Stará dobrá klasika

obrabeni na klasice
Odpovědět
Zbýňa

17. 1. 2011, 3:08

Oliver Rovný píše:Povedzme ze mame liatinovy plochac a dame ho do zamocnickej ohybacky na profily. Je mozne takto ten liatinovy plochac nepatrne ohnut pred tym, nez sa zlomi (teplota 20°C)?
Samozřejmě, že to jde, ale plastická deformace před prasknutím bude oproti oceli malá viz diagramy Hookova zákona pro ocel a litinu.
Oliver Rovný

17. 1. 2011, 3:13

Diki za ten link.
Na ohyb davam 1min, a to pri takom napati, ze keby som ohol este o kusok, tak to rupne.
sidonie

17. 1. 2011, 3:23

Oliver Rovný píše:Diki za ten link.
Na ohyb davam 1min, a to pri takom napati, ze keby som ohol este o kusok, tak to rupne.
Tak si tak nějak myslím, že za tu minutu to neohneš, ale rovnou zlomíš.
Další tabulka přímo ze slévárny, kde je uvedena i tažnost. http://www.slevarna-turnov.cz/cz/produk ... litina.htm

Velmi zajímavé povídání o životnosti některých součástí a co vše na výsledek má vliv. http://www.347.vsb.cz/files/pis73/vtzss-program2.pdf
Josef
Sponzor fora

17. 1. 2011, 7:39

Oliver Rovný píše: Este predsa len, jedna prakticka informacia: Teraz planujem kupovat vovovahu kinex 0,02mm/1000mm, ak sustruh ustavim nivelacnymi skrutkami tak, ze na oboch koncoch lozka bude vodovaha ukazovat to iste, tak to uplne staci z hladiska rovinnosti vedenia? alebo je ta tolerancia 0,02mm na meter este mala? Jedna firma mi poslala ponuku na vodovahu s toleranciou 0,01mm/1000mm, ale tam cena je uz nerealna, okolo 7300kc :shock: zatial co spominany kinex je cca 3300kc.
Já myslím, že vodováhu s přesností 0,02mm/m jde koupit i levněji. Bývají různé akce. Ta dvoustovková by ti měla stačit. Když uvážíš, že na délce rámu 200 mm je to odchylka 0,004 mm na dílek (odhad jde i na 0,002mm/dílek), tak pro měření je rozlišení dostačující. Pokud by jsi tím chtěl měřit na kšeft a přesněji, tak i ta stovková by nebyla k zahození. Já mám v práci digi s přesností 0,001mm/m. Je to rozdíl, když se měří přímost třeba na 5 metrů. Jednak je to přesnější, a hodně, ale hlavně rychlejší, ještě víc. Ovšem cena je nekřesťanská, za tu by jsi koupil asi dvanáct těch stovkových. K té bublince ještě jednu připomínku, bublina leze za světlem, takže pokud chceš měřit přesně, tak ji přikryj nějakou krabicí od margarínu tak na dvě minuty a pak rychle odečti výsledek. Pak se může stát, že bublina uteče za světlem. Hlavně nespěchat, bublinka chce čas na ustálení. I když, vhodným přisvícením či zastíněním jdou udělat i korekce na "žádoucí" průběh, když to někdo sežere.
K tomu loži, když váha ukáže stejnou hodnotu na koncích (napříč), tak to není vrtule a je to v poho. Lepší je změřit to na více místech (krocích). Není špatné taky změřit přímost po délce lože a udělat si graf.
Hergot, to jsem zase napsal odstavec, nekamenujte mne...
motorovy

17. 1. 2011, 8:07

Josef píše:Hergot, to jsem zase napsal odstavec, nekamenujte mne...
práve naopak, takéto výživné príspevku sú tu najlepšie, vďaka :wink:
Kilovolt
Sponzor fora

17. 1. 2011, 9:38

Jak je možný,že bublinka jde za světlem?To ještě neznám :shock: Je pro to nějaký "jednoduchý" vysvětlení?
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
RaS

17. 1. 2011, 9:45

Kilovolt píše:Jak je možný,že bublinka jde za světlem?To ještě neznám :shock: Je pro to nějaký "jednoduchý" vysvětlení?
ja tedy taky nevím co si pod tím představit napadá mě tak jedině optický klam.. už jsem párkrát vodováhou ustavoval stroj a to jsem nikdy nepozoroval.. zajímavé na co si člověk všechno musí dát pozor..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2011, 7:09

Taky že jsem to hned vyzkoušel... A není to optický klam, bublinka se pomalu přesune směrem ke světelnému zdroji. Tak jsem hned začal experimentovat a myslím, že tuším čím by to mohlo být. Když na ni posvítím 50W lampičkou co je na soustruhu tak se pohne, když LED baterkou pro jistotu přes IR filtr tak zůstane na místě. Možná, že by to mohlo být způsobené nerovnoměrným ohřevem té vody a bublinka se přesune proti gradientu hustoty.
Aleš Procháska
kraljan

18. 1. 2011, 6:02

prochaska píše:Taky že jsem to hned vyzkoušel... A není to optický klam, bublinka se pomalu přesune směrem ke světelnému zdroji. Tak jsem hned začal experimentovat a myslím, že tuším čím by to mohlo být. Když na ni posvítím 50W lampičkou co je na soustruhu tak se pohne, když LED baterkou pro jistotu přes IR filtr tak zůstane na místě. Možná, že by to mohlo být způsobené nerovnoměrným ohřevem té vody a bublinka se přesune proti gradientu hustoty.
Kdyz uz experimentujes, tak jak se hybe, kdyz na ni svitis z ruznych stran? Honza
Oliver Rovný

18. 1. 2011, 6:09

to Josef: Dakujem za vycerpacajucu odpoved :)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2011, 7:10

kraljan píše:Kdyz uz experimentujes, tak jak se hybe, kdyz na ni svitis z ruznych stran? Honza
Ne, jen z jedne. Jednou lampickou, jednou led baterkou. Tak moc vedecky jsem to zase nepojal :-)
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2011, 7:32

neohrala ta lampicka i tu vodovahu a to na cem lezela?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2011, 7:46

Lampička je přidělaná na suportu, vodováhu jsem dával napříč přes lože soustruhu. Nejdřív jsem to zkoušel na dřevěném stole ale to byl omyl, jenom stisknutí vypínače stolní lampičky prohnulo ten stůl tak, že bublinka zmizela kdesi za rohem :-)

Je samozřejmě možné, že to ohřálo tu vodováhu, ale protože reakce byla okamžitá, tak věřím, že to bylo tím jako voda pohltila IR v celém objemu. Ale abych to opravdu věděl, to by se musel udělat samozřejmě pořádný kontrolovaný vědecký pokus :-)
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

18. 1. 2011, 8:12

Safra hoši, to je najednou debata o bublince. Je pravda, že po důvodu útěku bubliny jsem nikdy nepátral a bral jsem to tak, že to prostě je a dá se to jednoduše ověřit. Ovšem je nutno podotknouti, že to funguje i když svítí výbojky ve výšce přes 6 metrů. Taky zářivkové trubice na to mají vliv, denní světlo jsem nezkoumal. Porstě váhu zastíním krabicí a počkám. Ale vzhledem k ohlasu věřím, že to někdo fyzikálně zdůvodní, já na to študování nemám čas. Rád se ale seznámím s výsledkem.
Oliver Rovný

20. 1. 2011, 12:51

Ja studujem, tak na to studovanie sa hadam cas najde :)
ale vodovahu nemam, tak musim pockat, kym mi pride - uz som objednal ten kinex, nakolko uz nemam cas cakat na ine ponuky. Podla mna tu treba experimentovat s roznymi vlnovymi dlzkami ziarenia.
Uz vidim titulku mojej zaverecnej prace :D
Musim uznat, existuju aj praktickejsie problemy na riesenie... a od "Starej dobrej klasiky" sa tiez uz dost vzdajujeme...
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“