Stavba a provoz 3D frézky
Nejlepší je když se do strojařiny snaží kibicovat nestrojaři a vymýšlet jak by se to dalo udělat postavené na hlavu a na druhé straně nekompromisně prosazovat znalosti norem pro elektro. Asi málokoho soudného (snad kromě číňana) napadne použít jedničku drát na přívod od svářečky ke kleštím, nebo zapojit fázi na kostru, tam kde je potřeba stabilizované napětí nezapojím napětí ze sítě. Když někde přijde osadit rezistor, tak je úplně jedno jaké hodnoty a watáže atd, atd. To bych byl za blba, ale že usadím diletantsky lineár a ještě to budu tlouct do hlavy nezkušeným je asi úplně normální...Cjuz píše: Ale jo, jo, máte ve všem pravdu.
Jak to teda udělat když nejsem schopen připravit odpovídající plochu (zarážku / lišty)? Jediné co mám je ofrézovanou rovnou plochu.
Má vůbec smysl v tomto případě používat kolejnice nebo je lepší něco jiného? Pochopte že ne všichny mají k dispozici strojní vybavení a udělat přesně zarážku není jen tak a nejsem si jistý kolik to dá práce (cena) nechat si to udělat zakázkově.
Nakonec to vypadá že bez správného uložení kolejnice je lepší podepřená tyč a ušetřené peníze investovat do větších vozíků nebo do hospody
Občas je vhodné přečíst co napíšu.Josef píše:Nejlepší je když se do strojařiny snaží kibicovat nestrojaři a vymýšlet jak by se to dalo udělat postavené na hlavu a na druhé straně nekompromisně prosazovat znalosti norem pro elektro. Asi málokoho soudného (snad kromě číňana) napadne použít jedničku drát na přívod od svářečky ke kleštím, nebo zapojit fázi na kostru, tam kde je potřeba stabilizované napětí nezapojím napětí ze sítě. Když někde přijde osadit rezistor, tak je úplně jedno jaké hodnoty a watáže atd, atd. To bych byl za blba, ale že usadím diletantsky lineár a ještě to budu tlouct do hlavy nezkušeným je asi úplně normální...Cjuz píše: Ale jo, jo, máte ve všem pravdu.
Jak to teda udělat když nejsem schopen připravit odpovídající plochu (zarážku / lišty)? Jediné co mám je ofrézovanou rovnou plochu.
Má vůbec smysl v tomto případě používat kolejnice nebo je lepší něco jiného? Pochopte že ne všichny mají k dispozici strojní vybavení a udělat přesně zarážku není jen tak a nejsem si jistý kolik to dá práce (cena) nechat si to udělat zakázkově.
Nakonec to vypadá že bez správného uložení kolejnice je lepší podepřená tyč a ušetřené peníze investovat do větších vozíků nebo do hospody
Nikomu jsem netvrdil že je správné lieár jen tak přišroubovat, pouze jsem na informaci že se volně šroubovaný lienár posunuje vlivem vibrací reagoval že když se správně na podklad přilepí rozhodně s ním vibrace nehnou. Jak pak psal RaS je ovšem technicky skoro nemožné usadit lineár jen na rovnou plochu přesně a tudíž je hrana pro opření nutná. To je celé šlo jen o ty vibrace.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
a to že je něco hobby znamená, že to musí být postavené blbě?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Měl jsem pocit že je zde na fóru člověk od toho aby se něco dozvěděl a zvládnul s pomocí odborníků i něco postavit.
Jednání typu seš blbec, vůbec tomu nerozumíš tak radši nikdy nic nikam nepiš mi nepřipadá moc profesionální.
Stále někoho shazovat je snadné, ale někdy dotyčný (i já) opravdu neví ty důvody proč to tak nejde. A pokud je mu jeho omyl vysvětlen rozhodně se posune dál a není důvod mu připomínat jeho neznalost, už to ví.
Ani u výrobce se nedozvím proč se něco dělá právě tak a ne jiným způsobem. Je tam pouze stroze napsáno udělej takto. Nepochybuji že je to správně, ale informaci že když to budu chtít dělat jinak bude to špatně z těchto důvodů dostanu právě zde což je podle mě to správné. Zvláště u hoby mašin bude kompromisů víc a víc a když někdo chce usadit lineár blbě je to jeho kompromis. To že k nim třeba přišl jako slepej k houslím neznamená že hned poběží nechat frézovat přesné uložení.
Pokud je toto fórum určené pouze pro strojaře tak klidně odpochoduji stačí říct a omlouvám se Pepovi z depa za toto extenpóre na jeho stavbě frézky.
Jednání typu seš blbec, vůbec tomu nerozumíš tak radši nikdy nic nikam nepiš mi nepřipadá moc profesionální.
Stále někoho shazovat je snadné, ale někdy dotyčný (i já) opravdu neví ty důvody proč to tak nejde. A pokud je mu jeho omyl vysvětlen rozhodně se posune dál a není důvod mu připomínat jeho neznalost, už to ví.
Ani u výrobce se nedozvím proč se něco dělá právě tak a ne jiným způsobem. Je tam pouze stroze napsáno udělej takto. Nepochybuji že je to správně, ale informaci že když to budu chtít dělat jinak bude to špatně z těchto důvodů dostanu právě zde což je podle mě to správné. Zvláště u hoby mašin bude kompromisů víc a víc a když někdo chce usadit lineár blbě je to jeho kompromis. To že k nim třeba přišl jako slepej k houslím neznamená že hned poběží nechat frézovat přesné uložení.
Pokud je toto fórum určené pouze pro strojaře tak klidně odpochoduji stačí říct a omlouvám se Pepovi z depa za toto extenpóre na jeho stavbě frézky.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kluci - klídek, ať si odsud zbytečně nevyštípeme dalšího, dle mého názoru velmi chytrého člověka. Já osobně si od Cjuze s chutí přečtu každý příspěvek, i kdyby byl v tématu, které mi není blízké.
Teoreticky jsou šrouby určené pouze pro axiální zátěž, ale ukažte mi zařízení, kde ani jeden šroub není namáhán také na střih ... Já osobně si myslím, že na hobby mašince nikdy nevyvinu takové síly, že by mi to cuklo s lineáry, které jsou pouze přišroubované. A i kdyby, tak znovu seřídím geometrii a nic se neděje. A u kolejnic do 0,5 m bych nečekal výrobní křivost, kterou jsme schopni svými hobby prostředky změřit. Samozřejmě se všichni shodneme, že zafrézovat je to správné a lepší, ale rozhodně neplatí, že když něco není zcela správně, že to nemůže uspokojivě fungovat.
Teoreticky jsou šrouby určené pouze pro axiální zátěž, ale ukažte mi zařízení, kde ani jeden šroub není namáhán také na střih ... Já osobně si myslím, že na hobby mašince nikdy nevyvinu takové síly, že by mi to cuklo s lineáry, které jsou pouze přišroubované. A i kdyby, tak znovu seřídím geometrii a nic se neděje. A u kolejnic do 0,5 m bych nečekal výrobní křivost, kterou jsme schopni svými hobby prostředky změřit. Samozřejmě se všichni shodneme, že zafrézovat je to správné a lepší, ale rozhodně neplatí, že když něco není zcela správně, že to nemůže uspokojivě fungovat.
Petr Spáčil
taky názor, jsem hobík mám doma pouze svinovací krejčovskej metr a podle něj je to OK, takže je to OK.. a když to dostane ránu, jakože si myslím, že právě v hoby sféře to tu ránu dostane asi častěji a krejčovskej metr ukáže že už to asi není rovný tak to znovu nějak pobouchám a OK..Krutor píše:Kluci - klídek, ať si odsud zbytečně nevyštípeme dalšího, dle mého názoru velmi chytrého člověka. Já osobně si od Cjuze s chutí přečtu každý příspěvek, i kdyby byl v tématu, které mi není blízké.

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Josef: neurážej se, myslím že zrovna Ty jsi jeden z těch, kdo má čím přispět a Tvé příspěvky jsou z nejlepších
problém je v tom, že Tobě, strojařovi s letitými a velkými zkušenostmi a navíc darem je srozumitelně předat, se snaží oponovat kdejaký 18-ti letý kluk, který vědomosti a zkušenosti nahrazuje sebevědomím
nedivím se Tvé reakci, tohle vydrží jen člověk, který na to má náturu
dokud si ten 18-letý sameček, který ještě nedostal od života po hubě, třeba nevezme kus jeklu, neudělá na něj svár a pak ho osobně někam neupne, nevezme podruhý v životě do ruky hodinky a nezkusí si to sám srovnat, z geometrie na základní škole dostal za 4, protože přece takový pí..... v životě potřebovat nebude, bude tu házet setinama a tisícinama ostošest
on si třeba ani nedokáže představit že ten pořádně uložený lineár bude svou funkci plnit stejně přesně po 20 letech se zatížením xxxx
když ho totiž dostane do ruky, je to lesklejší, snadnějí jezdící a rovnější než cokoli, co do té doby viděl
to tak prostě bylo, je a bude a těžko s tím něco uděláš
prostě to ber jako oběť položenou na oltář strojařiny
problém je v tom, že Tobě, strojařovi s letitými a velkými zkušenostmi a navíc darem je srozumitelně předat, se snaží oponovat kdejaký 18-ti letý kluk, který vědomosti a zkušenosti nahrazuje sebevědomím
nedivím se Tvé reakci, tohle vydrží jen člověk, který na to má náturu
dokud si ten 18-letý sameček, který ještě nedostal od života po hubě, třeba nevezme kus jeklu, neudělá na něj svár a pak ho osobně někam neupne, nevezme podruhý v životě do ruky hodinky a nezkusí si to sám srovnat, z geometrie na základní škole dostal za 4, protože přece takový pí..... v životě potřebovat nebude, bude tu házet setinama a tisícinama ostošest
on si třeba ani nedokáže představit že ten pořádně uložený lineár bude svou funkci plnit stejně přesně po 20 letech se zatížením xxxx
když ho totiž dostane do ruky, je to lesklejší, snadnějí jezdící a rovnější než cokoli, co do té doby viděl
to tak prostě bylo, je a bude a těžko s tím něco uděláš
prostě to ber jako oběť položenou na oltář strojařiny
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- Pepa z depa
... sakra Josef na tu dlouhou odpověď jsem zrovna čekal, samozřejmě doufám oproštěnou od všech věcí ega a zaměřenou pouze k tomuto vláknu, já totiž dávám tento týden stůl na frézku, na kterou už čekám měsíc !!! tak to nechci pos..at, další šanci už do konce prázdnin nedostanu, chci udělat neoblíbené drážky o 1,5 - 2 mm širší jak kolejnice a vmáčknu tam zboku min. 2,5mm jehlu, takže by to mělo pořád tlačit, je tu jediné ale, v drážce se drží emulze, kdežto vedle hrany odteče na plochu, takže nakonec ta hrana je asi fakt nejlíp vymyšlená
... tzn. zase to překreslit. Jinak díky, že jste si tak ostře vyměnili názory, hodně jsem se dozvěděl a posunul dál, opravdu, jenomt Cjuz to za mě odskákal
díky všem a mír v srci chlapi

Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
tak si přečti zbytek toho příspěvkuoscar píše:nechapu souvislost vyse uvedeneho s tim jak se navrhuje uchyceni linearu.testone píše:dokud si ten 18-letý sameček, který ještě nedostal od života po hubě
motaj se tu jako obvykle dohromady dvě věci
pohled profíka, který navrhuje uložení lineárního vedení do broušené hrany na masivním odlitku s o tři řády větší tuhostí než má samotný profil vedení, s ohledem na max. přesnost, životnost a reprodukovatelnost
pohled amatéra, pro kterého je tyč toho lineárního vedení to nejpřesnější, co kdy měl v ruce, a sama o sobě použitá proti všem zásadám jako nosný prvek překonává svou tuhostí, přesností atd. všechno to co je okolo i představy konstruktéra, a přesto to balzový žebra a plastiky s jelenem v mlze bude frézovat dostatečně dobře
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
[quote="Pepa z depa"]... chci udělat neoblíbené drážky o 1,5 - 2 mm širší jak kolejnice a vmáčknu tam zboku min. 2,5mm jehlu, takže by to mělo pořád tlačit... [quote]
Zkusils někdy nalisovat něco někam s přesahem 0,01 mm?
Slyšels někdy něco o lícování?
Zkusils někdy nalisovat něco někam s přesahem 0,01 mm?
Slyšels někdy něco o lícování?