Co jste dneska bastlili?
Zvěrolékař
: chci to na hydro válce, než si pretočím plochu pod lunetu. Kvůli tomu jsem tam dal nezávisle stavitelnou. Pevnou jsem dělal někdy loni.
Nějak takhle to chci používat
https://www.youtube.com/watch?v=i-auVa-T180
A tady, jak to jeho vypadá zevnitř:
https://www.youtube.com/watch?v=-E1NkckJdbs
Btw: ty samojistný podložky jsou sice drahý, ale super. Párkrát jsem to taky použil.

Nějak takhle to chci používat

https://www.youtube.com/watch?v=i-auVa-T180
A tady, jak to jeho vypadá zevnitř:
https://www.youtube.com/watch?v=-E1NkckJdbs
Btw: ty samojistný podložky jsou sice drahý, ale super. Párkrát jsem to taky použil.
Naposledy upravil(a) stanik84 dne 1. 11. 2020, 11:02, celkem upraveno 1 x.
No, tak to si ale nejdřív ověř, zda ti mašina přes všechny ty ložiska trvale vodí. Já jsem tohle taky plánoval, ale když jsem to montoval, tak při kontrole pípák při pohybu Z osy nepípal trvalým tónem, ale přerývaně. Zvláštní je že kdykoli osa stála, vždy to vodilo, ale při pohybu přerývaně.
Což by značilo že by to neměřilo přesně.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 

Já používám dlouhodobě a hodně 2D sondu pro najetí na nulu souřadnic XY a funguje to spolehlivě, vodivost celé sestavy frézky je ověřena a je bez problému...
Po výrobě té Zsondy jsem to zkoušel a také bez problémů, tak snad OK...
Po výrobě té Zsondy jsem to zkoušel a také bez problémů, tak snad OK...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To se stává, třeba keramická ložiska to dělají s oblibouPipik píše: ↑30. 10. 2020, 12:17 No, tak to si ale nejdřív ověř, zda ti mašina přes všechny ty ložiska trvale vodí. Já jsem tohle taky plánoval, ale když jsem to montoval, tak při kontrole pípák při pohybu Z osy nepípal trvalým tónem, ale přerývaně. Zvláštní je že kdykoli osa stála, vždy to vodilo, ale při pohybu přerývaně.
Což by značilo že by to neměřilo přesně.

Aleš Procháska
No, já jsem si teda po všech těch pokusech udělal nízkej z-touch s hallovou sondou, ty mrchy jsou poměrně dost přesný, tak proč ne. Střídám dřevo hliník a vřeteno má keramický ložiska, tak tohle mi změří všechno, klidně i prst když ho tam nechám
Bliká mi to jak maják a když ho třikrát rychle po sobě stisknu tak se spustí měření, takže nemusím nikde šátrat po klávesnici 

Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 

Posledních pár dní jsem ve volných chvílích bastlil generátor sebekompenzujícího gravírovacího g-code (pro LinuxCNC)
Občas potřebuji vygravírovat něco na ne zrovna rovný povrch a neměl jsem sílu znovu absolvovat toto martyrium. Vygenerovaný kód si povrch očmuchá a zkompenzuje sám. Ještě jsem se popasoval s okujemi a výsledek se dostavil, spokojen
Pel-mel videí z obrábění..
T.

Pel-mel videí z obrábění..
T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
Ak sa s nerovným povrchom pasuješ iba kvôli gravírovaniu, existuje nástroj Diamond drag engraver. Je to v podstate odpružený diamantový hrot, ktorým môžeš gravírovať aj nerovné povrchy viacmenej bezbolestne. Môžeš ho kúpiť, alebo vyrobiť. Asi by karbidový hrot s tupým uhlom na začiatok tiež vyhovel.
Tu je nejaké videjko, ako to funguje:
https://www.youtube.com/watch?v=80vpHgtyf2k
https://www.youtube.com/watch?v=80vpHgtyf2k
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Jak prosím kompenzuješ dlouhé dráhy, které vedou "přes kopec" nebo "přes dolík"?Thomeeque píše: ↑1. 11. 2020, 9:45 Posledních pár dní jsem ve volných chvílích bastlil generátor sebekompenzujícího gravírovacího g-code (pro LinuxCNC)Občas potřebuji vygravírovat něco na ne zrovna rovný povrch a neměl jsem sílu znovu absolvovat toto martyrium. Vygenerovaný kód si povrch očmuchá a zkompenzuje sám. Ještě jsem se popasoval s okujemi a výsledek se dostavil, spokojen
![]()
Kompenzuješ jen počáteční a koncový bod nebo tu dráhu rozdělíš na víc kratších?
Díky.
Brejtro!
Mex, robokop:
Ano, vše, čáry i oblouky, jsou rozkouskované na krátké úseky (parametr "perimetr", zde 1mm) - u čar by stačilo (a i bylo vhodnější) lámat je na hranicích jednotlivých polygonů a třeba to časem udělám, takto je to dáno evolučně
(původně jsem chtěl očuchávat body přímo na čarách, pak mi ale došlo, že by jich i u mírně složitějších obrazců bylo strašně moc /stačí pár oblouků/, tak jsem přešel na matici, ale kouskování "po perimetru" i u čar jsem zatím nechal):
Konvertor načte předlohu (DXF, tady skeč z F360), z rozměrů vymyslí matici, postupně jí na začátku programu očuchá a hodnoty uloží do proměnných (zároveň se hodnoty logují pro případ nějaké nehody, kdy už je deska napůl rozvrtaná, atp.). Pak vygeneruje gravírovací kód viz. výše, hodnoty Z jsou počítané z proměnných daného polygonu, koeficienty jsou předpočítané pro polohu bodu v tomto polygonu, např. G2 X-109.8728 Y143.6329 Z[0.6771 * #<z_7_8> + 0.0426 * #<z_6_8> + 0.2802 * #<z_6_7> - 0.05] I-0.1001 J-2.498). Mrkněte na ty videa, je tam vždy i záběr na kód.
A ještě to tedy všechny plné kružnice vyhodnotí jako vrty, udělá to v nich kříž a předvrtá dírku, ale to už je mimo (resp. původní smysl celé práce
, ale nesouvisí to s kompenzací Z).
T.
EDIT: kuk
Nó, tak to funguje parádně, dík! Také jsem nad tím uvažoval, řeším stejným principem kreslení plošňáků, ale je to přecijen ocel a k té mám (ve spojitosti s mým routříkem) dost respekt.zverodoktor píše: ↑1. 11. 2020, 10:15 Ak sa s nerovným povrchom pasuješ iba kvôli gravírovaniu, existuje nástroj Diamond drag engraver. ..
Mex, robokop:
Ano, vše, čáry i oblouky, jsou rozkouskované na krátké úseky (parametr "perimetr", zde 1mm) - u čar by stačilo (a i bylo vhodnější) lámat je na hranicích jednotlivých polygonů a třeba to časem udělám, takto je to dáno evolučně

Konvertor načte předlohu (DXF, tady skeč z F360), z rozměrů vymyslí matici, postupně jí na začátku programu očuchá a hodnoty uloží do proměnných (zároveň se hodnoty logují pro případ nějaké nehody, kdy už je deska napůl rozvrtaná, atp.). Pak vygeneruje gravírovací kód viz. výše, hodnoty Z jsou počítané z proměnných daného polygonu, koeficienty jsou předpočítané pro polohu bodu v tomto polygonu, např. G2 X-109.8728 Y143.6329 Z[0.6771 * #<z_7_8> + 0.0426 * #<z_6_8> + 0.2802 * #<z_6_7> - 0.05] I-0.1001 J-2.498). Mrkněte na ty videa, je tam vždy i záběr na kód.
A ještě to tedy všechny plné kružnice vyhodnotí jako vrty, udělá to v nich kříž a předvrtá dírku, ale to už je mimo (resp. původní smysl celé práce

T.
EDIT: kuk
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino