15. 2. 2019, 10:58
Z čeho plynou všechny ty apokalyptické vize v souvislosti s řezným olejem, na čem to používáte?
Jak jsem psal, používám ho na FN22. Samozřejmě výkonnostně se FN22 nemůže srovnávat s třeba FA3 nebo nějakým obráběcím centrem. Všechno to jsou HSS frézy a tomu odpovídající otáčky a posuv odpovídá tuhosti a výkonu FN22. Zase pouštěl jsem to tam jen poměrně malým přiškrceným tenkým proudem z důvodů, že mi to díky vazkosti pak nestíhá odtékat. Nicméně žádné extrémní problémy jsem nezaznamenal, jako že by to kouřilo (prostě toho tam musím pouštět dostatečně) atd. Kolem to cáká, když jsem špatně nasměroval hubici - musí to jít do místa řezu. Že to chladí hůř než voda je jasné (z toho pak plyne i nutnost většího průtoku oproti vodní emulzi), prostě na vodu jako chladící médium nic nemá. Pak to neodplavuje třísky stranou jako vodní emulze, protože se to lepí.
Nevím, viděl jsem video, kde se olej používal na odvalovací frézce, a žádný problém nebyl. Samozřejmě bylo to celé zalité olejem, daleko víc než vodou.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa