Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
- Zdenek Valter
Ne negativněKvako1 píše:Je tam ta citace tak nevím jestli to myslíš na mě ..??..
u měniče daš stoptlačítko a motor zastaví skoro hned, vykon jde do odporu v měniči.
Pokud je to OT. tak to ignorujte.

Přesně jak to píšeš. Měnič takovouhle funkci má a je to podle mé terminlogie - bezpečně reprodukovatelné řešení.
Popisované řešení triakového regulátoru pro pračkový motor ne. Sorry!
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
-
- Kontaktovat uživatele:
Ty posledni tri videa co daval MAX to je parada, tak nejak si to predstavuju, rozbiha se to pekne, bez toho kopnuti do otacek, to male zpozdeni po zapnuti je detail. Napsal sem primo fahradovi o jeden kompletni regulator, nechci aby to ted bylo nejak nefer vuci nemu ale ten od Maxe se mi libi vic
je videt ze i schema je slozitejsi. Nevim jak je na tom fahrad s casem, ja na to nespecham, ale pokud by si chtel kdoliv jiny s tim hrat a fahrad by to akceptoval, tak mam zajem o komplet modul. Vim ze se tu ted resi menic, nevim jak moc drazzi cenove je ten Maxuv regulator, ale co sem pochopil tak motor s menicem ten kroutak proste mit nebude a je ho potrebuju, navic motor mam doma. Nebyl by problem abych motor treba nekomu poslal a on mi jej poslal zpet i s regulatorem a odladene, nechci to zadarmo, nemam problem zaplatit za dobre odvedenou praci.

Celkem jednoduše...asi je to v čipu...
Naposledy upravil(a) Jara dne 6. 5. 2015, 8:43, celkem upraveno 1 x.
- Zdenek Valter
No to tím ale říkášJara píše:Celkem jednoduše...asi je to v čipu...když prudce něco zastaví motor...kravina-klička,či opravdu když univerzálu tvrdě chytíš do ruky-elektronika-motor asi na 3 sekundy vypadne,a pak se pokouší naskočit znovu-zatím vypneš a zjistíš. Je to takové základní a trochu neodborné,chtělo by to domyslet tento zabezpečovací obvod. Párkrát se mi to u různých strojků stalo,ale jaksi nebyl čas...tam mě spíš štve u některých motorů nejsou z vrchu kryté uhlíky,a krapet Tě překvapí když ji chytneš,když tam s něčím šmrdláš-zatím to přelepuji izolačkou...
1. že ten reg zase o moc větší moment než původní regulátor nemá
2. že nouzové vypnutí neřešíš
Kluci asi budu trošku zaujatej pračkovym motorem protože vim jaká je to hračka. A hračka myslim v tom směru že co tam nastavíš okamžitě to reaguje. A ty otáčky jsou fakt pevné při minimálních otáčkách jsem nebyl schopnej sikovkama zastavit motor.
Ale od začátky koupil jsem čínskej soustruh ve slušném stavu ale s KO elektrikou soustruh mě s cestouvyšel o kolo 4000kč. Regulaci jsem dal dohromady... ale motor byl v háji. A tedka co s tim. V místní převíjárně mi řekli převinutí min 1500 a výsledek žádnej.... Tak jsem se uchylil že se kouknu na měniče a motůrky k nim (samo vše bazarové) A investice cca 2500kč. A řikám si do psí díry. Když za čínskej soustruh nedám to za co ho mohu koupit jetej a funkční.... Tak jsem hledal hledal a našel jsem tady na foru jarův přispěvek. A začalo se mi to hodně líbit. A netrvalo tejden a motal se mi doma pračkovej motor s upravenou regulací z pračky. A byl jsem překvapen.
Měnič je fajnová záležitost ale s motůrkem cca 500w při otáčkách cca 700. Kolik je tam využitelnejch watů při těchto otáčkách?? Ano bezpečnost motoru a regulátoru je druhá věc. Ale zase každej má pračku kde bud. V koupelně prádelně je vlhko někdo jí má ve sklepě kde je prach. A stalo se někomu že ho pračka pokopala. Pračka sama o sobě nejni nějak utěsněná a do toho prach a vlhkost.
Nějsem elektro mág mám učnák elektro a i tak jsem to zvládnul rozchodit z pračkového modulu. Takže ta cesta nebyla tak složitá.
Ale jestli někdo má možnost brzdy propůjčim motor s regulátorem a zajímá mě pračka versus měnič. Ale myslim si že měnič v řadu 500w nebude mít zdaleka na pračku. Jinak měl jsem doma pračkovej motor i 550w
Ale od začátky koupil jsem čínskej soustruh ve slušném stavu ale s KO elektrikou soustruh mě s cestouvyšel o kolo 4000kč. Regulaci jsem dal dohromady... ale motor byl v háji. A tedka co s tim. V místní převíjárně mi řekli převinutí min 1500 a výsledek žádnej.... Tak jsem se uchylil že se kouknu na měniče a motůrky k nim (samo vše bazarové) A investice cca 2500kč. A řikám si do psí díry. Když za čínskej soustruh nedám to za co ho mohu koupit jetej a funkční.... Tak jsem hledal hledal a našel jsem tady na foru jarův přispěvek. A začalo se mi to hodně líbit. A netrvalo tejden a motal se mi doma pračkovej motor s upravenou regulací z pračky. A byl jsem překvapen.
Měnič je fajnová záležitost ale s motůrkem cca 500w při otáčkách cca 700. Kolik je tam využitelnejch watů při těchto otáčkách?? Ano bezpečnost motoru a regulátoru je druhá věc. Ale zase každej má pračku kde bud. V koupelně prádelně je vlhko někdo jí má ve sklepě kde je prach. A stalo se někomu že ho pračka pokopala. Pračka sama o sobě nejni nějak utěsněná a do toho prach a vlhkost.
Nějsem elektro mág mám učnák elektro a i tak jsem to zvládnul rozchodit z pračkového modulu. Takže ta cesta nebyla tak složitá.
Ale jestli někdo má možnost brzdy propůjčim motor s regulátorem a zajímá mě pračka versus měnič. Ale myslim si že měnič v řadu 500w nebude mít zdaleka na pračku. Jinak měl jsem doma pračkovej motor i 550w
Bezpečně reprodukovatelné zařízení s měničem a motorem a motorem z druhé ruky, tj. co kus to original... hihihi.Zdenek Valter píše:Přesně jak to píšeš. Měnič takovouhle funkci má a je to podle mé terminlogie - bezpečně reprodukovatelné řešení.
Ten regulátor otáček sériových motorů prostě reguluje otáčky.
Jak řešíš nouzový stop u pračky/mixéru/sekačky/cikulárky/vrtačky/flexky/malé frézky/malého soustruhu/... tedy prostě tam, kde se běžně používají univerzální motory v sériovém zapojení? Tak úplně stejně se to může řešit zde při použití toho regulátoru. Buď nijak (kde to není potřebné), nebo třeba brzdným odporem a relátkem (pokud je to někde nutné).
- Zdenek Valter
Jí nechci snižovat tenhle typ pohonu. Má oproti všem zásadní technickou výhodu - má zpětnou vazbu. Cena je taky výhodou.mr.fahrad píše:Kluci asi budu trošku zaujatej pračkovym motorem protože vim jaká je to hračka. A hračka myslim v tom směru že co tam nastavíš okamžitě to reaguje. A ty otáčky jsou fakt pevné při minimálních otáčkách jsem nebyl schopnej sikovkama zastavit motor.
Pokud má někdo jistý stupeň znalostí o funkci elektrických obvodů tak ten regulátor rozchodí.
Ale uvědom si, to aplikuješ na rotační stroj. Jak ho zastavíš v případě že se Ti tam třeba začnou namotávat vlasy?
Takže pokud to řešíte jako pohon měl by každý vědět, že to je buď potřeba dořešit, nebo každému důrazně říct rizika, ať si je nese dotyčný sám.
Taky tady nikdo seriózně neprovnal, nezměřil rozsah otáček, moment ...
- Zdenek Valter
Jenže ten měnič není bastlMex píše:Bezpečně reprodukovatelné zařízení s měničem a motorem a motorem z druhé ruky, tj. co kus to original... hihihi.Zdenek Valter píše:Přesně jak to píšeš. Měnič takovouhle funkci má a je to podle mé terminlogie - bezpečně reprodukovatelné řešení.
Ten regulátor otáček sériových motorů prostě reguluje otáčky.
Jak řešíš nouzový stop u pračky/mixéru/sekačky/cikulárky/vrtačky/flexky/malé frézky/malého soustruhu/... tedy prostě tam, kde se běžně používají univerzální motory v sériovém zapojení? Tak úplně stejně se to může řešit zde při použití toho regulátoru. Buď nijak (kde to není potřebné), nebo třeba brzdným odporem a relátkem (pokud je to někde nutné).

Je to zařízení určené k regulaci a v podtatě neřešíš jeho instalaci do obvodů soustruhu ty ji s ním celou nahradíš.
Asynchronní motor je také zpravidla více zakrytý oproti pračkovému.
Co se týče nouzového řešení tak jím prostě zůstane do té doby než se tam ty funkce nouzového vypnutí ( usoustruhu a frézek je to snad i předesáno normou) dají.
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 28. 4. 2015, 12:52, celkem upraveno 1 x.
TA stopka sa da riesit , vyvody z rotora dat do skratu a na stator prviest jednosmerne napatie napr 24V (teoreticky usmernenim sietoveho napetie ale odpor pre zrazanie sa bude velmi hriat tak asi trafko by bolo lepsie) brzdit to bude tak ze vam to prevrati sustruh 

- Zdenek Valter
Jo smozřejmě dá se, ale nikdo se k ní zatím nemělatlan píše:TA stopka sa da riesit , vyvody z rotora dat do skratu a na stator prviest jednosmerne napatie napr 24V (teoreticky usmernenim sietoveho napetie ale odpor pre zrazanie sa bude velmi hriat tak asi trafko by bolo lepsie) brzdit to bude tak ze vam to prevrati sustruh

Ve většině ovládání strojů a´la Seig je relé které jednak odpojí přívod a jednak spojí motor s brzdícím odporem.