vřeteno Kress
Měl bych dotaz: Mám vřeteno kress 1050-1 a při frézování hliníku, jsou na materiálu rýhy od nástroje, ikdyž odebírám 0,1mm materiálu. Tak se chci zeptat jestli je to vřetenem, protože je upevněno jen v přírubě, a vibruje, nebo je to malou tuhostí konstrukce. Můžete napsat i jaké máty vy zkušenosti. Děkuji
- Gulliver64
zkontroluj kolmost osy vřetene k ploše XY (stůl)
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
tady je fotka, je to plech tl.3mm
kolmost osy z vůči stolu si myslím že není důležitá, to bych pak měl jen špatnou kolmost na výrobku.
konstrukci mám sešroubovanou z al profilů rexroth šřka 45mm.
kolmost osy z vůči stolu si myslím že není důležitá, to bych pak měl jen špatnou kolmost na výrobku.
konstrukci mám sešroubovanou z al profilů rexroth šřka 45mm.
Naposledy upravil(a) 57peta dne 25. 6. 2012, 1:52, celkem upraveno 1 x.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tohle se ti nebude dit az budes mit perfektne tuhou masinu tedy krom konstrukce budes mit predepnute lineary treba hiwin ale ne podeprepne tyce ktere maji vakl ale ani ty nejmensi lineary namontovane na nejakem tenkem plechu, musi to byt dimenzovane
budes mit predepnute kulickove srouby coz je jedine opravdu bezvulove
kvalitni vreteno s dobrym ulozenim a bez vibraci takze asi nejake o tridu vys asi asynchroni motor s menicem uz i ty cinske na tom jsou lip
pak by jsi mel mit uplne cisty povrch
posli jeste fotky masiny pak se da zhodnotit kde se tomu da pomoct k lepsim vysledkum
btw ted jsem ozivoval jednu masinu ktera ma mit vysledny povrch hodne dobry aby si pak lestici neodirali prsty do krve az se to budou snazit rozlestit a neni to zadna levna sranda
budes mit predepnute kulickove srouby coz je jedine opravdu bezvulove
kvalitni vreteno s dobrym ulozenim a bez vibraci takze asi nejake o tridu vys asi asynchroni motor s menicem uz i ty cinske na tom jsou lip
pak by jsi mel mit uplne cisty povrch
posli jeste fotky masiny pak se da zhodnotit kde se tomu da pomoct k lepsim vysledkum
btw ted jsem ozivoval jednu masinu ktera ma mit vysledny povrch hodne dobry aby si pak lestici neodirali prsty do krve az se to budou snazit rozlestit a neni to zadna levna sranda
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- Gulliver64
pozor! rozlišuj kolmost osy Z na XY a kolmost vřetene na XY (neboli souběžnost osy vřetene a osy Z), obé musí být kolmé!57peta píše:...kolmost osy z vůči stolu si myslím že není důležitá, to bych pak měl jen špatnou kolmost na výrobku. ....
nicméně tobě jde (podle fotografie) asi o bok obrobku, že? tam by toto až takový vliv mít nemělo. tady bych to viděl asi opravdu na malou tuhost konstrukce nebo vibrace vřetene+konstrukce.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
To Robokop: a co bys mi doporučil, co se týče vřetena, vedení hiwin (jaká šířka) a když nebebude předepnutá matice na šroubu, máto velký vliv?
To Gulliver64: Já ti rozumím, ale tohle jsem frézoval bokem nástroje, tudíž se osa z ani nepohybovala.
To Gulliver64: Já ti rozumím, ale tohle jsem frézoval bokem nástroje, tudíž se osa z ani nepohybovala.
Ten plech máš řízlý na jeden záběr?
Přesně tohle mě to dělalo, když nebyla osa vřetene rovnoběžná s z-osou. Když jedeš v materiálu, tam to má při pojezdu zleva doprava úplně jiný zvuk a frézka se se chvěje výrazně méně/více, než při pojezdu zprava doleva.
Přesně tohle mě to dělalo, když nebyla osa vřetene rovnoběžná s z-osou. Když jedeš v materiálu, tam to má při pojezdu zleva doprava úplně jiný zvuk a frézka se se chvěje výrazně méně/více, než při pojezdu zprava doleva.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
V tomto také hraje roli průměr a vysunutí nástroje, dále pak také zda průměrem frézy tu desetinu ubíráš někde u kleštiny nebo koncem nástroje.
Dle přiložených fotek bych soudil ještě na vůli v matici/šroubu stojící osy, respektive té osy, která má stát, ale jelikož je v matici posuvového šroubu vůle, tak si fréza s materiálem (celým stolem) dělá co chce a podává si ho do řezu v rámci této vůle. Dále jak zde byly poznamenány věci co se týkají tuhosti celé konstrukce stroje a vůlích ve vedení. Výsledkem je poté takovéto opracování povrchu na obrobku.
Dle přiložených fotek bych soudil ještě na vůli v matici/šroubu stojící osy, respektive té osy, která má stát, ale jelikož je v matici posuvového šroubu vůle, tak si fréza s materiálem (celým stolem) dělá co chce a podává si ho do řezu v rámci této vůle. Dále jak zde byly poznamenány věci co se týkají tuhosti celé konstrukce stroje a vůlích ve vedení. Výsledkem je poté takovéto opracování povrchu na obrobku.
jen info pro případné kupující
Mám KRESS FME 1050-1 a jel jsem 3mm dvouzubkou do duralu 7075 asi hodinu a půl v kuse, plné otáčky (tříska 0,5mm). Vřeteno bylo stále vlažné včetně příruby s ložisky, zato na materiálu se ruka držela hůře
Mám KRESS FME 1050-1 a jel jsem 3mm dvouzubkou do duralu 7075 asi hodinu a půl v kuse, plné otáčky (tříska 0,5mm). Vřeteno bylo stále vlažné včetně příruby s ložisky, zato na materiálu se ruka držela hůře

Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.