Prosba o pomoc
- Kilovolt
- Sponzor fora
Tipnu si-EL817, takže pomalý optočleny.Pokud mají drivery vlastní, tak je lepší je vyndat a místo nich napájet propojky, aby to nekurvilo pruběh pulsů.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Jsem stejný laik jako ty ve fázi pátrání, tak ber tip ode mne s rezervou. Koukal jsem na toto: http://blendercam.blogspot.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vyvíjí to Čech a myslím, že je to prozatím zadarmo (a ve fázi vývoje)
Vyvíjí to Čech a myslím, že je to prozatím zadarmo (a ve fázi vývoje)
Motor jsem zapojil na driver, připojil driver ke zdroji, v motorku cvakne a nejde s ním otočit, takže by to mělo být dobře, ne ?Cjuz píše:Bylo by dobré dát typ té oddělovací desky jinak se k ničemu nedobereme.
PUL + / - je taky step a posune motor o jeden krok (mikrokrok)
DIR +/- určuje směr
ENBL povoluje chod driveru
prvně si zapoj motor, špatně ani zapojit nejde (tedy aby se něco poškodilo) takže buď to pojede nebo ne.
pak napájení na driver a zapni. pokud motor naskočí a bude "držet" pozici je to první dobrá zpráva (pokud ne, zapojit ENBL na zdroj 5V, záleží na logice driveru)
potom se musí najít na desce signály PUL/STEP - DIR a zapojit ovládání motorů.
pro kontrolu je ideální sem dát pár fotek ze zapojení a to se už shodnotí rychle.
zatím bych se s tím nijak nedrbal, hlavně to rozpohybovat a pak už s vědomím že to jede pečlivě zapojovat ve skříni. Jak se to dělá bez zkušeností na hotovo je s tím často moc zbytečné práce.
Já mám drivery cca 5cm od základní desky PC, žádný problém.
Důležité je zemnit kostřit a pospojovávat.

Na zdroji nemám svorku na 5V, budu potřebovat ještě jedno trafo ? Pokud ano, nešlo by použít ze starého PC ?
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Měl by stačit klasický lineární 5V stabilizátor: http://www.ges.cz/cz/78s05-to220-GES05002951.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpověď na první akci: je to dobře
No a drivery bych zapojil přímo na LPT, bez té desky. Sice jsou tam invertory 7414, ale ty tomu nijak zásadně nepomůžou.
Zdroj 5V není třeba - vše leze přímo z LPT. Zásadní je nepracovat na zapojeném portu v PC, není zrovna moc odolný.
Já jsem to udělal na testy následovně. Vzal jsem LPT kabel z nějaké staré tiskárny (cca 2m), konec jsem rozpletl a zapojil do driverů. Fungovalo to i když jsem potom dodal oddělovače.
Pokud budeš chtít spínat nějaký vstup ručně, použil bych 5V přímo z PC. Ideální je vzít USB kabel, oholit a tam jsou rudý/černý +5V/0V.

No a drivery bych zapojil přímo na LPT, bez té desky. Sice jsou tam invertory 7414, ale ty tomu nijak zásadně nepomůžou.
Zdroj 5V není třeba - vše leze přímo z LPT. Zásadní je nepracovat na zapojeném portu v PC, není zrovna moc odolný.
Já jsem to udělal na testy následovně. Vzal jsem LPT kabel z nějaké staré tiskárny (cca 2m), konec jsem rozpletl a zapojil do driverů. Fungovalo to i když jsem potom dodal oddělovače.
Pokud budeš chtít spínat nějaký vstup ručně, použil bych 5V přímo z PC. Ideální je vzít USB kabel, oholit a tam jsou rudý/černý +5V/0V.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Jako vřeteno jsemsi vybral tuto horní frézku, 710W, 10 - 30000 ot.
http://www.hitmarket.cz/detail/kombinov ... a-rt0700c/" onclick="window.open(this.href);return false;
Po sundání podpěry to vypadá takto:
Myslíte, že to bude na dřevo použitelné ? Mám strach, aby se to při delším provozu nepřehřívalo
http://www.hitmarket.cz/detail/kombinov ... a-rt0700c/" onclick="window.open(this.href);return false;
Po sundání podpěry to vypadá takto:
Myslíte, že to bude na dřevo použitelné ? Mám strach, aby se to při delším provozu nepřehřívalo
jaký průměr toho válcového těla to má? Jak chceš pořešit kleštiny? 6 a 8 mm, to není moc velký výběr.
Naposledy upravil(a) QNX dne 16. 1. 2014, 9:15, celkem upraveno 1 x.
- Pepa z depa
... kurňa Makita ta musí valit, akorát komutátorový motor = kup si sluchátka, ale jinak myslím dobrej kup, taky už jsem ji měl v ruce, dokonce se prodává verze jenom v kartonu bez podpěry, ať slouží ...
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.