CNC z "polymerbetonu"

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
azamo

27. 3. 2016, 9:11

lubbez píše:Mašinka se mi líbila, ale viděl jsem videa a tak nevím. Co však vím na sto procent, Andrew je seriozní a spolehlivý obchodní partner. Nikdy jsem ho neviděl, ale párkrát jsme spolu spolupracovali. Neumím si představit, že by něco na jeho příspěvku nebylo pravdivé.
Tohle můžu potvrdit ,také jsem s Andrewem spolupracoval .
Bylo by dobré kdyby se tu vyjádřil někdo další ,kdo koupil frézku od unixe .
Andrew

27. 3. 2016, 2:52

S dalším příspěvkem jsem čekal na vyjádření výrobcem a očividně nezklamal. Aby bylo každému jasné kdo je kdo, tak se nejprve raději představím. Jmenuji se Plachý Ondřej a vystudoval jsem inženýra na Technické Univerzitě v Liberci obor Automatické řízení a inženýrská informatika, což není strojařský obor ale obor na fakultě Mechatroniky, tedy nejsem strojař a proto zde na fóru jsou moje příspěvkem prozatím spíše charakteru otázek než odpovědí. Již téměř deset let se zabývám vývojem, výrobou a prodejem příslušenství pro vzduchové pušky-větrovky (PCP) a to zejména regulátory tlaku a momentálně budeme na trh uvádět pneumatický násobič tlaku na 300bar. Mnou založená firma je již delší dobu předním světovým výrobcem regulátoru pro větrovky a dané zboží vyvážíme do zhruba 70 zemí světa http://www.altaros.cz" onclick="window.open(this.href);return false; . Prozatím jsem podal jeden užitný vzor a jeden patent a další patenty přijdou s vysokou pravděpodobností tento rok. V tuzemsku jsem většinou střelecké komunity považován za předního odborníka na obecnou problematiku PCP vzduchovek. Pod nickem Altaros jsem na speciálních střeleckých fórech poskytl lidem hodně informací a ještě o mnoho víc v emailech a při osobním jednání.
V C-N-C komunitě jsem relativní nováček a prozatím jsem předělal 2 soustruhy na CNC včetně mnou navržené unikátní automatické nožové revolverové hlavy na 8 nástrojů přičemž na obou strojích se dá s trochu snahy udržet přesnost obrobku do +- 0.01mm. Také jsem musel předělávat klona BF 20 od CauCau (přestavba na CNC frézku ) a to konkrétně oba šrouby matice a domky pro osu X a Y.
Nemám potřebu na někoho házet špínu, když si to nezaslouží, na to opravdu nemám vzhledem k časovému vytížení a svým projektům čas, ale naopak jak ve svém oboru, tak i jinde v životě se nehodlám smířit s přístupem lidí jako je zmíněný výrobce, kdy většina lidí jen sklopí hlavu a řekne, tak jsem naletěl. Pokud totiž toto udělá každý, tak lidé jak zmíněný výrobce nemají důvod se změnit a celá společnost zůstane tam kde je. O to horší je, pokud se takoví lidé prezentují v hobby komunitě, kde právě až na výjimku člověk potkává především slušné lidi a ztrácí více ostražitost, než v běžném světě. Za mě mohu říct, že jsem zde na foru potkal vesměs jen slušné lidí s kterými jsem dle mého názoru (a dle příspěvku vidím že i podle jejich názoru a tímto jim děkuji za veřejnou podporu) dokázal úspěšně spolupracovat s prospěchem na obou stranách.
Veřejně se můžu přihlásit, že to byla zejména moje chyba v tom, že jsem si nákup nepohlídal. Dnes už vím, že nákup stroje bez předchozího proměření je jako kupovat zajíce v pytli. Hold chybami se člověk učí .

Jelikož prodejce zde řekl spoustu věci, tak jsem se rozhodl zkopírovat jeho text a dát na pravou míru každou informaci kterou napsal (tím se také omlouvám za délku příspěvku) :

„ Jelikož vím, že je naprosto neúčinné se zde proti takovýmto praktikám obhajovat, uvedu zde na pravou míru pouze stav věci. „

Výrobce očividně ví, že se těžko bude bojovat proti pravdě a mnou předloženým důkazům, zatímco on zůstane jen u pomluv. Já naopak nemám důvod nezodpovědět dané otázky.

„Pan Plachý ode mne koupil frézu. Jeho zadání znělo naprosto jasně. Ta nejlevnější varianta na obrábění hliníku, bez vřetene. Mnou bylo doplněno o podmínku o použití vřetena 0,8kw a nástrojů do pr.6mm. Bez výhrad souhlasil.“

Jelikož mám kompletně celou emailovou komunikaci tak vím, co jsme probírali. Vzhledem k výpadům prodejce s její zveřejněním počkám dokud nezjistím, zda je to právně možné i bez jeho souhlasu. Poptávka byla za kolik, přičemž výrobce dával ceník dílů a pak řekl, že má jeden stroj těsně před dokončením bez vřetene. O žádné nejlevnější variantě nepadlo ani slovo, jen řekl, že nejnižší možnou cenu za komplet může dát …. . To že frézka je určena na hliník je pravda, ale že by to bylo v zadání výroby těžko, když výrobce hned v prvním mailu napsal údaje o rychlostech a hloubce pro obrábění oceli. Žádná podmínka o použití vřetene 0,8kW nebyla to si výrobce teď vymyslel. Dokonce mi posílal odkazy, kde kupuje vřeteno na variantu 0,8kW a 1,5kW, přičemž 1,5kW neměl prodejce skladem několik týdnů, takže jsem po přečtení vlákna od Pepa z Depa koupil 2,2kW vodníka s kterým zde lidé měli zkušenosti. Po nákupu zmíněného vřetene a zjištění že uchycení na stroji (obyčejné laserové výpalky) jsou pro průměr 65mm a já měl 80mm (stejně jako odkaz výrobce na 1,5kW vřeteno) mi výrobce frézky nabídl, že pokud bych nesehnal výrobu držáku, tak ji může zajistit (výrobu perfektně provedl opět BATMAN).

„Mašinku jsem pánovi dovezl a to i s namontovaným stolem, protože si nedokázal zajistit ani odvoz.“

Opět lež, stroj byl dle dohody dodán s demontovaným stolem, který jsem si sám přichytil aby byl stroj lehčí pro vynesení do 1 patra. Opět je to jasně patrné v emailové komunikaci, kdy výrobci píšu toto: „dnes jsem již prozatím provizorně zapojil Smoothsteper a přidělal stůl. Stůl je aktuálně usazený s odchylkou 0,08mm na celou délku posuvu, přičemž předpokládám, že při měření na té boční hraně stolu to nějak lépe srovnávat nemá smysl.“
Na dopravu frézky jsem se jasně ptal v tom směru, jakým dopravcem je výrobce schopen frézku zaslat, přičemž odpověděl, že na to má svého člověka. V té době jsem považoval zbytečně zajišťovat někde člověka s dodávkou a strávit celý den převozem frézky, jelikož stejným způsobem s dopravou na místo jsem kupoval oba nové soustruhy. Dnes už to samozřejmě vidím vzhledem ke zkušenostem jinak a jako velkou moji chybu

„Zhruba púl roku mašinu provozoval a poslal i email s měřeními, která provedl a byl spokojen. „

Toto rozhodně není pravda stroj osobně dovezl 27.1 (prý mu onemocněl člověk na dopravu) a hned jsem mu psal první problémy (přepis mého mailu):

Na stole jsem musel upravit zadní doraz Y osy, jelikož zabíral dříve hned za ten plíšek a ne na konci za ten ohnutý náběh plíšku. Obě osy X a Y fungují v plné rychlosti jež je nastavená bez problému.
U osy Z byl nejprve problém také s dorazem. Konkrétně použitá dorazová tyčka měla buď otřep nebo nějakou nečistotu, jelikož se začala v tom vodícím pouzdře zadírat čehož jsem si všimnul až po pár testech, kdy se kousla a částečně se ohnula. No tyčku jsem nahradil mosaznou která byla tolerančně o pár setin menší a ta zde jezdí bezproblému.
U osy Z ale při nastavený rychlosti odzačátku docházelo ke ztrátě kroků a to jak se zadírající tyčkou tak i s tou novou tyčkou. Vše funguje spolehlivě při rychlostech 2000mm/min a méně. Chtěl bych se tedy zeptat zda původní rychlost by měla bezproblému fungovat bez ztráty kroků. Pokud ano, můžu ještě zkusit povolit horní uchycení domku motoro a zkusit to lépe vycentrovat. U Z nepotřebuji nijak zvlášť vysokou rychlost a tato by stačilo, ale raději se ptám, zda se s tím nemohlo hnout například při dopravě.

Z výše daného popisu je vidět, že stroj nebyl prakticky testovaný, jelikož tyčka dorazu osy Z by se zasekla už při tom testování. Po následném měření dané tyčky jsem zjistil, že měla průměr téměř shodný s průměrem díry kudy procházela. To že v zaslaném XML souboru byly přehozeny piny dorazu osy X a Z a že nastavení pro osu Z bylo 320kroků/mm a ostatní osy měli 400 je už jen takový detail oproti ostatním problémům.
Jediné měření co jsem provedl, bylo měření vůle v jednotlivých osách a to opravdu bylo dobré (cca 0-0.01mm) což mě potěšilo a výrobci jsem to napsal, jelikož na 12x4 šroubech od Hiwinu na BF20 jsem bych schopen naměřit i 0.1mm vůli. Toto ale není um výrobce, ale jen to, že naštěstí použil lepší komponenty. Jiné měření jsem nedělal, jelikož jsem čekal na možnost přefrézování stolu.

„Tato videa kupodivu z youtube nyní smazal, ale já jsem si je tehdy s trochou ješitnosti stáhnul. A udělal jsem dobře. Po cca půl roce se p. Plachý ozval s tím, že mu hází šroub na ose Z. To doložil videem a já mu navrhnul, že mu šroub zdarma vyměním.“

Zmíněné video z měření, které výrobce popisuje jsem skutečně nahrál na youtube, jelikož to byl nejrychlejší způsob sdílení. Video bylo vytvořené 19.3.2015 (o žádném půl roku nemůže být řeč) a jak z emailové komunikace vyplívá, měření jsem provedl hned po dodělání stroje (podstavec + vana) abych mohl nefrézovat stůl. Původní video jsem odstranil, jelikož mi výrobce tvrdil, že takto provedené měření nemá žádnou vypovídací hodnotu a ať udělám měření pořádně.
Jelikož nejsem strojař a s měření portálové frézky jsem neměl zkušenost, tak jsem mu věřil a nechtěl jsem mu zbytečně kazit reputaci stroje, když chyba mohla být na mé straně z důvodu špatného měření. Sám tyto zkušenosti znám z vlastního podnikání, kdy někdo nainstaluje tlakový regulátor do větrovky a udělá triviální instalační chybu, že nesundá o-kroužek dle instalačního videa na originálním díle a regulátor pak nefunguje, dokud se o-kroužek nesundá, což ale zmíněný neví a výsledky hned prezentuje na yotube či jinde. Z toho důvodu, kdy jsem si myslel že měření bylo špatné, jsem videa smazal a další videa posílal přes leteckou poštu přímo výrobci, abych nedělal někomu něco co mě osobně vadí.
Jelikož výsledky na tomto videu jsou vesměs shodné s výsledky provedeným později jím doporučenými metodami, tak asi tak špatně udělané nebyly. Původní videa jsem tedy dnes znovu nahrál na youtube aby jste se na ně mohli podívat. Stáří videa můžete poznat dle toho, že úchyt vřetene v té době je ještě bez povrchové úpravy v originálním stříbrné barvě, oproti pozdějším videím:
https://youtu.be/IlOo4jdrBEU" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=hb3M5gi0yT0" onclick="window.open(this.href);return false;
Na videích je vidět že při najetí ke krajům portálu dochází k výrazné výchylce. V této době jsem neměl zmíněné pravítko v třídě přesnoti 0 a proto jsem nedělal měření osy Z, která zpustila hlavní impulz, že je nutné s tím něco začít dělat.
30.1 (3 dny po doručení) jsem mu psal, že problém s rychlostí v ose Z je z důvodu házení šroubu. Tuto informaci tedy měl už od samotného počátku a ne po půl roce jak tvrdí. Celý stroj byl v té době stále jen na podlaze a k obrábění měl ještě hodně daleko, jelikož jsem čekal na dodělání vany a zejména úchytu vřetene. Jediné co je pravda, že navrhl výměnu šroubu a já mu řekl, zda můžu zkusit povolit šrouby držící domek a domek přenastavit, aby osa Z běhal hladčeji, s čímž souhlasil. Po drobném laborování jsem se dostal na plynulý chod 4m/min z udávaných 8m/min což na osu Z víc než stačilo a tak jsem to dál neřešil. Znovu však zdůrazňuji, že měření osy Z s pravítkem přiloženým kolmo na stůl jsem dělal až později a hned po tom, jsem výrobci řekl, že chci stroj opravit.

„Domluvili jsme se na jeho zkrácení (byl dostatečně dlouhý i potom) a osoustružení nového konce. Další dva měsíce se nedělo nic až mi pan Plachý začal posílat videa s různými „měřeními“, kde deklaruje odchylky od kolmosti a rovinnosti v řádu milimetrů! „

To že šroub má dostatečnou délku a opravu by bylo možné provést jeho zkrácením jsem navrhl já, nikoliv výrobce frézky. Po zaslání prvního videa jsem mu poslal další video, tentokrát tak jak chtěl (hodinky uchycené ve vřeteni) a následující video, kdy jsem pořídil úhelník od Kinexu : Úhelník přesný, plochý DIN 875 třída přesnosti 0. Po tomto měření už začal jen osočovat, že jsem strojem narazil, choval se k němu jak prase atd. jelikož mu už bylo jasné, že na provedení měření mě už nenachytá.

„Jelikož jsem na dálku nedokázal říci, kde je příčina (tak jako to umí někteří zdejší šíbři), opět jsem navrhnul panu Plachému převoz stroje ke mně s tím, že vyměním onen vadný šroub na Z a zkontoluji celkově stroj. Upozornil jsem ho, že budu muset některé součásti demontovat a následně vše znovu sestavit a proměřit. Dále jsem mu sdělil, že výměna šroubu bude zdarma, ale pokud se objeví jiná poškození (která mi logicky z videí vyplývala), bude si je muset sám uhradit. P. Plachý souhlasil a stroj mi poslal toptransem.“

Toto je jedna z mála záležitostí, kde je alspoň trocha pravdy, až na to, že převoz stroje k výrobce jsem z něho vypáčil po asi 25min hovoru a nikoliv, že by on sám hned nabídl toto řešení, naopak se proti němu bránil. Důležité je dodat to, že v dohodě bylo jasně uvedeno, že frézku pošlu přes TopTranz a tímto způsobem ji také vyzvednu (a tuto dohodu výrobce jasně poručil), jelikož bylo pro mě problém řešit osobní vyzvednutí. Liberec –Plzeň cca. 200km, nemám běžně kamarády s dodávkou a díky podnikání jsem hodně časově vytížený, navíc jsem ještě stále věřil v rozumné řešení- opět chyba, možná ještě větší než ta první.

„Když jsem stroj přebíral, tak jsem se zděsil. Stroj špinavý od špon a emulze, tak jak ho po frézování vytáhnul ze zásuvky. Stroj byl neskutečně dotlučený, na portálu vyštípnuté kusy materiálu po nějaké nehezké karamboláži. Sám jsem se při zkouškách materiálu pokoušel kladivem rozbít portál a věřte, není to nic jednoduchého“

Tentokrát se výrobce v první větě uchytli jen k polopravdě, oproti čistokrevné lži. Stroj jsem po sundání z podstavce a vany na paletu na zemi nechal kompletně vyčisti. Bohužel se zapomnělo vyčistit prostor zespod portálu a dna el. skříně, kde nebylo vidět pokud se člověk nesehnul. Toto jsem v mailu výrobce jasně přiznal.
Zmíněné foto co výrobce poslal je vidět zde:
1.jpg
Zajímavé je, že špóny jsou vidět jen na této fotce nahoře, ale na těch kde ukazuje "neskutečně dotlučený" žádné špóny nejsou. Očividně mám v dílně speciální gravitaci a dokážu řidit kam špóny padají a kam ne, jinak si nedovedu vysvětlit jeho popis:
"Stroj špinavý od špon a emulze, tak jak ho po frézování vytáhnul ze zásuvky"
Jistě ale najde nějakou další lež, jak to napravit. Navíc opravdu si myslíte, že by mi zasviněný stroj od špón a emulze vzal TopTranz ?

Pod pojmem“ stroj byl neskutečně dotlučený “ mi výrobce poslal tyto dvě fotky:
3.jpg
2.jpg

Ta první rýha je od úpínky, kterou jsem při ručním polohování škrábnul barvu. O té druhé jsem majiteli psal, že si nejsem vědom její přítomnosti a to ani brigádník a kolega, který balili horní část frézky do bublinkové folie, aby byla alspoň částečně krytá. To zda zmíněné fotky od výrobce ukazují neskutečně dotlučený stroj nechávám na posouzení čtenářů.

„Dále jsem ve stole našel vyfrézovanou drážku frézou pr. 12mm (evidentně opět nějaký karambol). Vše jsem nafotil a informoval p. Plachého o zjištěných skutečnostech a ten mi potvrdil, že ač v rozporu s naší dohodou o montáži vřetene 0,8kw namontoval a provozoval vřeteno 2,2kw s nástroji jako právě zmiňovaná ribinová fr. o průměru 24mm! Stejná hloupost, jako si koupit kombíka a naložit do něj jak náklaďáku. Po letmém přeměření jsem zjistil, že vřeteník je vyhnutý o cca1,5mm.“

Opět lež, žádné frézy průměru 12mm ani nevlastním na tož aby byly na stole od nich drážky. O tom vřeteni jsem již psal. Výrobce o jeho instalaci jasně věděl (důkaz v emailech) a pouze dal doporučení v tom smyslu, že i když to půjde tak kvůli životnosti šroubu a lineáru není vhodné používat větší průměr frézky než těch 6mm. Znovu zdůrazňuji, že žádná dohoda o použití pouze 0,8kW vřetena nebyla.
Nevím o jaké rybinové frézce výrobce mluví, jelikož takovéto velikosti nemám a nikdy jsem neměl. Vlastním menší rybiovou frézku pro vnější dážky 11mm 60 stupňů, která se používá jako rybina pro montáž puškohledu na pušku. Zmíněný nástroj nevlastním a nikdy jsem se o něm ani nezmiňoval. O čem jsem se zmiňoval v emailech bylo to, že chci mít možnost uchytit do vřetene průměr 10mm a jako příklad jsem uvádět 60 stupňový navrtávák 10mm průměru, kterým jsem chtěl dělat 10mm kuželové díry, protože jsem předpokládal, že bych stroj využil i při výrobě rotačního dílu zmíněné revolverové hlavy na soustruh, kde po obvodu tyto kuželové díry jsou a navrtávákem by to byl nejednoduší způsob výroby. Tedy opět jen lži. Na velké vychýlení vřeteníku jsem už upozorňoval po zaslání videí v ose Z.

„Stroj jsem tedy začal dle dohody rozebírat a při vytažení vřeteníku jsem zjistil, že dolní vozík na ose Z je rozlomený a na druhém jsou nastřižené šrouby. Dále jsem našel na vřeteníku a křížové desce stopy po úderech kovovým předmětem. Vše jsem zdokumentoval a informoval pana Plachého. Ten mne ujistil, že do toho kladivem nebušil, protože používá silonovou palici !!. Na dotaz kolik bude stát oprava jsem mu napsal 300EUR.“

Informaci o rozlomeném vozíku na ose Z mi přednesl v tom duchu, že jsem do stroje mlátil kladivem a pár ran jsem dal i do zmíněného vozíku, což samozřejmě je opět jen lež. Informaci o silikonové palci je opět vytržená k kontextu, jelikož jsem mu řekl, že do strojů kladivem nemlátím a na dorovnávání například nožové hlavy na soustruhu do kolmé roviny s vřetenem při doťukávání využívám zmíněnou paličku. Navíc jsem mu sdělil to, že jaký by mělo význam mlátit do křížové desky, když byla přichycena 16 šrouby k vozíkům osy X a jen 8 šroubu bylo možné z důvodu nelogické konstrukce povolit bez celkové demontáže.
Jako zlatý hřeb večera je údaj výrobce o ceně. Ano běžně se v našich končinách udává cena opravy v EURO a hlavně je to opět jen lež. Teď dám text, co mi napsal s výměnou některých slov za synonyma aby nemohl říct, že ho cituji bez jeho povolení:
Nejdřív samozřejmě obstarat nový vozík od Rexrotha (odhad včetně poštovného zhruba 300EUR).
Kdyby mě náhodou za čas přešlo znechucení a já se rozhodl dát Vám stroj opět do pořádku, určitě to vzhledem k množství prací nebude grátis. Můj odhad je minimálně 80-100 hodin práce.

„Mezitím jsem vyměnil šroub na ose Z (ano, osazení bylo opravdu 0,2mm mimo střed). Jelikož se jednalo o nakoupený díl, opravdu jsem jeho souosost nepřeměřoval, moje chyba. Mezitím se ozval pan Plachý a otočil o 180 stupńů. Prý jsem mu stroj poškodil já, protože on mi ho posílal v pořádku! Po několika nikam nevedoucích telefonátech a emailech jsme se dohodli, že mu stroj smontuji jen na hrubo bez seřízení. Trval jsem na jeho osobním převzetí, abych se vyhnul dalším případným nepříjemnostem. Na dva domluvené termíny se pan Plachý nedostavil, proto jsem mu sdělil, že stroj nehodlám již nadále skladovat a přestěhuji ho k uskladnění do jedné firmy za běžnou skladovací taxu. Pokud si ho do určitého data nevyzvedne, nechám ho na jeho náklady sešrotovat. Zhruba týden po tomto datu mi napsal právní zástupce pana Plachého a požadoval vrátit plnou kupní cenu. „

Po mé demontáži domku osy Z je otázkou, zda šroub byl opravdu špatně opracovaný a nebo to byl jen důsledek použití zmíněných axiálních ložisek a uložení s 1mm vůlí.
Otočení o 180 stupňů od snahy aby stroj opravoval byla jasná reakce, kdy mi sdělil, že mám rozmlácený vozík, který dle výrobce jsem si rozbil při mlácením kladiva do stroje. Na to už jsem opravdu neměl nervy a chtěl jsem okamžitě stroj vrátit, jelikož jsem nehodlal čekat, kdy vytáhne další mnou údajně poškození díl a bude požadovat další výpalné. Opět vše je v emailové komunikaci.
Zde se dostáváme právě k porušení dohody o převozu, kdy frézka tam i zpět měla být doručena TopTranzem. To majitel začal odmítat a nutil mě k s osobnímu převzetí. Vzhledem k tomu, že v té době už jsem měl jasnou představu s kým mám tu čest, jsem nehodlal dávat další náklady a čas na osobní převzetí u kterého by to klidně skončilo jen tím, že bych tam přijel a on prostě neotevřel dveře. Náklady cca 4k + čas pryč a žádné řešení.
Když jsem zjistil, že TopTranz zásadně odmítá a jiné řešení zatím asi nebude, svolil jsem k osobnímu vyzvednutí. Když mě informoval o datu, přidal poznámku ať nejezdím v ten a ten čas, že bych se mohl potkat s mechanikem co stroj opravoval a použil fráze jako natržení úsměvu a vystřelení z bot. Jinak řečeno fyzické výhružky, ale zabalené tak, aby to nebylo přímo na od něj.
Po tomto mailu jsme mu řekl, že se osobně nehodlám více potkávat s individui jeho charakteru a jasně jsem mu napsal, že trvám na dodržení dohody a objednal jsem svoz. Od TopTranz mám jasné prohlášení, kdy řidiči sdělil, že mu žádnou zásilku na přepravu nedá.
Po neúspěšném vyzvednutí přes TopTranz, začal vyhrožovat sešrotováním stroj. Jako reakci jsem se obrátil na právníka a vyzval ho oficiální písemnou cestou přes právníka k odstoupení od smlouvy jelikož stroj nesplňuje jím zde na foru a v některých mailech udávané parametry (jeho hláška osy vůči sobě běhají do 0 ). Tedy žádný termín vyzvednutí jsem mu do této doby nepotvrdil.
Poté co stále odmítal přepravu Toptranzem, jsem na radu svého právníka mu navrhl termín. Jelikož v emailu daný termín přímo nepotvrdil, vyzval jsem ho ať mi termín potvrdí sms zprávu, abych měl důkaz,že s termínem souhlasil. Tuto výzvu jsem několikrát zopakoval včetně tel. rozhovoru, který mám nahraný (ano předem jsem ho upozornil, že hovor nahrávám. –Poznámka: V této době jsem už rozhodně nechtěl nechat nic náhodě)
Jelikož zmíněné potvrzení nepřišlo, dal jsem mu jasně vědět, že bez potvrzení se v daném termínu nedostavím.

„Po nějakých vyjasńovačkách, jež šly mimo mne, se pan Plachý rozhodl si stroj odvézt. Byl opět domluven termín, stroj jsem tedy nechal dovézt a složit ten den před můj dům . Přikryl jsem jej plachtou a následně stroj předal. O nějaké korozi nemůže být řeč, po celou dobu byl stroj nastříkán antikorozním přípravkem. Ani na videích korozi nikde nevidím. „

Následné řešení bylo již čistě v rukou právníků, kdy jsem požadoval přes svého právníka o písemném potvrzení právníka protistrany, s termínem předání a sankcemi, když by výrobce předání zmařil a já udělal zbytečnou cestu.
Stroj ležel na paletě pod plachtou před garáží výrobce, jak píše. Ten den několikrát pršelo. To zda ten stroj tam stál den nebo týden nelze posoudit a je to jen jeho tvrzení. Přitom věřím, že pro jednu paletu by s největší pravděpdoobnsotí místo v garáži našel, před kterou to leželo. Případně se předání stroje mohlo uskutečnit v jejich dílně. Korozi jsem našel na části kuličkového šroubu a v díře u šroubu vozíku, více jsem se bál o el. část stroje. Pravdou je, že stůl byl nastříkaný antikorozním přípravkem, to mohu potvrdit. Jinak by to dopadlo húře.

„Když to shrnu, zacházení pana Plachého se strojem je značně na pováženou a veškeré jeho následné problémy vyplynuly pouze z ignorance mých doporučení, jisto jistě z pár velkých karambolů a hlavně z jeho arogantního přístupu k celé věci. Neumím a ani nechci odhadovat, co vše ten stroj musel zažít, aby pan Plachý natočil tato zvěrstva. Nikdy jsem nikomu neodmítnul návštěvu, aby viděl, jak postupuji při výrobě, nebo aby si stroj vyzkoušel, domluvil se na konfiguraci, atd. Má-li však někdo potřebu psát nějaké příspěvky ohledně kvality, poprosil bych ho, a´t tak učiní až po seznámení se se strojem . Rád vyhovím Vašim návštěvám.
Slibuji, že nebudu již více reagovat ve fóru na tento a podobné příspěvky pana Plachého a to z důvodu jež jsem již uvedl na počátku a abych Vás neokrádal o čas, jež umíte jistě využít smysluplněji. Ano, bránit se samozřejmě budu, ale pouze soudní cestou.
Neodpustím si ještě jednu poznámku, zatím nebylo nikomu divné, že takovéto problémy má pouze pan Plachý a tak ohnivě je zde předkládá?
Na jeho zdejší prezentaci mohu jen říci snůška lží. „

Jeho obranu je jasná: „ já nic všechno si rozbil majitel sám“. Toto ať posoudí každý sám, kdo jsem píše fakta a dává důkazy a kdo jen obviňuje. Osobně nemám problém přiznat chybu, ale vola ze sebe rozhodně dělat nenechám. Pokud se výrobce jeví takto transparentně, tak by jistě mohl uvést pod jakou firmou stroj vyrábí, jelikož dle mého zjištění živnosťák nemá.
K jeho poznámce, že nikdo jiný kromě mě problém nemáme, uvedu jen to, že i mě zkoušel zmanipulovat tím, že z jeho strany je vše v pořádku a problémy jsou jen mojí vinou a zezačátku mu to i vycházelo. Navíc poměrně přesvědčivě vystupuje, že obor má v malíčku a pravdu má on. Pokud se tedy objeví zákazník podobně jako já, co nemá moc zkušeností s daným typem stroje, těžko mu bude nějak razantně oponovat.
K jeho poznámce o soudní cestě přidám svoji. Na rozdíl od předchozí situace, kdy jste měl rukojmí v hodnotě 120 000Kč a jakýkoliv soudní spor by se řešil 200km od mého bydliště v tom smyslu, že nemám žádný papír v ruce, například předávací protokol s měřením, který bych mohl předložit, se situace zásadně změnila. Bránit se soudní cestou proti tomu, že někdo říká čistá fakta, tak na to se opravdu těším.
Všem se chci omluvit délkou svého příspěvku, ale dané věci nelze dát do správného světla jednou či dvěma větami. Na dané kauze jsem zabil velké množství času a nervů, kterého násobně lituji než navíc vynaložených finančních prostředků. Ale ještě více bych litoval pokud by něčím podobným musel projít někdo další jen proto, že jsem to nezveřejnil a raději jako většina nechal věci plavat.

P.S. Pokud se místní komunita domluví na nezávislém člověku, klidně mu poskytnu původní portál pro posouzení. Osobně si myslím, že ten úchyt v noze portálu se mohl uvolnit proto, že výrobce nohy frézky úmyslně nechal povolené při předávání frézky k přepravě a při přepravě celý portál postupně skákal tam a zpět. Důkazem by bylo i to, že v nohách byl pouze 1 dlouhý stříbrný šroub a zbytek byly výrazně kratší klasické černé. Na jedné straně jeden šroub vůbec nedosáhl do závitu.
RaS

27. 3. 2016, 4:33

můžu se zeptat co se dělo celejch těch cca 14měsíců od předání stroje? proč to řešíš tady "až" teď když už to byla hned od začátku taková výhra?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Andrew

27. 3. 2016, 6:14

Pro RaS
Zde přikládám časovou osu celé záležitosti s důležitými daty (co se datumů týče měli by být správně, ale mohl jsem se někde i překlepnout)

27.1.2015 Dodání stroje
29.1.2015 První připomínky
17.3.2015 Dodělání vany, přefrézování stolu, první zaslaná videa
19.3.2015 odpověď výrobce, měření nic neříká, udělejte to tak a tak
30.3 2015 zaslaná nová videa, stále přípomínky špatného měření
31.3.2015 Zasláná nová videa
31.3.2015 Odpověď ať si nastuduji to co udává výrobce lineáru - Odkaz na tabulku
17.4.2015 mail ohledně měření bez odpovědi,zakládání s.r.o. z čassových důvodů nemožnost se věnovat dál problematice
25.6.2015 nákup Kinex úhelníku a poslání posledního měření. Zjištění že osa Z je úplně mimo a ještě ji vychyluje i házivost šroubu. Zatlačení na výrobce co to má znamenat.
25.6.2015 návrh možnosti zaslání stroje,
16.7.2015 doaz na adresu kam zaslat stroj. V období mezi 25.6-16.7 jsem již vzhledem k předchozímu vývoji situace a přístupu výrobce, jsem již začal řešit další možnosti. Přičemž jsem dal inzerát zde na foru ohledně lidí, kteří mají zkušenost se seřízením stroje na lineárech. Mezi jednou z nabídek byly i služby Robokopa. Vzhledem k tomu, že výrobce se přihlásit k tomu šroubu, že ten vymění, jsem stále ještě částečně věřil, že se to vyřeší v klidu a nakonec přistoupil k zaslání stroje.
5.8.2015 zaslání frézky (důvod zpoždění, období dovolené, kdy jsem se střídal s kolegou v práci)
6.8.2015 doručení stroje
19.8.2015 odpověď, že stoj dorazil, ale že se k němu dostane až příští týden
23.8.2015 odpověď, že jsem do stroje mlátil, že je rozmlácený spodní lineár a že opravu udělá, až se mu někdy zachce (jestli)
26.8.2015 mezi tímto byla sprška mailů z obou stran, s tím že to výrobce zakončil, že vymění šroub Z a tím to hasne.
7.9.2015 zaslaný můj mail - bez odpovědi
14.9.2015 Znovu dotaz na datum, kdy bude možné stroj vyzvednout
14.9.2015 odpověď, že ve čtvrtek přiveze šroub a pak dá věděť.
18.9.2015 opět otázka jaký je stav
20.9.2015 odpověď, že je připravena k vyzvednutí, pouze osobně a část mailu s tématikou natržení úsměvu a vystřelení z bot
21.9.2015 mnou zaslaný mail, že pro frézku posílám TopTranz, dle původní dohody
22.9.2015 výrobce stále trvá na osobním vyzvednutí a přidává výhružku, že pokud ji do týdne nevyzvednu, tak ji zabalenou tak jak jsem ji poslal vystěhuje ven.
23.9.2015 pokus o vyzvednutí z objednaného TopTran. Řidič TopTranzu dostal jasnou informaci od výrobce, že žádnou zásilku na vyzvednutí nepředá.
24.9.2015 můj ústupek a nabídnutí termínu osobního odvozu (sehnal jsem řidiče) na 27.9.2015 s tím že jsem dospal to, že stroj potřebuji na původní paletě se zaslanými popruhy.
24.9.2015 odpověď, byla jen: samozřejmě s tím nemám problém.
Jelikož jsem chtěl závazné potvrzení termínu od něho, vyzval jsem výrobce sms zprávou aby mi potvrdil daný termín a já měl důkaz, že to platí -viz předchozí můj příspěvek zde na foru.
výsledek, žádná odpověď, napsal jsem, že pokud nepotvrdí sms termín, tak termín převzetí ruším. Opět žádná odpověď

27.9.2015 výrobce píše, že jsem nedorazil na termín předávání a že pokud stroj do 29.9.2015 nevyzvednu, tak ho nechá ekologicky sešrotovat.
28.9.2015 moje odpověď, kdy jsem mu jasně znovu napsal, že jsem mu psal, že bez potvrzení nejpozdějei do soboty 12.h termín převzetí ruším. Následně jsem dopsal, že další komunikace budu řešit již jen oficiální písemnou cestou.
29.9.2015 Návštěva právníka a sepsání odstoupení od smlouvy
16.10.2015 odpověď protistrany
2.11.2015 odpověď mého právníka, jelikož v daném čase byl na operaci kyčelního kloubu a tak požádal o prodloužení lhůty na odpověď.
23.11.2015 první kontakt s výrobcem nového portálu dle mého zadání
24.11.2015 právníky domluvené fyzické předání frézky.
22.12.2015 dodání nového portálu (19.12 úmrtí mého otce - opravdu nebyla chuť hned začít frézku předělávat a po dokončení jsem čekal až bude trochu větší klid v ostatních pracovních záležitostech, než abych vše hned prezentovat na foru, jelikož jsem věděl, že mě to bude stát další čas.
packa

27. 3. 2016, 7:36

můžu se ještě zeptatjak tobylo tedy s tím usazením portálu ? byla spára zcela vylita epoxidem?
Josef
Sponzor fora

27. 3. 2016, 11:08

packa píše:můžu se ještě zeptatjak tobylo tedy s tím usazením portálu ? byla spára zcela vylita epoxidem?
Mne by zajímalo, jak silná byla spára na vylití. Vylívat epoxidem je špatně.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2016, 9:12

kdyz to bylo tak low cost reseni co tam delali voziky rexroth?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
QNX
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2016, 10:38

Josef: Proč by mělo být vylití epoxidem špatně? Vždyť to je běžně používané řešení pro podobné konstrukce. Pomocí šroubů se seřídí geometrie a pak se do spáry pod tlakem nacpe pryskyřice. Styčné plochy tedy nebývají před lepením natřené barvou, to zase ne :-)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2016, 10:54

to je vporadku ale v datasheetu bude jiste uvedene zatizeni na plochu a to pak ty stycny plochy budou vypadat o dost jinak az to bude spravne dimenzovane
hanabach

28. 3. 2016, 7:48

Existuje jeden zaručený prostředek na předcházení těchto problémů při nákupu stroje. Tím je kvalitní předávací zkouška s ověřením všech garantovaných parametrů a přesné písemné stanovení provozních a záručních podmínek. Pokud stroj nesplňuje zadání, tak jej nepřevezmu. Pokud se něco pokazí v době záruky, pak to reklamuji. Na řešení sporů máme soudy a ne odborná fóra.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2016, 8:30

hanabach píše:Existuje jeden zaručený prostředek na předcházení těchto problémů při nákupu stroje. Tím je kvalitní předávací zkouška s ověřením všech garantovaných parametrů a přesné písemné stanovení provozních a záručních podmínek. Pokud stroj nesplňuje zadání, tak jej nepřevezmu. Pokud se něco pokazí v době záruky, pak to reklamuji.
Ani to bohužel není stoprocentní. V papírech taky nejsou všechny myslitelné parametry a přejímací zkouška odhalí taky jen něco. Navíc se to může rozsypat časem (zkroutí se to, nebo třeba že odcházejí ložiska nebo tisíc jiných věcí).
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

29. 3. 2016, 7:48

QNX píše:Josef: Proč by mělo být vylití epoxidem špatně? Vždyť to je běžně používané řešení pro podobné konstrukce. Pomocí šroubů se seřídí geometrie a pak se do spáry pod tlakem nacpe pryskyřice. Styčné plochy tedy nebývají před lepením natřené barvou, to zase ne :-)
Tam se nedává čistá pryskyřice, ale tzv. podlévací hmota, která je sice dvousložková, ale je nadupaná plnivem, aby měla co nejmenší smrštění. Na rozdíl od čistého epoxydu. Této hmoty se dává min vrstva 2.5 mm.
hanabach

29. 3. 2016, 8:24

2 Procházka :
Dovolil bych si podotknout, že je tu řeč o stroji v cenové relaci cca 120 tis. Kč, což je hobby liga a nikoli profi mašina za milion.
U té bych mohl předpokládat desítky garantovaných parametrů, tady nikoli. Co se se strojem stane časem,řeší právě záruční a provozní podmínky. Je-li stroj navržen na vřeteno do 1 kW a 6 mm nástroj, pak použití vřetene 2.5kW a 12 mm nástroje je jasným porušením těchto podmínek. I když jsou takováto omezení do jisté míry diskutabilní, nějaká pravidla by být stanovena měla, a to nejlépe co nejpodrobnější a hlavně písemně. Pokud nejsem první člověk,který takový stroj od výrobce kupuje, pak si hlavně vyžádám reference a zjistím,jak jsou spokojeni ostatní. V opačném případě musím nákupu věnovat zvýšenou pozornost. Když nemám znalosti a zkušenosti, tak si najdu někoho, kdo je má a konstrukci posoudí. Jaký má proboha smysl tady na fóru psát romány o tom, jak mě někdo podvedl a nadávat tu tu někomu do lhářů a pod. Kdo tady asi rozhodne, kde je pravda. Andrew si tu jen koleduje o žalobu za pomluvu a demonstruje tu svojí neschopnost řešit svůj soukromý problém standardním způsobem. To už musí bejt člověk hodně velkej zoufalec, když se sníží k něčemu takovýmu. Pořád se tady může debatovat o uložení šroubů a lepení prasklin, ale nejedná se tu přece o profi výrobek za miliony, ale o hobby hračku za 100 tisíc. Kdyby bylo tak jednoduchý vyrobit bezchybnej stroj za stovku, tak by to asi někdo vyráběl. Jen se podívej na ty příšernosti, co prodává čaučau. Je to v názvu samý "profi", ale realita je někde jinde. To stejný jsou ty čínský zázraky z CNC Inshopu. Člověk jen žasne, co si někdo dovolí prodávat jako stroje. Každej, kdo tady postavil nějakej solidní stroj ví, co je za tím práce a že to stejně nikdy není stoprocentní. Chce to velkou odvahu začít vyrábět CNC frézky na kšeft. Nadřeš se jak vůl, prd na tom vyděláš a ještě ryskuješ takovýhle hnojokydy.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 3. 2016, 8:43

hanabach píše:2 Procházka : Dovolil bych si podotknout, že je tu řeč o stroji v cenové relaci cca 120 tis. Kč...
Ale jo, postřehl jsem :-) Ale i u hobby stroje budou nějaké ty zaručené parametry a i u toho profi stroje se najde parametr, který by sice člověk očekával (za ty prachy), ale ve skutečnosti nebude splněn ani garantován (už jsem na vlastní kůži taky zažil...).
hanabach píše:pak použití vřetene 2.5kW a 12 mm nástroje je jasným porušením těchto podmínek.
To co jsem psal jsem myslel zcela obecně, jakýmkoliv úsudkům o tomto konkrétnímu případu se úmyslně vyhýbám, protože netuším, co se tam doopravdy stalo.

S tím, že by toho obecně mělo být co nejvíc dáno předem a písemně, samozřejmě ani v nejmenším nepolemizuji :-) Jen jsem říkal, že ani to nemusí stačit. Což platí jak pro hobby tak profi kategorii a týká se výrobce i uživatele.
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 3. 2016, 8:44

Taky jde o to jak to vyrobce deklaroval a jak reagoval na zakaznicke pozadavky. Do toho nikdo z nas nevidi.
Slibit frezku s presnosti do setinky za 100 tu dokazalo vic kabrnaku. To ze to je mimo realitu nebo ze to nejakej filantrop bude delat bez zisku je vec druha.
Treba cnc z rokycan II to splnuje ale tech stovek tisic tam slo vic a to si to autor delal sam
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“