CNC z "polymerbetonu"

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
fmodel
Kontaktovat uživatele:

29. 3. 2016, 9:02

robokop píše: Slibit frezku s presnosti do setinky za 100 tu dokazalo vic kabrnaku. To ze to je mimo realitu nebo ze to nejakej filantrop bude delat bez zisku je vec druha.
Treba cnc z rokycan II to splnuje ale tech stovek tisic tam slo vic a to si to autor delal sam
Přesně tak.
K vřetenu, to je úplně jedno jestli 800W nebo 1,5kW protože jsou to rychloběžný vřetena a rozdíl v kroutícím momentu je při výpočtu pevnosti a tuhosti naprosto zanetbatelnýýýýý.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Tomis

29. 3. 2016, 9:04

Porovnejte 6040 za 60k proti tomuto polymerbetonu za 120k
Osobně jsem měl 6040 doma a už nikdy více.
Sice cena je 2x vyšší, ale kvalitativně, komponenty, tuhostí překračuje tento polymerbeton čínu tak 10ti násobně.
Ukažte mi jediného výrobce v Čechách, který vyrábí takovýto stroj za 120 tísíc.
Nechci tím výrobce obhajovat, ale moc lidí tady na foru včetně mě by takovýto stroj postavit nedokázalo...
Přeji oběma stranám, ať se konflikt vyřeší a doufám, že to výrobce neodradí od další tvorby.
Výrobce se snad ze svých chyb poučí... Většina je konstrukčně řešitelná...
Čus bus...
hanabach

29. 3. 2016, 9:19

Když jsem si udělal materiálovej rozpočet na mašinu jen o málo větších rozjezdů a 5kW vřetenem s ER32, tak jsem se nedostal pod 200 tisíc. Nepočítám s tím,že někde koupím tři broušený šrouby s dvojitou předepnutou maticí v C3 na Ebay. Maximálně můžu sehnat nějaký zbytky v TOS Kuřim, kde se jim to válí roky na skladě,protože si to někdo objednal a nevyzvedl. I tak je to balík. Nechat si někde opracovat ( žíhání,frézování,broušení) základ mašiny tak, aby to bylo opravdu ve stovce je balík jak sviňa a eště se modli, aby to nezmršili.
Předepjatý vedení a ložiska,promakaná tuhá konstrukce a stejně se to pohne rukou o dvě ,tři stovky. Amatérská konstrukce na dural a ocel ve stovce je naivní sen. Realita možná jen pro pár vyvolených, kteří mají k dispozici na měsíc fabriku s kompletním strojovým parkem. Byl jsem v Německu v manufaktuře,kde se dělají jednoúčeláky a zakázkový CNC mašiny. Nikomu bych nepřál platit ty jejich ceny.
Když si projdu sekci "naše mašinky", tak vidím,že je tu pár lidí,kteří i v českých podmínkách umí skoro zázraky, ale většina konstrukcí je jen "kuře stokrát jinak". Normální člověk na to prostě prachy nemá a tak dělá , co může.
Když tu někdo staví mašiny z polymeru za 120, tak je to krásná cena. Pochopitelně záleží na tom,kolik číny do toho nacpe, ale v zásadě je to skoro zadarmo. Chce to jen nekalit vodu a napsat,co to opravdu umí, aby každej věděl,do čeho jde.
Mě na tom prostě vadí tohle veřejný kydání hnoje. Proč si kurňa každej myslí, že si může veřejně o někom psát,že je lhář a podvodník a já nevím co ještě.Ať ho dá k soudu, nebo mu rozbije hubu, ale ať tu s tím neprudí.To jsem zvědavej, kam bude psát,až zjistí,že mu soused šuká starou. Asi do Blesku.
Pepa z depa

29. 3. 2016, 10:27

hanabach ty asi nebudeš moc vědět o čem píšeš, že? ... teorie je pěkná věc, ale co ten prohnutý portál jak luk, natřené "styčné plochy", vůle na axiálních! ložiscích domků šroubů 1mm atd. ... ale já do toho nemám co kecat sorry, dalo se to řešit vzájemnou úctou mezi výrobcem a kupujícím, ale ta je bohužel pryč, škoda
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
packa

30. 3. 2016, 5:08

hanabach píše:Když jsem si udělal materiálovej rozpočet na mašinu jen o málo větších rozjezdů a 5kW vřetenem s ER32, tak jsem se nedostal pod 200 tisíc. Nepočítám s tím,že někde koupím tři broušený šrouby s dvojitou předepnutou maticí v C3 na Ebay. Maximálně můžu sehnat nějaký zbytky v TOS Kuřim, kde se jim to válí roky na skladě,protože si to někdo objednal a nevyzvedl. I tak je to balík. Nechat si někde opracovat ( žíhání,frézování,broušení) základ mašiny tak, aby to bylo opravdu ve stovce je balík jak sviňa a eště se modli, aby to nezmršili.
Předepjatý vedení a ložiska,promakaná tuhá konstrukce a stejně se to pohne rukou o dvě ,tři stovky. Amatérská konstrukce na dural a ocel ve stovce je naivní sen. Realita možná jen pro pár vyvolených, kteří mají k dispozici na měsíc fabriku s kompletním strojovým parkem. Byl jsem v Německu v manufaktuře,kde se dělají jednoúčeláky a zakázkový CNC mašiny. Nikomu bych nepřál platit ty jejich ceny.
Když si projdu sekci "naše mašinky", tak vidím,že je tu pár lidí,kteří i v českých podmínkách umí skoro zázraky, ale většina konstrukcí je jen "kuře stokrát jinak". Normální člověk na to prostě prachy nemá a tak dělá , co může.
Když tu někdo staví mašiny z polymeru za 120, tak je to krásná cena. Pochopitelně záleží na tom,kolik číny do toho nacpe, ale v zásadě je to skoro zadarmo. Chce to jen nekalit vodu a napsat,co to opravdu umí, aby každej věděl,do čeho jde.
Mě na tom prostě vadí tohle veřejný kydání hnoje. Proč si kurňa každej myslí, že si může veřejně o někom psát,že je lhář a podvodník a já nevím co ještě.Ať ho dá k soudu, nebo mu rozbije hubu, ale ať tu s tím neprudí.To jsem zvědavej, kam bude psát,až zjistí,že mu soused šuká starou. Asi do Blesku.
Já zas myslím že je velice dobře že se to tu probírá , mají sem možnost přispět obě strany a ostatní , nebo potencialní kupci si můžou udělat o věci obrázek . Ty když chceš něco kupovat tak se nezajímáš jaký má ten produkt recenze ?
hanabach

30. 3. 2016, 5:53

2 Pepa z ...
To si piš, že nevím o čem píšu. Za jedenáct let, kdy vyprojektuješ přes stovku CNC jednoúčeláků a zakázkových mašin, fakt nevíš, o čem je řeč. Znova opakuju, postavit za takový prachy kvalitní mašinu bez kompromisů je nemožný.Za jednoúčelák s pneumackým podáváním a úpináním materiálu ,který měl dvě vřetena a obráběl dřevěnej polotovar 350 x 40 X 120 mm se zákazníkovi účtovalo přes 40 tisíc Euro, a to jsme byli nejlevnější. Taliáni by chtěli dvakrát tolik.
Tady si skoro každej postaví nějakou mašinku z materiálu ze šroťáku, vedení a šrouby buďto čína, nebo Bazoš a Ebay, a pak se tu chlubí,jak ho mašina vyšla na pade. Že toho materiálu započítal polovinu a o stovkách hodin práce mlčí,nebo mu to někdo někde ojel za flašku, to je věc jiná. Když to někdo dělá na kšeft,tak se počítá všechno a to prachy jen lítaj.
Pochop, že já neomlouvám ničí špatnou práci. Neznám ani jednoho aktéra tohoto příběhu a mašinu jsem v reálu taky neviděl,neznám ale větší ubohost,než takovou věc někde propírat veřejně a hlavně takovým způsobem. To je asi česká specialita.
2 Packa
Nic proti tomu, když někdo zveřejní technické nedostatky stroje,který koupil. Já osobně bych to nejdřív řešil s výrobcem ( teda když pominu fakt, že bych si takovou mašinu nekoupil ) a pak teprve uvažoval o tom, že něco někde zveřejním.
Tady ale jde o tu strašnou formu, jakou to ten člověk udělal. Začít tím,že hned někomu nadávám do lhářů a podvodníků ? Tak se snad chová normální člověk? Asi jsem byl moc dlouho pryč a pohyboval se mezi normálníma lidma. Jestli ten Unix má jen trochu hrdosti, tak ho zažaluje, protože si nic jinýho nezaslouží. Každej člověk,kterej se tu takhle chová jen snižuje úroveň tohoto fóra a divím se, že to admin okamžitě nemaže.
Já si pochopitelně rád přečtu recenzi ale věcnou,odbornou a bez urážek. Tohle je jen zoufalý pokus ubožáka se někomu pomstít za
vlastní neschopnost věc vyřešit slušnou formou.
packa

30. 3. 2016, 6:45

hele s výrobcem to řešil už víc než rok a k ničemu to nevede takže toto považuji za rozumné
hanabach

30. 3. 2016, 7:04

packa píše:hele s výrobcem to řešil už víc než rok a k ničemu to nevede takže toto považuji za rozumné
Pokud tuto formu prezentace považuješ za rozumnou,pak bohužel fandíš všem těm zoufalcům, kteří toto fórum považují za open arénu pro ventilaci své frustrace.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 3. 2016, 8:04

s vyrobcen to resil opravdu dlouho
kdysi na zacatku me poprosil o radu a jestli bych stroj nedal do poradku ze mu vyrobce odmita vyresit evidentne opravnenou reklamaci
me z toho vyplyva nasledujici:
kdyby byl vyrobce co k cemu a dostal svych prohlaseni o kvalite u vyrobeneho produktu nedoslo k reklamacim
ale stat se muze cokoli a k reklamaci muze dojit i kdyz se clovek snazi sebevic

tudiz na ni doslo
v tu chvili mel reklamaci vyresit ale pocitam ze to bylo nad jeho financni moznosti protoze to bylo vyrobene a prodane za minimum a nebyla tedy sance to rozebrat a za dalsich 50 000 to opravit s tim ze neni jistota ze by to za chvilku bylo zase do luku (protoze tohle se nestane po nejakem narazu ale domnivam se ze ten polymer jeste dozraval, netusim zda a jak byl v danou chvili uz stabilni) to ulozeni sroubu atd... no co by jsme za ty prachy chteli ale rozhodne to neodpovida tvrzeni jak je to ve stovce atd... tyhle veci si prodavajici mel uvedomit a podle toho tvrdit neco jineho nebo upravit cenu a udelat to poradne, stejnetak dosedacky, chapu ze bruska je draha a neda se s tim vejit do ceny, pro dane inzerovane parametry ale dle meho nazoru jina cesta neni

tvrdit ze to jezdi ve stoveckach ale postavit to tak ze to jezdit ve stoveckach nemuze to je u me prinejmensim klamava reklama (takovych prodejcu je tu cela rada a je treba na to poukazovat)
a kupujici ma plne pravo byt nastvany, jestlize prima komunikace selhala vubec se nedivim ze to resi verejne

za me je myslim dobre ze se to tu resi protoze je tu zevrubne rozebrana konstrukce stroje ktery podle puvodnich informaci vypadal ze bude prinejmensim konkurovat Datronu
realita je jinde a za ty penize uplne chapu proc, nekomu to ale dojit nemusi a bude zklamany
nekomu to treba vyhovi za ty prachy jako dodelej doma a tudiz si to lidi budou dal kupovat, i negativni reklama je reklama

v tuhle chvili jde o to zda se ty dva lidi jeste dokazi bajit nebo to za ne budou delat pravnici
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
hanabach

30. 3. 2016, 8:44

Pokud tady má někdo tak přerostlý koule, že se pasuje na soudního znalce z oboru CNC strojů, soudce a porotu dohromady, pak je tohle fórum to správné místo na řešení takových sporů.
Sleduju to tady tak 5 let a neřekl bych, že kromě tupých urážek tady někdo v podobných případech předvedl něco jiného. Na začátku tohoto vlákna se všichni můžou přetrhnou ve skládání poklon Unixovi za úžasnou profi mašinu ( včetně tebe a Pepy z .. ) a najednou ho tu linčujete jak na divokým západě. To mi nějak neleze do palice. Jestliže jako admin připustíš, aby tu někdo někoho veřejně nazýval lhářem a konstruktérským diletantem, pak si k tomu logu přidělej ještě blesk, protože to silně zavání praktikami bulváru, kde se lidi zostouzej na objednávku a blbci jim za to ještě platěj.J á sice nevím, kolik těch mašin už prodal, ale je mi divný, že tady tak řve jen jeden majitel. To nikdo jinej ten stroj nemá? Nebo se jedná o nějakou prvotinu prolezlou bugama ? Jestli mu jeho zákazníci dávají správný feedbacky, tak určitě průběžně ty chyby řeší a konstrukci stroje vylepšuje. To je přeci normální proces, ne?
Co asi kdo vyřeší, tím že tu na někoho nakydá špínu, nic. Jen prezentuje vlastní ubohost. Já myslím, že existuje deset jinejch způsobů, jak se domoci práva, ale to chce opravdický koule a ne sedět doma za klávesnicí.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 3. 2016, 8:46

jedinej problem tohodle fora je ten ze tu je uplne volna registrace takze tu kdekdo muze mit 10 anonymnich uctu coz se ted zrejme projevuje

ja se snazim jen to co tu vyplyva z debaty a z dukazu
treba se obe strany na zaklade toho budou schopny zase bavit

to ze se na zacatku stroj chvalil jen podporuje to ze byl popsany superlativy ale kdyz se clovek podiva zblizka tak skutek utek (nicmene to vyvraci uz cena)

kdyby jsi to na zacatku popsal trosku realneji nemusel by ses dostat do takove slamastyky
pafik

30. 3. 2016, 9:07

Trochu to uhnulo do směru, za kolik se dá postavit poloprofi (nebo profi?) stroj. To není původní smysl. Původní smysl tuším je, že někdo nabízí mašinku za nějakou cenu a s nějakými vlastnostmi, které mašinka nesplňuje. Ať už z principu, nebo díky nedbalosti při výrobě a montáži. Převádět to na téma "co bys chtěl za 120 tisíc" je ptákovina.
Jinak podle mého laického právního vědomí, jestli se budete soudit, tak se to potáhne sto let a bude to stát majlant. Jestli budete mít oba dobrý právníky, tak na vás budou naléhat, abyste se dohodli. Špatní právníci se vrhnou do sporu, protože jim to generuje peníze.
A ještě jedna poznámka - podle mě by bylo bývalo nejlepší, kdyby ti to nechal sešrotovat. Pak by ses nedohadoval o tom, jaké to mělo nebo nemělo vlastnosti, ale šlo by o náhradu jím způsobené škody. Stačilo bývalo stále trvat na Toptransu, eventuelně ho tam vždycky jednou za měsíc poslat. Zaplatil by nakonec i ten Toptrans.
hanabach

30. 3. 2016, 9:20

2 Robokop
Jestli tím narážíš na něco takovýho, že jsem nějaká instance Unixe, tak se opravdu pleteš. Nikdy jsem neměl potřebu se tady ventilovat, protože odborníku je tady jak v ježkovi blech a v práci jsem byl vázanej mlčenlivostí o projektech. Do tohodle vlákna jsem zabrousil proto, že jsem o podobný mašině uvažoval. Dokonce jsem se ještě ve firmě pokoušel o to, abychom něco takovýho vyvinuli jako komerční produkt pod svojí značkou, ale neuspěl jsem. Od začátku jsem té Unixově konstrukci moc nevěřil, protože jsem pár polymer-betonových strojů viděl a by to trochu o něčem jiném ( nejen cenově ). Pořád jsem čekal, až sem někdo hodí na tu mašinu reálnej feedback a když se to konečně stalo, tak je to takovejhle průjem.
Když máš pocit, že takhle je to dobře, tvoje věc. Seš pán domu, tak můžeš poroučet. Nezapomeň, že ono známé pořekadlo : " Jakej pán, takovej krám ", taky o něčem vypovídá.
hanabach

30. 3. 2016, 9:33

pafik píše:Trochu to uhnulo do směru, za kolik se dá postavit poloprofi (nebo profi?) stroj. To není původní smysl. Původní smysl tuším je, že někdo nabízí mašinku za nějakou cenu a s nějakými vlastnostmi, které mašinka nesplňuje. Ať už z principu, nebo díky nedbalosti při výrobě a montáži. Převádět to na téma "co bys chtěl za 120 tisíc" je ptákovina.
Jinak podle mého laického právního vědomí, jestli se budete soudit, tak se to potáhne sto let a bude to stát majlant. Jestli budete mít oba dobrý právníky, tak na vás budou naléhat, abyste se dohodli. Špatní právníci se vrhnou do sporu, protože jim to generuje peníze.
A ještě jedna poznámka - podle mě by bylo bývalo nejlepší, kdyby ti to nechal sešrotovat. Pak by ses nedohadoval o tom, jaké to mělo nebo nemělo vlastnosti, ale šlo by o náhradu jím způsobené škody. Stačilo bývalo stále trvat na Toptransu, eventuelně ho tam vždycky jednou za měsíc poslat. Zaplatil by nakonec i ten Toptrans.
A co je podle tebe původní směr? Já napíšu, že ty seš blb a pošlu dvě videa. Ty napíšeš , že já sem ještě větší a pošleš tři videa. Takhle tu můžem bavit celou obec měsíc ( pokud to někoho bude bavit) a prd se vyřeší. Budeš se možná divit, ale soudy u obchodních sporů se dneska už roky netáhnou. Posudek od soudního znalce, doložená korespondence o reklamacích a jejich řešení a do měsíce máš platební výměr od samosoudce a nemusíš se někde ztrapňovat na fóru. Pokud chceš být opravdu takovej lidumil a ochránit ostatní před špatným výrobkem, napíšeš
objektivní příspěvek a vadách stroje, ale bez trapných invektiv vůči výrobci. Zkus se nad tím zamyslet. Třeba ti tahle alternativa nepřipadne tak úplně hloupá.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 3. 2016, 9:45

ten jak ty rikas prujem je jen sbirka dukazu v podobe videi atd...
to ze to uz ma osobni ton je jen dusledkem toho kam to unix nechal dojit

to jestli to nechaj dojit k soudu v konecnem dusledku pohrbi unixe protoze takhle soudci reaguji na firmy ktere delaji obstrukce pri reklamacich
a to by byla skoda

jen jsem tu chtel napsat to ze kdyby prodejce slevil ze superlativu a vratil se nohama na zem
kdyby se s kupujicim dohodli na nejakem smirnem reseni
a kdyby doladil na stroji ty veci ktery mu tu mimo jine radili i lidi ktery se stavbou a servisem dospelych masin zivi

tak by to byla idealni cesta
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“