Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
jova
Kontaktovat uživatele:

2. 6. 2015, 11:12

Už jsem si to našel. 34 strana
Miltech
Sponzor fora

3. 6. 2015, 7:48

Podle obrázku osazeného tišťáku to není dobře vidět, ale zdá se mě, že máš otočenej kondík C1. ( v levém horním rohu). Je to kondík na pinu 16 a mínus by mělo být ven, do rohu . Ale možná blbě vidím... :D a taky nevím, jestli by to mělo tak zásadní vliv, jak popisuješ.
Jara

3. 6. 2015, 8:11

A taky se dívám-na pinu 11 máš keramiku (1N5)-zkus tam dát foliový -svitkový kondík...
Jara

3. 6. 2015, 8:17

Ale dívám se-mám jiné schema mého funkčního-na pinu 11 má farad C 470pF,já mám 1n5...vyzkoušej foliák s touto hodnotou...
Jim112

3. 6. 2015, 9:31

Miltech, máš pravdu, jsem mamlas, to by se nemělo stávat. Opravím to.

Mexi: připojil jem to na 16V a odběr přibližně při poklesu na 15,4V - 21mA. To tedy odpovídá úbytku na těch odporech podle ohmova zákona skoro na chlup.
Naposledy upravil(a) Jim112 dne 3. 6. 2015, 10:50, celkem upraveno 2 x.
atlan

3. 6. 2015, 10:20

R6 ma byt 680ohm nie 680K navyse ma byt 1W, a ten kondik C1 si otoc mas prepolovany ako uz bolo spomenute.
Jim112

3. 6. 2015, 10:51

atlan: samozřejmě je to jak píšeš. Osazoval jsem podle seznamu součástek, tam jsem se fatálně přehlídl, to je tak, když člověk spěchá. Watáž je na schematu vyznačena, další chyba. Jsem už starej hňup.Díky za upozornění.
Bohužel ale odpor 680 ohmů nemám, musím to nějak složit.
Po opravách-výměna a správné osazení ellytu a náhrada špatného odporu, se situace nezměnila, na pinu 9 je pořád nízké napětí, kolem 9 voltů.
Naposledy upravil(a) Jim112 dne 3. 6. 2015, 4:52, celkem upraveno 2 x.
Jara

3. 6. 2015, 12:41

To bude ono Atlane,ta fatální chyba-jseš fakt dobrej jen z fotky zjistit že je tam odpor tisíckrát větší hodnotou....vím,možná barevné značení,ale i tak klobouk dolů....
Mex

3. 6. 2015, 5:56

No vida, tak hned 2 problémy.
Mělo by to být pro tebe poučením a měl bys ještě jednou překontrolovat celé zapojení.

Docela blbé je, že byl špatný zrovna ten výkonový odpor 680R. Princip stabilizace napětí je totiž u toho TDA dělaná tak, že on předpokládá napájení měkkým zdrojem (sražecí odpor nebo kondenzátor), a stabilizaci dělá tak, že přebytek napětí pálí na tom výkonovém odporu na pinu 10 (těch 680R).
Takže když jsi tam měl nesmyslně velký odpor, tak on tam nemohl nic spálit a mohlo se stát, že milé TDA umřelo na přepětí (stabilizace prostě nefungovala). A díky tomu se teď možná chová tak divně, že má příliš velký odběr (vevnitř se něco prorazilo).

Zkusil bych to znovu s tím stabilizovaným zdrojem 16V místo síťového napájení a s odpojeným motorem. Když to připojíš, tak změř odběr na těch 16V a porovnej to s datasheetem. Pokud bude odběr výrazně větší (což by odpovídalo tomu přílišnému poklesu napětí), tak rovnou sháněj nové TDA.
Jim112

3. 6. 2015, 7:04

Tedy myslíš napájení 16V, odpojený motor a zasunutý šváb?
Jara

3. 6. 2015, 7:42

Pánové,nevíte někdo poradit ?....podařilo se mi konečně navrhnout DPS v Eaglu,a se mi zdá,že jsem tomu i přišel na chuť. Ale mám strach zatím laborovat víc-potřebuji to dát do Iteadu ( levná výroba DPS v Číně)...sice v Iteadu jsou tam jakési soubory pro data,ale to můj PC nedokáže otevřít...jak a co vlastně Iteadu mám poskytnout pro výrobu? Dík...
Mex

3. 6. 2015, 8:01

Jim112 píše:Tedy myslíš napájení 16V, odpojený motor a zasunutý šváb?
Ano, se zasunutým TDA.
Pokud je někde vevnitř proražený, tak bude žrát ... no prostě jako proražený. ;-)
Mex

3. 6. 2015, 8:13

Jara píše:Pánové,nevíte někdo poradit ?....podařilo se mi konečně navrhnout DPS v Eaglu,a se mi zdá,že jsem tomu i přišel na chuť. Ale mám strach zatím laborovat víc-potřebuji to dát do Iteadu ( levná výroba DPS v Číně)...sice v Iteadu jsou tam jakési soubory pro data,ale to můj PC nedokáže otevřít...jak a co vlastně Iteadu mám poskytnout pro výrobu? Dík...
Itedu (a obecně všem velkým výrobcům PCB) se dávají podklady ve formátech Gerber (spoje, maska, rozměry, frézování atd.) a Excellon (vrtání).
Tihle výrobci mají připravené konfigurace pro CAM, který je součásti Eagle, aby to vygenerovalo to co má (to jsou asi ty soubory, které máš).

Napadá mě spojit příjemné s užitečným - pokud se s tím nějak nepopasuješ, tak konečně zrealizuju tu návštěvu u tebe. Teď je ideální počasí na kolo, takže by to byl fajn výlet. Ukážeš mi svoje hračky, a já ti na místě případně rozjedu to generování podkladů (pokud to do té doby neuděláš sám).
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

3. 6. 2015, 8:17

Z webu Iteadu stáhnout soubor ITEADstudio_CAM for Eagle5.x.cam a uložit ho do adresáře CAM v Eagle. Pak otevřít v Eagle plošný spoj, zvolit File / CAM Processor a když se otevře okno toho CAMu, zvolit File / Open / Job a z nabídky vybrat soubor ITEADstudio_CAM for Eagle5.x.cam. Ten spustit pomocí volby Process job, CAM sám vygeneruje všechna potřebná data pro výrobu, která následně pošleš do Iteadu. Data ve formátu Gerber se dají před odesláním prohlédnout pomocí programu GC-Prevue.
Desku je před generováním výrobních dat vhodné zkontrolovat pomocí funkce DRC, ve které se musí nastavit parametry (izolační mezery, tloušťka čáry, vzdálenost k okraji desky atd.) podle požadavků Iteadu.
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
Jara

3. 6. 2015, 8:44

Díky kluci...a až budu mít čas...vychytám i TDA (ta regulace je dobrá pro pračky,ale ne pro přesně reagující mašinku,a věřím že se s tím dá dost dělat)...a předělám si svůj bastl na správný DPS. A Mexi budu moc rád,když to uvidíš,posoudíš... (ale v sobotu jdu na setkání po 40 letech od matury,a v neděli si to budu vyčítat)...takže ne teď,ale brzy...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“