Prosba o pomoc

Odpovědět
packa

22. 12. 2013, 3:06

picom píše:Jak mám to video zastavit !
pořád mi to frézuje :shock:
klikni na něm pravým a vypni fajfku spustit
ale je to fakt docela otravný :D
Pokec

22. 12. 2013, 4:02

No vy mně dáváte, pánové :) Tak nejdřív jsem chtěl dělat co nejlevnější, malou frézku, pak jste mě přesvědčili, že je lepší přidat, a mít to kvalitnější, no a teď Tim přidal video, kde jak říká ho cncéčko stáli tři litry a funguje :shock: Už pár let mně hlava tak nešrotovala jak teď. No, ale přemýšlení je prý tdravé proti skleróze :D Zeptám se ještě takto, předevčím Tima. Má konstrukce frézky vliv na složitost výrobku ? Bylo by možné, třeba na té Timově frézce udělat např. toto?
Přílohy
z57593X_a.jpg
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2013, 4:13

Tohle vlákno by se asi mělo zamknout. :lol:
Jedni, kteří nemají jaksi osobní zájem Ti vysvětlují, že pro Tebe je lepší nové a dražší řešení vpodstatě na klíč od renomované firmy, protože to je nejkratší a nejspolehlivější cesta k uspokojivému výsledku a někdo jiný, možná nějak osobně angažovaný (nejspíš Ti hodlá výhodně nabídnout nějaký šrot odkudsi vybrakovaný co mu doma leží) Tě přesvědčuje že to jde levněji.... :wink:
Ano, jde to levněji, ale pouze v případě, že máš ke stavbě CNC znalosti a jisté předpoklady. Takže než se rozhodneš jestli zvolit prověřený řešení na klíč za víc peněz, nebo nejistotu stavby z nějakých bazarových komponentů neznámého původu, odpověz si na otázku jestli to sám zvládneš zapojit, nastavit, rozchodit, nebo jestli ten od koho koupíš materiál bude ochotný Ti to rozchodit a vést Tě za ručičku. :wink:
To je asi tak vše, dál podle mýho nemá smysl to probírat....
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2013, 4:16

Pokec píše:No vy mně dáváte, pánové :) Tak nejdřív jsem chtěl dělat co nejlevnější, malou frézku, pak jste mě přesvědčili, že je lepší přidat, a mít to kvalitnější, no a teď Tim přidal video, kde jak říká ho cncéčko stáli tři litry a funguje :shock: Už pár let mně hlava tak nešrotovala jak teď. No, ale přemýšlení je prý tdravé proti skleróze :D Zeptám se ještě takto, předevčím Tima. Má konstrukce frézky vliv na složitost výrobku ? Bylo by možné, třeba na té Timově frézce udělat např. toto?
Odpovím ti otázkou, umíš si připravit data pro takový frézování, máš představu co do tý CNC frézky leze aby bylo na výstupu tohle, máš doma na tohle potřebný soft, máš na něj peníze?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2013, 4:31

Pokec píše:Bylo by možné, třeba na té Timově frézce udělat např. toto?
V podstatě na každém stroji se dá udělat cokoliv. Tedy když vynechám různé naschvály a speciální případy. Limitovaný budeš pouze parametry toho stroje - rozjezdy X,Y,Z, jeho přesností (tj. absolutní přesností najetí a opakovaného najetí), tuhostí stroje (jak moc si můžeš dovolit ubírat aniž by to začalo vibrovat, případně jestli se ten stroj bude třást jen tak bez důvodu jako drahý pes), rychlostí (což je samo o sobě málo zajímavé, ale v kombinaci se zrychlením už je to zásadní parametr), otáčkami vřetena a pár dalšími konstrukčními drobnostmi.

Ale výše zmíněná otázka G-kódu se musí řešit u každého. V jakém tvaru máš podklady (CAD model, výkres) a jak z nich chceš generovat G-kód (ručně, pomocí CAMu). Jestli správně předpokládám, že jsi student, máš možnost za pár korun získat studentskou verzi nějakého CADu a k ní zdarma CAM. Ten CAM bude sice ořezaný, ale vývoj je tak rychlý, že to i tak bude věc, která by před 15 lety vypadala jako nečisté kouzlo, takže tím se trápit nemusíš. Detaily viz fórum, probírá se to tu každou chvíli.
Aleš Procháska
Pokec

22. 12. 2013, 4:42

Engineer píše:
Pokec píše:No vy mně dáváte, pánové :) Tak nejdřív jsem chtěl dělat co nejlevnější, malou frézku, pak jste mě přesvědčili, že je lepší přidat, a mít to kvalitnější, no a teď Tim přidal video, kde jak říká ho cncéčko stáli tři litry a funguje :shock: Už pár let mně hlava tak nešrotovala jak teď. No, ale přemýšlení je prý tdravé proti skleróze :D Zeptám se ještě takto, předevčím Tima. Má konstrukce frézky vliv na složitost výrobku ? Bylo by možné, třeba na té Timově frézce udělat např. toto?
Odpovím ti otázkou, umíš si připravit data pro takový frézování, máš představu co do tý CNC frézky leze aby bylo na výstupu tohle, máš doma na tohle potřebný soft, máš na něj peníze?
Abych předešel nařčení, že potřebný soft stáhnu, tedy ukradnu, mám tohle řešení. Stovky a stovky podobných modelů lze levně koupit nebo stáhnout, např. na http://www.vectorart3d.com/store/" onclick="window.open(this.href);return false;. K tomu mám známého, který opět za hubičku dokáže z takového hotového modelu vygenerovat cesty. Takže celkově to není drahá záležitost, cca 2 prodané hotové výrobky zaplatí pořizovací náklady a model zůstane v knihovně pro další použití :)
Pokec

22. 12. 2013, 5:11

Nehledě na to, že na tom VectorArt se dá zdarma stáhnout jejich program, generující cesty. :)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2013, 5:37

Neměl jsem v úmyslu Tě osočit z pirátství, to ani omylem ... jen jsem si dovolil připomenout, když už jsi nadhodil ten model, co to vše obnáší dalšího, jak vidím máš to ošéfovaný :)
Hodně štěstí.
Pokec

24. 12. 2013, 10:07

Přwji všem hezké vánoce a bohatého Ježíška. :)
Pokec

6. 1. 2014, 7:53

Má nějaký vliv na funkci umístění driverů, zdroje a oddělovací desky v krabici ? Nebo jsou pro to nějaká pravidla ?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2014, 8:05

v zavislosti od kvality jednotlivych komponent a vyslednem provedeni zapojeni (stineni, odruseni)
nekomu to vyjde tak ze vzdalenost napr pocitace od zdroje ruseni 5 metru nestaci
staci dodrzet par zasad a nepouzivat mizerne komponenty a nic nemusis resit
obecna jednoducha rada ale neni

rozhodne je docela problem sem psat elaborat na desitky stranek
spis to proste trosku s rozumem rozvrhni osad a kdyby to dellao problemy budem to tu resit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pokec

9. 1. 2014, 7:41

Protože čekám na zadané práce, a protože nemohu najít v okolí žádného cnc nadšence, pustil jsem se do té elektroniky sám. Ale jak jsem psal, jsem naprostý laik, proto prosím poraďte.

1.) Zdroj
Je tam 9 připojovacích šroubků, 3x V+, 3x V- , zem, N, a L
Předpokládám, že zem, N, a L jsou přívod, z toho N nula a L fáze. Ty véčka jsou přívody na drivery,na každý jednou + a jednou -. Je to tak ?

2.) Motor 57BYGH627
Má 4 vývody,
červený - zapojil jsem na driveru na A+
modrý - na A-
zelená - na B+
černý - na B-
Je to dobře ?

3.) Driver DQ542MA
Jsou tam:
PUL+(+5V) nevím
PUL-(PUL) nevím
DIR+(+5V) nevím
DIR-(DIR) nevím
ENBL+(+5V) nevím
ENBL-(ENB) nevím

DC- tady předpokládám připojení V- ze zdroje
DC+ tady předpokládám připojení V+ ze zdroje
A+ červený od KM
A- modrý od KM
B+ zelený od KM
B- černý od KM
Zkontrolujte někdo prosím ty,o kterých si myslím, že vím, a poraďte ty, co nevím

4.) Oddělovací deska-
Tam je 4 + 13 + 6 připojovacích šroubků, bez oznaačení,z toho jsem úplný jelen.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2014, 9:04

Bylo by dobré dát typ té oddělovací desky jinak se k ničemu nedobereme.

PUL + / - je taky step a posune motor o jeden krok (mikrokrok)
DIR +/- určuje směr
ENBL povoluje chod driveru

prvně si zapoj motor, špatně ani zapojit nejde (tedy aby se něco poškodilo) takže buď to pojede nebo ne.
pak napájení na driver a zapni. pokud motor naskočí a bude "držet" pozici je to první dobrá zpráva (pokud ne, zapojit ENBL na zdroj 5V, záleží na logice driveru)
potom se musí najít na desce signály PUL/STEP - DIR a zapojit ovládání motorů.

pro kontrolu je ideální sem dát pár fotek ze zapojení a to se už shodnotí rychle.
zatím bych se s tím nijak nedrbal, hlavně to rozpohybovat a pak už s vědomím že to jede pečlivě zapojovat ve skříni. Jak se to dělá bez zkušeností na hotovo je s tím často moc zbytečné práce.

Já mám drivery cca 5cm od základní desky PC, žádný problém.
Důležité je zemnit kostřit a pospojovávat.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Pokec

9. 1. 2014, 9:36

HPIM0010.JPG
HPIM0010.JPG (44.62 KiB) Zobrazeno 5027 x
Ta deska je neznámá, ale je na ní napsáno DB25-1205.Jestli je to typ,tonevím. A ty šroubečky jsou značeny P2- P 13, potom je tam ještě nějaké VDD. GND. GND. +5V... a vypadá asi takto!
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2014, 9:43

na googlu je pdf

co je napsany na optoclenech?
nebudou se muset vymenit?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“