I když jsem ve svých příspěvcích na tomto fóru více než zdrženlivý, nedá mi to, abych Vám také nepředstavil jeden z mých posledních počinů.
Od roku 2000 (to jsem spáchal první kousek) jsem postavil spousty roztodivných pohybovadel, většinou pro modeláře a reklamky. Mimo různých předělávek klasického "Wabeco", nebo "Optimum" na CNC to ale stále byly jen "hliníkovky". Svůj účel plnily, ale já chtěl postavit mašinku s dostatečně velkou plochou pro obrábění, s možností obrábět i ocel a pokud možno co nejlevněji

Začal jsem rozvahou nad konstrukcí a sbíráním informací o vhodných materiálech. Jako nejzajímavější mi vycházela minerální litina a polymerbeton. Nastalo období shánění a testování materiálů (nikdy předtím jsem si nemyslel, že existuje taková spousta různých pryskyřic a speciálních betonů). Míchal jsem různé směsi a zkoušel jejich vlastnosti zde oblíbenou "kelímkovou" metodou. Manželka už skoro zapomněla, jak vypadám, protože jsem z dílny nevytáhnul paty, až jsem byl přesvědčen, že se zadařilo !!! Nastala chvíle odlití prvního většího bloku. Forma z lamina byla brnkačka, separace rovněž a už jsem tam hrnul cca 80kg směsi. Vše vypadalo dobře až do chvíle, kdy jsem "to" vyloupnul z formy

Resumé:
1) dostatečnou plochu pro obrábění mám 600x 400mm Zetko jede 150 od stolu
2) obrábění oceli je taky v pohodě
3) postavit co nejlevněji – tak tam už se to tak moc nepovedlo, samotné testování materiálů bylo celkem nákladné, ale to se léty rozplyne v dalších vyrobených kusech. Zkušenosti jsou však k nezaplacení !
A samozřejmě se musím na závěr také pochlubit, protože ač jsem mašinku ukázal kolegům v „říši“ teprve před pár dny, mám už první objednávky

Krátké videjko z testu je možné shlédnout tady:
http://youtu.be/C8vlOa2Y34s" onclick="window.open(this.href);return false;
Děkuji Vám za pozornost a nyní bych prosil pouze konstruktivní kritiku, neboť je stále co zlepšovat.
Evidentně jsem podcenil Váš zájem, tak abych nemusel na SZ odpovídat dokola na stejné otázky, budu zde doplňovat žádané údaje.
Rozměry odlitku: základna- 900 x 530 , výška s portálem 450mm , celková 740mm
Váha odlitků cca 120Kg
Váha komplet hravě přes 200kg
Motory na tomto stroji jsou 2F krokáče 3Nm (počítáno i s jinou konfigurací)
Ceny jsou na doptání, a závisí na konfiguraci.Samotné odlitky jsou rovněž k mání.
Na závěr ještě pár foteček.