29. 3. 2016, 9:19
Když jsem si udělal materiálovej rozpočet na mašinu jen o málo větších rozjezdů a 5kW vřetenem s ER32, tak jsem se nedostal pod 200 tisíc. Nepočítám s tím,že někde koupím tři broušený šrouby s dvojitou předepnutou maticí v C3 na Ebay. Maximálně můžu sehnat nějaký zbytky v TOS Kuřim, kde se jim to válí roky na skladě,protože si to někdo objednal a nevyzvedl. I tak je to balík. Nechat si někde opracovat ( žíhání,frézování,broušení) základ mašiny tak, aby to bylo opravdu ve stovce je balík jak sviňa a eště se modli, aby to nezmršili.
Předepjatý vedení a ložiska,promakaná tuhá konstrukce a stejně se to pohne rukou o dvě ,tři stovky. Amatérská konstrukce na dural a ocel ve stovce je naivní sen. Realita možná jen pro pár vyvolených, kteří mají k dispozici na měsíc fabriku s kompletním strojovým parkem. Byl jsem v Německu v manufaktuře,kde se dělají jednoúčeláky a zakázkový CNC mašiny. Nikomu bych nepřál platit ty jejich ceny.
Když si projdu sekci "naše mašinky", tak vidím,že je tu pár lidí,kteří i v českých podmínkách umí skoro zázraky, ale většina konstrukcí je jen "kuře stokrát jinak". Normální člověk na to prostě prachy nemá a tak dělá , co může.
Když tu někdo staví mašiny z polymeru za 120, tak je to krásná cena. Pochopitelně záleží na tom,kolik číny do toho nacpe, ale v zásadě je to skoro zadarmo. Chce to jen nekalit vodu a napsat,co to opravdu umí, aby každej věděl,do čeho jde.
Mě na tom prostě vadí tohle veřejný kydání hnoje. Proč si kurňa každej myslí, že si může veřejně o někom psát,že je lhář a podvodník a já nevím co ještě.Ať ho dá k soudu, nebo mu rozbije hubu, ale ať tu s tím neprudí.To jsem zvědavej, kam bude psát,až zjistí,že mu soused šuká starou. Asi do Blesku.