oscar píše:ok.
planuju vlastni konstrukci z al profilu neco jako je rebel2.
tyce 10mm
na Z 1203 trapez
uvidim jak to casem dopadne
No ja nevim ...
- portal by mel mit maximalni pevnost v ose X. Svisle ALU profily nejsou v tomto smeru nijak zvlast zajistene. Treba prusa I3 pouziva ram, ktery je v tomto smeru relativne pevny, mendel90 tam ma celkem sirokou desku, ktera je jeste ve smeru Y zavetrovana zezadu (a tim je take zajistena kolmost)
- bude velky problem zajistit kolmost osy Z. Ve smeru X to mozna pujde posunem drzaku tyci, ve smeru Y me nic nenapada.
U prusy to ram resi jen ve smeru X, u mendel90 to zavetrovaji resi i v Y (a take zajistuje, ze se deska neohne). U obou je mozne doladit drzaky Z tyci.
- vodorovna zakladna neni zajistena proti zkrouceni, kopiruje stul. Pokud nejsou vodici tyce osy Y rovnobezne, tak neni mozne srovnat tiskovou plochu do roviny. Jde to resit primontovanim tiskarny na nejakou desku nebo oznacenim mista na stole, kde musi tiskarna stat, ale pride mi lepsi to resit hned v zakladni konstrukci. Deska musi byt tuha, ale nemusi byt presna -to se srovna vypodlozenim uchyceni tyci.
- pro eletricke propojeni os bych uvazoval o plochem kabelu a ohebnem pasku, jako to ma resene mendel90 - je to takove uhlednejsi

- do drzaku se asi nevejde 2.4kg spulka, kterou pouziva treba grrf.de
- urcite bych pouzil fintu s otocenim remenu o 180 stupnu tak, aby jel po kladce proti motoru hladkou stranou. Bud remen jen otocit, nebo spojit ze dvou kusu. Aby to fungovalo, je treba na jedne strane otocit uchyceni remenu.
- na ose X nevidim zadny mechanismus pro napnuti remenu. Mendel90 to resi sroubem, ktery napina remen na voziku, funguje to vyborne (
http://bryanseger.files.wordpress.com/2 ... .jpg?w=450" onclick="window.open(this.href);return false;).
- nevidim, jak je reseno homovani osy Z, ale osobne se mi daleko vic libi varianta, ze se referencuje na maxmalni Z (nahoru). Zezacatku to vypada jako pekna otrava, ale pro normalni praci se sjizdi dolu spolu s nahrivanim hlavy, takze to neni problem. A vzdalenost stolu nastavit do firmware. S Tr12x3 to bude jeste mensi problem.
- nejak bych poresil stirani prachu z vlakna. Ale asi staci pridat neco tesne nad extruder.
Take jsem nikde nenasel poradne info, vychazim jen z galerie na rajce.cz. Kdyztak posli nejaky odkaz ...