bobíkovo CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
bobik

4. 10. 2009, 3:42

Příčina vůle na šroubu Y je v tom, že jsem se nechal přesvědčit od hiwinu, že udělají z nepředepnuté matice "mírně předepnutou" vhodným výběrem kuliček. Ono na předepnutou matici potřebuješ broušený šroub a ten by s maticí vyšel na 25000Kč. Tak jsem rád uvěřil, že to předepnutí výběrem kuliček bude stačit a koupil jsem válcovaný šroub s maticí jen za 7000Kč. Holt jsem šetřil na nepravým místě. Takhle se můžu s nějakou přesností do 0,01 rozloučit. Spíše můžu čekat tak 0,1mm. Takže dělat přesné kruhové díry pro kuličková ložiska taky nebudu moci. Holt to budu řešit tím závažím.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2009, 3:50

Nejak se mi to nezda.Pokud osadili matici vetsimi kulickami,tak urcite nejake predpeti vytvorili,ale to u tehle sroubu nema dlouhe trvani.
Sroub se rychle vyvalcuje a predpeti je v haji.To by profik neudelal.
Predepjata matice je obvykle dvojita a to ma smysl.
Nicmene skoro desetina mrtvola je divna i na to,co popisujes.
Radsi bych zkontroloval,jestli neni nekde nejaka axialni vule v ulozeni a pod.
bobik

28. 10. 2009, 8:10

Tak jsem dneska podruhé frézoval, poprvé to bylo do plastu. Podruhé do dřeva a do duralu. Průměr 30 do hloubky 8mm. Otáčky 8000, pojezd 200mm/min. Když dám do díry kulatinu třicítku, tak nepozoruji vůbec tu obávanou "čtvercovitost", způsobenou vůlí ve šroubech. V celku mohu vesele dělat domečky pro ložiska.
Přílohy
prvni frezovani.jpg
bobik

30. 10. 2009, 2:05

Tak jsem objevil dosti zásadní problém. Pravděpodobně se mi kousá matice na ose X. Rozjedu stůl, pohybuji s ním sem tam a občas se mi zastaví šroub, motor zaječí a možná se mi protočí spojka. Zajimavé je, že když vypnu motor a zkouším s tím točit rukou, tak nějaký zvýšený odpor nepozoruji. Možná, že se mi v kuličkové dráze pohybuje nějaká špona a způsobí ono zastavení šroubu. Ale to bych zase nebyl schopen otáčet rukou.

Co se stane s KM, když dojde k zastavení na tvrdo, například předjedu softlimit a nabourám? Zničím ho? Setkal jste se někdo s případem "kousavé" matice?
bobik

30. 10. 2009, 3:43

Děkuji za odpověď. To jsem jel pod Win s machem, teď jdu jezdit s EMC. Uvidím, zda je problém v systému.
CZ_Pascal

30. 10. 2009, 3:48

Podle toho co popisujete se nekouse matice, ale pouze honite krokovy motor na moc vysokych otackach. Kdyz motor vypadne ze synchronich otacek tak pouze "kňučí", ale nic zas tak zlého se mu neděje. Nemá žádnou sílu a jen se malinko škube na místě. Pokud se to stane někde uprostřed rozjezdu tak je to v pohodě. Pokud by ale motor naboural na doraz tak setrvačnou hmotou šroubu-motoru-atd. bude vyvinutá síla značná a mohlo by dojít pokřivení frezky (prestoze samotny motor na to silu nema).
Ted k reseni: Tezko hadat kdyz nezname parametry motoru, driveru, zdroje, ridici elektroniky. Ale pokud je to ten problem co myslim tak pomuze snizit maximalni rychlost. Dalsi problem by mohl byt s ridici elektronikou. Pokud je to PC pres paralelni port tak se celkem bezne stava ze si pocitac zdrimne (milisekunda je straaaasne dlouha doba - clovek nepostrehne ani 20 milisekund, ale na rozhozeni motoru bohate staci i min nez jedna) a tim padem vyhodi motor ze synchronich otacek i presto ze byl v plne sile a mohl krasne jet slusnym kroutakem.
CZ_Pascal

30. 10. 2009, 3:52

No trochu jsem zde zazmatkoval, takze podekovani stoji pred odpovedi :-)

Stalo se to tak ze jsem reagoval rychleji nez jsem procetl historii vlakna a pak jsem zjistil ze jsem se ptal na nektere veci ve vlakne uvedene. Tak jsem rychle prispevek smaznul s tim ze napisu konkretnejsi odpoved, ale Bobik byl rychlejsi nez svetlo :shock: a stihnul to precist :D Takze jsem radeji prispevek zase vlozil at ostatni vidi co plantam za blbosti v patek odpoledne.
bobik

30. 10. 2009, 4:10

Tak to bylo jak jsi říkal. Pod EMC2 žádný problém. Takže chyba byla ve windows, respektive ve mě, že jsem se dosud nedokopal pořádně windows upravit pro Mach. Jednou jsem to zkoušel ale výsledkem bylo, že jsem nespustil ani ten Mach. Uf. A to jsem dvakrát rozebíral spojku od motoru, protože to znělo skutečně, jako že prokluzuje nedostatečně utažená spojka.
bobik

30. 10. 2009, 7:47

Ach jo, je mě špatně, první ulomená fréza za 1200. Chce to ruční kolečko. Najížděl jsem opatrně do materiálu jen na dotyk, ruku jsem měl nataženou a přehmátl jsem blbou klávesu. Šestka fréza z SK udělala lup a bylo po ní.
Ani jsem si s ní nezafrézoval.

:cry:
PetrNC
Sponzor fora

30. 10. 2009, 7:59

Jo, tak tohle mám taky za sebou ..... Na najíždění k materiálu jsem si pořídil "šmajdátko" ( už zde o něm byla řeč ) a je po problému 8)
bobik

2. 11. 2009, 8:55

Zdravím

Po zkušenosti s ovládáním CNC z klávesnice bych si chtěl pořídit ruční kolečko jako třeba http://www.cnc-shopping.co.uk/fanuc-han ... 74c0acf7f4

Neprovozujete někdo něco podobného pod EMC? Je zapotřebí na to nějaká i/o PCI karta?

Jinak můžu přes SK poradit, jak to získat levněji, než je na odkazu. Nechci tady dělat reklamu bez souhlasu prodejce.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2009, 9:42

Kolecko poridis treba i na cnc shopu cz.
http://www.cncshop.cz/

Samozrejmne ze to EMC umi pres I/O kartu je to paradicka, ale lze to i pres LPT.
EMC lze ovladat i treba pres Joy anebo Gamepad., tech moznosti tam je spousta.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
bobik

7. 11. 2009, 9:26

Můžu použít takovéto zapojení pro koncové snímače a jejich využití jako referenční? V EMC2 je jen možnost u nastavení vstupních pinů nastavit All limit nebo Home limit. Nejde tam nastavit na jeden pin společné funkce koncáků pro všechny osy jako u jednotlivé osy. Pro jednu osu lze nastavit Home+limit ale pro všechny ne. Tak jsem si říkal, že bych to udělal takto. To tlačítko pro přemostění tam mám pro sjetí z koncáku, ale mám dojem, že to lze nahradit nějakou kombinací kláves počítače.
Přílohy
KONCAKY.jpg
bobik

8. 11. 2009, 4:36

hmm, tak to takhle nefunguje. Když při referencování to najede na spínač, tak se vypnou motory s hláškou, že to najelo na koncový spínač. Budu muset udělat přepínač, který mi obvod s koncákama přepne po zreferencování stroje z pinu 12 na pin 11, kde budou nastaveny limity.
bobik

9. 11. 2009, 8:34

Tak jsem dneska referencoval pomocí koncáků a byl jsem příjemně překvapen. Na hodinky mi to jezdí s přesností do stovky. A to i koncáky z cncshopu za 25Kč. Čekal jsem spíše několik desetin.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“