Nekompletní soustruh
kliňák je zbytečně zničený stroj jelikož když je dobrý kožený řemen ideálně lepený bez kovových spon a správně namazaný lojem tak neklouže ani při malém napnutí zato kliňák je potřeba našponovat a táhne to zbytečně za ložiska, člověk by si logicky odvodil "mastnota na řemenu - prokluz" ale chybný je tento předpoklad, řemen když se namaže hovězím LOJEM (stačí i ovčí toho mám doma dost tak to mám ozkoušeno akorád smrdí po beranech) tak když se to jím namaže tak řemen né že začne klouzat ale naopak změkne zvláční tím má větší tření na čisté řemenici a ještě se tím nasáknutím toho loje zkrátí takže vytáhaný řemen netřeba zkracovat, toto není z moji hlavy ale ze staré literatury a já teda to mám jenom ozkoušeno že to opravdu funguje
-
Soustruh jsem si pořídil pro občasné použití, velikost je tak akorát s čím se vejdu do dílny, podle toho co jsem zkoušel je velikost špon dostatečná, živit mě nebude
Mám malý soustruh dáli se to tak nazvat od P. Vávry, ale občas kutím něco většího a nebavilo mně někoho shánět.
Nad klínovým řemenem jsem nikdy neuvažoval, už takhle byl dobytý, plochý řemen mám gumoví když to přeženu tak se klouzne tak prostě uberu:-)
Jediná lumpárna co mně napadla je zvětšit průchod vřetenem na 20,5mm z obou konců tam 20 dám jen se nedá prostrčit, protože je ze předu kužel:-(

Mám malý soustruh dáli se to tak nazvat od P. Vávry, ale občas kutím něco většího a nebavilo mně někoho shánět.
Nad klínovým řemenem jsem nikdy neuvažoval, už takhle byl dobytý, plochý řemen mám gumoví když to přeženu tak se klouzne tak prostě uberu:-)
Jediná lumpárna co mně napadla je zvětšit průchod vřetenem na 20,5mm z obou konců tam 20 dám jen se nedá prostrčit, protože je ze předu kužel:-(
Průchod vřetenem je jedním z dosti sledovaných parametrů soustruhu i když na překážku je spíše u seriové výroby, než u kutila. Budeš mít větší odpad v případě výroby více kusů. Záleží, jaký je tam kužel. Na 20-ku kulatinu musí být Morse 3.
Čistě teoreticky (né že bych toho byl příznivcem) mě tak napadlo, jak bys chtěl zvětšit průchod vřetene? Broušením? Proč ti tam vadí ten kužel? Ono je to tam na konci kužele vystouplý, že tam z obou konců strčíš 20 mm ale neprojde? Kužel ve vřetenu bych šacoval na metrický.
-
No když jsem se šel na něj podívat tak jsem mněl krátký kus 20 a nenapadlo mně ho prostrčit skrz, chybička vloudila.
Jde jen o zvětšení konce toho kuželu, napadlo mně použít hřídel s kleštinou ze staré horní frézy s brusným kotoučkem, roztočit soustruh a hřídel proti sobě.
Jde jen o zvětšení konce toho kuželu, napadlo mně použít hřídel s kleštinou ze staré horní frézy s brusným kotoučkem, roztočit soustruh a hřídel proti sobě.
Já si došel cvičně ohmatat vřeteno u Volmana, ze zadní strany má průchod 35mm, od univerzálky dutina na metrický kužel a na konci dutiny je to vystouplý, tak že tam těch 35 mm neprojde. Celá dutina je hrubě vrtaná (asi) s hmatatelnýma stopama po nástroji, dutina na kužel broušená, jak tam udělali to zúžení mi neni jasné.Zdá se mi rozumné to tam nechat a zachovam dutinu na kužel v plné délce.
Já bych nad tim nebádal, nechal bych to tak jak to jeMiltech píše:Nejdříve je potřeba zjistit, co je tam za kužel a s tabulek, ten nejmenší průměr kuželu je zároveň maximální průchod vřetenem. Jinak by došlo ke zkrácení a znehodnocení kuželu....

Ahoj v novém roce. Nevidím zásadní problém ve zvětšení díry o 0.5 mm, tedy samozřejmě pokud z nějakého důvodu není za kuželem větší zmenšení průměru. Kužel se taky o moc nezkrátí, takže na jeho funkci by to nemělo mít vliv. Zkusil bych si pilníkem jak je vřeteno tvrdé, samo že ne od strany kužele. Možná kdyby se ti podařilo sehnat starší výhrubník 20H11 a projel s ním vřeteno, mohlo by to na tu dvacítku hlazenku stačit aby se dala skrz prostrčit. Případně na větší zvětšení díry výhrubník 20.8, ten by musel mít celkovou délku větčí než je vřeteno. Dal by se na konci opřít hrotem a za malých otáček ho vtlačovat do díry a držet jej za unášeč proti protočení klíčem, vratidlem, rychloupínacíma kleštěma, sikovkama.... Hlavně velkýho bacha na dostatek prostoru, kdyby se nástroj zadrhnul - pokud se přes svátky něco nezměnilo - lidem ustřižené prsty ani ruce nedorůstají 

výstružníkem tedy nevím.. ale určitě to jde udělat normálně nožem do díry s VBD cementované/necementované.. pokud ovšem takovej malej dotyčný má..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jde spíš o délku, vřeteno má odhadem tak 425mmRaS píše:výstružníkem tedy nevím.. ale určitě to jde udělat normálně nožem do díry s VBD cementované/necementované.. pokud ovšem takovej malej dotyčný má..

Musel by si udělat nějakou vyvrtávací tyč s destičkou a vedením na už obrobeném průměru, ten výstružník i kdyby ho napojil odrovná na pár milimetrech, je to prokalené až dovnitř

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
já myslel že se bavíte jen o nějakém kousku za kuželem v hloubce 80-120 třeba.. což je taková normální délka nože.. pokud je to v celé délce tak na to bych se vykašlaltumlik píše:Jde spíš o délku, vřeteno má odhadem tak 425mmRaS píše:výstružníkem tedy nevím.. ale určitě to jde udělat normálně nožem do díry s VBD cementované/necementované.. pokud ovšem takovej malej dotyčný má..Malej nevím, ale tak dlouhej určitě mít nebude ani nůž, ani výstružník
![]()
Musel by si udělat nějakou vyvrtávací tyč s destičkou a vedením na už obrobeném průměru, ten výstružník i kdyby ho napojil odrovná na pár milimetrech, je to prokalené až dovnitř

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
-
to že to je kalené nebo cementované mně napadlo, proto jsem uvažoval o broušení.
Jelikož jsem opravdu amatér co dělá vše na koleni a nemám znalosti ani vybavení jako někteří profíci zde na fóru tak řeším spoustu věcí tak že fachmanu se kroutí palce u nohou
což je vidět na některých dílech.
Uznávám kdybych mněl čas chodit někam na brigádu tak si za rok nebo dva koupím Čínu a mohu vesele hobby soustružit.
Celkové náklady ještě nepřesáhly 10 000.
Mně baví se s tím šrotem prát.
A pochvala práce, je něco co každého pohladí a dodá energii do další práce.
Jelikož jsem opravdu amatér co dělá vše na koleni a nemám znalosti ani vybavení jako někteří profíci zde na fóru tak řeším spoustu věcí tak že fachmanu se kroutí palce u nohou

což je vidět na některých dílech.
Uznávám kdybych mněl čas chodit někam na brigádu tak si za rok nebo dva koupím Čínu a mohu vesele hobby soustružit.
Celkové náklady ještě nepřesáhly 10 000.
Mně baví se s tím šrotem prát.
A pochvala práce, je něco co každého pohladí a dodá energii do další práce.