přemýšlím nad jednoúčelovým vřetýnkem, které by bylo součástí celého takového "Z" přípravku pro výrobu DPS případně jinou jemnější práci (byl by na něm umístěn i laser pro LDI, webkamera, možná i jednoduchá dotyková sonda a nevylučuju, že mě napadne ještě něco). Mělo by hlavně vrtat a i zlehka frézovat (snové by bylo dostal se na úroveň tohoto proxxona, kterého na podobné tásky používám momentálně a který mi v pár ohledech nevyhovuje, nicméně není to podmínka). Mělo by být hodně přesné co se házivosti týče.
Momentálně to vidím takto (kamerka /vlevo/ a laser /vpravo/ jsou tam jen hodně divoce nastřeleny pro nějakou představu):
Pro jednoduchost jsem vyfotil serepetičky, na ktéré přijde řeč:
Vřeteno by bylo určeno jen a pouze pro nástroje s 3,175mm (1/8") dříkem. To je řekl bych alfa a omega mého nápadu (zbytek v podstatě můj nápad není, někde už jsem něco podobného viděl), kompromis, od kterého si slibuju, že bych tak mohl dosáhnout poměrně jednoduše kýžené přesnosti. Byla by v něm vyvrtána přesná díra, která by pohltila kompletní dřík (23mm). Zhruba deset posledních mm by bylo vřeteno rozčtvrceno, to byla "kleština". Utažení bych myslel maticí a mírně kónickým závitem (asi na vřetenu, případně v custom matičce). Ve vřetenu by byl vyvrtán i kolmý (na osu) 3mm otvor pro vložení utahovací tyčky (matice by se utahovala normálním klíčem, tyčkou by se blokovalo protáčení vřetena). Otvor pro tuto tyčku by zároveň byl "výfuk" otvoru pro dřík. Myslíte, že by toto upínání mohlo fungovat? Je to navrženo tak, aby to šlo vytvořit z 8mm tyče (to je průměr vřetena, ložiska jsou tedy 8mm, závity M8). Vřeteno by u spodní ložiska bylo zajištěno závlačkou (fialová), u vrchního opět maticí, která by umožnila doladit předepnutí.
Další, na co bych se rád zeptal, je, jaký použít typ řemínku/řemeniček a zda by mohla fungovat řemenička, vysoustružená přímo do vřetena (průměr ca 7mm)?
Soustružení vřetena a řemeničku motoru bych zkusil zadat CNC Davidovi, matice by určitě bylo taky potřeba "líznout" a nevím, jestli je možno nějak docílit u běžných matic rozumného vyvážení..?
Dík, T.
PS: Motorek QK1-0175 na obrázku se mi náhodou dostal do ruky, je z inkoustovky Canon i560, přijde mi, že má celkem páru (parametry se mi dohledat zatím nepovedlo), jen bych asi musel převodem zvýšit otáčky.. možná není vhodnej, je tam spíš ilustrační