Nové CNC z Rokycan

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
bobik

14. 3. 2010, 4:43

Aha, takže ty používáš indukční snímače i na referenci stroje. Když ti to referencuje takto přesně, jseš schopen přerušit program a druhý den v pokračovat po novém referencování? Dělal jsi to už někdy? Já mám na osách mechanické mikrospínače, taky jsem koukal, že mi to referencuje na stovku přesně. Ale když jsem se na ně chtěl spolehnout a druhý den pokračovat v přerušeném programu, tak mi to v jedné ose ujelo o 0,2mm.

Jinat s tou fuseklí jsem to trochu přehnal, omlouvám se.
Martinhora

14. 3. 2010, 5:23

Jednou se mi stalo, že mi vypli proud a začínal jsem znovu, ale bylo to při hrubování a tam se lecos stratí a popravdě jsem to ani neměřil. Teď mi to ale nedalo a šel jsem to vyzkoušet. Udělal jsem to 5x (zapnul stroj,nahomoval,najel rychloposuvem na hodinky-hodinky byly umístěný v polovici chodu x - 500 mm - příkaz G0 x500, vypnul stroj). Maximálně mi to ukázalo chybu +0.015 (asi - mám hodinky po stovce tak to odhaduju). Takže je na to spolehnutí. Jinak se za nic neomlouvej - důvěřuj ale prověřuj :lol: :lol:
bobik

14. 3. 2010, 5:37

Tak to je docela dobrá zpráva. Můžeš dát foto na ty koncáky?
.xxx.

14. 3. 2010, 5:52

2bobik
je asi dobre si uvedomit, jake muzou na celem stroji nastat ruzne stavy a mezistavy pri vypinani a naslednem spousteni ....a ze pokud to neni nijak osetreno, tak muzou vznikat ruzne nepresnosti bez ohledu na to jak presne mate referencni spinace ci ne

' za sebe mohu rict, ze odladit takoveto stavy na jakemkoliv zarizeni, byva vetsinou ta nejtezsi vec
bobik

14. 3. 2010, 6:28

.xxx - mohl bys to trochu rozvést? Jaké stavy mají vliv na opětovné najetí na nulu obrobku po tom, co se vypla mašina. EMC si pamatuje nulu obrobku. Takže když vypnu mašinu, zapnu jí a zreferencuji, tak teoreticky mám určenou i nulu obrobku s malou odchylkou danou přesností referenčních snímačů.
Martinhora

14. 3. 2010, 7:01

Já nepoužívám nulu na obrobku. Dělám to následovně: upnu obrobek na stůl, nahomuju, najedu na roh obrobku a souřadnice zadám do CAMu. Asi to není správně, ale osvědčilo se mi to. Nepoužitelné to bude pokud se bude dělat série. Pak by se pro každý kus musel regenerovat program. Ale já dělam většinou jeden kus tak mi to nevadí.
.xxx.

14. 3. 2010, 7:15

bobik píše:.xxx - mohl bys to trochu rozvést? Jaké stavy mají vliv na opětovné najetí na nulu obrobku po tom, co se vypla mašina. EMC si pamatuje nulu obrobku. Takže když vypnu mašinu, zapnu jí a zreferencuji, tak teoreticky mám určenou i nulu obrobku s malou odchylkou danou přesností referenčních snímačů.
staci si napriklad predstavit situaci, co se deje na ose - ktera ma dva pohony (coz je zde take dost casto pouzivana varianta) - zde pri vypnuti a zapnuti - muze dojit (ackoliv jsou pohony sprazeny napr. pomoci remenic) k urcite nepresnosti kterou najetim na referecni spinace jiz neodstranite

dalsi vec je - co se vsechno se muze stat, napr. kdyz dojde pri obrabeni k preruseni napajeni a jeho naslednemu obnoveni ... zde muze nastat xx ruznych koliznich situaci .... a diky tomu i k xx sekundarnim udalostem - ktere mohou mit vliv napriklad i na samotnou polohu obrobku, mohlo dojit k nejakemu poskozeni nastroje ci naruseni geometrie stroje samotneho ...
bobik

14. 3. 2010, 7:44

Já nepoužívám nulu na obrobku. Dělám to následovně: upnu obrobek na stůl, nahomuju, najedu na roh obrobku a souřadnice zadám do CAMu. Asi to není správně, ale osvědčilo se mi to. Nepoužitelné to bude pokud se bude dělat série. Pak by se pro každý kus musel regenerovat program. Ale já dělam většinou jeden kus tak mi to nevadí.
To rozhodně není správně. Ztrácíš čas přepisováním souřadnic a taky můžeš udělat chybu při jejich zadávání do CAMu. Vždyť určit nulu na obrobku není nic těžkého.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2010, 9:17

ja indukcaky na reference mam hned na nekolika strojich
chodi to kolem stovky nejhur do dvou a nedokazu rict ze ta chyba je v tom indukcaku do tohodle uz dost keca i mechanika, teplo atd...

to s tim mikrospinacem se stane kdyz na nem zaparkujes masinu mechanicky se to unavi ty pruziny se ohnou atd...

s adaptaci toho indukcaku je to jednoduche kousek plechu s dirou na drzak a na protejsi strane idealne sroub kde ta hlava projizdi pred indukcakem da se pak nastavit vzdalenost od toho indukcaku

na reference je to mechanicky nejjednodusi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
misox

26. 5. 2010, 10:24

Máš nákres toho vretena , zaujíma ma ako sú spojene osky.
Martinhora

27. 5. 2010, 5:34

misox píše:Máš nákres toho vretena , zaujíma ma ako sú spojene osky.
Buhužel nákres nemam (myšleno konkrétně toho spojení). Ale bude to pro někoho překvapující co tam je za spojku. Toto vřetýnko bylo navrženo na opracování XPS,balsy a slabé překližky. Jako spojku mezi motor a hřídel jsem použil spojku HUCO Oldham. Tu jsem ovšem musel dynamicky vyvážit (při otáčkách nad 5tis. se to skoro nedalo udržet v ruce). Po vyvážení je úplně jedno kolik to točí (5 000 nebo 30 000). Samozřejmě na obrábění trvdého dřeva a duralu nepoužitelné. Ale na měké materiály to nemá chybu.
Martinhora

22. 10. 2010, 6:26

Nainstaloval jsem na stroj nové vřeteno ELTE 0.75 kW a FM siemens sinamic G-110 2.2 kW. A s tím začly nové problémy. Po spuštění měniče (ani nemusí být připojené vřeteno) se zblázní počítač - myš lítá po obrazovce jak blbá, problikávají diody na klávesnici občas to něco hodí do LPT a cuknou motory. FM je napájen z jiné fáze než počítač. Zkoušel jsem různě uzemňovat počítač - elektronika - FM. Nakonec pomohlo uzemění stroje na FM. Pokud se lehounce dotknu uzemňovacím kabelem konstrukce stroje je vidět přeskočení jiskry (statický výboj?). Je možný , že se tam něco indukuje z FM? Prosím o Vaše zkušenosti, popřípadě jak to máte uzeměné vy? Dík
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2010, 7:24

V prve rade musis pro napajeni menice pouzit sitovy filtr. Doporuceny typ a jeho parametry najdes v datasheetu ke svemu menici. Pak znova prekontroluj jakym zpusobem si k menici pripojil motor a jak si uzemnil. Tohoto nakres a popis , jak to ma byt spravne byva v datasheetu a jsou tam uvedeny i prumery a typy vodicu. Je problem v tom ze LPT ma spolecnou zem s kostrou PC a ty tim ridis stroj. Pokud nepomuze FILTR a dalsi, tak budes muset vhodnou elektronikou oddelit ridici signaly od zeme PC.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2010, 9:25

U aplikací s FM v kombinaci s počítačem, PLC, popř. nějakým datovým přenosem je Alfa a Omega stíněný kabel mezi FM a elektromotorem.
Natrápilo nás to až hanba. Jak moc dobře je to odstíněné poznáš obyčejným radiopřijímačem. Přepni ho na dlouhé vlny, spust motor z FM a uslyšíš sám.
Ve většině manuálů k FM se píše že výrobce doporučuje stíněný kabel v průmyslovém prostředí a nařizuje v obytném prostředí.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2010, 4:35

Mal som ten istý problém, mašina behala ako splašená. Dal som 1 filter na prívod 380 v k meniču a pre istotu som dal ešte jeden na 220 v k elektronike. Už je všetko v poriadku. Bez filtra to nepôjde - teda až moc pôjde :lol:
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“