MN80.-typy,rady,fotky

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2016, 11:56

Po opaleni kontaktu na med se stykac prilepi skoro jiste
Proto jsem navrhoval prepinaci rele
Proudove a napetove je to jeste sehnatelne na takhle malej stroj
A mechanicky by nemelo byt mozne aby doslo k castecnemu prepojeni protoze ty systemy jsou mechanicky spojene
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
milan584

27. 11. 2016, 11:57

salus píše:Mechanické blokování stykačů zas až tak velká paranoia není, ale mnou navržená schémata byla navržena s ohledem na maximální zachování původní elektroinstalace MN80A. Samozřejmě že použití frekvenčního měniče je to nejlepší řešení, protože pokud by někdo chtěl dle mých návrhů dělat DC brždění a neměl přístup k "levnějším" komponentům které je potřeba doplnit ke stávající instalaci tak se dostane na finanční náklady které dosáhnou zcela jistě nákupní cenu použitého frekvenčního měniče. Prostou náhradou frekvenčního měniče za stávající instalaci soustruhu ale zdaleka vše nekončí, je i potom potřeba dopnit i další komponenty.
To co píše Milan584 o rychlé reverzaci je samozřejmě pravda.
Já tomu (koncepci toho zapojení) rozumím - a pro to, co se chtělo (nějak brzdit, s minimálními náklady na přestavbu) to splňuje - jinak se to totiž levněji už ubastlit nedá. Pokud někdo bude na té MN80 točit akorát čudliky, typu "start/stop pořád na jednu stranu" tak to samozřejmě nějakou logiku asi má (podle mě by spíš bylo efektivnější nahradit ten původní reverzák nějakým jiným, co má mechanicky lepší chod - viz třeba SV18 - a dát ho někam na logické místo, kde by byl lepší dosažitelný) - ale pokud bude chtít závitovat kudlou, tak když to takhle předělá, tak bude mít paradoxně větší problém, než měl před přestavbou - nic víc, nic míň.
milan584

27. 11. 2016, 12:05

robokop píše:Po opaleni kontaktu na med se stykac prilepi skoro jiste
Proto jsem navrhoval prepinaci rele
Proudove a napetove je to jeste sehnatelne na takhle malej stroj
A mechanicky by nemelo byt mozne aby doslo k castecnemu prepojeni protoze ty systemy jsou mechanicky spojene
Přepínací rele (pokud se myslí skutečné rele) je naprosto jasný záblesk :roll: už po pár málo cyklech.
Pokud někdo tvrdí, že ne, (že to přežije) tak by mě zajímal konkrétní typ (označení), co je schopen přežit třeba deset reverzací za sebou na 400V do 550W motoru s kotvou nakrátko s taktem 10 sec (typická sekvence řezání zavitu nožem).
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2016, 4:26

Vsak nektery relata bezne maji parametry stykacu
Proc by to nemelo fungovat?
Kontakty jsou tam uplne stejne velky
Prurezy vodicu taky
Komurky na zhaseni a vyfukovaci civky u takhle malych proudu nemaji smysl

Me to prijde to same jen do patice
atlan

27. 11. 2016, 5:22

To casove rele to zbytocne predrazuje. Staci tam odpor a kondik. Ked sustruh bezi kondik sa cez odpor nabije pri vypnuti motora sa kondik odpoji od odporu a pripoji na rele to na cjvilku pritiahne a pripoji DC napetie na motor. Po chvilke sa kondik vybije a rele odpadne. Cena rele kondik a odpor do 3E.
milan584

27. 11. 2016, 5:45

robokop píše:Vsak nektery relata bezne maji parametry stykacu
Proc by to nemelo fungovat?
Kontakty jsou tam uplne stejne velky
Prurezy vodicu taky
Komurky na zhaseni a vyfukovaci civky u takhle malych proudu nemaji smysl

Me to prijde to same jen do patice
Nerad se opakuji - ale zajímalo by mě KTERÝ (typ, označení - rele a srovnatelný stykač)
Mex

27. 11. 2016, 6:02

Náhodou jsem narazil na tohle docela zajímavé téma (kdo by taky hledal debatu o DC brždění ve vlákně "MN80.-typy,rady,fotky", že).

Zaujal mě myšlenkový pochod, jak změřit vhodný DC proud.
Změřit odpor jednoho vinutí (tj. otevřít svorkovnici a tam to měřit), pak podle typu zapojení motoru buď násobit nebo nenásobit dvěma.
Jasně, fungovat to bude, ale proboha proč tak složitě?
Není jednodušší prostě změřit odpor mezi 2 přívodními dráty motoru a je hotovo? Nemusím otevírat svorkovnici, ani zjišťovat zapojení a podle toho násobit. Přece mezi tyto 2 přívody budu to DC napětí pouštět, tak tam taky ten odpor změřím.
milan584

27. 11. 2016, 6:45

Mex píše:Náhodou jsem narazil na tohle docela zajímavé téma (kdo by taky hledal debatu o DC brždění ve vlákně "MN80.-typy,rady,fotky", že).

Zaujal mě myšlenkový pochod, jak změřit vhodný DC proud.
Změřit odpor jednoho vinutí (tj. otevřít svorkovnici a tam to měřit), pak podle typu zapojení motoru buď násobit nebo nenásobit dvěma.
Jasně, fungovat to bude, ale proboha proč tak složitě?
Není jednodušší prostě změřit odpor mezi 2 přívodními dráty motoru a je hotovo? Nemusím otevírat svorkovnici, ani zjišťovat zapojení a podle toho násobit. Přece mezi tyto 2 přívody budu to DC napětí pouštět, tak tam taky ten odpor změřím.
Ono za normálních podmínek v praxi (ne na netu :mrgreen: ) se to stejně obvykle dělá metodou "pokus/omyl" pomocí trafa s odbočkama a stopek. Prostě se zvětšuje napětí (tudíž i proud) a měří se decelerační čas - od určité hranice se totiž obvod přesytí - víc už tak prát nemá smysl - čas brzdění už neklesá - motor se pak tím proudem navíc akorát zbytečně trápí. To, kdy se to přesytí samozřejmě záleží na konkrétní konstrukci motoru, takže jaxi to, že jsem "něco" ohmicky naměřil je mi akorát tak pro informaci (lépe řečeno skoro k prdu). Obvykle se brzdí přes dvě vinutí, cca dvojnásobkem štítkového proudu, takže se vezme trafo 12 - 48V s odbočkama a prostě se to zkusí. Ovšem pokud do motoru peru dvojnásobek proudu, tak je to 4x větší tepelný výkon do statoru a navíc ještě energií naakumulovanou v pohonu "vytopím" v vířivých proudech v rotoru (ten se samozřejmě chladí ještě hůř). Takže to při častějším brzdění u motoru bez cizí ventilace který není dostatečně předimenzovaný znamená vysokou jistotou rizika spálení motoru - protože se motor brutálně přetěžuje a navíc v režimu doběhu, kdy se špatně chladí (viz charakteristika odstředivého ventilátoru).
Proto se to taky obvykle používá pouze jako havarijní brzdění a nebo tam, kde frekvence brzdění je minimální až malá a motor v běžné činnosti běží skoro naprázdno (třeba ty vrtačky).
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2016, 7:10

milan: nemam ho pred sebou
ale napr finder 40.61 v datasheetu uvadeji 550W jednofazovy motor
coz jestli si dobre pamatuju odpovida MNce

jinak taky vychazim z praxe
din listovej stykac 20 nebo 25A presne nevim
odesel za dva roky pri spinani napajecich pulznich zdroju
finder podobny nebo shodny s timto je tak uz ctvrtym rokem paradoxne navzdory slabsim parametrum coz mi trochu hlava nebere ale kdyz dva delaji totez asi to neni totez
Habešan
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2016, 7:14

robokop píše:Však některý relata běžně mají parametry stykačů.
Ona totiž pravděpodobně neexistuje jednoznačná definice, která by od sebe oddělila relé a stykače.
Léta jsem po tom pátral, utvořil jsem si určitý názor, ale stejně očekávám vyjímky z toho pravidla.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
milan584

28. 11. 2016, 3:55

Habešan píše:
robokop píše:Však některý relata běžně mají parametry stykačů.
Ona totiž pravděpodobně neexistuje jednoznačná definice, která by od sebe oddělila relé a stykače.
Léta jsem po tom pátral, utvořil jsem si určitý názor, ale stejně očekávám vyjímky z toho pravidla.
Hm, a že by rele mělo pohyb kontaktů po kruhové dráze, kdežto stykač po přímkové, nebo že stykač zásadně rozpojuje obvod dvojicí dvou kontaktů (můstek - na dvou mechanicky svázaných, ale oddělených místech), kdežto rele má pouze dva kontakty, rozpojuje (nebo spíná) v jednom bodě......... stále nic? :shock:
Nebo to, že rele má malou vzduchovou mezeru, na rozdíl od stykače, moderní stykač má nuceně vedené kontakty (běžné rele obvykle naopak ne).......
Mj. díky zcela jiné mechanické konstrukci se rele chová naprosto jinak než stykač - to taky vysvětluje to, proč se obvykle pro výkonové spínání indukční zátěže používá stykač a ne rele.
milan584

28. 11. 2016, 4:39

robokop píše:milan: nemam ho pred sebou
ale napr finder 40.61 v datasheetu uvadeji 550W jednofazovy motor
coz jestli si dobre pamatuju odpovida MNce

jinak taky vychazim z praxe
din listovej stykac 20 nebo 25A presne nevim
odesel za dva roky pri spinani napajecich pulznich zdroju
finder podobny nebo shodny s timto je tak uz ctvrtym rokem paradoxne navzdory slabsim parametrum coz mi trochu hlava nebere ale kdyz dva delaji totez asi to neni totez
bezva.
Blbé ovšem je, že (pokud jsi to nazaregistroval), tak jsi to rele chtěl použít na 3F motor (a ne na 1F) - v tom datasheetu o spínání 3F motoru není ani zmínka. Navíc v tom zapojení se nejedná o spínání ale o reverzaci protiproudem (naprosto diametrální rozdíl).
Co se týče praxe :mrgreen: , tak k tomu můžu dodat pouze to, že pokud by nějaký revizák (obecně osoba s elektro vzděláním) zjistil, že pro reverzaci 0.5kW motoru nějaký bastlič :shock: použil běžné rele, tak je to z 100% na infarkt.
A vřele doporučuji udělat dotaz přímo na Finder, zda lze použít na reverzaci natvrdo 3F motoru 550W na síťové napětí jejich rele z řady 40 - uvidíš, co Ti odepíšou - nezapomeň to sem pro pobavení dát.
link na datasheet
http://www.finder-relays.net/en/finder- ... ies-40.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2016, 5:51

Tak ja se domnival ze mnka je 1f stroj s kondikem
Samozrejme muzes pouzit vicesystemove rele
O brzdeni reverzaci snad nebyla rec
Nebo uz se nebavime o brzdeni dc proudem?
Jestli jo, tak se omlouvam za prehlednuti

Revizak by musel zakazat pracky kavovary kuchynske roboty a podobne

Bavime se o vykonove stejnem motoru jako je prave v takovem zarizeni a tam se to rele uplne bezne pouziva
Kdyby to bylo neco vetsiho vubec bych to nenavrhoval
Ale jeste jsem nepotkal tyhle domaci spotrebice s beznym velkym 3f stykacem takze to povazuju za uplne beznou praxi

Jo v tom datasheetu je napsano ze to je presne pro 550W 1f motory jestli to je ten datasheet co jsem cetl

Nebo se snad mylim?

jinak jeste jsem narazil na firmu ktera profava 3F stykace SASSIN za cenu srovnatelnou s beznym rele, krom toho maji menice serva a tak a vse za velmi pekne ceny skoro bych rekl cinske nakupky
http://www.profcom.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
vybavil jsem tam pro cleny fora jeste slevu navic
staci napsat do poptavky CNC FORUM
elbarto

28. 11. 2016, 9:06

Odlehcim tema :-) Stary, poctivy, neznicitelny, velky a hlucny, verny V13D. Na strojci 50 roku a zije :-)

Obrázek
milan584

28. 11. 2016, 10:01

robokop píše:Tak ja se domnival ze mnka je 1f stroj s kondikem
Samozrejme muzes pouzit vicesystemove rele
O brzdeni reverzaci snad nebyla rec
Nebo uz se nebavime o brzdeni dc proudem?
Jestli jo, tak se omlouvam za prehlednuti
četl jsi vůbec o ČEM (náhrada pakeťáku V1 v původním zapojení MN-80A stykačema) se tu diskutuje :shock: ?
Viděl jsi vůbec to schéma, (je třífázové :) viz pdf) - co v něm chceš používat to rele :roll: ?
Zjevně ne - takže si to prosím přečti a prohlídni pak něco navrhuj.
Víc k tomu nemám co dodat :shock:
Na závěr ještě by mě zajímalo, CO to je za prvek "vícesystemové rele" :o a jestli taková věc splňuje podmínky pro možnost použití v 3F silovině (ne ovládačce) na 400V
A ještě poznámka - v tom upraveným schematu (pdf s časákem pro DC brzdění) je ten pakeťák namalovaný (zapojený) špatně - chybí jedna dvojice kontaktů - prostě takhle by nereverzoval - viz původní schema a zapojení V1 v originál dokumentaci.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“