Přiznávám, že jsem řezné podmínky nepočítal. Železo jsem bral jen omylem (svěrák). Ale u duralu při cca 10000 otáčkách jsem nemohl ručně trefit rychlost posunu, i když jsem točil, co to šlo. Laicky řečeno se od nástroje prášilo.prochaska píše:Ale to spolu vůbec nesouvisí. Materiál se nesmí "odbrušovat" v žádném případě, protože když se bere příliš malá špona tak se nástroj ničí. Špona musí být v nějakém rozmezí daném geometrií nástroje, záleží hlavně na tom pod jakým úhlem vstupuje břit do materiálu, jestli se do něj hned zařízne nebo jestli ho napřed kousek stlačuje (což nemá být). Takže při vyšších otáčkách je nutné použít úměrně vyšší posuv. Otáčky 5000-20000 jsou pro nástroje D3 a menší přiměřené, například trojkou drážkovačkou do běžného železa bych jel na 12000 otáček a posuvem 360 mm/min, což by měla zvládnout každá frézka.rawen píše:Tento stroj má vřeteno s 5000-20000 otáčkami a při nástrojích na stopce do 3mm je to na kov docela dost. Takže zvaž, jestli chceš materiál "frézovat" anebo "odbrušovat". Tu první možnost festovní litinová konstrukce sice teoreticky umožňuje, ale při práci nedocílíš tak rychlého ježdění, abys zabral místo prachových třísek opravdu šponu.
(Nejsem strojař, možná se vyjadřuju krkolomně, ale rady nebo opravy uvítám.)
Radek