Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Pavka

9. 6. 2015, 8:11

Pánové musím zareagovat na elaborát od Jary. Také budu velice otevřený a upřímný. Tímto psaním bych chtěl uvést věci na pravou míru.
Za prvé, odtajním pro vás tajemno, které je označeno U209B. To je ten Jarův zázrak co si tak přivlastňuje a chrání. Tím chci říct, že v mém regulátoru který jsem udělal ( pouze navrhl plošný spoj ), je použit obvod U209B pro řízení sériových motorů s tachogenerátorem. Pro porovnání viz níže jsou PDFka. Já jsem použil tovární zapojení výrobce. Jediná změna je, že jsem nahradil odpor R10 v původním zapojení za trimr P4 v mém zapojení. Druhá změna je podobná, za R9 já mám trimr P5. Tak múžete porovnat do jaké míry jsem Jaru okradl o jeho vynález. On prostě neunesl to, že elektronika ( jeho regulátor ) se v krabičce od řízků těžko nabízí. Já bych si ho také nekoupil, mám se rád a zabít se nenechám. A na víc, to zpracování !!! Udělat vrabčí hnízdo, které je napájeno životu nebezpečným napětí 230V no prostě hrůza. Viděli jste to vlastě sami viz Jarovi příspěvky, krabička od řízků vyplněná ( jeho regulátorem ). Proto nechápu proč si Jara tak vylévá srdíčko. Dokázal jsem rychleji zareagovat na poptávku - regulátorů. Proto mám být špatný. Tímto bych celou věc s Jarou uzavřel a věnoval se pouze regulátoru.
Tímto vám mohu nabídnout sestavený a odzkoušený regulátor s obvodem U209B za 550,-Kč včetně DPH + poštovné. Automaticky bude přikládám daňový doklad.
Přílohy
U209B.pdf
(360.19 KiB) Staženo 515 x
moje schéma s U209B.pdf
(13.84 KiB) Staženo 907 x
Pavka

9. 6. 2015, 8:34

Jara píše:Ale zde nejde o nějaké patentování...ty čipy jsou zde už 20 let,i jejich datasheety...že to podle datasheetů nefachčí správně je jiná věc. Že se mi podařilo kapnout na správná zapojení,to není taky můj nápad...ty stroje na to fachčily už roky. Můj nápad byl místo soustavy odporů tam dát poťák...ale to zde už taky bylo. Mě jde o to jak dopadneš když potřebuješ pomoci,či pomoci někomu chceš...je to jen o lidech,a nedaří se mi to strávit,a zvyknout si...a v mých letech už si neuvyknu....
Datasheety jsou vždy vpořádku, to jen Jara tam hledal a snad i našel chyby. Já jsem regulátor udělal dle datasheetu pouze se změnou jak jsem již psal. Mmě regulátor funguje jak má.

A Jarovi bych dal jedno malé doporučení. Vyprdni se na elektroniku, evidentně ti dělá problémy už si nás zde o tom přesvědčil viz krabička od řízků plná regulátoru. Foť si kytičky a určitě budeš v klidu.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2015, 9:45

Takze muj regulator taky uz bezi, rozjel mi to kamarad, zatim vime akorat ze to bezi a neco mi psal ze pri nejnizzich otackach to trosku skube ale to snad doladi. Dal nas ceka lepsi krabicka nez od rizku a hlavne zabudovat k tomu otackomer...tady o par stranek zpet je tento....je to teda pouzitelny, je v tom vse co je treba...?

http://www.elektronicke-stavebnice.cz/p ... kod-m-018/" onclick="window.open(this.href);return false;

snimac bude primo na vretenu, takze budu vedet aktualni otacky vretene

mate nekdo jeste jiny tip na otackomer, ktery by se dal pouzit, tady v tom by mel byt opticky snimac, bude to merit presne...? kdy se to vse podari tak v zari tomu dam zatezkavaci zkousku, dve hodiny frezovani do zeleza :D
Pavka

9. 6. 2015, 9:55

Ten otáčkoměr je moje dílo. Měří to velice přesně a stabilně. Vše záleží na vhodném umístění snímače.
Snímat otáčky lze z jakékoliv hřídele nebo řemenice, stačí nalepit kousek černé lepící pásky jako zdroj
impulsů pro snímač. Měření bylo cejchováno továrním čítačem.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2015, 10:00

Pavka píše:Ten otáčkoměr je moje dílo. Měří to velice přesně a stabilně. Vše záleží na vhodném umístění snímače.
Snímat otáčky lze z jakékoliv hřídele nebo řemenice, stačí nalepit kousek černé lepící pásky jako zdroj
impulsů pro snímač. Měření bylo cejchováno továrním čítačem.
No to je parada, ja mam nahore hlinikovou remenici, takze kdyz bbych ji nechal tak, hlinik a sprejem nastrikal cernou rysku bude to fungovat? Pro predstavu to vypada takhle, misto kresse bude prackovy motor a samozrejme vetsi remenice na motoru

https://www.youtube.com/watch?v=scRys4R6K9I" onclick="window.open(this.href);return false;

Je to na toto moje vreteno nekam umistitelne? Na tu remenici nahoru bych to dal.
Pavka

9. 6. 2015, 10:16

S tím nebude žádný problém. Použitý snímač se dá dobře upevnit.
http://www.gme.cz/lth209-1-p521-039" onclick="window.open(this.href);return false;
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2015, 10:21

Tak jo, to bude ok, to si objednam :D
Pavka

9. 6. 2015, 10:27

Mohu ti poslat již sestavený, oživený a vyzkoušený kus ten co je na tom odkazu. Akorát bych přidal snímač.
Zdenek Valter

9. 6. 2015, 10:44

kutil_tim píše:Nevím jak se chrání ele. zapojení ale
Jsem kdesi četl co se týká autorství.
Problém novosti je v tom že jakmile ho zveřejníš tak už není nové.
Pak už ani svůj malý i velký patent ani nemůžeš přihlásit.// Nejdříve patentovat a pak zveřejňovat
To není sice úplně pravda - pokud to zveřejníš a někdo to přihlásí jako svůj patent pak s ním můžeš jít do sporu - podávající není autorem a ty bys to měl dokázat.
Pokud to zveřejníš a stihneš podat patent jako první tak Ti bude uznán.
Patentové řízení neřeší novost ale unikátnost podání patentu, průmyslového vzoru.
kutil_tim píše:To by si se musel přidat k OSA tam to vyzpívat a oni by ti nějakou část tantiémů přihráli.
Druhá možnost je zaplavit trh a nedat konkurenci šanci. //ale myslím že číňan už na tom pracuje.
No tady si lidé pletou autorství díla - umělěckého charakteru OSA je svaz pro hudební díla atd.
Zapojení datasheetu je doporučením výrobce jak součástku používat.
Je to jeho dílem a tedy kdokoliv kdo jej použije nemůže toto zapojení chránit.
Aby na tom vydělal musí mít podnikavého ducha a schopnosti dotáhnout do konce.

Tohle obecné rčení prostě platí:
Někdo prostě umí
Někdo jenom čumí
Někdo blbě žvaní

Tož tak ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Zdenek Valter

9. 6. 2015, 10:46

Pavka píše: ........ Za prvé, odtajním pro vás tajemno, které je označeno U209B. .......
Sem si to myslel ;-)
Zítra si je vyzvenu na poště ;-) (teda myslím ty šváby ;-)
Zdenek Valter

9. 6. 2015, 10:51

Jim112 píše:Dobrý den přeji, tak už jsem zase tady. Dneska mě došly šváby od Zdeňka Valtery. Ihned po zasunutí prvního kousku se motor rozběhl a reagoval na potenciometr a trimry.
.....
Takže šváby jsou asi určitě O.K.
Pavka

9. 6. 2015, 11:17

Pavka píše:Zapojení datasheetu je doporučením výrobce jak součástku používat.

Někdo prostě umí
Někdo jenom čumí
Někdo blbě žvaní
A toto Jara nepochopil. Ještě Jarovi posílám obrázek plošného spoje aby mohl lépe hledat jeho nápad, který jsem si měl přivlastnit.
Ještě jednou, je to datasheetové zapojení. Já tolik tajností jako Jara dělat nebudu, Bylo to od něho celé tak trapné a hloupé.
Jara píše: Když ne ,vím kde bydlí,mrtvého brouka dělat nebude. A nepřeji mu abych na jeho regulátoru našel své zapojení,které je v některých připojeních odlišné od datasheetového (údajně vyhozeno)-které už mám v praxi na strojích aspoň dva roky....
Jaro, a nikomu nevyhrožuj.
Přílohy
DPS U209B.pdf
(59.5 KiB) Staženo 635 x
Jara

9. 6. 2015, 11:21

Pavka píše:
Jara píše:Ale zde nejde o nějaké patentování...ty čipy jsou zde už 20 let,i jejich datasheety...že to podle datasheetů nefachčí správně je jiná věc. Že se mi podařilo kapnout na správná zapojení,to není taky můj nápad...ty stroje na to fachčily už roky. Můj nápad byl místo soustavy odporů tam dát poťák...ale to zde už taky bylo. Mě jde o to jak dopadneš když potřebuješ pomoci,či pomoci někomu chceš...je to jen o lidech,a nedaří se mi to strávit,a zvyknout si...a v mých letech už si neuvyknu....
Datasheety jsou vždy vpořádku, to jen Jara tam hledal a snad i našel chyby. Já jsem regulátor udělal dle datasheetu pouze se změnou jak jsem již psal. Mmě regulátor funguje jak má.

A Jarovi bych dal jedno malé doporučení. Vyprdni se na elektroniku, evidentně ti dělá problémy už si nás zde o tom přesvědčil viz krabička od řízků plná regulátoru. Foť si kytičky a určitě budeš v klidu.
Ty jsi Pavle tak horečnatě přemýšlel jak převzít tenhle nápad,že si ani nepamatuješ co jsi mi říkal...hned při první návštěvě jsi mi ukazoval TDA-1085C že jsi ten regulátor dělal již před dvaceti roky (zajímavé-všichni jsme se zde přesvědčili že to datash. zapojení se zatlumeným tachem nepracuje). Při další návštěvě jsi tohle tvrdil i U 209B-které s mým regulátorem,schematy,motorem jsem dovezl při první návštěvě...chtěl jsem pomoci s DPS mého regulátoru. Já to dělat nebudu,těch pár plošáků ti udělám,budu to dělat s mikroprocesorem-tvé řeči. Zrealizoval jsi si DPS datasheet. zapojení. Na mne si se vykašlal (teď jsem rád tomu). I tu zoufalou nezatíženou ukázku jsi zrealizoval na mém motoru, s mým čipem. S tvým zapojením regulátoru,u kterého jsi mi navrhoval,že kdybych chtěl rozjet výrobu musím investovat mnohdy víc než 3,4 tisíce do prvních deseti plošáků...to každý ustoupí (a ty teď hotový nabízíš za 550?) Nejsou mým zájmem jen kytky Pavle...dal jsem si tu práci nedávno že jsem si opět po 2 letech datasheet. zapojení U 209B postavil jen abych se přesvědčil o tom jak tvá regulace bude vypadat...nechám to posoudit jiné... když budou spokojeni neřeknu ani ň. Nech těch řečí o krabičce od řízků,už to tady bylo,a právě z toho důvodu jsem se za tebou s důvěrou obrátil-využil jsi,a podrazil. A kupodivu nedávno když jsem ty dvě krabičky prodal,a pochlubil se Ti mailem-jako kdyby tě něco kouslo do prd... druhý den jsi mi volal že jsi si objednal 100ks čipů,že tam do DPS dodáš trimr,a pojistku (já už to tak měl) a že je to tvůj projekt. Správně jsi mi řekl-taková je doba,musíš využít poptávku...a pro mne jsi ztratil hodnotu úplně.
Zdenek Valter

9. 6. 2015, 11:36

Pavka píše:
Pavka píše:Zapojení datasheetu je doporučením výrobce jak součástku používat.

Někdo prostě umí
Někdo jenom čumí
Někdo blbě žvaní
A toto Jara nepochopil. Ještě Jarovi posílám obrázek plošného spoje aby mohl lépe hledat jeho nápad, který jsem si měl přivlastnit.
Ještě jednou, je to datasheetové zapojení. Já tolik tajností jako Jara dělat nebudu, Bylo to od něho celé tak trapné a hloupé ......
Víš já mám zkušenosti, že mnozí by si rádi patentovali upozornění na šikovný nápad těch druhých, ale ono to jaxi nejde ;-)

Svým způsobem jsi všem vytřel zrak, v tom nejlepším slova smyslu ;-) DÍK !!!
Mex

10. 6. 2015, 12:26

Zdenek Valter píše:Svým způsobem jsi všem vytřel zrak, v tom nejlepším slova smyslu ;-) DÍK !!!
Hmmm, tak nevím.

Kdyby se na mě někdo obrátil jako na kamaráda s prosbou o pomoc, že by se chtěl naučil navrhovat tišťáky, aby mohl zrealizovat nějaký výrobek, o kterém píše a který popularizuje už dlouho, a já bych mu místo pomoci to zařízení zrealizoval a dal to na trh dřív, tak bych se musel přestat holit. Protože jinak bych se na sebe nemohl podívat do zrcadla bez toho, abych se nepoblil.

A pokud to ty Zdenku vidíš tak, že je Pavka vlastně děsný borec a frajer, že takhle podrazil kamaráda - tak tebe bych teda fakt za kámoše nechtěl. No ale s Pavkou si určitě budeš rozumět.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“