Zatial som o poskodzovani mosadze motorovym olejom nepocul no v mini sustruhoch z nej mame na tom mieste len matice na vodiacich skrutkach a tie mazem silikonovou vazelinou s teflonom.Radek píše:S motorovym olejem bych byl dost opatrny, nektere druhy se nesnasi s mosazi. V garazi mam litr specialniho prevodovkoveho, o viskozite tak akorat do te vyse zminovane pily, do ni koupeneho, ale nikdy nenaliteho...Laco19 píše:Mazem motorovym olejom, je dostupny ale "vonia" (nam motoristom prijemne). Rybiny idu podstatne lahsie ako po premazani olejom na sijacie stroje.
Soustruh UNIMAX CQ9318
Já to mažu nějakym, nejmíň 20let starym, údajně strojním olejem, a jde to lehce, možná až moc, což mi trochu vadí. A hoblovat litinu o litinu nebude ta správná cesta... I zde platí ono úsloví - kdo maže ten stojí, ten co jede už má namazáno
www.tc-pipa.wz.cz
- Zdenek Valter
Na ty kuželíková ložiska stačí jako mazadlo strojní olej ?
Já tim nemažu ložiska. Vlastně sem vřeteník ani neměl rozebranej. ale jen tak pro zajímavost bych se do něho mohl kouknout. Už vidim to zděšení 
Mažu s tím rybiny a posuvný šrouby, aby se mi to nedřelo. Ale ně nějak často, jednou za čas.
Btw máš na to svým stírátka ?

Mažu s tím rybiny a posuvný šrouby, aby se mi to nedřelo. Ale ně nějak často, jednou za čas.
www.tc-pipa.wz.cz
- Zdenek Valter
Jo mám !pipa píše:Já tim nemažu ložiska. Vlastně sem vřeteník ani neměl rozebranej. ale jen tak pro zajímavost bych se do něho mohl kouknout. Už vidim to zděšení
Jsou i na tom Asistovi
Pípo na ta ložiska toho vřeteníku, tak to se určitě podívej, už jsem se setkal s tím, že i u soustruhu české výroby konkrétně MAHOS 22, ty ložiska přemazané určitě nebyly a to bylo u 3ks soustruhů , stejné výrobní serie ( dva tyto soustruhy máme v práci a jeden mám doma) a to mazání pohyblivých dílců - suport - lože- kolečka v převodovce atd. tak ty namaž před praci, po práci očisti a znovu namaž, a na ty ložiska ve vřeteni použij plastické mazivo a na to ostatní dobrý strojní olej a spíš měj soustruh přemazaný než suchý, nebo jak se ti jednou litina kousne tak bude achich ouvej
Rosta.

- Zdenek Valter
Ja som to meral po montazi kuzelikovych lozisk a uchylka bola 0,00mm akurat sa chvela rucicka uchylkomera pri pohybe vretenom. To iste pri merani na MT3 hrote.Zdenek Valter píše:Pípo prosím nemáš doma něco s MK III ?
Mohl bys případně vzít hodinkama vnitřek MK III a pak samotný MK III u vřetene ?
Mám jenom pevnej hrot co k tomu dávali.
Rád bych ti to proměřil hodinkama, ale nemam na ně peníze (dodělávám frézku). Snad si je už ale v nejbližší době koupim.
Rád bych ti to proměřil hodinkama, ale nemam na ně peníze (dodělávám frézku). Snad si je už ale v nejbližší době koupim.
www.tc-pipa.wz.cz
- Zdenek Valter
No pokud jsi z metropole tak bychom se případně mohli u Tebe sejít a změřit to.pipa píše:Mám jenom pevnej hrot co k tomu dávali.
Jsem z Prahy. Když dáš vědět dopředu, tak se určitě dohodnem na nějakej den.
www.tc-pipa.wz.cz
- Zdenek Valter
O.K. a dík poslal jsem Ti mail.pipa píše:Jsem z Prahy. Když dáš vědět dopředu, tak se určitě dohodnem na nějakej den.
Mám totiž problém a rád bych ho konzultoval zde ve fóru.

Měřím-li vnitřek kužele MKIII hodinky (úchylkoměr

Ovšem nasadím-li futro kleštin tak to háže 4 až 5 stovek podle toho jak ho natočím

Podezříval jsem to futro, ovšem v Asistovi je úchylka u obou měření v jedné stovce jako vnitřek kužele !!!
Takže mi spadl shutter se serdce že to futro je špatný.
Problém je tedy ve vřeteni UNI-MAXu - čučel jsem dovnitř a nic tam není vidět. asi by to chělo pákový úchylkoměr na změření odchylky hlouběji ve vřeteni.

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Možná je tam úchylka kuželovitosti. Jako první krok by to asi chtělo natřít kužel barvou a podívat se, jak si do té díry sedne. Pak třeba něco se sinovým pravítkem a žulovou deskou nebo tak ale o tom má cenu přemýšlet až podle výsledku.
Aleš Procháska
Tento problem som si ja vyrobil, privrel som do kuzela kus spony a urobil som tam odtlacok (nasiel som ho). Nadalej mam sice nulove odchylky vo vnutri kuzela (vsade kde sa viem dostat s uchylkomerom) ale na unasaci uz mam poriadnu uchylku. Kupil som si MT3 (aj MT2) vystruznik, musim to opravit.Zdenek Valter píše:Mám totiž problém a rád bych ho konzultoval zde ve fóru.![]()
![]()
Měřím-li vnitřek kužele MKIII hodinky (úchylkoměrsi vesele kmitá mezi dvěma čárečkama a neuteče z nich !!
Ovšem nasadím-li futro kleštin tak to háže 4 až 5 stovek podle toho jak ho natočím![]()
Podezříval jsem to futro, ovšem v Asistovi je úchylka u obou měření v jedné stovce jako vnitřek kužele !!!
Problém je tedy ve vřeteni UNI-MAXu - čučel jsem dovnitř a nic tam není vidět. asi by to chělo pákový úchylkoměr na změření odchylky hlouběji ve vřeteni.
- Zdenek Valter
Aha takže to si bude můj problém.Laco19 píše:Tento problem som si ja vyrobil, privrel som do kuzela kus spony a urobil som tam odtlacok (nasiel som ho). Nadalej mam sice nulove odchylky vo vnutri kuzela (vsade kde sa viem dostat s uchylkomerom) ale na unasaci uz mam poriadnu uchylku. Kupil som si MT3 (aj MT2) vystruznik, musim to opravit.Zdenek Valter píše:Mám totiž problém a rád bych ho konzultoval zde ve fóru.![]()
![]()
Měřím-li vnitřek kužele MKIII hodinky (úchylkoměrsi vesele kmitá mezi dvěma čárečkama a neuteče z nich !!
Ovšem nasadím-li futro kleštin tak to háže 4 až 5 stovek podle toho jak ho natočím![]()
Zkusím se podívat ještě jednou jestli něco podobného nenajdu.