Carl_FM píše: ↑25. 11. 2019, 2:10
Cílem Rusů je z nás čerpat peníze. Tedy chtějí nás mít v takovém stavu, abychom kupovali jejich zbraně a atomové elektrárny. Prostě přesun kapitálu Praha-Moskva, tak jak kdysi.
To jako že bychom neuměli počítat? Že si koupíme stejné zboží za větší peníze nebo horší zboží za stejné peníze?
Já teda myslím, že když nám Rus (nebo třeba Pakistánec) nabídne lepší zboží za lepší peníze, tak si ho koupím. A nebudu volit horší nabídku jen proto, že její prodávající je teoreticky můj kámoš a dal našemu rozvědčíkovi metál.
Tohle může fungovat někde v Africe, kde si něco koupí diktátor svým jediným podpisem, a dostane pak malou domů. Ale v dnešní prodrátované společnosti, kde do všechno můžou kecat všichni, tohle myslím zas tak snadno nejde.
V praxi mám spíš pocit, že jsme koupili zbraňové systémy jen z té západní strany. A nejsem úplně přesvědčený, že vždy s tím nejlepším poměrem výkon/cena. Nakonec jednoho pikolíka kvůli tomu zavřeli na 2 roky do penziónu.
S elektrárnama ze SSSR zatím máme myslím dost dobré zkušenosti. Rusové nabízejí větší vstup našich firem do kontraktu, což je podle mě klíčové. S palivem jsou zatím celkem taky slušné zkušenosti (i když ne optimální, ale co je dokonalé, že).
Kecy o následné závislosti jsou fakt jen kecy. V čem budeme závislí? Řízení stejně dodá Honeywell, Rockwell a co já vím jaké další (vesměs západní) firmy.
Palivo jistě bude koupitelné z více stran.
Tak kde je ta závislost? Není to (opět) jen prázdná nálepka?
Jinak ekonomická výhodnost elektrárny je nejen v její formální ceně, ale i (a hlavně) v podmínkách financování. A věřím, že pár ekonomů s ostrýma tužkama se u nás najde, aby tohle dokázali spočítat.
Pan Babiš má tisíc chyb, ale myslím (doufám), že není takový narcis, aby se potřeboval hřát na výsluní tím, že mu nějaký Američan poklepe na rameno, jaký je geroj, že vybral skvělou elektrárnu zrovna od nich. Když bude nejlepší, tak super. Ale ne jen proto, že je z té správné strany Zeměkoule.