Soustruh Loewe DZ3 rozebírání

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2013, 4:23

Ahoj lidi, mám možnost koupit tento kousek co je na fotce. Stojí na jednom srotisti a chtějí za něj 15 kkč. Osobně bych do něj šel tak do 10 kkč. Rád bych se zeptal zda to není blbost tohle kupovat. Je mi jasné že to bude chtít kompletní rozborku. Co jsem měl možnost vyzkoušet tak vše až na konika je pohyblivé a na vedeních to vypadá bez vůlí. Vůle jsou na klickach cca 1/2 otáčky. Není možnost ho zapojit takže nevím jak motor a převody. Kolik je tak reálná cena takového kousku? Váží to lehce přes 1000 kg. Díky za rady.
Přílohy
tmp_DSC_0786-1600832646.jpg
tmp_DSC_0788348487981.jpg
Naposledy upravil(a) AcemanLB dne 25. 10. 2013, 11:19, celkem upraveno 1 x.
testone
Sponzor fora

22. 10. 2013, 4:53

pokud chceš soustruh, tak bych moc neváhal
o 1k-2k je ukecáš aby se neřeklo, oni ale s cenou moc dolů nemusí, pokud je netlačí čas tak to za tu cenu prodaj
budeš mít pěknou mašinu, i když na tom trochu sádla necháš
případnej nějakej zádrhel se u mašin tohoto typu snadno řeší vyrobením náhradního dílu klasickými = snadno dostupnými technologiemi, není v tom určitě nic zázračného
je to relativně moderní mašina ze "zlaté doby" strojařiny, tj. 50-60 leta, za +- stejný prachy se prodávají muzeální kusy na transmisi
od modernějších strojů této kategorie se to liší jen "kulatostí" odlitků, kluzným ložiskem ve vřeteni a mezipřírubou univerzálky na závit, ne s krátkým kuželem
má to akorát fušovací velikost, to se hodně cení
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2013, 5:18

Právě ta velikost je pro mě akorát. Díky za reakci a cenné rady. Soustruh chci už hodně dlouho, nepotřebuju ho ale chci. Je něco na co si dát pozor při koupi co by to mohlo potom hodně prodražit?
rawen
Sponzor fora

22. 10. 2013, 5:59

Zkus zkontrolovat, zda není zkroucený. Někde jsem tu četl, že dlouho stojící litina na křivém povrchu anebo špatně podložená si dokáže sednout tak, že se prohne i lože...

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
testone
Sponzor fora

22. 10. 2013, 6:36

rawen píše:Zkus zkontrolovat, zda není zkroucený. Někde jsem tu četl, že dlouho stojící litina na křivém povrchu anebo špatně podložená si dokáže sednout tak, že se prohne i lože...
Radek
to asi ano, ale v trochu jiných rozměrech
tím bych se zabýval u stroje s ložem v délce 10m, proto se taky pod stroje takových rozměrů dělá řádně armované lité betonové lože do hloubky i několik metrů a po nastěhování se optikou/laserem ustavují a kontrolují
u lože (skříně) s délkou srovnatelnou s ostatními rozměry jako je na tomto stroječku něco takového určitě nehrozí
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
chb

22. 10. 2013, 7:03

ti co obdobu repasovali ...
kolik problému přinese orezlé lože, koník, suport ?

jaká dávka rezu je ještě snesitelná a neznehodnotí tu mašinu co se týká přesnosti = použitelnosti ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2013, 7:41

AcemanLB píše:Ahoj lidi, mám možnost koupit tento kousek co je na fotce. Stojí na jednom srotisti a chtějí za něj 15 kkč. Osobně bych do něj šel tak do 10 kkč. Rád bych se zeptal zda to není blbost tohle kupovat. Je mi jasné že to bude chtít kompletní rozborku. Co jsem měl možnost vyzkoušet tak vše až na konika je pohyblivé a na vedeních to vypadá bez vůlí. Vůle jsou na klickach cca 1/2 otáčky. Není možnost ho zapojit takže nevím jak motor a převody. Kolik je tak reálná cena takového kousku? Váží to lehce přes 1000 kg. Díky za rady.
Napadá mě pár věcí k tématu:
1. ten soustruh tam z nějakého důvodu je a rozhodně nebyl celou dobu pod plachtou, možná se to nebude v prvotním opojení to nejdůležitější, ale z nějakého důvodu ho tam někdo dal, ze šroťáků mám pár zkušeností, které ale na sebe nemusí přímo navazovat
a) vždycky, ...opakuji vždycky je něco v pi....
b) pokud není něco v pi... tak něco chybí,
c) pokud zdánlivě nic není v pi...a nic nechybí, pozná to občas i ten co to vykupuje a jde to na web, pak většinou přijde rozčarování z bodu a) :wink: Třeba nedávno se objevila v inzerci hrotovka Ud2, která je focená přímo na šroťáku s hloubkovou korozí za nějakých tuším 45k a bylo u toho napsané výborný stav

Je zbytečné se ptát, na co by si měl člověk dát pozor, asi jediná odpověď je, aby ti to nespadlo až to budeš nakládat/skládat, jinak v podstatě nemá smysl koukat jestli je to a to funkční atd. pokud se jedná o šrot, buď to chceš nebo ne :) nějaké proměřování je v tomto případě spíše úsměvné
Rozhodně ale jsou věci u kterých budeš must sáhnout do kapsy v tom lepším případě, v horším to vůbec neseženeš. Typickým příkladem je kužel ve vřeteni a kužel v koníku (atyp, metrika=problém), další palcové šrouby příčného posuvu a vrchního suportu=problém, s tím související palcové noniusy=problém, chybějící ozubená kola pro řezání závitů=problém, ozubená kola v palcovém provedení=problém,....
to jsem teď napsal jen viditelné věci, jakmile to dotáhneš domů, tak zjistíš další kopec věcí co je potřeba udělat, aby ten soustruh vůbec běžel a případně se i posouvaly suporty po tom zrezivělým loži= další problém a to se nebavím o přidřeném vřeteni, ložiscích
atd., atd., ona už jenom kompletní rozborka je docela oříšek

Určitě bych ti to nechtěl rozmlouvat, spíše naopak, takových starých strojů je mi líto, a tento vypadá moc pěkně, navíc Loewe byl pojem, ale je třeba zvážit své schopnosti to dotáhnout do zdárného konce, nakonec totiž zjistíš, že aby se to vůbec rozběhlo a udělalo alespoň nějaký kloudný obrobek jseš někde na 50k a v podstatě nic k tomu nemáš, ono už jenom vyrobit si na to příruby na sklíčidla je docela problém.
Přesně jak píšeš, těch 15kč za kg se mi zdá taky docela hodně v poměru k tomu kolik na tom bude práce :wink: V inzerci se objevují kolikrát hodně pěkné kousky i s příslušenstvím, zapojené, s cenou ne tak dalekou od tohoto, každopádně koncové rozhodnutí je na tobě, snad jsem tě moc nerozhodil :)

píše pan Erazim v roce 1952:
Kovoprůmyslová výroba celého světa dnes klade stále větší požadavky na přesnost obrobků. Je samozřejmé, že přesný obrobek předpokládá přesný obrá­ běcí stroj. Výrobci obráběcích strojů si během času vytvořili určité výrobní směrnice, které se dříve, hlavně z konkurenčních důvodů, snažili dodržet, po případě jich použít jako propagačního materiálu. Tím dosáhla výroba obráběcích strojů značně vysoké úrovně a zákazníci již dnes mohou od výrobce obdržet stroje s vyhovující přesností. Výrobce však ručí za přesnost stroje jen při ode­ vzdání zákazníkovi ve vlastních dílnách a nepřejímá záruku za stroj, který opustil jeho závod.
Než se nový stroj zařadí do provozu, musí vykonat svou "křížovou'' cestu,
t. j. balení, nakládání, dopravu, skládání a místní dopravu na pracoviště. To jsou všechno úkony, které mohou a v mnoha případech také ohrožují přesnost stroje. Je tudíž nutno vykonat přímo na pracovišti znovu všechny kontrolní operace jako u výrobce. Toto se však ve většině případů neděje - jednak z toho důvodu, že nový majitel neví, jak má stroj změřit, jednak proto, že nemá dostatek měři­ cích pomůcek a školených pracovníků. Na stroj již čeká spousta práce, dá se proto co nejrychleji do provozu a pracuje se tak dlouho, dokud se stroj točí. Nepřesná výroba se pak svede na dělníka a zpravidla se v závodě nenajde nikdo, kdo by stroj, pracující třeba i několik let, zkontroloval.
Myslím, že mluvím za mnohého údržbáře, který ke stroji nesmí, protože práce na něm je plánovaná a termínovaná a stroj se nesmí zastavit. Jsou to poznatky, jichž jsem nabyl ze stížností údržbářů, pro něž ČZLK, n. p., pořádal v r. 1950 kurs o měření přesnosti obráběcích strojů a jehož jsem se zúčastnil jako instruktor.
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
soustružník

23. 10. 2013, 9:43

Když už něco takového ze šrotu, tak s tím, že by si kupující o tom stroji něco zjistil u toho co ho tam dal. Jeden čas skutečně velké firmy kolikrát vystěhovaly do šrotu celé haly. Dnes se mi zdá, že co se dá tak jde do prodeje. Pokud ho měl nějaký soukromníček nebo dokonce kutil, tak v tom šrotu je nejspíš proto, že tam opravdu patří.
Pokud o stroji nic nevíš, tak jak píše tumlik, je to velký risk. Ale zase pěkný kousek to je a zachránit by si zasloužil. Záleží jak se cítíš, při troše štěstí oprava nemusí být nákladná, ale nějaké úsilí si vyžádá.
Chce se mi říct, že bych počkal jestli časem nezlevní a když ho koupí někdo jiný žádná škoda. Jenže jestli stojí někde venku, tak mu čas nepřidá.
chb

23. 10. 2013, 11:46

tipnout kolik chci dát, risknout to a s danou částkou v ruce na to jít ...
prostě teď hned dám tolik - nebo nic.
Ono zase tolik zájemců nebude a většina jak vidí peníze v ruce - tak je povolnější.
Také to ale nemusí vyjít .... :-)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2013, 12:49

Díky za reakce. Dnes jsem se tam stavil s ex soustružníkem a říkal že vypadá pěkně. Koroze je jen povrchová od vzdušné vlhkosti. Na vedenich je vazelina. O historii toho vím jen tolik, že prý stal ve fabrice hodně dlouho bez využití. Jelo se na nových mašinkách. Proto skončil tady. Dnes jsem jim dal nabídku 10 a oni prý že se má na něj ještě někdo přijet podívat. Zkoušeli už ne 15 ale jen 12 , tak uvidíme jestli se ozvou.
PS: nevíte kde sehnat nějaké manuály?
chb

23. 10. 2013, 2:25

nečekej, že se - či až se ozvou, otravuj ....
testone
Sponzor fora

23. 10. 2013, 4:08

nechápu
projeď si bazoš atd. a podívej se, co se tam za 15 prodává
tohle je proti tomu super stroj
jestli je pro tebe 5k v případě koupě vysněné hračky opravdu tak zásadní problém, tak se na to vys... úplně a běž si zapnout Gympl
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2013, 6:08

Ohledně té ceny nejde o mě ale o mojí manželku. Je moje účetní, takže má o našich financich přehled. A nějak není schopna pochopit co taková hračka stojí. Říct jí že to bude stát další prachy a nebo chtít koupit nějakej v cajku za 40 tak na nějakej soustruh můžu úplně zapomenout.
RaS

23. 10. 2013, 6:12

ceny pro manželky se musejí zásadně dělit koeficientem únosnosti.. a každá ho má posazenej jinak vysoko :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

23. 10. 2013, 6:21

Řekni jen, že je to ze šroťáku, lajka nenapadne, že se tam za to musí platit (resp. představí si nějakou flanděru pro hlídače :))

Jo počkej, píšeš, že má přehled o financích, tak to asi neklapne, sry :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“