jednoduché vřeteno pro DPS
to vřeteno z té ebaye nebo většina hřídelů je v nějakým h6 takže aby to drželo s přesahem tak ta díra musí být třeba R7 S7.. to může bejt tak 30-40mikronu do minusu při té hřídelce 10mm..otázkou ovšem je jestli umíš udělat díru na půl stovky přesně.. ten loctite požere i desetiny 

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
loctite udrží takové věci bez problémů, ale vyžaduje nějakou vůli pro nasazení. Holt tam nějaké lepidlo být musí.
Co to radši zalepit polotovar a obrobit řemenici až potom v hrotech. Bude s vřetenem perfektně sedět. Akorát by to chtělo rotační osu na CNC a nebude to zrovna jednoduchý program, i když.....
Pro vysvětlení moc nevěřím v dodržení dobré souososti hřídele a řemenice zvláště na ty strašně vysoké otáčky.
Co to radši zalepit polotovar a obrobit řemenici až potom v hrotech. Bude s vřetenem perfektně sedět. Akorát by to chtělo rotační osu na CNC a nebude to zrovna jednoduchý program, i když.....
Pro vysvětlení moc nevěřím v dodržení dobré souososti hřídele a řemenice zvláště na ty strašně vysoké otáčky.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Cjuz píše:loctite udrží takové věci bez problémů, ale vyžaduje nějakou vůli pro nasazení. Holt tam nějaké lepidlo být musí.
mě se líbí jak tady všichni mluví o loctite jak kdyby byl jen jeden typ , jen unás ve firmě se jich používá asi 12 druhů ,
jsou třeba loctity které se dávají do spáry max 1 stovka , jiné vyžadují 1-2 desetiny , jsou vysokopevnostní řady , jsou vytěsnovací , jsou zajištovací . to jen tak aby řeč nestála .
A mě se moc líbí, jak někdo chce obyčejnou soustružnickou práci dělat na CNC a ještě k tomu v rotační ose, pokud se jedná o profil řemenice, tak ten se za předpokladu nástroje dá ručně obrazit klidně na tom soustruhu nebo nechat na druhou operaci na frézku, ale v každém případě k tomu nebude potřeba rotační osa 
Lepidlo má vliv pouze na jednu jedinou věc a to na vyvážení celku, přece jen se nemusí roznést ideálně rovnoměrně na miliontinu gramu že?
Takže konečné vyvážení, pokud bude vůbec potřeba se musí udělat na celé sestavě.
K pevnosti lepení, na produkční mašině se mi protáčely spojky na náhonu protivřetene, což způsobovalo velký problém při opakovaném polohování. Spojky dotáhnout již nešly, tak lepidlo pomohlo, drží to na dvacítce hřídeli 3kW servo s 30Nm krouťákem už přes pět let
Jediný problém nastává při výměně řemene, na to tam vlastně ty spojky byli, teď se musí povolit komplet celý motor a trochu mu domluvit, aby uhnul kousek stranou. Operace na půl dne, ještě štěstí, že řemen vydrží minimálně dva roky

Lepidlo má vliv pouze na jednu jedinou věc a to na vyvážení celku, přece jen se nemusí roznést ideálně rovnoměrně na miliontinu gramu že?

Takže konečné vyvážení, pokud bude vůbec potřeba se musí udělat na celé sestavě.
K pevnosti lepení, na produkční mašině se mi protáčely spojky na náhonu protivřetene, což způsobovalo velký problém při opakovaném polohování. Spojky dotáhnout již nešly, tak lepidlo pomohlo, drží to na dvacítce hřídeli 3kW servo s 30Nm krouťákem už přes pět let

Jediný problém nastává při výměně řemene, na to tam vlastně ty spojky byli, teď se musí povolit komplet celý motor a trochu mu domluvit, aby uhnul kousek stranou. Operace na půl dne, ještě štěstí, že řemen vydrží minimálně dva roky

RE: packa
Dobrá poznámka mám jich taky hodně a už nad tím moc nepřemýšlím, beru to jako samozřejmost.
RE: sidonie
Asi jsem pro řemenici zvolil nesložitější výrobní variantu
Nemyslel jsem že by hmotnost lepidla ovlivnila vyvážení. Měl jsem namysly že řemenice bude přilepená mimo osu což může udělat celkem hodně. Sice to budou desítky mg duralu mimo osu ale v těch otáčkách s možným rozkmitáním nevím, nevím.
Když si člověk spočítá tak to na ty točky musí být celkem přesné. Třeba viz http://www.turba.sk/dynamicke-vyvazovanie-staticke.htm
EDIT: ještě mě napadlo co vyrobit hřídel komplet bez nějakých velkých caviků a pak ji dát někam vyvážit?
Dobrá poznámka mám jich taky hodně a už nad tím moc nepřemýšlím, beru to jako samozřejmost.
RE: sidonie
Asi jsem pro řemenici zvolil nesložitější výrobní variantu

Nemyslel jsem že by hmotnost lepidla ovlivnila vyvážení. Měl jsem namysly že řemenice bude přilepená mimo osu což může udělat celkem hodně. Sice to budou desítky mg duralu mimo osu ale v těch otáčkách s možným rozkmitáním nevím, nevím.
Když si člověk spočítá tak to na ty točky musí být celkem přesné. Třeba viz http://www.turba.sk/dynamicke-vyvazovanie-staticke.htm
EDIT: ještě mě napadlo co vyrobit hřídel komplet bez nějakých velkých caviků a pak ji dát někam vyvážit?
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Ty velký točky asi budou problém z více důvodů, už se s tím začínám smiřovat, představoval jsem si to moc jednoduše. On i ten HTD pásek má podle katalogu limit 20000RPM (který se nezdá být odvozený z maximální obvodové rychlosti, asi se tam začnou dít i jiný neplechy). Uvidim, jak se to bude chovat, asi to nebudu příliš hrotit, jestli to bude spolehlivě vrtat PCB na nižších točkách, tak mi to asi bude stačit.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
čemu říkáš HTD pásek? řemenu? kde jsi vyčetl těch 20000ot?Thomeeque píše:On i ten HTD pásek má podle katalogu limit 20000RPM (který se nezdá být odvozený z maximální obvodové rychlosti, asi se tam začnou dít i jiný neplechy)
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Jo, jasně, řemínku (150-3M-6), vyčteno z katalogu, str. 49:RaS píše:čemu říkáš HTD pásek? řemenu? kde jsi vyčetl těch 20000ot?Thomeeque píše:On i ten HTD pásek má podle katalogu limit 20000RPM (který se nezdá být odvozený z maximální obvodové rychlosti, asi se tam začnou dít i jiný neplechy)
Advantages
• 3M and 5M PowerGrip® HTD® are designed for speeds up to 20,000 rpm and capacities up to 10 kW.
• The optimised tooth form permits high loads to be transmitted, even in small pitches.
• Peripheral speed up to 80 m/s.
• Efficiencies up to 99%.
• Compact design.
• 25% improved tooth jump resistance vs. CTB.
• Long service life and maintenance-free.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mám takovej revoluční nápad
Vyfrézovat dráhu pro cjuzovo vyvažovací kuličky přímo do tý hnaný řemeničky, plánoval jsem jí tak jako tak ze dvou půlek, to celkem neni nic proti ničemu, hmm..

No nevim. Rychle jsem prolistoval, co rika google a vyvazovaci kulicky jsou dost magie. Do vlastni rezonancni frekvence hridele situaci zhorsi nebo v lepsim pripade neovlivni. Pak je to hodne slozite, system se chova chaoticky, a asi od dvojnasobne rychlosti vyvazuji temer vzdy. Pri rozbehu se za urcitych vychozich podminek muze vytvorit konfigurace, kdy se kulicky pohybuji pomaleji nez osa a tato konfigurace muze zustat stabilni az do vysokych otacek.Thomeeque píše:Mám takovej revoluční nápadVyfrézovat dráhu pro cjuzovo vyvažovací kuličky přímo do tý hnaný řemeničky, plánoval jsem jí tak jako tak ze dvou půlek, to celkem neni nic proti ničemu, hmm..
U vretena by to mohlo mit katastrofalni nasledky - 10krat nabehne bez problemu, pojedenacte se kulicky usadi tak, ze ho dokonale rozvazi... kdyz uz to clovek nehlida.