kovošroty tyto motory vykupují za 10,možná 13 Kč/kg,a prodávají za 20/kg (motory mají od 3 do 5kg)...zrovna předevčírem jsem byl odvézt Fe šrot tady v N. Je tam taková Milka.celkem pěkná,ale neukojená krá.a. Že tam neměla své pohůnky a musela vylézt z budliny byla protivná jak pr... V boudě měla tyto motory 4...paní,podíval bych se na uhlíky a když tak bych jeden koupil-úplně to s ní klepalo neochotou-oddělal jsem u prvního jeden uhlík...hodně ojetý, u druhého krásné,téměř nové-ten bych koupil...hodila s ním 2 m před boudu-paní nemlaťte s tím,já to chci koupit činné. Pochybuji že měl 5kg,na odečet váhy nevidím. 5kg-dal jsem jí kilo,a zmizel od té furie. Motorek fachčí krásně. Mexi,ale i tak jich mám asi 10 na půdě...odzkoušených,nevyužitých,klidně se stav,vybereš si.
Mex

9. 4. 2015, 6:07

Díky za info a za nabídku.
Napadl mě jeden takový (podle mě pěkný) nápad, tak s tím chci poexperimentovat. Takže budu muset nějaký motor sehnat.
elbarto

10. 4. 2015, 4:23

Rasovi "dekuji" za vyskoleni, bez podobneho infa bych se jiste ztratil :-( Chtel jsem pouze naznacit, ze se neplanuji v dilne pri experimentech zabit :-)
Jim112

20. 4. 2015, 10:08

Dneska jsem koupil za kilo druhý motor z kovošrotu, kuchnul jsem ho z pračky. V předešlých příspěvcích bylo uváděno, že na svorkovnici je 6 vývodů. Oba motory co mám jich mají 7. 2 tacho, 2 uhlíky a 3 stator. Tak jak se ten stator vlastně zapojuje. Obě vinutí do série? K čemu tam jsou ty vinutí 2?
Fahrad nereaguje, nevíte kde nechal dělat ty tišťáky? Díky za rady.
Mex

20. 4. 2015, 10:40

Jim112 píše:Oba motory co mám jich mají 7. 2 tacho, 2 uhlíky a 3 stator. Tak jak se ten stator vlastně zapojuje. Obě vinutí do série? K čemu tam jsou ty vinutí 2?
Do série. Buď je to rozdělené vinutí, nebo tepelná pojistka.
Jim112 píše:nevíte kde nechal dělat ty tišťáky?
U Kohouta. Máš to v tom vlákně napsané.
Jim112

20. 4. 2015, 11:06

Díky za rady.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“