Dílna (hobby) v dřevostavbě

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Milan199

11. 8. 2026, 6:16

Thomeeque píše: 11. 8. 2026, 2:47 ...
Soukromě nebo v nějakém vlákně? Zkusil jsem narychlo najít a neuspěl. Dík, T.
Ohledně odsávání. Je nepochybně rozdíl mezi hobby dílnou a pracovištěm, kde se dělá spoustu hodin denně.

Asi bych oddělil dva základní koncepty. Odsávat co nejblíže u zdroje // různé filtermisty a pod montované přímo na stroje. Druhá věc je jakási pračka vzduchu, která nasává a čistí vzduch v dílně. Když jsem koupil klimošku do dílny s přídavnými filtry // molitan , elektrostatický, HEPA //, byl jsem fakt překvapen // zděšen // kolik sraček se tam zachytí za pár dní.

Na to odsávání je potřeba dmychadlo přiměřeného výkonu a filtrace. Je potřeba si uvědomit, že ten filt musí mít nějakou plochu aby se rychle neucpal. Mě se osvědčila filtrace, kterou jsem trochu okopíroval z ruské brusky. Tam byl primitivní cyklon a za ním porcelánové korálky, které se umastí a nečistoty se na ně lepí. Jakmile se začne objevovat nečistota na vrchní vrstvě korálků je potřeba je propláchnout a filtruje to dál. Samotný cyklon má nevýhodu, že nepracuje při malém výkonu a musí za ním být přídavný filtr.

Nakonec se opravdu osvědčil filtr kde to probublává vodou a projde to mezi kamínky. Na výstup z dmychadla jsem dal takovou tu bílou filtrační vatu a je naprosto čistá. V dílně se už ten "opar" prakticky neobjevuje ani po několika hodinách práce. V principu to vypadá takhle :
luQVpUgaoT4yjMRe.png
Asi by se to dalo vylepšit a dole mít výpust těch srágor, nebo při větším objemu práce k tomu přidat malé čerpadlo, které by to dole nasávalo a skrápělo / omývalo ty kamínky. Původně jsem sháněl nějaké skleněné / porcelánové / keramické kuličky, ale je to všechno strašně drahé. Nakonec jsem tam nasypal opotřebené kamínky z omílačky asi pr 1 cm.
stanik84

11. 8. 2026, 6:20

Nebo normalni hadicák : https://www.zvvz.cz/produkty-a-sluzby/o ... iltry.html

Nekde mam asi i výkresy, kdyz jsem se po tom pídil u tchána :)
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“