Moje frézka na balsu ... TRON
Mražení frézy dopadne špatně, zkřehne a uletí. Mražení se dá použít na gumu, silikon nebo podobný materiály, tam ti to pomůže materiál udržet na místě a zároveň ho nějak extra nepoškodí. Mražení se používá také u pálení laserem, dá se tak zvýšit efektivnost laserového paprsku a řez bývá čistší.
Všeobecná poučka pro vrtání vrtáky přibližně do průměru 12 mm :
Průměr vrtáku * (počet břitů/100)= posuv na jednu otáčku vrtáku
Přepočet na posuv v mm/min. : Počet otáček za min. / posuv na jednu otáčku= posuv v mm/min.
Edit: Oprava průměr se nedělí ale násobí.
Průměr vrtáku * (počet břitů/100)= posuv na jednu otáčku vrtáku
Přepočet na posuv v mm/min. : Počet otáček za min. / posuv na jednu otáčku= posuv v mm/min.
Edit: Oprava průměr se nedělí ale násobí.
No takze vsechno je jinak, dneska jsem v Ostrave kupoval dalsi plexisklo a dozvedel jsem se, ze jsou dva druhy - valcovane a lite.
Valcovane je mekke a lite je tuzsi a tudiz vhodnejsi k opracovani. Ta oranzova soucastka byla z liteho, vrtani frezou bez jakychkoliv problemu, stejne tak obrabeni - troufnu si tvrdit, ze se skoro neda zkazit, jsem toho prikladem
To mekke jsem taky zkousel, jakztakz to slo, ale hloubeni der frezou je pro me skoro nemozne, takze jsem se na to vykaslal a vsechny soucastky budu delat z liteho. Ufff ...
V priloze drzaky elektromotoru (modre plexi), at jsou taky videt nejake obrobky
http://code.google.com/p/arducopter/wik ... e_Assembly" onclick="window.open(this.href);return false;
Valcovane je mekke a lite je tuzsi a tudiz vhodnejsi k opracovani. Ta oranzova soucastka byla z liteho, vrtani frezou bez jakychkoliv problemu, stejne tak obrabeni - troufnu si tvrdit, ze se skoro neda zkazit, jsem toho prikladem

To mekke jsem taky zkousel, jakztakz to slo, ale hloubeni der frezou je pro me skoro nemozne, takze jsem se na to vykaslal a vsechny soucastky budu delat z liteho. Ufff ...
V priloze drzaky elektromotoru (modre plexi), at jsou taky videt nejake obrobky

http://code.google.com/p/arducopter/wik ... e_Assembly" onclick="window.open(this.href);return false;
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj
Používat plexi na díly koptera mi připadá nevhodné kvůli křehkosti a hmotnosti. A šrouby už vůbec ne. Podle mě je vhodnější sklolaminát nebo nějaký plast co se podá. Tohle nekontrolovatelně praskne.
Používat plexi na díly koptera mi připadá nevhodné kvůli křehkosti a hmotnosti. A šrouby už vůbec ne. Podle mě je vhodnější sklolaminát nebo nějaký plast co se podá. Tohle nekontrolovatelně praskne.
Co na to vsechno rict? Ja jsem to nenavrhoval. Akorat ted si vsimam, ze ta jedna placka pod motorem je trosku silnenjsi, predelaaame, at maj sousedi radost 
O modelarine vim asi stejne jako o frezovani, ale to me samozrejme neodradi. Casem zkusim sehnat nejaky mensi kousek sklolaminatu 3-4 mm. Doma mam jen obrovsky kus 1,5 mm tloustky. Mejte se, jedu orat na chalupu.

O modelarine vim asi stejne jako o frezovani, ale to me samozrejme neodradi. Casem zkusim sehnat nejaky mensi kousek sklolaminatu 3-4 mm. Doma mam jen obrovsky kus 1,5 mm tloustky. Mejte se, jedu orat na chalupu.
Dovolím si tipnout, že v tom modelu není plexi, ale polykarbonát. Dost zásadní rozdíl ve vlastnostech i v ceně. Polykarbonát nepraskne ani při drsném zacházení (až v úplném extrému) - viz CD/DVD média.
Polykarbonát na šrouby není moc vhodný, on nemá moc rád trvalé zatížení tahem. Nejhorší je, že nepraskne hned, ale až po nějakém čase, plastikáři tomu říkají koroze pod napětím. Tohle jsme si praxi ověřili na hlavicích T6/22, kde se dokázala roztrhnout tělesa hlavice i když byla matice utažená jen rukou. Nakonec se musel změnit materál na PA6.6 plněný sklem, který má obdobný mech. vlastnosti, ale tímto netrpí.
Šrouby jsem přehlíd a ani o tom, že se polykarbonát trhá jsem doteď netušil (přitom v ohybu a tlaku vydrží opravdu hodně), určitě vyzkouším. Hádám, že se to týká i těhle šroubků http://www.gme.cz/cz/spc312-p662-021.html" onclick="window.open(this.href);return false; ?Zx1974 píše:Polykarbonát na šrouby není moc vhodný, on nemá moc rád trvalé zatížení tahem. Nejhorší je, že nepraskne hned, ale až po nějakém čase, plastikáři tomu říkají koroze pod napětím. Tohle jsme si praxi ověřili na hlavicích T6/22, kde se dokázala roztrhnout tělesa hlavice i když byla matice utažená jen rukou. Nakonec se musel změnit materál na PA6.6 plněný sklem, který má obdobný mech. vlastnosti, ale tímto netrpí.
Použít polykarbonát jsem myslel na tyhle nepřímo odkazované konstrukční díly http://arducopter.googlecode.com/svn/im ... tep_12.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; ... rozhodně bych se neodvážil použít plexi. Praská i při jemném utažení proti kovu. Dokonce mne nedávno plexi nepříjemně překvapilo, když jsem do vyfrézovaných otvorů na matičky - jelikož v plexi závit nevydrží - lehounce zasunul nahřátou matičku, po vychladnutí zakápnul sekundovým lepidlem (klasický kyanoakrylát) a taky během pár sekund popraskalo. O chlazení plexi technickým lihem nemluvě ... před časem se mi takhle rozpadla 5mm tlustá deska, 200mm v průměru (obchodní název Akrylon? už nevím). Plexi je sviňa proradná. Ale zajímavé je taky to, že tak nereagují všechna plexi. Jen nejsem schopen vysledovat rozdíly, protože obchodníci detaily často neznají.
Když už jsme naťukli vlastnosti materiálů ... co takhle polypropylen a HDPE? HDPE mi přijde mechanicky velmi vhodné na podobné hračky a drobné konstrukční díly. Jen je narozdíl od plexi neprůhledné, v lepším případě pastelově barevné. Obojí se dá při nízkých otáčkách a rychlém posuvu obrábět velice dobře.
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Je nějaký zvláštní důvod proč to nemůže být z materíálu, ze kterého se tyto konstrukce obvykle dělají? Tedy ze sklolaminátu nebo uhlíku? chápu že u uhlíku je problém cena, ale u sklolaminátu je to při stejné váze pevnější a odolnější. Šrouby se používají polyamidové modelářské, ale pozor narazil jsem i na takové co byly asi z HDPE a ukroutil jsem je při zašroubování. Ale tohle u MP jet nehrozí, Milan Pokristl je jeden z mála kvalitních výrobců http://www.mpjet.com/market/index.php?m ... cPath=4_18" onclick="window.open(this.href);return false;
U toho HDPE a PP bych viděl jako největší problém rozměrovou stabilitu součástek, oba materiály mají dobré kluzné vlastnosti, PP se používá na kluzná vedení a má taky vyšší teplotní stabilitu, proto se z něho dělají misky do mikrovlnek a různé vařečky, určitě je odolnější než to plexi. Ten HDPE bych řek že se hodí tak akorát na barely, dá se dobře vyfukovat do forem.
U toho HDPE a PP bych viděl jako největší problém rozměrovou stabilitu součástek, oba materiály mají dobré kluzné vlastnosti, PP se používá na kluzná vedení a má taky vyšší teplotní stabilitu, proto se z něho dělají misky do mikrovlnek a různé vařečky, určitě je odolnější než to plexi. Ten HDPE bych řek že se hodí tak akorát na barely, dá se dobře vyfukovat do forem.
No takze, ty motor mounty asi casem predelam do sklolaminatu, pro jistotu. I kdyz jsem zatim nenarazil na to, ze by to nekomu prasklo apod, ale sichr je sichr, ve vzduchu budou litat tisice, coz uz je dostatecny duvod nic nezanedbat 
TED Z JINEHO SOUDKU, urcite jste uz nekomu neco vyTRONili na zakazku, mne se ted take neco maleho vyskytlo (subdodavka pro reklamku), takze bych se chtel poradit o zpusobu, jakym svou praci ocenujete. Je jasne, ze TRON, drivery a hlavne dat to vsechno do kupy/prace = k nezaplaceni. Nerad bych to delal za hubicku a ani moc draze (je mi jasne, ze vse je relativni). Takze kdyby se nekdo chtel podelil alespon o priblizny zpusob, budu rad (ekonomie, obchodni duch atd. jde bohuzel mimo me). Dik.

TED Z JINEHO SOUDKU, urcite jste uz nekomu neco vyTRONili na zakazku, mne se ted take neco maleho vyskytlo (subdodavka pro reklamku), takze bych se chtel poradit o zpusobu, jakym svou praci ocenujete. Je jasne, ze TRON, drivery a hlavne dat to vsechno do kupy/prace = k nezaplaceni. Nerad bych to delal za hubicku a ani moc draze (je mi jasne, ze vse je relativni). Takze kdyby se nekdo chtel podelil alespon o priblizny zpusob, budu rad (ekonomie, obchodni duch atd. jde bohuzel mimo me). Dik.
V prvé řadě se pojisti, zda to skutečně Tron zvládne 
Jinak rozhodně počítat materiál včetně prořezu a zbytků, nové nástroje, včetně dodání, poštovného, atd.
Náklady na energie v dílně po čas výroby.
Cena tvého času včetně příprav a prostojů.
Amortizace stroje - stál 100.000,-, bude mi sloužit 1000 výrobních hodin, tedy hodina stojí stovku (bez servisu, inflace,...)
Záleží jen na tobě, co si napočítáš.
Radek

Jinak rozhodně počítat materiál včetně prořezu a zbytků, nové nástroje, včetně dodání, poštovného, atd.
Náklady na energie v dílně po čas výroby.
Cena tvého času včetně příprav a prostojů.
Amortizace stroje - stál 100.000,-, bude mi sloužit 1000 výrobních hodin, tedy hodina stojí stovku (bez servisu, inflace,...)
Záleží jen na tobě, co si napočítáš.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Radku diky, TRON to zvladne - jde o pismena z bileho "penoveho" plexiskla ci co to je.
Material, zbytky, nastroje, doprava, postovne, to je mi jasne. Energie, spotreba ve wattech resp. kilowattech taky. Do vypoctu amortizace stroje se zatim nechci poustet poustet, co to stalo mam nekde v excelove tabulce a radeji se do ni nebudu koukat
a hlavne nevim, kolik hodin TRON vydrzi.
Uprimne se priznam, ze nevim jak ocenit hodinu sveho casu (na to mi asi vsichni odpovi, ze je to muj problem
). Je podle vas dejme tomu 250-300 Kc / hod moc nebo malo?
Material, zbytky, nastroje, doprava, postovne, to je mi jasne. Energie, spotreba ve wattech resp. kilowattech taky. Do vypoctu amortizace stroje se zatim nechci poustet poustet, co to stalo mam nekde v excelove tabulce a radeji se do ni nebudu koukat

Uprimne se priznam, ze nevim jak ocenit hodinu sveho casu (na to mi asi vsichni odpovi, ze je to muj problem

Neříkej zákazníkovi jednotlivé položky, ale celek.
A s cenou vlastního času to vidím tak, že když seriózně hledám práci, tak na rovinu uvedu, kolik minimálně chci (třeba měsíčně nebo za projekt) - tím odpadne spousta zbytečného nikam nevedoucího vyjednávání.
Jiná věc je, když práci hledáš "zoufale" a chceš se dobře uvést, byť za cenu prodělku.
Každopádně je to zase na tobě.
Radek
A s cenou vlastního času to vidím tak, že když seriózně hledám práci, tak na rovinu uvedu, kolik minimálně chci (třeba měsíčně nebo za projekt) - tím odpadne spousta zbytečného nikam nevedoucího vyjednávání.
Jiná věc je, když práci hledáš "zoufale" a chceš se dobře uvést, byť za cenu prodělku.
Každopádně je to zase na tobě.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
-
- Kontaktovat uživatele:
Bežne mi za cenu na profi cnc obrabacom centre uctovali cenu 2000/hod (bez dane), co je 33/min. Reklamky beru bezne 15-35/min obrábania na cnc fréze, alebo laserom. Ak ide o niečo väčšie, alebo je predpoklad opakovania, nastupujú individuálne dohody. Napríklad písmená z forexu by teoreticky mohli ísť frézovať na jeden úber a teda a zárovň opotrebovanie nástroja nie je veľké. Jednoducho je to na Tebe 

Počas práce s CNC možno fajčiť...