driver s a3986 - problem?

jaké jsou rozdíly z pohledu řízení
Odpovědět
PBr
Kontaktovat uživatele:

31. 3. 2008, 7:15

Niekde na nete som videl testovanie mikrokrokovania tak,ze na rotore bolo laserove ukazovatko a na stene bolo pekne vidno ako to ide. Treba tam avsak robit prepocet dlzok. To by bola uloha pre sejosefa, ktory ma postaveny funkcny driver a by nam to overil v praxi. Samozrejme ak sa mu bude chciet....
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

31. 3. 2008, 8:20

CZ_Pascal píše:No to bude asi prave ten problem ze nevidite do alegra dovnitr. Onen spousteci pulz sepne tranzistory. Zacne stoupat proud civkou a az proud civkou dosahne pozadovaneho (porovnanim na komparatoru napeti ridici a napeti na snimacim rezistoru) tak se tranzistory vypnou a ceka se znovu na onen spousteci pulz. A jedine co je tam analogove je ten komparator. Zbytek je digitalni. No a jeste tedy bohuzel frekvence toho PWM tedy to jak casto prichazi ten spousteci pulz a jak douho trva je dano externimi soucastkami R a C. A na tech jsou analogove prubehy, ale tyto prubehy jsou pak stejne prevedeny do digitalni podoby (podle velikosti toho analogoveho signalu, napr vetsi nez 2,5 voltu je logicka 1)

To ze do teto problematiky pletete rychlost reakce motoru na rizeni dokazuje ze jste nepochopil problem ktery sejosef zminoval. Nejde o to jake je spozdeni uvnitr obvodu aby zareagoval na ridici pulz (tedy udelal jeden krok), ale o to ze neni schopen nastavit tak maly proud vinutim aby se dostal do pozadovane polohy motoru. A tim padem presto ze dela mikrokroky tak se motor nehybe (proud civkou se nezmensuje jak by mel aby byl spravny vysledny magneticky vektor) a az se zmeni polarita proudu tak opět neumi tak maly proud jak je pozadovany a motor udela SKOK nekolik mikrokroku. Prestoze driver stihal jednotlive mikrokroky registrovat. Tento efekt se dostavi i pri rychlosti jednoho mikrokroku za sekundu. Nejde o zadne spozdeni uvnitr obvodu.

z ceho vychazi vas poznatek, ze je to rizeni udelane digitalne - mate nejake jine informace nez je DS od A3986? jak mate zhruba predstavu ze je to tedy digitalne realizovane - alespon blokove schema - nejak si totiz neumim predstavit neco pod pojmem zbytek je digitalni

zato zde mam dokument od allegra kde je vnitrek jasne rozkreslen a vyplyva z nej, ze je udelany naprosto stejne jako treba LMDcko - tedy DAC, komparator, D klopny obvod a MKO - divil bych se pokud by to bylo udelane nejak jinak protoze takto to funguje dobre a je to jednoduche

mimochodem hledal jsem nejaky udaj o tom spustecim pulzu jak to nazyvate - co tim myslite v tom originalnim DS - jedine kde je psano 1.5us je cas tzv. blank time jinak jsem nic s casem 1.5us nenasel

jinak pisete zcela v omylu, ze clenem RC je urceno to jak casto prichazi onen spousteci pulz - to je zasadni nepochopeni chopperu - chopper je z principu rizeni s promenlivou frekvenci - proto treba Profistep piska (pri ruznych uhlech natoceni a take v zavislosti na indukcnosti motoru) - rozhodne neprichazi zadny spusteci pulz pravidelne podle nejakeho oscilatoru - ten oscilator urcuje zcela jine veci
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
CZ_Pascal

31. 3. 2008, 8:34

Radku mate pravdu. Nepodival jsem se do datasheetu a mylne jsem predpokladal ze jde o regulaci s konstantni frekvenci PWM. Tohle je FIXED OF TIME takze neco uplne jineho. Jinak tim digitalnim jsem mel na mysli prave onen MKO a D-klopak. Nicmene onen blank time by mohl zpusobovat podobny problem. Momentalne vsak nemam FIXED OF TIME regulaci v hlave tak nerikam ani tak ani onak.
CZ_Pascal

31. 3. 2008, 9:33

RadekCX píše: jinak pisete zcela v omylu, ze clenem RC je urceno to jak casto prichazi onen spousteci pulz - to je zasadni nepochopeni chopperu - chopper je z principu rizeni s promenlivou frekvenci - proto treba Profistep piska (pri ruznych uhlech natoceni a take v zavislosti na indukcnosti motoru) - rozhodne neprichazi zadny spusteci pulz pravidelne podle nejakeho oscilatoru - ten oscilator urcuje zcela jine veci
Jo a jeste k tomu chopperu. Chopper neni zasadne rizeni s promenlivou frekvenci. Viz datasheet L297.

Z tohoto typu chopperu jsem vychazel, nicmene i ten FixedOftime trpi stejnym problemem ktery jsem popisoval a prave ona delka BlankTime v pomeru k Off Time tvori onen minimalni proud.

Driver je vsak navrzen na 16 mikrokroku (jestli se opet nemylim) kde toto nepredstavuje problem. Pri dalsim mikrokrokovani by se uz problem mohl projevit.
CZ_Pascal

31. 3. 2008, 9:42

RadekCX píše: z ceho vychazi vas poznatek, ze je to rizeni udelane digitalne - mate nejake jine informace nez je DS od A3986? jak mate zhruba predstavu ze je to tedy digitalne realizovane - alespon blokove schema - nejak si totiz neumim predstavit neco pod pojmem zbytek je digitalni
Dale co se tyka toho "digitalne" tak mam takovy dojem ze obvod jede vnitrne na 4 MHz takze je tam dostatek digitalniho rizeni. Takze ma predstava je takova ze jedine co je v obvodu analogove je onen komparator a vystupni cast DAC a i vystupni rizeny pro FETy je myslim si blize digitalnimu nez analogovemu.

Ale berte to prosim jako argumentaci a ne jako snahu se za kazdou cenu hadat.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

31. 3. 2008, 10:05

CZ_Pascal píše:
RadekCX píše: jinak pisete zcela v omylu, ze clenem RC je urceno to jak casto prichazi onen spousteci pulz - to je zasadni nepochopeni chopperu - chopper je z principu rizeni s promenlivou frekvenci - proto treba Profistep piska (pri ruznych uhlech natoceni a take v zavislosti na indukcnosti motoru) - rozhodne neprichazi zadny spusteci pulz pravidelne podle nejakeho oscilatoru - ten oscilator urcuje zcela jine veci
Jo a jeste k tomu chopperu. Chopper neni zasadne rizeni s promenlivou frekvenci. Viz datasheet L297.
a jak toho chcete dosahnout - muzete mi to nejak popsat? doposud jsem zil v domeni, ze pokud je pevna doba vypnuti tak jedina moznost jak dotlacit do vinuti spravny proud je promenliva doba zapnuti - tak mi nejak nejde dohromady jak je mozne zajistit aby ten soucet doby zapnuti a vypnuti byl stale stejny

Blank time je tam jen proto, aby nedochazelo k falesnemu vypinani komparatoru pri prechodu z fixed off kvuli dobihajicimu proudu
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
CZ_Pascal

1. 4. 2008, 7:18

RadekCX píše:
CZ_Pascal píše:
a jak toho chcete dosahnout - muzete mi to nejak popsat? doposud jsem zil v domeni, ze pokud je pevna doba vypnuti tak jedina moznost jak dotlacit do vinuti spravny proud je promenliva doba zapnuti - tak mi nejak nejde dohromady jak je mozne zajistit aby ten soucet doby zapnuti a vypnuti byl stale stejny

Blank time je tam jen proto, aby nedochazelo k falesnemu vypinani komparatoru pri prechodu z fixed off kvuli dobihajicimu proudu
To co popisujete plati pouze pro zpusob choperu jak ho implementuje napriklad to Alegro. TOTO VSAK NENI JEDINA MOZNOST CHOPPERU.

Rad Vám to popíšu. Myslim ze uz jsem to tu tak nejak popsal, ale jeste jednou: Frekvence spoustecich pulzu je konstantni. Spousteci impulz preklopi klopny obvod a sepnou se tranzistory. Komparator porovnava jestli neni hodnota proudu v civce vetsi nez pozadovana. A ona taky je protoze je spinaci spicka, ale protoze jeste trva delka spousteciho impulzu tak ten komparator nevypne (uplne to same co BlankTime). Prechodne jevy spinani odezni za rekneme 0.8 uS (to je hodnota vycucana z prstu to se samozrejme lisi podle pouzitych koponent, ale rekneme ze to tak je) a delka spousteciho impulzu je 1.0 uS (taky zalezi na zapojeni. U toho alegra je to rekneme BlankTime 1.5 uS). Proud na snimacim rezistoru uz odpovida proudu civkou a komparator porovnava. Jak roste proud tak roste napeti na rezistoru az se dosahne pozadovane hodnoty a komparator zareaguje a preklopi se klopny obvod spatky a tranzistory vypnou. TED: u FixedOfTime pockam nejakou dobu a pak zapnu a vse se opakuje. Ale u zpusobu ktery popisuji se neceka nejaka doba od vypnuti. Oscilator mi dale bezel a protze od prichodu spousteciho impulzu (tedy ne od vypnuti tranzistoru) ubehla urcita doba tak prijde onen spousteci impulz a jede se nanovo. Protoze nepocitam DOBU OD VYPNUTI jak to dela FxedOffTime, ale DOBU MEZI PULZY je tato frekvence pulzu KONSTANTNI.

Detailneji to snad ani popsat nelze. Simulace kterou jsem uvedl drive v tomto vlaknu pouziva prave tuto metodu KONSTANTNI FREKVENCE PWM.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

8. 4. 2008, 10:36

sejosef píše:Slíbil jsem testování mého driveru a tak tady jsou výsledky. Obvod chodí velice dobře. Myslím že kdybych ho znal dřív tak bych si ušetřil mnoho času. Tranzistory IRFZ24 jsem vyměnil za IRFZ44 (přiliž se hřáli) přičemž jsem nechal odpory do Gate 39R a změnil jsem kondenzátory C1-4 na 22nF. Ke kondenzátoru C5 jsem přidal 10uF takže celkem byly všechny testy prováděny s 13,3uF na Vreg. Bočníkové odpory jsem měl o celkové hodnotě 0.05R (tedy pro provoz při asi 5A/fázi). Co se týče zahřívání obvodu A3986 nepřekročil jsem ani na chvilku teplotu 41 stupňů C. Tranzistory se také víc hřejí když motor stojí než když jede a to i když jsem motor zkoušel v režimu 1/4 kroku při 90kHz (a dokonce i když mám při zastavení Vref na 850mV a při provozu je tam kolem 1850mV). Nepříjemné jsou zákmity na sense kterých jsem se nedokázal zbavit a není je možné ani změřit neboť se kolem obvodu šíří emg. rušení. Vůbec se mi neosvědčili kondenzátory 100nF mezi Drain a Source tranzistorů. Obvod měl větší odběr a evidentně se o něco málo víc zahřáli jak tranzistory tak kupodivu i A3986. Zde dokládám několik osciloskopem zachycených průběhů.
Zdravim, mam otazecku: Jste ochoten se podelit o finalni verzi DPS a osazeni funkcniho driveu? Dekuji. K
stan

9. 4. 2008, 3:16

Nazdar, s A3986 jsem postavil 3 ovladače a všechny bez problému jedou.Je ale pravda že než jsem postavil první tak jsem spálil dva obvody
ale vždy to byla moje chyba na plošňáku a že jich tam bylo :D a to na druhém i na třetím. Tím chci říct že pokud se při stavbě držíte zapojením uvedeném v katalogu výrobce a nejsou chyby na plošňáku tak to prostě musí fachat! A teď k zapojení, jelikož nemám po ruce schéma v elektronické podobě alespoň nastíním jak to mám zapojený.Naprosto přesně dodržuji zapojení katalogu Allegro s tím že CREG a všechny CBOOT mají hodnotu 0,22mikro.K vývodu 17 a 32 (SENSE)proti mínus mám blokovací kondenzátor 100n,stejně tak k vývodu 21 REF. Referenční napětí získávám kombinací rezistoru 2K2 a trimru 10K připojeného mezi +a zem 5V kterým obvod napájím.ROSC vývod 23 je 20K. MS1 MS2 PFD1 PFD2 Reset SR jsou připojeny přes samostatné odpory 2K2 na +5V a jumpry na zem. Nasazený jumper =log.0 V bodě kde jsou odpory 2k2 připojeny na +5V je proti zemi konenzátor 100n. Vstupy Step Dir Enable jsou oštřeny před připojením na LPT optočleny 6N137 před nimi je ještě zapojení s hradel 7404. Toto zapojení včetně 6N137 je tady někde na fóru. Celý ovladač je napájen z jednoho transformátorku který má dvě samostatné vinutí. Vinutí jsou taktéž samostatně usměrněny a stabilizovány na 5V. Jedna část napájí 7404 a druhá samostatný A3986 (tato úprava zachovává optické oddělení a nezatěžuje LPT napájením 7404 ).Tranzistory jsou typu IRLZ34N. Tak to je vše. Ovladače skvěle šlapou ve všech režimech krokování, rc články nejsou potřeba,nestavíme svářečku ani teslův transformátor :D a pozor!!! napájení 5V musí běžet dříve než hlavní napájení motoru, to je můj postřeh a při vypínání se 5V vypíná jako poslední, jinak často hoří A3986 . A ještě jeden důležitej postřeh k pájení těch melejch potvor. Základem je přesnej plošňák.Plošňák potřeme kalafunou a v místě pájení A3986 pocínujeme,umyjeme lihema znovu potřeme kalafunou rozpuštěnou v lihu. Naprosto přesně(pozor na orientaci IO)usadíme IO překontrolujeme pod lupou a krátkým tahem mikropájky připájíme první a poslední nožičku aby integrák držel. Potom hrubým způsobem přepájíme cínem všechny nožky jak leží a běží nehledě na zkraty mezi nožkymi ale zbytečně jej nepřehříváme a na závěr vezmeme odsávací licnu, lze koupit v GM as za 50Kč a mikropájkou nahříváme licnu a současně s ní přejíždíme vývody integráku směrem od obvodu ven. Kapilarizační efekt licny odsaje všechen přebytečný cín včetně zkratů mezi vývody. Zvládne ti i naprostý lempl a je to super připájený. :D Jo a ještě zasílám nejaké foto. Tak hodně zdaru!
Přílohy
P1233313.jpg
P1233311.jpg
P1173299.jpg
sejosef

11. 4. 2008, 4:19

Moc se mi nechce dělit se o finální verzi driveru :-). Leda by mě někdo nabídnul něco jako finální verzi CNC řízení s ARM procesorem nebo tak nějak :-). Přecijen jsem na tom strávil nějaký čas a ono to svoje know how má. Finální verze by měla mít také v sobě jiný procesor a chci si s ní vyzkoušet změnu decay módu za chodu. Pravděpodobně bych vytvořil dvě verze protože jsem zjistil že do asi 3A/fázi se dá driver provozovat i bez chladiče s SMD mosfety. Nepodařilo se mi zničit žádný z obvodů A3986 ani když jsem ho zapínal při testech asi tisíckrát a rozhodně 5V naběhlo později než napájení pro motory. Také jsem zjistil že filtrace na piny Sense není nutná a dokonce pokud je špatně zvolená tak pokřiví sestupnou část proudové zubaté sinusovky při vyšších rychlostech dřív než je to nutné. Testoval jsem driver i se vstupním signálem 280000mikrokroků/sec. a nedělá mu to žádné problémy. Zde přikládám několik obrázků první verze mého driveru než jsem na nich provedl všechny testy :-).
Přílohy
Spodek
Spodek
Zhora
Zhora
Detail - jednovrstvý DPS vyžaduje propojky
Detail - jednovrstvý DPS vyžaduje propojky
Pupak
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2008, 5:13

Mozna,az si trosku projdes tohle forum,zjistis,ze tu spousta lidi dava zadara sve znalosti.Ono je to jaksi smyslem tohoto fora.Pokud se ti podari objevit Ohmuv zakon a mas pocit,ze bys na tom mel nutne zbohatnout, tak je lepsi o tom ani nepsat.
Formulace : "Ja vim jak, ale ja vam to nereknu", sem jaksi nepatri.
sejosef

11. 4. 2008, 6:02

Pupak píše:Mozna,az si trosku projdes tohle forum,zjistis,ze tu spousta lidi dava zadara sve znalosti.Ono je to jaksi smyslem tohoto fora.Pokud se ti podari objevit Ohmuv zakon a mas pocit,ze bys na tom mel nutne zbohatnout, tak je lepsi o tom ani nepsat.
Formulace : "Ja vim jak, ale ja vam to nereknu", sem jaksi nepatri.
Nehodlám na tom bohatnut. Živím se něčím jiným a tohle je jen můj koníček. Pravda je taková že zatím ani nemám co nabídnout kromě své první verze. Zdá se mi že až na výjimku tu není mnoho lidí kteří by se dělili o opravdu podrobné informace. Celá diskuze probíhá tak nějak obecně takže se není od čeho odrazit. Také vím jistě že sem chodí lidé kteří mají více zkušeností s A3986 než já a přesto se v tomto vláknu, ani neozvali. Proč myslíš že to neudělali? Asi je to prostě v nás češích kteří se snaží vyždímat peníze ze všeho. Proto rači chodím na zahraniční fóra kde tohle dělají jen východňáci :-) a ti ostatní jim to baští protože na to nejsou zvyklí :-).
Pupak
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2008, 6:32

No vidis,alespon mas jasno v tom,kam patris.
Josef
Sponzor fora

11. 4. 2008, 7:35

2 sejosef: Tak, máš jasno, jak to má chodit na fóru. Až se budeš příště chtít na něco zeptat, zrovna napiš, co za radu dáš!
sejosef

11. 4. 2008, 9:04

Josef píše:2 sejosef: Tak, máš jasno, jak to má chodit na fóru. Až se budeš příště chtít na něco zeptat, zrovna napiš, co za radu dáš!
KJaždý má právo na vlastní názor. Omlouvám se a už nikomu odpovídat nebudu :? .
Odpovědět

Zpět na „krokove unipolarni bipolarni a servomotory“