Tak sem zacal taky cosi vytvaret
Hned z kraje vlakna ti nezavisle na sobe napsalo X lidi, ze to co jsi stvoril je z konstrukcniho hlediska naprosty nesmysl.
Je videt ze mas pro vyrobu naprosto super zazemi a ze pri vice zkusenostech to mohlo byt pri polovicni namaze ctyrikrat lepsi.
Pokud ani po X dalsich zpochybnenich celeho navrhu nejsi schopen uznat ze na tom asi neco bude tak je pak tezke ti nejako dale radit.
Ve finale jsou pravdepodobne pouze dva vysledky:
1) Postavis nejakeho ratlika ktery bude skoro i designove pekne vypadat a budes s nim spokojeny protoze je to tvuj vytvor a moc od nej necekas.
V tom pripade jsi vitezem na cele care, protoze kvalita homo-domo strojku se meri predevsim spokojenosti jejich majitele-tvurce.
2) Postavis ratlika se kterym moc spokojeny nebudes a pri druhem pokusu o stavbu postavis neco mene designoveho, ale o poznani funkcnejsiho.
3) treti moznost ( ktera je ale horsi nez ta druha) je ze zanechas stavajiciho pokusu jeste pred dokoncenim a cele to predelas.
(V cem je tato moznost horsi nez ta druha? Presto ze je levnejsi, tak neziskas tu neprenositelnou zkusenost proslapane slepe cesty.)
Je videt ze mas pro vyrobu naprosto super zazemi a ze pri vice zkusenostech to mohlo byt pri polovicni namaze ctyrikrat lepsi.
Pokud ani po X dalsich zpochybnenich celeho navrhu nejsi schopen uznat ze na tom asi neco bude tak je pak tezke ti nejako dale radit.
Ve finale jsou pravdepodobne pouze dva vysledky:
1) Postavis nejakeho ratlika ktery bude skoro i designove pekne vypadat a budes s nim spokojeny protoze je to tvuj vytvor a moc od nej necekas.
V tom pripade jsi vitezem na cele care, protoze kvalita homo-domo strojku se meri predevsim spokojenosti jejich majitele-tvurce.
2) Postavis ratlika se kterym moc spokojeny nebudes a pri druhem pokusu o stavbu postavis neco mene designoveho, ale o poznani funkcnejsiho.
3) treti moznost ( ktera je ale horsi nez ta druha) je ze zanechas stavajiciho pokusu jeste pred dokoncenim a cele to predelas.
(V cem je tato moznost horsi nez ta druha? Presto ze je levnejsi, tak neziskas tu neprenositelnou zkusenost proslapane slepe cesty.)
kaktus, nezlob, se že to tak píši, protože je to opravdu dobře míněná rada, (ostatně někdo ji už tady napsal) zastav to a začni od začátku. Rozumím tomu, že chceš slyšet nějakej kvantifikovatelný argument, Ale věř mi, že existuje taky něco jako je cit pro konstrukci strojů. Netvrdím, že ho mám, nicméně nejsem sám kdo z téhle konstrukce nemá dobrý pocit a to by mělo být pro tebe první signál a varování, že něco není dobře. Nikdo nemá zájem ti hatit tvůj výtvor a odrazovat tě od toho co děláš, ostatně proč myslíš, jsou zde snad závistiví kolegové kteří ti to nepřejí, ne je to proto že čím později zkončíš tím víc tě to bude mrzet kolik času si s tím promarnil, a předpokládám že si tady navzájem v našich výtvorech fandíme.
První co bych na tvém místě udělal, je že bych se opravdu dobře zamyslel co od toho stroje chci, protožezde si nejsem nějak jistý že v tom máš jasno (nijak neurážím, rozumím argumentu z jídlem roste chuť) Gravírka, stroj na balzu, na dřevo a plasty, na hliník, na ocel. To jsou naprosto jiné požadavky. Ocelovou konstrukci z polymerem bych už viděl na opravdu bytelný stroj na obrábění kovů.
Dále bych trochu na základě prvního zvážil materiály. Ano je lákavé vycházet z toho, že máš k dispozici ocel (tak sem to pochopil) ale myslím, že vzhledem k vybavení ke kterému máš přístup, kdyby jsi zvolil duralovou montovanou konstrukci z přesně obrobených dílů tak bude možná lehčí než ocelová kostra zalitá do polymer betonu a řekl bych že i méně pracná. Ostatně jaká je specifická hmotnost toho polymeru?
jen pro info na můj stroj kompletní materiál vyšel i s daní do 10.000 CZK a to ho je 100kg (ano možná5-10% odpad v podobě třísek a odřezků) a věřím že konstrukce bude naprosto dostačující pro zpracování hliníkových slitin.
Ještě jednou, neber to jako urážku, mentorování či co, je to dobře míněná rada a padla už tady několikrát.
První co bych na tvém místě udělal, je že bych se opravdu dobře zamyslel co od toho stroje chci, protožezde si nejsem nějak jistý že v tom máš jasno (nijak neurážím, rozumím argumentu z jídlem roste chuť) Gravírka, stroj na balzu, na dřevo a plasty, na hliník, na ocel. To jsou naprosto jiné požadavky. Ocelovou konstrukci z polymerem bych už viděl na opravdu bytelný stroj na obrábění kovů.
Dále bych trochu na základě prvního zvážil materiály. Ano je lákavé vycházet z toho, že máš k dispozici ocel (tak sem to pochopil) ale myslím, že vzhledem k vybavení ke kterému máš přístup, kdyby jsi zvolil duralovou montovanou konstrukci z přesně obrobených dílů tak bude možná lehčí než ocelová kostra zalitá do polymer betonu a řekl bych že i méně pracná. Ostatně jaká je specifická hmotnost toho polymeru?
jen pro info na můj stroj kompletní materiál vyšel i s daní do 10.000 CZK a to ho je 100kg (ano možná5-10% odpad v podobě třísek a odřezků) a věřím že konstrukce bude naprosto dostačující pro zpracování hliníkových slitin.
Ještě jednou, neber to jako urážku, mentorování či co, je to dobře míněná rada a padla už tady několikrát.
Argument pro vylepšení zeleného...
...nejslabším místem je střed mezi lineáry vzhledem k nepropojenosti vrcholů trojúhelníků...
no doufám že jsem to i ve stručnosti popsala srozumitelně , prostě tam chybí "pásnice" nebo jak to nazvat...
rozbor řešení alternativ průřezů je : podívej se na obrázky a ono to je docela postačující
už tu ta publikace byla citována v jiném vlákně a je to starší čtení ale použitelné pro názornost a důsledný rozbor ...
pravděpodobně nejradikálnějším poznatkem je "TRUBKA & JEKL" jak ji nakreslil -a nevybavím si kdo a kde
Podívej se také na SVF Pavla B - to je špičkový stroj a velice inspirativní
...nejslabším místem je střed mezi lineáry vzhledem k nepropojenosti vrcholů trojúhelníků...
no doufám že jsem to i ve stručnosti popsala srozumitelně , prostě tam chybí "pásnice" nebo jak to nazvat...
rozbor řešení alternativ průřezů je : podívej se na obrázky a ono to je docela postačující

už tu ta publikace byla citována v jiném vlákně a je to starší čtení ale použitelné pro názornost a důsledný rozbor ...
pravděpodobně nejradikálnějším poznatkem je "TRUBKA & JEKL" jak ji nakreslil -a nevybavím si kdo a kde

Tak tedy uz to vypada beznadejne na vyhozeni na skladku posledni pokus je to opravdu pro me ucely tak nevyhovujici vzhledem k tomu ze nikdy nebudu opracovavat nic jineho nez drevo plast gravirka?? No dobre takze vyhodit to mam cele ??? Kdyz si vezmu kde sem byl na zacatku a jak to vse dopadlo je ze se me uz ani do niceho nechce vyhodim to a vykaslu se na to momentalne ani nemam chut cokoli delat a vymyslet neco co melo byt jednoduche puvodne cela konstrukce z novoduru x y ve formatu a4 v z 20 mm aby to gravirovalo tohle melo byt ke stejnym ucelum texy hobby gravirka modelarska jen sem mel po ruce ocel jinej material sem nemel alespon ne zadarmo tak sem chtel zachovat porad plast ovsem pri techto novych rozmerech ona zahadna konstrukce aby se to neprobybalo ale porad mam pocit ze kam me toto forum tlaci je vyroba sofistykovanejsiho stroje protoze mam zazemi a mohl bych na tom obrabet vic jenze pro me vzdy bylo snadnejsi si fusku udelat v praci a doma sem si chtel kreslit do mdf skla plexiskla dreva...nic vic a najednou sem pred tim to cele vyhodit a mozna ani nic nestavet melo jit o zabavu a je s toho prace...
Rkal poprosim te tedy o zaverecny verdikt ja opravdu nechtel bytelnou na obrabeni zeleza to se nekde uplne vytratil cely zamer vyuziti pro me ucely proc ocel proc polymer ?? No protoze jednoduse sem jej mel nic jineho sem po ruce zdarma nemel....ja sem nechtel ani chlazeni ani obrabet zelezo ani hlinik to si fakt radsi udelam v praci lepe se uklizi spony a mam na to nastroje ktere zde ani bych neupl mam klestiny do 12 mm prumeru nic vic sem od toho ani nechtel vzdyt vretenem je me horni freza bosch polymer sem mel a ten mel tlumit rezonance ocel mela branit tomu aby se prohybal ted sem v situaci ze se me nechce nic ani to dodelavat ani delat jinou...
Rkal jeste jedna otazka kdyz bych dodelal jak je naplanovano nebude to nejtuhsi gravirka tedy delat to co sem po ni chtel ale zbytecne predimenzovana ??? Kreslit nebude ?? Do skla plexiskla dreva ?? Vzdyt to byl muj zamer moc si vygravirovat do hrnku logo na vlasku slivovice fotku a obcas z plastu novoduru vyriznout rameno na moje rc modely aut ??
Cz pascal tu fotku co mas v profilu stroje je v podstate ta co sem chtel akorat ne s nepodeprenymi tycemi protoze ty sem nemel mel sem po ruce ty materialy z kterych sem tvoril ocel plastpolymer ja mam tu pocit ze stroje tady popisovane jsou pro komercni ucely na obrabeni i zeleza to ale prece odprvopocatku prvni vety opakuju nebyl muj cil nikdy
No rozhodne to nepovažuj za nějaký verdikt, a rozhodně to v žádném případě nevzdávej. Naprosto rozumím tomu, proč si chtěl použít ocel, ostatně já na prvním portále taky použil zadní čelo z profilované Al desky protože jsem ji měl a chtěl jsem ušetřit nakonec jsem ušetřil asi 700 korun. ale výsledek rozhodně nic moc. Ta cena 10.000 byla za materiál včetně nového portálu který je opravdu velmi bytelný (mimochodem dneska jsem dodělal poslední díl tak snad do dvou týdnů budu skládat pak dám zase nějaké fotky) a materiál na portál vyšel skoro na polovinu.
Rozhodně máš velký potenciál v přístupu k obráběcím strojům, já měl na začátku pouze soustruh vrtačku a šeping. Osobně bych prvně zkusil nakreslit jen několik ideí, zvážil konstrukci je jich tady dost ale asi nejlíp pro homemade vychází portál buď pohyblivý trochu konstrukčně náročnější nebo pevný tady vidím omezení v pohybu osy Y (nutnost skoro dvounásobných lineárů) ale bytelnější a jednodušší na konstrukci.
Dříve než začneš vyrábět (i když jsou Machři co to tak nedělají a obdivuji je) všechno dobře zkresli nebo lépe vymodeluj. I kdyby jsi nad papírem nebo monitorem ztrávil několik měsíců je to vždy lepší než začít vyrábět díly a pak něco dopasovávat a upravovat. Zase moje osobní zkušenost, začal sem s návrhem někdy začátkm září a první díly jsem začal vyrábět v půlce listopadu, a to jsem se tomu návrhu věnoval dost intenzivně, že i manželka už byla nevrlá. Rozhodně ale předejdeš situaci v které jsi nyní, na papíře to všechno jde vždy opravit.
Ale ještě jednou, rozhodně to nevzdávej, to by bylo to nejhorší a bylo by to škoda rozhodně větší než nějakých ocelových kusů, ostatně Pavla se vyjádřila že něco takového shání na okno kvůli hrncům, tak bys ji to ještě mohl střelit
. To byl žert. apropo Pavli, co vlastně u tebe dělají hrnce na okně? nebo si měla na mysli květináče?
PS: ještě jedna věc která se tady ne úplně (trochu si to v jednom přízpěvku načnul) řešila, a to je co za vřeteno. Nějak mi nejde dohromady horní frézka a 12ka nástroj. I když možná se to dělá nevím. Otec má na hornífrézce od boše tuším max 8mičku kleštinu, ono 12 mm není zase tak málo. Takže i to je třeba mít jasno.
Rozhodně máš velký potenciál v přístupu k obráběcím strojům, já měl na začátku pouze soustruh vrtačku a šeping. Osobně bych prvně zkusil nakreslit jen několik ideí, zvážil konstrukci je jich tady dost ale asi nejlíp pro homemade vychází portál buď pohyblivý trochu konstrukčně náročnější nebo pevný tady vidím omezení v pohybu osy Y (nutnost skoro dvounásobných lineárů) ale bytelnější a jednodušší na konstrukci.
Dříve než začneš vyrábět (i když jsou Machři co to tak nedělají a obdivuji je) všechno dobře zkresli nebo lépe vymodeluj. I kdyby jsi nad papírem nebo monitorem ztrávil několik měsíců je to vždy lepší než začít vyrábět díly a pak něco dopasovávat a upravovat. Zase moje osobní zkušenost, začal sem s návrhem někdy začátkm září a první díly jsem začal vyrábět v půlce listopadu, a to jsem se tomu návrhu věnoval dost intenzivně, že i manželka už byla nevrlá. Rozhodně ale předejdeš situaci v které jsi nyní, na papíře to všechno jde vždy opravit.
Ale ještě jednou, rozhodně to nevzdávej, to by bylo to nejhorší a bylo by to škoda rozhodně větší než nějakých ocelových kusů, ostatně Pavla se vyjádřila že něco takového shání na okno kvůli hrncům, tak bys ji to ještě mohl střelit

PS: ještě jedna věc která se tady ne úplně (trochu si to v jednom přízpěvku načnul) řešila, a to je co za vřeteno. Nějak mi nejde dohromady horní frézka a 12ka nástroj. I když možná se to dělá nevím. Otec má na hornífrézce od boše tuším max 8mičku kleštinu, ono 12 mm není zase tak málo. Takže i to je třeba mít jasno.
Tak ještě jedna věc. nějak sem přehlédl pár přízpěvků zpět. a to je možná zádsadní. píšeš formát cca A4 což je nějakejch 210 x 297 to je opravdu malý stroj, tady bych předpokládal, že náklady na AL desky tě výjdou mnohem míň, možná někde kolem 3-4 tisíc, to opravdu není moc když porovnáš cenu driveru, krokáčů, šeoubů, čidel a ja nevím čeho ještě, popř software. Další věc pokud jde o gravírku popřípadě obrábění deskových materiálů, tak tady si měl ve tvé koncepci zbytečně vysoký portál, což podle mne bylo už od pohledu proporčně špatně (někdo to tu psal "proporce stroje") na gravírku přece musí stačit nějakejch 70 - 100 mm (a to jen kvůli ruzné délky nástroje) nicméně opravdu dobře zvaž co na tom chceš dělat protože pokud chceš gravírovat třeba i do hrnku tak už je to trochu jiné, budeš muset umístit nějak 4tou osu pod portál (i když netuším jak ten hrnek teda upnout). takže základ je opravdu dobře definovat co chci.
Stroj který by Ti mohl vyhovět na práci doma i na cestách se jmenuje SABLE
Taková moc hezká mašinka na takové to domácí hryzání asi tak krysími zoubky
PODROBNOSTI NA :
http://www.cnc-sable.nl/sable-2015-p-21.html" onclick="window.open(this.href);return false;
OBRÁZKY :
http://images.search.yahoo.com/yhs/sear ... wnzp_15_26" onclick="window.open(this.href);return false;

Taková moc hezká mašinka na takové to domácí hryzání asi tak krysími zoubky

http://www.cnc-sable.nl/sable-2015-p-21.html" onclick="window.open(this.href);return false;
OBRÁZKY :
http://images.search.yahoo.com/yhs/sear ... wnzp_15_26" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak to zacalo a4 byl puvodni zamer pak se me dostal do ruk kulickovy sroub 1100 mm dlouhej a najednou to co jsem mel pro osu x sem predelal na y co sem mel na y sem pouzil na z a udelal 4 osu a proto je to tak vysoke aby se pod portal vlezla 4 osa a slo gravirovat do lahve takze po te vznikla tahle pitomost o rozmerech xyz 1100x650x260...plus 4 osa....jde vyhodit pouze desku pod lineary a zachovat bocnice ?? Nebo i ty jsou spatne ze jsou odlehceny tyky maji vyfrezovany zlab pro polymer