Uhlová brúska - pomoc s výberom

Odpovědět
pavlík

3. 6. 2020, 8:26

elbarto píše: 2. 6. 2020, 10:34 ... řeže obvodová rychlost, proto bych šel spíš do 125 kotoučků. Vypínače, které musí být "bezpečnostní" jsou bolesti úplně všech strojů, ty me sero.. i na oblíbených modravkách. Jediné co neznám a nemám vyzkoušené jsou flexky od Hiltky, tak cenově odvázanej zase nejsem. Stále bych rozlišoval účel řezání. Na beton či prasení drátákem bych nedával pěkný stroj. Dráták ztráci drátky nerovnoměrně a dost rychle mi zabily ložisko za zelené Boschce.
Napadlo mě zda je možné a vhodné, když mám ty zásoby kotoučů 115 mm a koupil bych rozbrusku 125 mm, používat ty 115 mm kotouče i na rozbrusce 125 mm??
xener

3. 6. 2020, 8:31

preco nie ? akurat sa budu tvarit ako mierne zodrate 125-ky
125 ma mensie alebo rovnake otacky ako 115 , takze obvodovu rychlost pre 115 kotuc neprekrocis.
problem je keby si chcel 150-ku kotuc na 125 bruske, tam by mohol byt problem u karbo kotucov s prekrocenym max obvodovej rychlosti.
pavlík

3. 6. 2020, 8:39

xener píše: 3. 6. 2020, 8:31 preco nie ? akurat sa budu tvarit ako mierne zodrate 125-ky
125 ma mensie alebo rovnake otacky ako 115 , takze obvodovu rychlost pre 115 kotuc neprekrocis.
problem je keby si chcel 150-ku kotuc na 125 bruske, tam by mohol byt problem u karbo kotucov s prekrocenym max obvodovej rychlosti.
Hm, díky, tak to bude asi dobré řešení, koupit si rozbrusku 125 mm, postupně spotřebovat zásoby 115 mm kotoučů a přejít postupně na 125 mm kotouče...
shaolin
dezinfo trol

3. 6. 2020, 8:56

Kenybz -
díki za ochotu to nafotiť. Ten nôž do sústruhu je super, dostaneš sa aj vlavo aj vpravo, musím si taký zaobstarať. Leštenú doštičku na hliník mám, tak to skúsim. Mám aj nejaké staré zničené štartére, tak sa naučím ten komutátor sťahovať na nich. Na fotkách pozerám že ten uhlový prevod je vo vnútri uložený v klznom ložisku. Moja protoolka ma ihličkové a tá objednaná Makita by mala mať guličkové...
Inak vidím že máš s tým veľa skúseností.
No keď rozoberiem tú flexu tak tu hodím fotku toho rotora, jeho stav je ťažko popísať.
Ano, čítal som že vadné priuhlikové ložisko (prípadne už aj so zvečšenou vôľou opotrebením) zvyšuje opotrebenie uhlíkov. Vraj tam vzniká ovalita na komutátore a príznakom sú aj zvýšené vibrácie. Prvé uhlíky vydržali aj 7rokov, potom sa ich životnosť stále znižovala a posledné som menil už po polroku. Škoda že som sa tieto informácie dozvedel až teraz. Vedel by som že to indikuje poškodenie rotora a opotrebenie ložiska. Ale to vám len tak nikto nepovie. Používam výhradne originály uhlíkov doporučené výrobcom, Nemá význam laborovať kvôli pár eurám.
Teraz keď si kupujem náradie, beriem hneď pár náhradných originál uhlíkov a napíšem na nich k čomu patria. Tak keď mi odídu uhlíky, mám hneď náhradné a podľa obalu viem zase hneď typ aký mám objednať. Osvedčilo sa mi to.

Charon - vtedy asi plátkové nože moc neboli, takže vtedy na istotu pomohol ten pilník. Dokonca ja si viem predstaviť upnutú dremelku s jemnou frezou na odoberanie toho komutátora v sústruhu - ale čo by na to povedali odborníci...

Xener - nie všetko sa dá vyčísliť hodinovou sadzbou. Ja som sa za tých pár týždňov naučil o flexách veľmi veľa a určite mi to pomôže pri starostlivosti o náradie do budúcna. Takto sa dá tiež tvrdiť že načo sedieť 4 roky v škole a učiť sa remeslu (v prepočte na hodinovku -neskutočná strata), keď hneď môžeš zamestnať sústružníka ktorý bude makať a zarábať ti peniaze. Ja som hobík a nemôžem si dovoliť pri malých závadách zahadzovať náradie a kupovať nové. A zároveň činnosť odlišná od bežnej činnosti udržuje mozog pružný a je to aj forma oddychu - Niečo ako keď si bytovkári kúpia záhradku a pestujú svoju zeleninu. Investované náklady a čas sa nevrátia ani v tretej generácii...Ďalšia vec je že tu na fóre je veľa skúsených ľudí s neskutočnými poznatkami. Mladá generácie nemá o tieto informácie záujem, už aj google čím ďalej menej poradí v týchto veciach, tak si vážme ochotu a čas týchto ľudí poradiť a tí to tiež neprepočítavajú na hodinovú sadzbu.
No a mám dve malé deti a ženu blondinku, tak po nich neustále musím niečo opravovať... :)

Milan199 - je to presne tak s tými aktívnymi dôchodcami. Sú tri faktory - energia, čas a peniaze. Zamladi je kopec energie aj času, no večšinou chýbajú peniaze. V strednom veku už je aj peňazí aj stále energie, ale chýba čas, no a dôchodci majú už aj čas aj nejaké peniaze naviac, no začína chýbať energia a všetko čo robia dlšie trvá, preto nestíhajú.

Pavlík - ale s väčšou rozbruskou zase pribúda aj váha a prídeš o obratnosť malej brúsky... aj teleso prevodovky bude väčšie aj kryt kotúča... ak ti toto nevadí, potom je ozaj lepšie ísť do večšej brúsky. Minule som natrafil na zirkónové brúsne vinilové kotúče 125mm (niečo ako šmirglový papier), čo idú do uhlovej brúsky a spolu s podkladovým tanierom sa prichytávajú rovno na závit brúsky s takou tanierovou maticou. Je to super na hrubú robotu so železom a úber je neskutočný, takže napríklad aj preto má večšia brúska viac využitia.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
pavlík

3. 6. 2020, 9:15

shaolin píše: 3. 6. 2020, 8:56 No a mám dve malé deti a ženu blondinku, tak po nich neustále musím niečo opravovať... :)

Milan199 - je to presne tak s tými aktívnymi dôchodcami. Sú tri faktory - energia, čas a peniaze. Zamladi je kopec energie aj času, no večšinou chýbajú peniaze. V strednom veku už je aj peňazí aj stále energie, ale chýba čas, no a dôchodci majú už aj čas aj nejaké peniaze naviac, no začína chýbať energia a všetko čo robia dlšie trvá, preto nestíhajú.

Pavlík - ale s väčšou rozbruskou zase pribúda aj váha a prídeš o obratnosť malej brúsky... aj teleso prevodovky bude väčšie aj kryt kotúča... ak ti toto nevadí, potom je ozaj lepšie ísť do večšej brúsky. Minule som natrafil na zirkónové brúsne vinilové kotúče 125mm (niečo ako šmirglový papier), čo idú do uhlovej brúsky a spolu s podkladovým tanierom sa prichytávajú rovno na závit brúsky s takou tanierovou maticou. Je to super na hrubú robotu so železom a úber je neskutočný, takže napríklad aj preto má večšia brúska viac využitia.
Já mám už dva dospělé syny a ti bydlí jinde, ale mám ženu zrzku a také po ní musím něco stále opravovat, je v tom velmi produktivní...

S těmi důchodci je to přesně tak jak píšeš, mně se kdysi, když jsem se vrátil z práce kolem 15 hod zdálo, že do konce dne je strašně dlouho a stihnul jsem udělat kvanta věcí, nyní tolik nestihnu ani za týden...

S tou velikostí rozbrusky je to pravda, ale myslím, že rozdíl mezi 115 mm a 125 mm by neměl být tak velký, raději se na ni ale někde v prodejně podívám, mám to na malé práce a zatím jsem se 115 mm vždy vystačil - no bylo pár situací, kdy jsem zanadával, že dál už se nedostanu...
kenybz

3. 6. 2020, 10:48

Není zač. Když tak se ptej a pokud budu vědět odpovím.
S tím časem no souhlas 50-ka brzo na krku a je to znát. ale rád se hrabu i v tom ručním nářadí mimo jiné...to se počítat nedá na hodinovku, když to děláš ve volném čase. Jiný ve volném čase leží na gauči a hledí na TV druhý si zase něco opraví a má nářadí zdarma. Stará metabka co jsem popisoval tak ta je původně od kamaráda a měla spálený rotor...než jsem našel druhou s funkčním trvalo to 4 roky, ale je to moje nejoblíbenější bruska má totiž momentovou spojku.
Jednou jsem musel uřezat táhla uzavírací jednotky lisu, protože praskl čep tak se to vzpříčilo a hydraulika neměla sílu s tím hnout. Nezbylo nic jiného než ten profil který byl zatížený asi 20-ti tunama uříznout. profil toho táhla byl asi 25x60mm a jedině malá úhlová bruska se tam dostala. Použití autogenu nepřipadalo v úvahu a tak jsem vzal staré metabo a řezal dokud púsobící tlak nesevřel kotouč, kotouč vyhodit a znova proříznout od začátku bo se to tlakem zmáčklo no 5 lehce vykousnutých kotoučů a nakonec jsem to přeřízl. Táhlo se udělalo nové, čep vyměnil a jede to už asi 8 roků.
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
turnigy

3. 6. 2020, 11:40

xener píše: 3. 6. 2020, 7:11 len mala uvaha, ked si vynasobite cas straveny opravovanim - rozobrat spekulovat, opravovat, poskladat naspat, odkusat a pripadne ukony zopakovat - hodinovou cenou vasej prace, vyjde vam to lacnejsie ako kupa novej? a staru podarovat nejakemu dochodcovi co ma kopec casu a bude mat este aj radost ? :D
Nedávno som opravoval vŕtacie kladivo kamarátovi - vykrútiť 10 šrób, stočiť komutátor a vymeniť uhlíky. Dokopy ani nie hodina roboty, najviac zabralo čistenie drážok komutátora. Náklady 5€ za uhlíky a 200€ kladivo ide zasa ako nové. Takže ak to nie je náradie z tesca za 10€, tak sa to určite oplatí.
Tos C45-2000
shaolin
dezinfo trol

3. 6. 2020, 11:43

Práve aj pre tú momentovú spojku čo si spomínal (myslím že v tomto vlákne alebo na fóre o traktoroch som to čítal-už mi to splýva) som volil tú makitu, lebo má niečo podobné v prevodovke Neviem koľko opakovaní preskočenia to vydrží , ale je to tam pre bezpečnosť.

Inak mne sa tak podarilo opraviť elektrickú pílu z baumaxu, na ktorej som zodrel to pastové koleso s vnútornými zubami - presne takú som našiel vyhodenú so spáleným motorom a mala aj zachovalú reťaz. A už zase po 15-tich rokoch fičí. Na malé veci okolo domu tu a tam ideálna.
pavlík

3. 6. 2020, 11:51

Tak jsem porovnával obě verze: Bosch GWS 9-115 S a Bosch GWS 9-125 S, zdá se, dle uváděných parametrů, že jsou motorově a celkovým provedením úplně stejné, rozměrově se liší délkou asi o 7 mm, takže se budou asi lišit jen velikostí krytu kotouče.
Podivné je, že ta 125 mm je lacinější než 115 mm verze :shock: :shock: :shock:
elbarto

3. 6. 2020, 12:36

Kucííí kucííí pracujeme s těma flexama ? Mám obavu, že moc ne. Prozradím vám tedy rodinné stříbro :-) Modrá 115 regulace stávala cca 1/2 ceny 125 s regulací a fintička je v tom, že do 115cky se 125 kotouč vejde, pochopitelně s použitím origo krytu. Proto kupuju levné 115 a řežu 125 :-) Otáčky mají všechny stejné. Flexa bez regulace je k ničemu. Bingooooooo.
kenybz

3. 6. 2020, 12:43

i u makit jsou modely které se liší jen krytem myslím teda 115-125 no a na jedné z těch fotek kde leží ty mrtvé boženy před transplantací či čekající na orgán/ny tak jsou tam typy 125 a 150mm rozdíl je jen v převodu. a provedení zakončení hřídele motoru. Každý s flexama pracuje dle potřeb to je individuální...elbarto ty s něma stejně neděláš, ale necháváš dělat druhé :)
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Britt

3. 6. 2020, 12:52

Já s to mojí nedělám každý den ani od rána do večera, ale pěkných pár stovek hodin má namotaných. Jednou za rok rozeberu převody, vyměním vazelínu a zase jede.
shaolin
dezinfo trol

3. 6. 2020, 1:13

Akú vazelínu tam dávaš? Obyčajnú, alebo nejakú spešl ako do prevodoviek krovinorezov?
Britt

3. 6. 2020, 1:26

PZOP
filla
Kontaktovat uživatele:

3. 6. 2020, 4:35

ja to mazu http://www.ekolube.cz/p/ekolube-grease- ... use--19712 po par hodinach prevot vyrazne ztichne
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“