Vrtanie vretena

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Laco19

4. 7. 2009, 10:09

Laco19 píše:
Zdenek Valter píše:Takže to asi fakt vypadá, že to hází díky té díře :-(
Napadá mne jen že bys to mohl probrousit jako já univerzálku.
To prebrusenie caka aj mna. Ja casto motujem sklucovadlo lebo na sustruhu aj frezujem (vrtam, atd. - je to moj jediny stroj :wink: ) a zakazdym centrovat sklucovadlo by bolo dost pracne. Teleso sklucovadla som uz vycentroval vlozkou ale tie celuste musim este zabrusit lebo upnuta tyc hadze cca 0,14mm (nezavisle od priemeru).
Okrem toho dosadacie plochy celusti nie su zabrusene rovno, musim ich vpredu poriadne zahryznut do materialu aby celuste chytili aj vzadu (odchylka vzadu cca -0,1mm). Tak isto to mam aj na 4 celustovom slkucovadle, takze tiez na nej musim celuste mierne zbrusit.
Po prebruseni je odchylka 0,035mm (na 2 priemeroch, viac brusenych tyci nemam) a celuste chytaju celou plochou. Celkom slusny vysledok, nie?
Bol celkom problem najst vhodny sposob zafixovania celusti (dost sa v sklucovadle krutia) aby som celuste busil pod spravnym uhlom - podarilo sa mi to az na druhy pokus.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2009, 10:47

nenapinej a dej foto jaks to delal:))
Laco19

4. 7. 2009, 11:22

Aeroomni píše:nenapinej a dej foto jaks to delal:))
Rad sa pochvalim ale je to maximalne nestrojarske riesenie. Pri upnuti zvnutra je ina odchylka, treba nieco zovriet celustami. Skusal som dat podlozku do vnutra sklucovadla, vyrobil som podlozku ktoru by som zovrel zavitom celusti, atd. atd. ale nic z toho nenaklopilo celuste do vhodnej polohy. Az to smrekove drevo... Inac, niekde som uz videl aj stojarsku verziu z ocele, navrtany a prepileny hranol (take pero). Takto som to robil ja:
Obrázek

Takto som brusil nezavisle celuste:
Obrázek

a takto vyzeraju po bruseni:
Obrázek

Tu je foto vlozky 3 celustoveho sklucovadla, uz ho nemusim pri montazi nastavovat, staci s akejkolvek polohe priskrutkovat a je namontovane vzdy rovnako presne.
Obrázek
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2009, 12:31

jak by to dělali naší mistři? Tumlík Enginier atd.....?
Engineer
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2009, 7:31

Aeroomni píše:jak by to dělali naší mistři? Tumlík Enginier atd.....?
Pavle tohle jde mimo mne.... :lol:
Ja bych totiž našel nejbližší kovošrot popř. kontejner, uklidil odpad a pak šel pořídit pořádný stroj. :D

Prosím spokojené majitele asiatů.... berte mne s rezervou, venku je dusno a pivo je dobré a studené! :wink:

Na boje tohoto druhu už nejsem stavěnej. Jinak ale ten postup broušení je asi o.k. Před čtrnácti dny jsem podobně přebrušoval kužel pro kleštinu ve starým švýcarovi. Přímá bruska Narex, diamantový cigárko 5mm a asi tři hodiny práce (teda před tím to bylo půl roku váhání, jestli to risknout den příprav a výroby přípravku na upnutí brusky) Výsledná házivost je v setině (před tím to házelo asi tak 5-8 stovek jelikož se v tom dřív někdo povrtal a taky protože to bylo dost opotřebený - omačkaná dutina od kleštin).
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2009, 8:18

nemá tu někdo ten originál kovovej přípravek?
už jsem kupoval jednou nový čelisti, bylo to jako náhradní díl a divil sem se že sedly jak prdel na hrnec.. Měl jsem jen štěstí?
Ty starý někde mam zkusil bych to přebrousit..
TimeCop

4. 7. 2009, 8:20

jak by to dělali naší mistři? Tumlík Enginier atd.....?

Mnooo jakožto "atd....." jsem to kdysi dělal podobně. Prý se to takto nějak dělá mi řekli .. :lol: 8)
Laco19

4. 7. 2009, 9:21

Engineer píše:... Ja bych totiž našel nejbližší kovošrot popř. kontejner, uklidil odpad a pak šel pořídit pořádný stroj. :D

Prosím spokojené majitele asiatů.... berte mne s rezervou, venku je dusno a pivo je dobré a studené! :wink:
Uz som chcel to sklucovadlo vyhodit, ze si kupim nieco poriadne. No podarilo sa to opravit.
To pivo zavidim, moje bolo sice dobre ale teple - cele poobedie sa ohrievalo v kufri.
Zdenek Valter

4. 7. 2009, 10:05

Laco19 píše:
Rad sa pochvalim ale je to maximalne nestrojarske riesenie. Pri upnuti zvnutra je ina odchylka, treba nieco zovriet celustami. Skusal som dat podlozku do vnutra sklucovadla, vyrobil som podlozku ktoru by som zovrel zavitom celusti, atd. atd. ale nic z toho nenaklopilo celuste do vhodnej polohy. Az to smrekove drevo... Inac, niekde som uz videl aj stojarsku verziu z ocele, navrtany a prepileny hranol (take pero). Takto som to robil ja
BINGO !!! WOW Laco ty jsi genius ! Já si marně lámal hlavu jak to udělat !!

Akorát mi není jasné jak si brousil ty nezávislé čelisti a to s tou vložkou :-(
Ta vložka je to tenké v té díře ?
Laco19

4. 7. 2009, 10:25

Zdenek Valter píše:
Laco19 píše:
Rad sa pochvalim ale je to maximalne nestrojarske riesenie. Pri upnuti zvnutra je ina odchylka, treba nieco zovriet celustami. Skusal som dat podlozku do vnutra sklucovadla, vyrobil som podlozku ktoru by som zovrel zavitom celusti, atd. atd. ale nic z toho nenaklopilo celuste do vhodnej polohy. Az to smrekove drevo... Inac, niekde som uz videl aj stojarsku verziu z ocele, navrtany a prepileny hranol (take pero). Takto som to robil ja
BINGO !!! WOW Laco ty jsi genius ! Já si marně lámal hlavu jak to udělat !!

Akorát mi není jasné jak si brousil ty nezávislé čelisti a to s tou vložkou :-(
Ta vložka je to tenké v té díře ?
Keby som bol genius tak si aspon spomeniem ze uz som nieco take na webe videl a nespekulujem nad tym 2 dni :wink: . No pre moje ospravedlnenie, tych tipov na brusenie sklucovadla je na webe plno ale kazdy upevnuje celuste inac - nemohol som vediet ze prave tento sposob je ten spravny.
Nezavisle celuste som chytil v spravnej polohe (uchylkomerom nastaveny ziadany sklon) do frezovacieho pripravku a v sklucovadle som mal vlozeny flexibilny nastavec na rucnu frezku. Brusenu plochu som zafarbil fixkou a busil som az kym farba nezmizla - neviem nikde v okoli taku farbu (layout blue???) zohnat, takze zatial fixkou.
Vlozka je to tenke, sklucovadlo je najprv osustruzene lebo ten rozdiel priemerov bol iba (?) cca 0,5mm a za tepla som tam nalisoval vlozku vyrobenu z rurky. Vnutorny priemer som potom osustruzil presne na rozmer vretena.
Monteg

5. 7. 2009, 12:56

Dělám to tak že poslední zoubek na čelisti mám odbroušenej stejně nepoužívám selou délku čelistí zavřu do univerzály kroužek a brousím
kiko01
Kontaktovat uživatele:

5. 7. 2009, 11:44

Monteg píše:Dělám to tak že poslední zoubek na čelisti mám odbroušenej stejně nepoužívám selou délku čelistí zavřu do univerzály kroužek a brousím
to mi poradil aj sused sustruznik, profesional :) takze tiez to tak robim ale iba s nozikom s vymennymi SK platkami, mensie otacky a pekne pomaly...

inak tie starsie celuste co uz su vela krat pretacane su dost makke, ta tvrda vrstva uz je davno prec,takze to ide lahko, ale je nevyhoda ze ich treba pretocit castejsie...
Laco19

5. 7. 2009, 8:04

Aeroomni píše:Jak tak koukám tam už chybí půl kila ! Osobně bych se s tim nemastil a vyvrtal další dvě naproste díry do protivky a bude to bez shánění stejně těžkýho materílu, lepení atd.. U mého cnc-tig je to tedy stejné, ale tam to nevadí. Až to pude na švýcara tak tam to vadit bude jistě. V unašeči samože to samý.
Dnes som sa "nudil", vyrobil som si zavazia na vyvazenie:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 7. 2009, 9:20

Jé, to s těmi dřívky mezi čelistmi je dobrý nápad, to se mi líbí! Že mě to nikdy nenapadlo.

Mně akorát vadí, že výsledné upínací plošky čelistí jsou rádiusové, a když upínám něco s větším průměrem než na jakém to bylo broušené, tak se to do materiálu nepěkně obtiskne, obzvláště do duralu. Takže mám všechny čelisti přebroušené na plocho, což dělám celkem s úspěchem na BF20 :-) Nevýhoda plochých čelistí je vyšší riziko protočení obrobku (prostě se tak moc nezakousnou), ale pro mě je priorita, že jsou šetrnější k již obrobenému povrchu.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2009, 6:38

Engineer píše:
Aeroomni píše:jak by to dělali naší mistři? Tumlík Enginier atd.....?
Pavle tohle jde mimo mne.... :lol:
Ja bych totiž našel nejbližší kovošrot popř. kontejner, uklidil odpad a pak šel pořídit pořádný stroj. :D

.
ty seš ale zlej :lol:
já se teda přiznám,že čelisti jsem nikdy nebrousil a asi ani nikdy brousit nebudu páč univerzální sklíčidlo používám jen na hrubování,upichování ,případně srovnání čela(ale jen prvního :lol: )nebo při soustružení na jedno upnutí
pakny musí jít na fest,jak je vůle v drážce tak můžeš brousit jak pominutej a stejně ti to bude prd platný páč pakny se ti zvednou podle toho jak to utáhneš a seš zas tam kde jsi nechtěl být leda že bys to utahoval momenťákem

co používám tak
-měkké pakny (zatím to nejpřesnější univerzální co se dá)
-kleštiny
-upínací soustružnické trny
-brusičské lisovací trny (nejvíc OK co používám)

správný technolog. postup při výrobě takže první soustružit na jedno upnutí
pokud nejde tak přesná díra do nepřesné kulatiny a pak teprv na trn sjet povrch ,obrácený postup je cesta do pekla páč zas musím na univerzálku
pokud to jinak nejde tak radši stromečkové kleštiny, pokud nemám ten průměr tak měkký pakny :lol: :wink:

u kulatiny s dvěma průměrama sjet celou délku v univerzálce pak čela na doraz ,pak navrtat středící důlky a soustružit v hrotech
pokud nejde v hrotech tak udělat průměr ,který nasadím do kleštiny a sjet druhý průměr,pokud nemám takovou kleštinu tak měkký pakny :lol: :wink:

nikomu to netlačím do hlavy,každej má svůj postup jak dosáhnout kýženého výsledku :wink:

a jen tak mimochodem hrotový soustruh je hrotový proto,že se na něm soustruží "především" v hrotech :lol: univerzální sklíčidlo je jen takový rozšiřující příslušenství :lol: :lol:
:lol:

good luck :wink:
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“