fng

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
testone
Sponzor fora

24. 1. 2015, 9:06

karelsklo píše: Ne-e,brzda byla v tom metrákovém servu.Na šroubu je jenom mechanická pojistka která (pokud by praskl řemen) zaskočí do řemenice šroubu.
Když o tom tak přemýšlím,nebude to úplně sranda udělat (a vyladit) brzdu co by udržela stůl líp než ve stovce.
a to je přesně ono
dyť to servo je starý hnusný metrákový, to vyhodíme a dáme tam ten krásnej malej novej motorek......
drivery od toho serva určitě byly dělaný klasickou, ne SMD technologií, analogově, určitě by se k tomu dala dohnat dokumentace
tudíž bez problémů opravitelný a udržovatelný v provozu za cenu pár tranzistorů a ellytů
dát na to jen novej systém a pohony nechat
u systému má výměna smysl, ten nový bude o několik generací dál, s nesrovnatelnými možnostmi a komfortem
pohony ale pořád nebudou dělat nic jiného než s tím hýbat tam a zpátky
Pravítka? Naco? Dáme krokáče.....
komu není rady.......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2015, 9:12

tomu neni pomoci

ta brzda v tom servu taky na neco byla
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Erythros

27. 1. 2015, 1:23

Tak dodělat brzdu by neměl být zase až tak velký problém. Celkem v pohodě se dají sehnat i s větším brzdným momentem, dneska jsem jich zrovna několik viděl na německé eBayi. A připevnit ji před motor na přírubu by taky mohlo jít. Teoreticky se může vyřezat i ta původní z toho serva. Systémově by se to pak mohlo vyřešit pomocí ovládacího signálu v HALu po najetí krokového motoru, kdy by se odbrzdila, aby nedošlo k tomu sjetí a naražení o zem/dolní něco. Ale o nějakém udržení kalibrace polohy bych opravdu ani neuvažoval, zvlášť bez poziční informace. Nebo to bylo s tou stovkou myšleno jinak?
karelsklo

30. 1. 2015, 8:54

Jo jo,jak se říká kdo chce kam... :) Už jsi Erythrosi něco okolo toho původního systému zjistil ? Stran té brzdy už mám pár nápadů ale nakonec asi zvítězí lenost,matka pokroku a použije se původní pojistný systém,tam by stačil jen slabý elmagnet a i při výpadku proudu na dílně by nehrozil pád stolu.
Jelikož je tento systém s KM "prozatímní" ( což jsem několikrát zmiňoval ale někdo si toho třeba nevšiml :) ) nějak víc to asi zatím řešit nebudu.
V budoucnu (pokud by se tam nevracely původní serva ) by se k odbržďování asi pěkně dala použít jedna větev hydrauliky která zbyla po brzdě ot.stolu.
Teď po chvilkách děláme na zrychlení Zka(skoro hotové ) a rozvaděči,mašina už maže a zprovozňuje se hydraulika výměny nástroje.Snažil jsem se systém výměny zbytečně nezavzdušnit ale určitě tam nějaký vzduch bude takže odvzdušnit nebo zrovna vyměnit olej,taky nevím jestli se nerozhasil ventil co hlídá tlak okruhu...
Zkusím jít od nižšího tlaku a postupně zvyšovat...Na budíku je max 6Kpa tak předpokládám že provozní bude mezi 2-4.
karelsklo

31. 1. 2015, 9:03

Tak je to trošku rychlejší.Zatím stačí-no musí :) .Ale mě by stačila i polovička.

https://www.youtube.com/watch?v=6gwBDWp ... load_owner
bobik

31. 1. 2015, 9:24

Pěkný. A docela svižný.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2015, 9:35

no ja mam pojem svizny nekde jinde
mnohdy se da pockat a nevadi to i kdyz ja bych byl teda podstatne narocnejsi
ale co povazuju za skutecny problem je ta akcelerace ktera je neskutecne dlouha
karelsklo

31. 1. 2015, 9:49

Aha,ta se dá stáhnout na 10% tohoto nebo míň.Je fakt že pak to bude vypadat pro oko jinak.Dám videjko.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2015, 9:50

no ono ta akcelerace neni jen tak pro oko
je to dost fatalni vec treba v rozich
karelsklo

7. 2. 2015, 8:58

Bude to docela experiment,brzdu bych chtěl použít jen slabou třecí (nebo možná žádnou) a hmotnost sestavy X+Z dát na plynové vzpěry (objednal jsem je na míru)+dovyvážit závažím.
Při zprovozňování mazání jsem zjistil že jsou přerušené dvě trubičky z 8mi vedoucí do sestavy Zka.Přeřízly se o kryt,byly totiž z výroby (spíš to už někdo kuchal) natlačené na hranu krytu a třely se o ni.
Ani nechci vědět jak dlouho to tak bylo.Zatím jsem to překlenul plastovou trubkou na vzduch,jsou na ni takové lisovací mini sponky co se dají zalisovat i v omezeném prostoru.
Erythros

22. 3. 2015, 10:25

(...)Už jsi Erythrosi něco okolo toho původního systému zjistil ?(...)
No, zatím jsem víceméně řešil, jak to řídit. Nakonec jsem se rozhodl zkusit si postavit YAPSC:10V. (Je to zařízení na uzavření rychlostní smyčky servobudiče a rotačního enkodéru, aby byla osa řiditelná pomocí jednoduchého vstupu STEP/DIR z počítače.) Nicméně jsem potřeboval naprogramovat dsPIC a zjistil jsem, že můj sériový post na počítači se moc nekamarádí s programátory typu JDM, čili jsem si musel objednat klon PicKitu3. Z Číny. Aby měli tam ten jejich Nový rok a prázdniny. Takže po měsíci a něco mi snad příští týden ten vytoužený PicKit dorazí. (Doufám, že to bude zmetek, a já jej budu tak muset reklamovat.) Zatím jsem si pohrál trochu s výrobou DPS. Spokojený s tím nejsem, ale je to lepší, než to bylo na začátku. (S potřeboval jsem na to celou jednu desku 210x300 oboustranného cuprextitu.)
Horní strana
Horní strana
Spodní strana
Spodní strana
Taky jsem rozebral skříň s elektronikou k pohonům, vymontoval Formicy a chystal se je propojit, abych zjistil, že jsem udělal blbost. V návodu k nim se totiž píše, že se silová část k té oranžové krabičce (regulátor, generátor, zdroj a tranformátorek v plechovém U s krycím plexi vepředu) připojuje přes výkonový transformátor TVU 326.06, 10kVA, 3x380/3x300 V, Dzn8. No, a on tam prostě chybí. Vzhledem k tomu, že když jsem si ho hledal, tak váží přes 100 kg a bylo mi řečeno, že mám všechno, tak tam nikdy nebyl. Tipuji to, že to bylo připojeno přímo 380V na třífázovou tlumivku a přímo do Formicu, ale jelikož jsem to už rozmontoval, tak je trochu pozdě. (Nějaké foto sice mám, ale...) Doufám, že se to trafo vyžadovalo až třeba u těch vyšších modelů s větším momentem a proudem, že tady u těchto nízkých (nehodlám stavět něco ve stylu tvého FNG) to sražení o 80V není až tak nezbytné. (Jinak nevím.) Zatím jsem to ještě nezkoušel, nicméně našel jsem si nějakou dokumentaci přímo k elektrickému zapojení. Bohužel je v ruštině (ekvivalent zde na fóru není). Já rusky neumím, tak se to pokusím prohnat OCRkem a překladačem.
privod_mezomatik_k.pdf
Ruský návod k připojení Mezomatic-K
(1.04 MiB) Staženo 986 x
Toť zatím vše.
Mex

22. 3. 2015, 10:33

Co to máš prosím za masku?
To je ta ve 100g kyblíkách z eBay?
karelsklo

23. 3. 2015, 6:57

To jsou cenné informace,díky.
Jestli se chceš podívat jak to bylo na tom fngčku tak se zastav,bedny jsou sice oddělané ale jinak jsem do toho nešťoural.
Trafa jsou kde byly.
Erythros

23. 3. 2015, 8:44

Mex píše:Co to máš prosím za masku?
To je ta ve 100g kyblíkách z eBay?
Asi ano. Je to taková tmavě modrá barva vytvrditelná UV světlem (tedy negativní). Kolem 100g toho mohlo být (jsou to číňani, takže brutto). Je to v takovém černém plastovém kelímku. Kupováno přes Aliexpress. Něco jako http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 10631.html.
karelsklo píše:To jsou cenné informace,díky.
Jestli se chceš podívat jak to bylo na tom fngčku tak se zastav,bedny jsou sice oddělané ale jinak jsem do toho nešťoural.
Trafa jsou kde byly.
Díky za nabídku.
Mi je to právě divné, že by ten transformátor byl nezbytný, když tam nebyl. Říkám si, že je to tak velké, že by si to prodávající pamatovali. Takže moje pracovní teorie je, že to bylo doporučené, ale ne jediné zapojení. U té tvé mašinky byly nepochybně použity násobně silnější motory, přímo na mých Formicích (podle vzoru hrad?) je uvedeno 3.5 Nm na dvouosé verzi a 4.7 Nm na jednoosé verzi. Možná u silnějších verzí tedy trafo bylo potřeba. Teorii úplně nerozumím, ale chápu to tak, že synchronizovaným (s fázemi) otevíráním těch 6 bezpotenciálových tyristorů se vytvářelo stejnosměrné napětí do motorů. Třeba při malých momentech motorů potřebný proud byl tak malý, že to bylo schopno uchladit i při použití 380V namísto 300V. Zkusím na to založit vlákno a třeba některý Mezomaticu-K znalý uživatel se s tím už někdy setkal.

Jinak, když jsem to rozebíral, tak jsem si to samozřejmě fotil, nicméně měli v té době v továrně asi přebytek červených špulek, tak je vše propojeno červeným drátem, respektive kombinací červené a černé.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2015, 8:54

i u AC pohonu jsou oddelovaci trafa doporucena ale ne nutne nezbytna paklize mas prislusne napeti
mrkni na max povolene napeti na tech driverech pripadne co tam je za tyristory?
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“