Soustruh Loewe DZ3 rozebírání

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2013, 6:13

AcemanLB píše:Tak i stoly na suportu rozebrané vyčištěné poskládané zpět vše chodí velmi pěkně , ale občas přijdu na takové věci ze šroub příčného posunu je místo na pěti místech chycen jen na dvou a ještě místo pěti šroubů tam jsou jen čtyři. Jediné s čím si u suportu nevím rady je to jak proplachnout tu převodovou skříň. Je na dně takové to blátíčko a ani několika násobné proplachnuí petrolejem nezabírá. Nikde tam není žádný průchod jak se tam líp dostat a celé to rozebírat nechci. Nějaký nápad?
Já bych to teda rozebral, mechanicky vybral, ale pokud se ti nechce a je to uzavřené, můžeš zkusit to zacpat,nalít tam rozpouštědlo a funět dovnitř tlakový vzduch pistolí s hadičkou kam až se dostaneš, a pak vylít nebo vytřít a opakovaně.
Já na všechno co potřebuju rozpustit a odmastit používám ředidlo na nitrocelulózové barvy C6000, zatím nebylo nic co by to nerozpustilo, koupil jsem patnáctilitrovej kanďák a dělám s tím úplně všechno, bere to krásně i staré barvy, tmely apod., nevýhoda je jen vyšší cena a fakt, že pokud budeš dělat delší dobou v uzavřeném prostoru, můžeš potkat během práce třeba modrého šmoulu :)

pro chb: na té FP1 není strojní posuv osy Y, ten je ruční, ten šroub tam je napevno a je tam rotační matice, strojní posuv je tuším až od modelové varianty FP1/Mk.4, ale nevím to přesně každopádně nezasíral bych tady Acemanovi vlákno a založil druhé, Zbýňa by mohl napsat ježky v kleci :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
testone
Sponzor fora

3. 11. 2013, 6:50

jen tak pro zajímavost
tady máš dvojče
http://www.ebay.de/itm/Zugspindeldrehma ... 7867007%26" onclick="window.open(this.href);return false;
můžeš se doma pochlubit že jsi ušetřil 25000,- :D
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2013, 7:36

Oki, zkusím to ještě petrolejem s kompresorem.
Jí ten můj je skoro stejnej, jen tam nemám to chlazení a mám trochu jinak řešené zapínání proudu.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2013, 7:48

AcemanLB píše:Oki, zkusím to ještě petrolejem s kompresorem.
Jí ten můj je skoro stejnej, jen tam nemám to chlazení a mám trochu jinak řešené zapínání proudu.
dej na tumlíka... nitro je nitro(když chceš dostat dolů např. barvu ,namočíš hadr položíš,přez to folii nebo alobal aby se neodpařovalo ,za pul hoďky sundáš a kartáčem stáhneš na podklad) ... a jak tu již bylo zděleno nafta je taky good ,já si ji většinou "ředím" benzínem. A hlavně si v naftě nenechávej štětec delší dobu...on je pak takovej :mrgreen: vláčnej
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
radu78

3. 11. 2013, 8:03

S tím vláčným štětcem to platí i u nitra /pokud je umělý vlas / :) Lakýrové ho používají na ztvrdlé štětce od barvy pak už snad jen louh /hydroxid sodný- žere hliník a všechno organické - dřevo,kůži , prsty do růžova / je to prevít a žere pořád .Používám ho na menší věci - hodím do kýble , ráno opláchnu a mastnota i barva /vyjma polyuretanu,epoxidu a nitra/ je pryč.Potom oplach v něčem kyselém /ocet,kyselina citronová atd/ Zkusil bych to nejdřív mechanicky co to půjde , pak chemii -rozpouštědla.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2013, 8:12

lepsi nez louh je carlan (na benzince)
odmasti vse do bezvedomi, jeste v kombinaci s oplachem horkou vodou
pozor zere barvu
je to asi louh + neco

doplnuji je to:
Hydroxid draselný
Ethoxylovaný mastný alkohol
Laurylamin oxid
Ethanol
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
soustružník

4. 11. 2013, 5:54

Já rád používám směs benzín + aceton, ale neradil jsem ji, protože rozpouští kromě vrchní barvy (to by tady asi nevadilo) i tmel a základ, který někdy bývá i uvnitř skříní. Když se to sleje asi 1:1 tak se to nejdříve moc nemísí, ale samotný aceton dělá z tuku nebo barev takovou kaši a ten benzín ji zase zkapalňuje.
RaS

4. 11. 2013, 6:46

já používám novalon, je to čistič přímo na stroje na bázi louhu, ředí se vodou dle míry zašpinění od 1:8 až třeba po 1:3, bere to podle mě mnohem líp jak benzín a hlavně obrovská výhoda je, že to nesmrdí a dá se s tím dělat klidně i v zavřený dílně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2013, 10:58

Děkuji za rady. Nakonec vyhrál asi 1/2 litrovy zbytek nitroředidla co jsem našel na dílně. Nechal jsem ho hodinu působit, připojil kompresor, profouknul párkrát a potom propláchnul petrolejem. Výsledek super. Dno suportu je čisté a všechny páčky se hýbou krásně. Dokoupil jsem chybějící šrouby, profouknul nazací kanály, zprovoznil mazničky a poskládal zpět. Zjistil jsem že po pročištění vymezovacího klínu příčného posunu je tam drobná vůle i když mám klín na maximu jak by to bylo vhodné vyřešit? Zkusil jsem proměřit univerzálu a na tom orezlém povrchu hází cca 0,05 je to ok? Bohužel ještě nemám zprovozněné elektro a nemám ani kličku k univerzále (nemá někdo jednu navíc) takže testy zatím není možné provést. Přikládám nějaké foto.
Přílohy
tmp_DSC_0842-2026698551.jpg
krásně upravené mazničky :-(
krásně upravené mazničky :-(
tmp_DSC_0839-154202848.jpg
tmp_DSC_08382007921822.jpg
mňamka že suportu
mňamka že suportu
soustružník

4. 11. 2013, 11:55

Klín se dá podložit páskem planžety nebo nějakého rovného plechu. Důležitější než házení povrchu sklíčidla je jeho stav. Pokud má universála vydřená vedení čelistí, spirálu a vymačkané čelisti, tak může upnutá tyčka házet třeba půl milimetru i když vršek běží. Hlavně aby neházelo vřeteno. Příruba pod sklíčidlem se případně přesoustruží a tím se házivost universály jako celku odstraní.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2013, 8:22

Buď plech, nebo pokud nemáš, tak já jsem například použil na klíny tenký sklotextit, který jsem nalepil chemoprénem ve spreji a je to cajk (samozřejmě na druhou stranu klínu, ne na tu třecí)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
chb

5. 11. 2013, 9:15

a na kličku ohni kus kulatiny a vybrus na ní čtyřhran ...
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2013, 1:23

Oki díky za rady. Ještě otázka jak nejlíp vyčistit ty kruhové stupnice u kliček (nonius?)? :D Drátěný kartáč nebo chemie nebo něco jiného? Jde mi o to aby to potom mělo co nejlepší možnou čitelnost.
SO 545

5. 11. 2013, 5:01

odporucam kupit scotchbrite pd 3M

v pohode postaci cervena. vybrusis to pekne a v podstate lahko.
Miltech
Sponzor fora

5. 11. 2013, 8:31

Už se to tady řešilo. Myslím, že nejlepší je tzv. ocelová vata....
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“