Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
Funkce toho TDA1085 je vcelku jednoduchá a je dobře popsaná v datasheetu. Takže navrhnout si vlastní regulátor není žádný zásadní problém, nakonec i inspirace se na netu najde dost. Stejně tak by nebyl žádný zásadní problém udělat to celé s nějakým procesorem, vyloženě se nabízí použít nějakou destičku Arduino (které jsou dneska z Číny levnější, než koupit u nás v krámě holý procesor). Fázová regulace triaku a vyhodnocení signálu z tacha není žádná mise na Mars.
Tyhle TDA1085C se dají z Číny koupit ve větším množstvi (5-10ks) kolem 30 Kč za kus, takže dostupnost je slušná. Takže možná ta varianta využít tohle a ne nějaké Arduino je jednodušší a levnější. A to Arduino tam případně přidat navíc tehdy, kdyby se od toho chtělo něco navíc (např. řídit to po Modbusu).
Docela by mě i lákalo si to navrhnout a zrealizovat. Měl bych pro to asi i využití, dal bych to do extruderu pro plastovou strunu, který chci přes zimu postavit. Aspoň bych ušetřil frekvenční měnič, který jsem tam původně chtěl dát. Ale mám triviální, avšak zásadní problém - nemám žádný motor. U nás před pár měsíci zrušili ekodvůr, nicméně ani tam bych se asi nechytal. Homelesáci byli vždy rychlejší, a když je v něčem měď, tak jsou k nezastavení.
Tak kdyby někdo věděl, kde v Brně vybagrovat nějaké vhodné motory, klidně tu elektroniku navrhnu a zpublikuju. Mám to ideově v hlavě - byla by to deska, která by měla vstup pro externí potenciometr pro řízení otáček, rampa by se dala nastavit na desce (to bych ven netahal). K tomu pak 3 optronové vstupy - PWM pro řízení otáček a 2 pro řízení směru, a 1 optronový výstup (výstup tacha, tedy 4 pulzy na otáčku).
Tyhle TDA1085C se dají z Číny koupit ve větším množstvi (5-10ks) kolem 30 Kč za kus, takže dostupnost je slušná. Takže možná ta varianta využít tohle a ne nějaké Arduino je jednodušší a levnější. A to Arduino tam případně přidat navíc tehdy, kdyby se od toho chtělo něco navíc (např. řídit to po Modbusu).
Docela by mě i lákalo si to navrhnout a zrealizovat. Měl bych pro to asi i využití, dal bych to do extruderu pro plastovou strunu, který chci přes zimu postavit. Aspoň bych ušetřil frekvenční měnič, který jsem tam původně chtěl dát. Ale mám triviální, avšak zásadní problém - nemám žádný motor. U nás před pár měsíci zrušili ekodvůr, nicméně ani tam bych se asi nechytal. Homelesáci byli vždy rychlejší, a když je v něčem měď, tak jsou k nezastavení.
Tak kdyby někdo věděl, kde v Brně vybagrovat nějaké vhodné motory, klidně tu elektroniku navrhnu a zpublikuju. Mám to ideově v hlavě - byla by to deska, která by měla vstup pro externí potenciometr pro řízení otáček, rampa by se dala nastavit na desce (to bych ven netahal). K tomu pak 3 optronové vstupy - PWM pro řízení otáček a 2 pro řízení směru, a 1 optronový výstup (výstup tacha, tedy 4 pulzy na otáčku).
http://www.ges.cz/cz/tda1085c-GES05002338.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Momentálně nejsou skladem, ale je to otázka času, zase budou.
Momentálně nejsou skladem, ale je to otázka času, zase budou.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Maxi,právě jsem Tě chtěl pochválit...to je ta cesta,ověřená praxí. Ale až teď jak jsem se vrátil,tak jsem si Tvůj snímek zvětšil,a je mi jasné že to není z pračky. Totiž těch pračkových s TDA 1085 mám asi 3...4. Prostě s tím blbým datasheetovým zapojením mi to dělalo neustálé kraviny (a už tuším,snad vím,čím to bylo). A pračkový plošák s TDA,ověřené činností roků v pračce...při zapojení poťáku na správné místo,ze skokové regulace,najednou byla plynulá,bezchybná...bez jakýchkoli jiných úprav. (Je taky podstatně jednodušší než Tvůj plošák z frézy.) Ano,vybral jsem nejlepší,a nejjednodušší, zkreslil jsem ho (zajímavé bylo že i u těchto pračkových se dost často hodnoty součástek lišily,plošák,od plošáku,cesty zapojení ne...ale výsledky perfekt),pořídil si to malé kontaktní pole (kde součástky jen zastrkuješ,a propojuješ). Nechtěně jsem taky ten jeden plošák prošlehl zkratem, (špatné,je taky někdy k užitku)tak jsem nemusel mít obavy si odpájet,změřit přesně (v plošáku,když je poblíž kapacita,odpor-hodnotu nezměříš),a kopírovat,skládat,spojovat na tom kont. poli. A zkoušet poměrně snadno varianty. A až mi to fachčilo jak jsem chtěl, jsem teprve pak zbastlil činný plošák-kterého schéma zde dám. Stejně k němu chci trochu podat vysvětlení,tak to nechám na později...během pár dnů, protože teď jsem z práce vyždímaný jako hadr.
Mexi,máš to kousek do Zastávky u Brna...do Barka,tam těch motorů jsou kontejnery. Akorát by jsi to musel koupit za cenu starého motoru -bylo myslím 30 Kč/kilo. Ty motory mají kolem tří kil...vím,že když jsem se najednou zakoukal do nějakého co by se mi hodil...řemenicí,tvarem,jak byl nový, za kilo jsem si ho koupil. A nebo mám asi 5 nevyužitých...je to o dvacet kiláků dál-v Náměšti...klidně ti ho dám zadara.
To zní jako plán.
Do Zastávky to mám nějakých 30 km, to by byl příjemný výlet na kole. A 2 motory do batohu poberu.
Tak si objednám balíček TDA1085C
http://www.aliexpress.com/item/TDA1085C ... 68927.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Stavěl by to tady ještě někdo?
Teď finišuju s jednou zakázkou a navíc potřebuju před zimou ponatírat pár věcí kolem baráku, tak to není s časem optimální. Ale sem tam se nějaká chvilka najde.
Pokud by to chtěl stavět ještě někdo další, tak bych sem časem hodil schema k případné oponentuře/požadavkům, tišťák bych navrhoval až po uzavření diskuse.
Udělal bych to na jednostranné desce, ať se to snadno a levně vyrábí doma. Co půjde, tak v největších běžných SMD (1206), zbytek TH. Součástky takové, aby se daly snadno koupit třeba v GM electronic.
Chci, aby se to dalo ovládat buď z CNC nebo ručně.
Kabeláž připojovat asi šroubovacími svorkovnicemi.
Do Zastávky to mám nějakých 30 km, to by byl příjemný výlet na kole. A 2 motory do batohu poberu.
Tak si objednám balíček TDA1085C
http://www.aliexpress.com/item/TDA1085C ... 68927.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Stavěl by to tady ještě někdo?
Teď finišuju s jednou zakázkou a navíc potřebuju před zimou ponatírat pár věcí kolem baráku, tak to není s časem optimální. Ale sem tam se nějaká chvilka najde.
Pokud by to chtěl stavět ještě někdo další, tak bych sem časem hodil schema k případné oponentuře/požadavkům, tišťák bych navrhoval až po uzavření diskuse.
Udělal bych to na jednostranné desce, ať se to snadno a levně vyrábí doma. Co půjde, tak v největších běžných SMD (1206), zbytek TH. Součástky takové, aby se daly snadno koupit třeba v GM electronic.
Chci, aby se to dalo ovládat buď z CNC nebo ručně.
Kabeláž připojovat asi šroubovacími svorkovnicemi.
Byl bych rád,kdyby to stavěl ještě někdo...víc hlav,snad víc rozumu. A nikdo není neomylný.
Snažil jsem se dostat sem to mé schéma...kreslil jsem to v Profi Cadu...a nedaří se mi to vložit. Co zas dělám blbě? Neporadí někdo?...když tak bych to musel ofotit,a dát sem pak.
Asi jsem stáhl pěknou kravinu...sice to mám v PDF na jakési Creator stránce,ale Edit,a kopírovat to chce po mně další aktivaci za 30Eur. No budu si muset s tím pohrát,či smazat a stáhnout snad něco normálního. Nejspíš to tím pádem bez poplatku nejde ani poslat jako přílohu mailu někomu z Vás,kdo by to sem dal. Stejně by mne zajímalo jak sem vkládáte fota,či stažená schemata...prostě malůvky...budu muset stejně nakreslit zapojení na motor..
když sejmeš obrazovku a uložíš ji jako jpg tak to udělá na "každém" počítači každej PC amatér a vložit to půjde.. 

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- Kilovolt
- Sponzor fora
Já požíval ve WinXP Bullzip Pdf printer - je to zadara a tváří se to jako tiskárny a tiskne to do pdf.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
To potřebuji,aby se to tvářilo jak tiskárna a dělalo to PDF...v brzku prubnu. Ale foto už taky v počítači mám...ja se sem vkládá obrázek,či foto...kde je nějaká ikona,či odkaz,či příloha?