Pokus se železem

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2013, 7:51

vencavagon píše:Rozumný slovo, potíž je v tom, že hledám lehkou věc na těžkou práci.
To půjde asi opravdu vyřešit těžko a budu muset ustoupi nějakým směrem.
Vypadá to tak, že směr ze kterého nemůžu slevit je hmotnost, to znamená ve výsledku tak 60 - 70 kg max v případě nerozebíratelného stroje.
O těžkých strojích nemá absolutně smysl uvažovat.
To znamená - je reálné u těchto strojů obrábění duralu a mědi? Myslím zhruba u portálovek o celkové hmotnosti 70 kg.

Ještě se zeptám takto na základě tvoji odpovědi - pokud bych tedy vyrobil portálovku o celkových rozměrech dejme tomu 600x400x300 mm s tím, že rám bude z U80 a portál Z U120, případně O120 bude to schůdné řešení?
No s tou hmotností je to vždy problém ... třeba tahle hračka http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t=11954" onclick="window.open(this.href);return false; přestože má základnu, sloup a kryty z duralu má ve finále cca 120kg a rozhodně nebude žádnej dravec.... Resp. při obrábění oceli jsem ji celkem hravě rozechvěl, takže si myslím, že musíš buď slevit z požadavků nebo přidat na hmotě....
Oproti tomu mám ještě FC16, která má cca 200-260 kg a to už je i na oceli úplně někde jinde. Jinak ale třeba soustruh Schaublin má lože s vřeteníkem cca 50-60kg a obrábí to excelentně cokoliv. Jenže to je v litině a finesách, který u tý firmy vyvíjeli generace... Ovšem třeba posuvy toho Schaublina (102-ka) jsou tak 60x80mm. Myslím, že by se dala i portálovka udělat tak, aby byla opravdu hodně tuhá a zvládla náročnější obrábění (nikoliv ale na +/- stovku a při omezených rozjezdech :wink: ) . Jenže nebude nejspíš za cca 25k. výsledek obrábění z toho co postavíš, ale těžko odhaneš dopředu a nejspíš Ti tady nikdo rozhodování neulehčí. Pohybuješ se totiž celkem na hraně (možná i kus za hranou) možností zvolený koncepce co do materiálů, hmotnostních požadavků atd...
RaS

24. 8. 2013, 7:51

já kdybych měl dělat tuhou lehkou konstrukci tak se vykašlu na ocelovou traverzu typu U třeba 80, ale hledal bych uzavřenej profil, případně bych udělal uzavřenej profil z duralovejch desek se žebrama, jinak když chceš lehkej tuhej stroj tak to nemůžeš přehánět s rozměrama.. 600x400x300 to je prostě kráva na těch tvejch 60kg.. odpočítej vřeteno, motory,šrouby, lineáry a co ti zbyde?
já dělal někomu portál asi jako tohle:
portal rez.JPG
z 12mm desek ze 7075ky bylo to 180x150 a 700dlouhý uvnitř 12 žeber, vše sešroubovaný a skolíkovaný a podle simulací to bylo mnohem tužší než ocelová traverza 150x150x8 a vážilo polovinu, ale stálo 10x tolik :D a jen tak pro info takováhle traverza z těch desek vážila asi 16kg.. a jen materiál se šroubama a kolíkama stál asi 4000 .. ta ocleová traverza vážila asi 25kg a stála asi 500 :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
vencavagon

24. 8. 2013, 7:54

Kvako1 píše:jj , ale je jich tam víc na koukani :) něco takoveho by jsi chtěl ??
JJ, to by se mi líbilo.
Moc se mi také líbí ta MS 300, ale to jsme zase u toho jak s BF20. Hmotnost - nerozebíratelnost.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“