Stavba soustruhu svépomocí-Gingery
Tak jo když tu hrůzu chcete vidět tak tady ji máte. Příčina -moc suchá formovací směs.protože mám asi cirka 50kg písku tak mi vychází taktak na jedno zaformování,napřed jsem dělal ten úhlovej pojezd a po odlití a vyklepání jsem do vysušené směsi více méně jen na zkoušku zaformoval konzolu a výsledek hotová katastrofa
tady se potvrdilo pravidlo-práce kvapná hov.. platná

Všechny stroje hejblátka a udělátka stvořil člověk nééé bůh.
Tvoje práce mě fascinuje. Jako úplný amatér ji obdivuji.
Kdybych mohl poprosit, bylo by možné popsat a doplnit fotkami postup při odlévání ? (výroba kopyt, výroba forem, tavení, odlévání....). Vím, že je to hodně náročné ale pokud by jsi byl ochoten tomu věnovat svůj drahocený čas, věřím že by jsi udělal radost mnohým tady na fóru.
Nikdo Tě k tomu samozřejmě nemůže nutit, je to jenom prosba.
Děkuji.
Kdybych mohl poprosit, bylo by možné popsat a doplnit fotkami postup při odlévání ? (výroba kopyt, výroba forem, tavení, odlévání....). Vím, že je to hodně náročné ale pokud by jsi byl ochoten tomu věnovat svůj drahocený čas, věřím že by jsi udělal radost mnohým tady na fóru.
Nikdo Tě k tomu samozřejmě nemůže nutit, je to jenom prosba.
Děkuji.
Nafotit proces můžu to problém není akorát že modely suportu mám všechny hotové takže budu už jen dělat koníka,ložiskové domečky a stojny lože,jinak při výrobě se řídím koncepčně návodem mistra Gingeryho.
Taky jsem úplný amatér vše co sem dávám je akcí pokus omyl a o to mi jde,pokud by mi všechno někdo nakukal tak mě to ani nebaví,samozřejmě že si nechám rád poradit ale účelem stavby je ukázat že to jde i na koleně a bez závratných nákladů a fundovaných znalostí.Jen tak na okraj jsem vyučený truhlář.
Taky jsem úplný amatér vše co sem dávám je akcí pokus omyl a o to mi jde,pokud by mi všechno někdo nakukal tak mě to ani nebaví,samozřejmě že si nechám rád poradit ale účelem stavby je ukázat že to jde i na koleně a bez závratných nákladů a fundovaných znalostí.Jen tak na okraj jsem vyučený truhlář.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl jsem se zeptat, co používáš za hliník? Já si tavím pro svou potřebu elektrikářské bedny, dráty a další odpad. Na obrábění to občas nebylo ono. Bylo to dost měkké a lepilo to. Výrazně se to zlepšilo po přidání mědi. V podstatě se vytvořil sice těžší, ale lépe obrobitelný dural.
Viz: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=57&t=1617&start=45" onclick="window.open(this.href);return false;
Viz: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=57&t=1617&start=45" onclick="window.open(this.href);return false;
Jako materiál používám hliník-staré hrnce,kartry,elektro chladiče a co se v dílně povaluje plus leguji elektrovodnou mědí ta je nejčistší zhruba asi 3-5%.Jeden poznatek ke kovu-kdysi jsem dělal nějáky chladny zbraně a sháněl jsem materiál šel jsem ke kováři na radu a dozvěděl jsem se zhruba tohle-čím starší at už kov či slitina tím víc obsahu dané rudy a tím i čitější.Tak že čím starší tím lepší.Vysvětlil mi to tím že v dněšní době jsou zdroje již chudší" příklad-v 19století se těžila železná ruda zhruba v obsahu 30% v hornině-dnes má z bídou 15%. A k hliníku starý hliník není znehodnocen zinkem,a samozřejmě netavím zoxidovaný materiál.
A ještě k tomu kováři dodnes žije má nějákých 90 roků když jsem u něj tehdy byl tak ještě podrážel kopyta,mámil jsem z něj stary podkovy na dýky nedal ani jednu prej by jich bylo škodarokyta.d píše:Jako materiál používám hliník-staré hrnce,kartry,elektro chladiče a co se v dílně povaluje plus leguji elektrovodnou mědí ta je nejčistší zhruba asi 3-5%.Jeden poznatek ke kovu-kdysi jsem dělal nějáky chladny zbraně a sháněl jsem materiál šel jsem ke kováři na radu a dozvěděl jsem se zhruba tohle-čím starší at už kov či slitina tím víc obsahu dané rudy a tím i čitější.Tak že čím starší tím lepší.Vysvětlil mi to tím že v dněšní době jsou zdroje již chudší" příklad-v 19století se těžila železná ruda zhruba v obsahu 30% v hornině-dnes má z bídou 15%. A k hliníku starý hliník není znehodnocen zinkem,a samozřejmě netavím zoxidovaný materiál.

jasně - a dnešní možnosti výroby slitin a rozboru jejich složení, na trhu běžně ke koupení nepřeberné množství materiálů se zaručenými definovanými vlastnostmi, to všechno je k ničemurokyta.d píše:Jako materiál používám hliník-staré hrnce,kartry,elektro chladiče a co se v dílně povaluje plus leguji elektrovodnou mědí ta je nejčistší zhruba asi 3-5%.Jeden poznatek ke kovu-kdysi jsem dělal nějáky chladny zbraně a sháněl jsem materiál šel jsem ke kováři na radu a dozvěděl jsem se zhruba tohle-čím starší at už kov či slitina tím víc obsahu dané rudy a tím i čitější.Tak že čím starší tím lepší.Vysvětlil mi to tím že v dněšní době jsou zdroje již chudší" příklad-v 19století se těžila železná ruda zhruba v obsahu 30% v hornině-dnes má z bídou 15%. A k hliníku starý hliník není znehodnocen zinkem,a samozřejmě netavím zoxidovaný materiál.
před 40-ti lety lidi na Měsíci a před 50ti ve vesmíru
to všechno šlo proto že měli materiál z doby kdy měli k dispozici starou dobrou rudu

bože dobrej, proč jsou na světě lidi co jsou ochotný a schopný uvěřit každý pitomosti kterou někdo plácne
a vlastně jo, čím míň jedinec zná a umí, tím je snáz přístupný uvěřit kdejaké volovině
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Nebudu definovat tvou auru ale plácl jsi to dobře tehdy bylo na raketu potřeba podstatně mín materiálu páč byl kvalitnější ted plácnu já-stála 2 miliardy dnes stojí20testone píše:jasně - a dnešní možnosti výroby slitin a rozboru jejich složení, na trhu běžně ke koupení nepřeberné množství materiálů se zaručenými definovanými vlastnostmi, to všechno je k ničemurokyta.d píše:Jako materiál používám hliník-staré hrnce,kartry,elektro chladiče a co se v dílně povaluje plus leguji elektrovodnou mědí ta je nejčistší zhruba asi 3-5%.Jeden poznatek ke kovu-kdysi jsem dělal nějáky chladny zbraně a sháněl jsem materiál šel jsem ke kováři na radu a dozvěděl jsem se zhruba tohle-čím starší at už kov či slitina tím víc obsahu dané rudy a tím i čitější.Tak že čím starší tím lepší.Vysvětlil mi to tím že v dněšní době jsou zdroje již chudší" příklad-v 19století se těžila železná ruda zhruba v obsahu 30% v hornině-dnes má z bídou 15%. A k hliníku starý hliník není znehodnocen zinkem,a samozřejmě netavím zoxidovaný materiál.
před 40-ti lety lidi na Měsíci a před 50ti ve vesmíru
to všechno šlo proto že měli materiál z doby kdy měli k dispozici starou dobrou rudu![]()
bože dobrej, proč jsou na světě lidi co jsou ochotný a schopný uvěřit každý pitomosti kterou někdo plácne
a vlastně jo, čím míň jedinec zná a umí, tím je snáz přístupný uvěřit kdejaké volovině
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Neche toho hádání, Al90% Cu10% je stejné ať je ruda taková či onaká. Prostě rozdíly v materiálech tkví v něčem jiném. Pokud vemeš neznámou slitinu o neznámých parametrech, výsledky budou zase neznámé. Leda by jsi používal díly z jednoho typu motoru a jednoho období. Získané poznatky by ale pro jiný materiál nejspíš neplatily. Třeba chladiče budou spíš z čistého hliníku. Zinek se při tavbě částečně spálí, třba ve filmu V zajetí rychlosti Hopkins taví písty z ameriky v nějakém vyzkoušeném poměru výsledky jsou super (a je to podle reality).
Per aspera ad astra
Tak jsem tedy odlil konzolu a trošku jsem to nafotil,jsou tam i fotky začátku výroby jednoduchého přípravku na hrubé orovnání odlitků.
Aby jste měly zhruba představu o reálném čase-celé mi to trvalo asi hodinu a půl a to s tím že jsem v mezičase než se roztaví hliník orovnal horní stranu suportu a začal na tom přípravku.
Aby jste měly zhruba představu o reálném čase-celé mi to trvalo asi hodinu a půl a to s tím že jsem v mezičase než se roztaví hliník orovnal horní stranu suportu a začal na tom přípravku.
Foto vřeteníku.Nakonec jsem se rozhodl udělat odlitky dělené a to ze dvou důvodů .aby bylo formování snažší a ten druhý že se odkloním od koncepce mosazného futra a pokusím se udělat babbitt kluzná ložiska tím pádem vrtání díry lze provést na každém kusu zvlášt a odpadne potřeba stavby vyvrtávací hřídele