Stránka 6 z 7
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 6:12
od lapa
Britt píše: ↑7. 4. 2020, 3:48
Mladí lidé (až na vyjímky) nemají potřebu se něčemu učit nebo si něco vyrobit, když si to přece mohou koupit.
Jo, trebas rousky - kdo neumi sit a ani si neumi predstavit, ze se to da usit - at zhyne bidne, stejne si nic jineho nezaslouzi

.
Ono se da sit i bez siciho stroje (ale to je tajny, psst, stejne jako misto opakovaneho scitani se da nasobit), tak jako se da pokacet strom bez pily - sekerou, ale ty prace s tim ...

.
BTW - zena kdyz se zminila kamosce, ze si doma peceme (obcas) chleba, tak od ni sklidila soucitnou otazku (zcela vazne, nekecam), jestli jsme tak chudi ...
Nemohla pochopit, proc jako - si nekdo pece chleba - cesta kontra cil - i kdyz tady je to oboje ...
No, uz to kamoska neni - ono se to nejak vystribrilo samo, ale vesmes z podobnych duvodu jako jsem zminil ....
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 6:21
od DwPetr
Kdyby od obého kousek pozřela, hned by prozřela. A stejně tak by mohla pokračovat s rajčetem, jahodou....
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 6:27
od Milan199
lapa píše: ↑7. 4. 2020, 6:12
BTW - zena kdyz se zminila kamosce, ze si doma peceme (obcas) chleba, tak od ni sklidila soucitnou otazku (zcela vazne, nekecam), jestli jsme tak chudi ...
Kdysi jsem kámošovi vezl obilí a myslel jsem, že to má pro havěť. Když mi řekl, že si doma pečou chleba, tak jsem na to koukal podobně jako ta bývalá kamarádka.
Pak jsem dostal ochutnat a dneska pečeme taky. Fakt nepamatuju, že by se něco vyhodilo. Krom toho pocitu že to člověk umí, je v tom kus práce. Krom toho domácí kváskový chleba není třetí den plesnivý.
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 6:35
od DwPetr
A hlavně není dělanej ze starejch rozemletejch chlebů

Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 6:43
od ypres_bass
DwPetr píše: ↑7. 4. 2020, 6:35
A hlavně není dělanej ze starejch rozemletejch chlebů
ale starý chleba se přidává i do většiny klasických receptů doma a v malopekárnách.
Ikdyž předpokládám, že tvá poznámka mířila spíše na hoax že tvrdý chleba co se neprodá, tak se recykluje. Ano recykluje, ale jenom ten který nikdy neopustil pekárnu.
(kdyby ho sváželi z prodejen, tak se to dost prodraží)
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 6:52
od Britt
Domácí pečivo a domácí uzeniny se prostě s kupovanými nedají srovnávat. Zrovna dnes jsem naplnil 6 štanglí vysočiny a zítra budu udit. Zvláštní je, že domácí uzeniny se už rozšířily, jako mnohem kvalitnější, ale pečivo se už také vzmáhá. Když přijela mojí doktořice kamarádka a já jí nabídnul chleba, koukala na mě jako sůva z nudlí. Když viděla, že ho vytahuju z trouby a cítila tu vůni, prudce změnila názor aže by si teda kousek vzala. No, sežrala ho skoro celej a ještě horkej a když jsem jí k tomu nabídnul čerstvé uzené, málem jsme jí do auta kouleli.
Od té doby říká, že my si žijeme, ale sama se o to raději nikdy nepokusí.
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 7:03
od DwPetr
Normálně to tady tak probíhá, stačí se zeptat v malým obchodě na vsi, co jinýho by s tím dělali, živočišnou výrobu už nikdo nedělá, a většina pekáren to odebírá. Nestojí to nic, ve 4 ráno najede Iveco, jedny bedny vyloží a druhý naloží. Ne všechny to teda tak mají, jsou tady cca dvě co to nedělají, a je to poznat, že ten chleba mají lepší, vydrží měkej i ty 3 dny, stojí teda o pár korun víc.
Do domácího chleba přidávat starej považuju za kontraproduktivní, ale pokud to tak někdo má, nic proti.
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 7:10
od DwPetr
Britt píše: ↑7. 4. 2020, 6:52
.
A to jsi jí ještě měl otevřít sedmičku Pálavy, kdo by chtěl zkusit, dá se i objednat
http://www.vinarstvi-dobrovolny.cz/objednavka to by už nejela nikam.
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 7:10
od Milan199
K té "recyklaci" chleba :
Pokud máte rádi česnečku, zkuste starší chleba na kostičky. Rozprostřít na pečicí plech a posypat špekem nakrájeným na malinké kostičky. Do trouby, pod gril /asi 15 cm/ opéct do zlatova. Ty kostičky jsou mnohem křehčí nežli když je uděláte na pánvičce. Návštěvy to poptávají i jako "furttožer" na stůl místo brambůrků. Nevyhodí se vůbec nic !
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 7:17
od Britt
Lidi už se naštěstí naučili, připlatit si za kvalitnější zboží. Vidím to na farmářských trzích. Chlapík tam prodává domácí sýry a chleba. Do hodiny má vyprodáno a frčí domů. Je drahej, ale za tu kvalitu to fakt stojí.
Milan 199, já chleba nakrájím na kostičky den předem a nechám je vyschnout. Pak je potopím do rozpáleného friťáku a během pár vteřin je lovím do zlatova osmažené. Vůbec se nenasáknou olejem a na jazyku se jen rozplynou.
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 7:25
od DwPetr
Kdysi jsme ještě vyráběli i máslo, na to byla tak 10l konva s klikou a točil jsem to snad půl dne

Ale to už je dlouho.
Znamí uměj vařit korbáčiky, taky parádní záležitost.
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 7:38
od stanik84
Taky tu máselnici mám na půdě. I cepy, lopaty na chleba

Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 7:39
od DwPetr

tak vidíte že nekecám

Lopatu takovou tu dřevěnou? Tu jsem prolezlou červotočema už pokrátil na cirguli a prohnal kotlem.
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 8:32
od Josef
DwPetr píše: ↑7. 4. 2020, 7:39
Lopatu takovou tu dřevěnou?
Kopisť se tomu říká.
Re: Vyventilování pocitů
Napsal: 7. 4. 2020, 8:45
od Milan199
Josef píše: ↑7. 4. 2020, 8:32
DwPetr píše: ↑7. 4. 2020, 7:39
Lopatu takovou tu dřevěnou?
Kopisť se tomu říká.
Tak doteď jsem měl doma "takovou tu dřevěnou lopatu" a už mám kopisť. A to byl děda pekař. To je děs jak se rychle ztrácejí znalosti.
Jinak u nás pekárna tvrdé pečivo prodává. Jestli je to produkce co "neopustila pekárnu" nebo "svezená z prodejen" ale netuším.