Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2015, 7:31

Takze prvni zkousky regulatoru ktery jsem koupil ja, je tam viditelne skubani motoru, tohle bych potreboval odstranit

https://www.youtube.com/watch?v=X6kC8iGE9IA" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2015, 7:48

to si myslim je bez sance
alespon u tohoto typu regulace
ale i obecne kdyz si vemes ze to jsou otacky kde ten motor uz nema mit poradne zadnou silu a mas relativne hrube odmerovani otacek
kdyz si to das cele dohromady tak to myslim dava smysl ze to neni moc realne
Kdyz bys tam dal encoder a k tomu adekvatni CPU, k tomu postavil tranzistorovy PWM regulator, tak budiz. Ale to mas ve finale levnejsi si koupit AC servo set.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Jara

10. 6. 2015, 7:49

Thomeeque píše:
Jara píše:souhlas Robokope
Bezva, můžeš tady teda teď shrnout, jaký žes to našel chyby či slabiny v těch datasheetech TDA1085C a U209B? Dík, T.
TDA má vadné připojení na tacho-možná překlepem tisku-pouze hodnota odporu...ale prostě datasheet nefachčí,ale činný se dá ještě hodně vychytat v průběhu regulace. No a u U209B to nechám na Pavkovi...profesionálně převzal záměr,bude prodávat,tak ať se snaží...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2015, 7:52

a neni to spis v tom ze autor datasheetu uvazoval konkretne jine tacho a jiny motor nez ty jsi testoval?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
packa

10. 6. 2015, 8:11

týjo to je debata o h.... , samozřejmě datashetové zapojení je naprosto funkční , a jak píše robokop je to o konkrétním tachu , v pár zařízeních jsem tento regl opravoval a seděly hodnoty součástek s datasheetem , to samé platí o uváděném druhém obvodu , jsem uplně hotový z keců kdo co vymyslel a podobně , stačí si zadat do googlu typ obvodu a je jasné že jak jeden tak druhý zná a používá celý svět a chvástat se že regulátor s ním někdo pracně odladil je spíš ostuda , protože si to stačilo zadat do googlu a mohl si ten jedineč ušetřit kupu práce , nemluvě o tom jak tady nejmenovaný jedinec několik stránek mlžil ohledně použitého čipu asi v domění že z toho něco vyrazí , hrůza .
Vždyť tohle foorum je tady od toho aby se z něj dalo čerpat vědomosti a né aby si na něm někdo zakládal busines , nebo se pletu ???

Vždyt si od tud snad každý odnesl nějaké vědomosti tak mi příjde rozumné alespoň pro členy fora uvolnit zas nějaé vlastní vědomosti . Nevím co je s Fahradem , ale ten tu alespoň vše konzultoval a prezentoval veřejně a to že nabízel nějaké osazené desky byla myslím jen jeho dobrá vůle bez nějakého zásadního zisku , spíš to byla služba těm co si je samy nevyrobí ,protože osatní tu měly k dispozici podklady.
A Pavka se jen chytil příležistosti , nabídl lepší produkt v době kdy fahrad nebyl schopný dodat co nabídnul .

Sory.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2015, 8:21

robokop píše:to si myslim je bez sance
alespon u tohoto typu regulace
ale i obecne kdyz si vemes ze to jsou otacky kde ten motor uz nema mit poradne zadnou silu a mas relativne hrube odmerovani otacek
kdyz si to das cele dohromady tak to myslim dava smysl ze to neni moc realne
Kdyz bys tam dal encoder a k tomu adekvatni CPU, k tomu postavil tranzistorovy PWM regulator, tak budiz. Ale to mas ve finale levnejsi si koupit AC servo set.
To nerad slysim, jsou tu videa kde motory bezi dobre, psalo se tu o minimalnich otackach 200 a sila jak prase, tak bych to chtel videt :D
Jara

10. 6. 2015, 8:22

robokop píše:a neni to spis v tom ze autor datasheetu uvazoval konkretne jine tacho a jiny motor nez ty jsi testoval?
I to je možné...pracuje mi to na nynější motory s tachem....
packa

10. 6. 2015, 8:25

CZJirka1 píše:Takze prvni zkousky regulatoru ktery jsem koupil ja, je tam viditelne skubani motoru, tohle bych potreboval odstranit

https://www.youtube.com/watch?v=X6kC8iGE9IA" onclick="window.open(this.href);return false;

to co ti to dělá je špatně i tento regulátor musí ten motor uřídit hladce , je tam něco špatně nastaveno , chtělo by to měřit napětí na tachu
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2015, 8:38

zmereno 2.5 V - 19.1 V...minimalni az maximalni otacky

EDIT: v nizzich otackach to skace...v radech desetin voltu
packa

10. 6. 2015, 8:44

to by mělo celkem sedět , ale můžeš skusit o něco snížit předřadný odpor u tacha , můžeš napsat od koho ten regl pochází ?
Jara

10. 6. 2015, 8:45

Pavka píše:
JuanV píše:typ U211B (U209B je osekanejsi verze U211B) jsem sem daval uz o par stranek drive..... pry to neni ono byla reakce :)
To je jasný, že U209B není ono. To má logiku, Jara U209B nikde neuvedl a to záměrně, aby neztratil bezkokurenční postavení v jeho tvorbě regulátoru na tomto foru. Dlouho z vás dělal blbce a mě už to přestalo bavit. Tak jsem napsal jak jsem to cítil a vše zde předložil. Já nepotřebuji mít tajnosti. Jara nikdy nebyl múj kamarád, jak neustále psal. Jarovi jsem nabidl, že mu udělám návrh a zajištím výrobu plošných spojů. V okamřiku když jsem mu řekl, že to stojí peníze, tak už se mu to nezdálo. A pokud si dáte všechny věci s tím jeho tajemným čipem trochu do souvislostí, tak vám vyjde, že Jara je člověk velice vychcaný. Od něho bych si nekoupil ani ten řízek co měl v té krabičce. Krabičku nacpal regulátorem místo řízku a myslel si, že s tím udělá díru do světa. Opak je pravdou, znemožnil se sám. Pro kamarády taky hodně dělám, ale ti nejsou tak vychcaní jako Jara. Kamarádi co mám já, tak narovinu řeknou, mám to na kšeft a něco mně zaplatí. Jara si myslel, že mu to udělám zadarmo a pak se budu na sebe zlobit, jak on lacině přišel k penězúm. To jen na dokreslení věci ohledně zázračného regulátoru Jary s obvodem U209B. Ještě jednou, blbce z vás dělal.
Jara píše: Pavka ať si raděj dává pozor ať nesáhne na něco živého ve "vlastním",tak ověřeném,a všeobecně známém projektu..
Nu inu,jestli jsi zahodil mé zapojení (to bych byl rád),tak ty jsi vlastně chtěl abych financoval 300Kč holý plošák tvé datasheetové zapojení,což bylo jasné, a které je pouze k trablům-uvidíš. Nemel bludy o vychcanosti-přišel jsem za tebou s důvěrou podnikateli,a takhle to vypadá ty dobroto...,a nauč se gramatiku.

Jaro, ty už si mě laskavě neber do huby, děkuji. Za svoje nezdary ponesu zodpovědnost sám. A můžeš být v klidu, na tebe se obracet nebudu.
Nikdy jsi se neobracel...to já s důvěrou přišel,už proto že známe Jindru,...tak sbohem
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2015, 8:51

No, vzhledem k te diskuzi tady nevim, myslim ze pokud to dotycnemu nebude vadit, napise to sam

odpor neni problem zmerit, tady sem o tom taky neco cetl ze ruzna tacha mela ruzne odpory a nejak se to resilo, ale ja o tom moc nevim, mrkneme na to, ale az zitra
packa

10. 6. 2015, 8:56

no můžeš na zkoušku připojit mezi regl a a tacho nějaký potenciometr , pokud se se zvyšujícím odporem bude cukání zvyšovat , tak je jasné že je potřeba odpor zmenšit ,

jasně chápu
Jara

10. 6. 2015, 9:03

CZJirka1 píše:Takze prvni zkousky regulatoru ktery jsem koupil ja, je tam viditelne skubani motoru, tohle bych potreboval odstranit

Á můj regulátor v krabičce od řízků...s U209B. Pěkné video. Ale vážně Jirko. U těchto regulací bude v těchto nízkých otáčkách vždy cítit spínání triaku (u všech těchto čipů),v tom má Robo pravdu (možná ti Pavka něco poradí...borec)-to je to škubání motoru. Těch 200 otáček,a síla jak prase pochází od mladého Fahrada,který nadšeně neodhadl. Ber to reálně-300W není velká síla (ale stačí i na obrábění kovu),a ten motor na nízké otáčky má kolem 50W,ale silné proudové špičky spínání. Dá se to pouze odstranit převodem řemenic (drážk. řemenem) -vyšší točky motoru,nižší točky stroje...jak jsem psal pár článků předtím...
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2015, 9:08

packa píše:no můžeš na zkoušku připojit mezi regl a a tacho nějaký potenciometr , pokud se se zvyšujícím odporem bude cukání zvyšovat , tak je jasné že je potřeba odpor zmenšit ,

jasně chápu
Jo to nas napadlo, kamarad uz hleda neco vhodneho

Jara:diky za reakci, ty otacky jsou tezko odhadnutelne, ale dela to i pri vyssich, spokojim se i s minimalnima otackama cca 900, ale dle diskuze tady by melyo byt realnych i mene, teh 200 sem bral s rezervou
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“