Teď nerozumím co jsi tím myslel?CZJirka1 píše:....... Pripojit motor na 12V baterii nas nenapdlo, to by se dalo vyzkouset.......
Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
- Zdenek Valter
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
-
- Kontaktovat uživatele:
https://www.youtube.com/watch?v=OgYZyZQbh-o" onclick="window.open(this.href);return false;
Je to az dal, ten motor pobezi i na baterii, pokud je chyba nekde ve vinuti mel by pri teh otackach vynechavat jako v nasem pripade
Je to az dal, ten motor pobezi i na baterii, pokud je chyba nekde ve vinuti mel by pri teh otackach vynechavat jako v nasem pripade
Dnes jsem osciloskopem změřil otáčky, tak jak mám nastaveno. Min. 800, max. 3150 ot/min. Průběh na potenciometru se zdá být lineární. Je to rozsah cca 1:4, což není zese tak špatné. Ty minimální jdou nastavit ještě nižší, ale takhle to vyhovuje. Zajímavé je, že dnes se ty škuby nekonaly, tak si myslím, že by to mělo jít vychytat.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Teď bych pokračoval kontrolou součáste kam jsou vůbec zapojené. Součástky které vypíši jsou označené dle datasheetu:
C6, R6 musí být jedním vývodem spojené s referenčním napětím vývod 13
C7 a R7 seriově R7 opět musí být jedním vývodem spojené s referenčním napětím vývod 13
C8, C3 a C5 musí být jedním vývodem spojené s referenčním napětím vývod 13
C6, R6 musí být jedním vývodem spojené s referenčním napětím vývod 13
C7 a R7 seriově R7 opět musí být jedním vývodem spojené s referenčním napětím vývod 13
C8, C3 a C5 musí být jedním vývodem spojené s referenčním napětím vývod 13
-
- Kontaktovat uživatele:
To je prave ono, 3600je hodne otacek, to by myslim fungovalo i me, ale ja bych chtel nizzi. Chtelo by to udelat nejakej zaver, jaky je realny rozpeti otacek na hrideli motoru. Jeste je jedna vec co sem se teda docetl tak u serioveho motoru s rostoucima otackama klesa kroutici moment, ma to teda neakou silu v teh vysokych otackach?
Dneska jsem byl na návštěvě u Jary.
Docela jsem čuměl. Nevím, jestli ještě někde jinde na světě je taková koncentrace pračkových motorů v různých strojích na jednom místě. Má tam mraky různých soustruhů, brusek, leštiček, cirkulí a co já vím ještě čeho, všechno honěné pračkovými motory.
Pokud si teda někdo zaslouží titul "fanda pračkových motorů", tak je to určitě Jara.
Viděl jsem i pověstnou "krabici od řízku", ve které regulátory provozuje. Asi to není vrchol elegance, ale je třeba říct, že pro ten účel je to docela dobré řešení. Vzlášť když jich má takovou spotřebu.
Viděl jsem tam běhat regulace s U209B. A jejich chování bylo velice podobné jako to, co popisuje CZJirka1.
Píšu to proto, že je asi zbytečné hledat chybu v motoru nebo konkrétním kusu regulátoru, bude třeba jít hlouběji. Buď je špatná regulace vlastnost přímo chipu U209B, nebo bude třeba vyladit jeho zapojení.
Jara mi prodal 2 motory a půjčil jeden svůj regulátor, takže mám na čem experimentovat. Tak nažhavím osciloskop a otáčkoměr, a zkusím najít problém. Jediný kaz je, že příští týden mizím na dovolenou, tak to bude blbé s časem.
Docela jsem čuměl. Nevím, jestli ještě někde jinde na světě je taková koncentrace pračkových motorů v různých strojích na jednom místě. Má tam mraky různých soustruhů, brusek, leštiček, cirkulí a co já vím ještě čeho, všechno honěné pračkovými motory.
Pokud si teda někdo zaslouží titul "fanda pračkových motorů", tak je to určitě Jara.
Viděl jsem i pověstnou "krabici od řízku", ve které regulátory provozuje. Asi to není vrchol elegance, ale je třeba říct, že pro ten účel je to docela dobré řešení. Vzlášť když jich má takovou spotřebu.
Viděl jsem tam běhat regulace s U209B. A jejich chování bylo velice podobné jako to, co popisuje CZJirka1.
Píšu to proto, že je asi zbytečné hledat chybu v motoru nebo konkrétním kusu regulátoru, bude třeba jít hlouběji. Buď je špatná regulace vlastnost přímo chipu U209B, nebo bude třeba vyladit jeho zapojení.
Jara mi prodal 2 motory a půjčil jeden svůj regulátor, takže mám na čem experimentovat. Tak nažhavím osciloskop a otáčkoměr, a zkusím najít problém. Jediný kaz je, že příští týden mizím na dovolenou, tak to bude blbé s časem.
- Zdenek Valter
Ano seriový motor má konstantní výkon. Jeho monetová charakteristika (ideálního motoru) je hyperbola.CZJirka1 píše:To je prave ono, 3600je hodne otacek, to by myslim fungovalo i me, ale ja bych chtel nizzi. Chtelo by to udelat nejakej zaver, jaky je realny rozpeti otacek na hrideli motoru. Jeste je jedna vec co sem se teda docetl tak u serioveho motoru s rostoucima otackama klesa kroutici moment, ma to teda neakou silu v teh vysokych otackach?
BTW Ideální motor se ani nesmí nechat bežet naprázdno - jeho otáčky naprázdno jdou k nekonečnu

Lze vycházet ze štítkových hodnot - mám tu motor který má rozsah otáček 480/14000 otáček, Nevím ale jaký má výkon našel jsme na netu kde co, ale jeho datasheet ne. Bohužel
Odhaduji na 350W
z vikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/To%C4%8Div%C3%BD_moment" onclick="window.open(this.href);return false;
Jsem si vypočítal že moment při otáčkách se rovná Výkon*60/(2*Pi*Otáčky)
tj. pro
max otáčky 350*60/(2*Pi*14000)= 0,239 Nm
min otáčky 350*60/(2*Pi*480)=6,96 Nm
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
-
- Kontaktovat uživatele:
Ano ten moment klesa s otackami, jestli teda neni lepsi provozovat to spise v nizich otackach a ja sem jeste hledal nejake informace a ten motor by mel jit zapojit i jako derivacni, ktery ma momentovou charakteristiku lepsi, nebylo by mozno ty motory provozovat spis jako derivacni nebo s cizim buzenim....origo v pracce je skutecne zapojen jako seriovy? ja teda nejsem elektronik, tohle vim jen z netu a vubec netusim jak slozite je tyhle motory regulovat.
Mex, to je super, pokud mas to same co mame my tak treba na neco prijdeme
Mex, to je super, pokud mas to same co mame my tak treba na neco prijdeme

-
- Kontaktovat uživatele:
nahodou sem narazil na toto, je tam schema, dole video, krasne se mu to roztoci az po otoceni potenciometrem uplne od nuly
http://www.drive2.ru/b/1921183/" onclick="window.open(this.href);return false;
Znalci urcite dokazi posoudit schema zapojeni a provnat
http://www.drive2.ru/b/1921183/" onclick="window.open(this.href);return false;
Znalci urcite dokazi posoudit schema zapojeni a provnat
Ať koukám jak koukám, je tam jen zastavení z vysokých otáček, rozběh tam vůbec není, ani není vidět na potenciometrnahodou sem narazil na toto, je tam schema, dole video, krasne se mu to roztoci az po otoceni potenciometrem uplne od nuly
Je to asi tak jako u konvenční mašiny, kde je asynchronní motor s nějakým momentem a převodovka. Na 60 ot/min bude krouťák větší, než na 2800 ot za min. Taky je jasné, že se na 60 ot/min frézuje nožovou hlavou 300 mm a na 2800 trojkou drážkovačkou a ne obráceně.ma to teda neakou silu v teh vysokych otackach?
Jestli si dobře pamatuju z průmyslovky vzoreček, tak to bylo"
Mk=71620xP/n [ kGm, HP].

[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]