Pavla XY dotaz k technologickým možnostem reprap

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
BIGG

22. 9. 2013, 1:44

robokop píše:a co to nevymyslet cestou recyklaci ale proste ten drat nakalibrovat pruvlakama za studena?
dalo by se?
koupit lacinou spulku a pretahnout ji na konstantni prumer, tak jak se to dela se zelezem

Zní to hezky, ale jak by jsi si to představoval, přeci jen železo a umělá hmota je na tom s opracováním hůře. Mě spíš napadla vysokootáčková frézka ale otázka zní, jak dlouho vydrží nástroj.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2013, 4:33

BIGG píše:
robokop píše:a co to nevymyslet cestou recyklaci ale proste ten drat nakalibrovat pruvlakama za studena?
dalo by se?
koupit lacinou spulku a pretahnout ji na konstantni prumer, tak jak se to dela se zelezem

Zní to hezky, ale jak by jsi si to představoval, přeci jen železo a umělá hmota je na tom s opracováním hůře. Mě spíš napadla vysokootáčková frézka ale otázka zní, jak dlouho vydrží nástroj.

no asi je mozne oboji
ted jde o to jestli to chce nekdo vyvynout
vzhledem k poptavc to muze byt i dost zajimave
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
packa

22. 9. 2013, 5:18

a co kdyby se spřáhly tři válečky mezi kterými by byla mezera přesně na potřebný průměr , ty by se samozřejmě točily a z toho konstantní odtah drátu , prostě by ten drát naválcovaly na potřebný průměr ???
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2013, 9:25

Mám lepší nápad, průměr drátu je de fakto lhostejný, pořeší se výměnou vstupní trysky. Na komoru přibyde tlakový senzor a automatika bude místo konstantního přísuvu drátu hlídat konstantní tlak a teplotu. Pořád si myslím, že ty průmyslové extrudéry se nevyvíjely do dnešní podoby zbůhdarma, takže vymýšlíte vymyšlené.
Per aspera ad astra
BIGG

23. 9. 2013, 10:01

Výborně, ale prvotní myšlenka byla udělat home-made systém na zlevnění provozních nákladu. Osobně si myslím, že průměr drátu nebude až tak kritický, že spousta záseků vzniká v tiskových hlavách v posunu materiálu. Sám mám v plánu si postavit jednu mašinku na laboraci s 3d tiskem, tak ty problémy mě budou teprve čekat.

Ale když se podíváš na cenu regranulátu nebo granulátu třeba na http://www.plasticportal.sk" onclick="window.open(this.href);return false; a cenu za hotový drát, tak se ani nedivím, že se nad tím vážně uvažuje.

Nemáš někde aspoň fotku tlakového spínače, nějak mi není jasný princip snímání na výstupní trysce, ona se nezanese a čidlu nevadí teplota cca 250°C?
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2013, 1:36

Představuji si komůrku s membránou a k tlakovému senzoru by mohla vést kapilára.
Per aspera ad astra
rollfree

23. 9. 2013, 5:51

Ben Ash píše:Představuji si komůrku s membránou a k tlakovému senzoru by mohla vést kapilára.
Ale presne tohle jsem navrhoval tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=120456#p120456" onclick="window.open(this.href);return false; , nacez jsi me zkritizoval, ze to nemuze fungovat. ;-)
Udrzovat konstantni teplotu chci olejovou lazni, a udrzovat tlak nikoli jeho merenim nekde v roztavenem plastu, ale naopak ten konstantni tlak generovat stlacenym vzduchem, ktery pak bude ten plast vytlacovat (coz je velmi snadna metoda).
Chybi mi jedine - sehnat nejakou kovovou nadobku se sroubovacim vickem, ktera snese 2-4 bary. A pak nekolik hrsti granuli nebo ABS odpadu.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
BIGG

23. 9. 2013, 5:59

rollfree píše: A pak nekolik hrsti granuli nebo ABS odpadu.

s tím nebude problém, mám toho na tuny
rollfree

23. 9. 2013, 6:05

BIGG píše:
Sedliste jsem si vzdycky spojoval jen s krasnym drevenym kostelikem. A ejhle, ona je tam i lisovna plastu. :-)
(jsem puvodem z Frydku)
BIGG

23. 9. 2013, 6:16

rollfree píše:
BIGG píše:
Sedliste jsem si vzdycky spojoval jen s krasnym drevenym kostelikem. A ejhle, ona je tam i lisovna plastu. :-)
(jsem puvodem z Frydku)
Ano, tak nějak to je, mimo jiné kostel je po rekonstrukci, ale lisovna plastů tu není a doufám že ani nebude... mám tady zbytek z minulé akce a tak se mi to jeví jako dobrý nápad to mé "malé" množství zužitkovat. Nebráním se konstruktivním nápadům které povedou ke zdařilému závěru.
Sám jdu na to vlastní hlavou, i když už mám vynadáno, že se to tak nedělá. Nemám potřebu toho tlačit na kilometry, stačí málo ale jistě se dříve nebo později dopracuji k nějakému výsledku. Max. to skončí ve šrotě :lol: a další týden v prdelce.
Kdo si hraje nezlobí a do hospody se mi fakt nechce :lol:
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2013, 7:54

Když už jste tu seveřani tak teda profláknu, že coby chlapec jsem krásná léta prožil ve Sviadnově. Co se týče tavby, tak si opravdu nemyslím že by ty navrhované principy byly úplně stejné. Každopádně pokud máš možnost a chuť to zkusit, bránit ti nemohu :)
Per aspera ad astra
drk222

24. 9. 2013, 3:03

zz912 píše:A co takhle na to jít z druhé strany? Zvládnout měřit průměr laciné špulky před vstupem do tiskárny a dle toho upravovat parametry tisku?
Nedalo. Průměr mý vliv i na to jak dobře je regulovaný výtlak. (menší průměr vede v krajním případě ke zpětnému toku materiálu) musel by se měnit i průměr vyhřívané komory.... A už vidím jak to přesně měříš. A to ani nemluvím o problémech s posuvem drátu a jeho přítlakem.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2013, 12:33

Tak už jste někdo pokročil se stavbou extrudéru pro výrobu filamentu? Já jen že pokud to někomu uniklo tak na Makezine.com je článek kde je nafocený nejjednodušší kontinuální extrudér. Co mě přišlo naprosto genitální (geniální) je použití vrtáku do dřeva místo šneku. Jo a ještě odkaz http://makezine.com/projects/guide-to-3 ... -extruder/
Per aspera ad astra
rollfree

19. 11. 2013, 5:19

Ano, pouziti vrtaku do dreva je osvedcena metoda, zatim snad vsechny jednoduche DIY konstrukce pouzivaji toto reseni.
Ty sofistikovanejsi konstrukce pak pouzivaji snek soustruzeny, a to tak, ze se vyska volneho prostoru ve sneku smerem k trysce snizuje, takze pri posunu granulatu dochazi k jeho docela intenzivnimu stlacovani, ktere ho jednak zhutni, navic se tim padem i sam zahriva.
Ten odkazovany tutorial je skutecne pekny.
rollfree

19. 11. 2013, 9:48

S tema PETkama to asi nebude tak jednoduche.
Plast pro 3D tiskarnu musi mit urcite vlastnosti. Zejmena musi mit schopnost vzajemneho spojovani-se. Ty jednotlive vrstvy se musi k sobe dobre lepit a vytvorit vicemene kompaktni blok. A v tom to bude asi s PET slabsi.
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“