Vertikalni cnc

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2015, 12:13

WNT na to ma takovou posuvnou kalkulacku
hodilo by se udelat neco podobneho v podobe pdf kde by si to kazdej vytisknul a slepil a hned by vedel jak mu to vychazi
hlavne by pochopil ty vztahy

1ks beru na ukazku do lomnice
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
slezak77

21. 8. 2015, 12:36

Tak už to naskenuj a hoď do toho pdf, a máš u mne v Lomnici pivko. Sice to asi pro mne dřevaře asi nebude, ale nežere to, a hodí se to, někdy snad.
RKal
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2015, 4:05

a co tak to udělat jako malou tabulku do xls, vybereš nástroj materiál apod a vyleze výsledek aspoň orientační. Excel ma snad v kompu každý a pokud ne tak rovnou jako malou aplikaci. Beru sebou určitě komp mužeme o tom hodit večer řeč. Už jsem se rozhodnul na 100% zustanu do neděle (manželkou schváleno :wink: )
fmodel
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2015, 4:34

kdo má androida tak stačí tu apku stáhnout :wink: je i pro úúúplně bl..í :lol:

http://www.kosina.info/ke_stazeni.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora

21. 8. 2015, 6:22

Proboha proč zase nějaký aplikace do nějakýho elektronickýho krámu?
Nebo snad dokonce kalkulačka v cloudu?
má-li nástroj třeba 2000 ot/min, pak posuv 200 mm/min je desetina mm na otáčku
má-li 4 zuby, ta desetina se rozdělí ještě na čtvrtiny, to je 0,025mm/zub
chci-li 0,05/zub, dám posuv 400.....
To nedokážete zpaměti?
podobně řezná rychlost
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

21. 8. 2015, 6:36

testone píše:Proboha proč zase nějaký aplikace do nějakýho elektronickýho krámu?
Nebo snad dokonce kalkulačka v cloudu?
má-li nástroj třeba 2000 ot/min, pak posuv 200 mm/min je desetina mm na otáčku
má-li 4 zuby, ta desetina se rozdělí ještě na čtvrtiny, to je 0,025mm/zub
chci-li 0,05/zub, dám posuv 400.....
To nedokážete zpaměti?
podobně řezná rychlost
náhodou řezná rychlost je problém tam to musej násobit nějakou PÍčovinou a to už je problém :D
nedávno jsem byl na třídním srazu od střední, byla tam s náma třídní matikářka.. říkala, že před dvaceti lety učila integrály, limity, rovnice hyperbol, parabol elips atd atd dneska z výše vyjmenovaného nic a většina studentů nespočítá ani objem půllitru, kterejch urazí denně 5.. tak se nediv že musí bejt na všechno apka
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
fmodel
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2015, 6:38

protože my jsme starý dědkové a kdo nemá appku tak nežije :lol: :lol: :lol: :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
bobik

21. 8. 2015, 6:59

a co tak to udělat jako malou tabulku do xls, vybereš nástroj materiál apod a vyleze výsledek aspoň orientační. Excel ma snad v kompu každý a pokud ne tak rovnou jako malou aplikaci. Beru sebou určitě komp mužeme o tom hodit večer řeč. Už jsem se rozhodnul na 100% zustanu do neděle (manželkou schváleno :wink: )
Teda když jsem se o něco takového pokoušel, tak jsem se dočkal jen rad ohledně barevnejch tlačítek, ale nikdo mi už neporadil, jak třeba vypočítat potřebnej výkon nebo zda je ten můj formulář použitelnej alespoň na otáčky a posuvy.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=45&t=17287
RaS

21. 8. 2015, 7:06

a jak chceš počítat potřebnej výkon, když k tomu pořebuješ docela přesné materiálové konstanty, a konstanty frézy.. takovejhle kalkulátor má hoffman na svejch stránkách.. zadáš frézu 8mm tvrdokov záběr doplna, řezné podmínky a vypočítá ti to potřebný výkon.. ale změníš frézu za "tu samou, ale jinou :) " jinej úhel šroubovice, povlak a hodí ti to výkon klidně o 50-100%jinej.. pak frézu otupíš a jseš zase jinde takže je otázka k čemu to je? samozřejmě můžeš si spočítat že taková fréza potřebuje třeba 3kw když máš na vřetenu 5 že to asi bude stačit.. ale podle mě praxe je praxe a sám víš jestli můžeš do stroje nahnat 6ku frézu do plna a nebo olizovat piliny.. pak zjistíš že to platí pro dokonale upnutej nástroj minimálně vyloženej, tuhej obrobek a ve skutečnosti je zase všechno jinak..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RKal
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2015, 7:19

no ono vlastně to co dělal bobík by asi bylo dostatečné pro informaci která tady padá stále dokola, jaké otáčky do jakého materiálu, a pak taky kolik odebírat na zub, z toho plyne rychlost posuvu, a výkon už je opravdu na otestování při různých hloubkách a úběrech. nicméně je fakt že mnohdy to je opravdu výroba hliníkového prachu a ne frézování.
bobik

21. 8. 2015, 7:29

Netušil jsem, že jiný sklon šroubovice bude mít až tak velký vliv na odebíraný výkon vřetene. Mým záměrem byl udělat kalkulátor, který nás navede na řezné podmínky upravené na polovinu příkonu vřetene. Právě aby tam byl nějaký foršus na otupení frézy či na tuhost stroje, frézy a materiálu. Někdy si může materiál přitáhnout frézu či fréza materiál, zvětší se tloušťka třísky a výkon vřetene pak nebude dostačovat. Když uletí fréza je to v pořádku. Ale někdy může být pevnost frézy větší, než tuhost celé frézky a pak je problém. Nehledě třeba na spálené vřeteno.
Ono je rozdíl mezi profíkem, který stojí denně u mašiny a hobíkem, co frézuje jednou za měsíc. Profík ten kalkulátor až tak nepotřebuje.
RaS

21. 8. 2015, 7:32

mrkni na toho Hoffmana tam to maj dokonalé.. vybereš si jakoukoliv Hoffman frézu a počítáš.. porovnává to až 5 fréz..
Topol

22. 8. 2015, 3:58

mrknu
Mex

23. 8. 2015, 5:06

testone píše:Proboha proč zase nějaký aplikace do nějakýho elektronickýho krámu?
Já bych nějakou případnou "apku" zas tak šmahem nezatracoval.
Samozřejmě pro prostý výpočet posuvu na zub z otáček a rychlosti posuvu je to k ničemu, to dá každý z hlavy nebo v nejhorším s kalkulačkou.
Ale pokud by ta "apka" byla nacpaná materiálovými konstantami, tedy vhodným rozpětím řezných rychlostí pro velký sortiment materiálů, a případně i integrovanými doporučeními na vhodné typy fréz pro daný úkol a zadané parametry stroje, tak by to mohlo být docela užitečné.
Pokud kroutím kličkama každý den a dělám omezený sortiment materiálů, tak to mám v oku/ruce. Ale když se k tomu dostanu příležitostně a pokaždé je to jiný obráběný materiál, tak se nápověda docela hodí.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2015, 8:40

no ono to s tim vykonem neni az tak jednoduche
jeden by rekl polovina a je to v suchu
dobre tak vezmu polovinu vykonu
vyjde mi treba ze to bude v obdelnikove kapse 10tkou valcovkou jezdit uber po 2mm
nojo ale co v rohu kde se mnohonasobne prekroci styk nastroje s materialem oproti tomu kdyz se bere bok te kapsy

jinak prikladam to pravitecko
pravitko1.jpg
pravitko2.jpg
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“