Vertikalni cnc

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Thomeeque

20. 1. 2016, 9:45

Jj, tudle radu už jsem tu minimálně jednou někde četl :) Pěknej CNC koutek tam máš :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2016, 4:39

Topol píše:Ahoj, silon, polyamid. Je pekne drahy, jak ho sehnat zadarmo? Z řeznické desky, je to sice makacka ji narezat na pouzitelne bloky, ale vyplati se. Ty reznicke desky mají kolem 50-60kg a když je reznik z obouch stran vyseka, pak ji vyhodi. Takze pak ze stran, kde není tak probouchana mas vetsi bloky, a ze stredu tenci. No a na zásuvku perfektni nevodivý materiál, lehce obrobitelny.
Tyto desky se ale bohužel vyrábí většinou z polyetylénu nebo polypropylénu, z hlediska vlastností je to zcela jinde proti PA
Per aspera ad astra
Topol

20. 1. 2016, 5:08

Thomeeque píše:Jj, tudle radu už jsem tu minimálně jednou někde četl :) Pěknej CNC koutek tam máš :)
Děkuji za pochvalu, skoda ze pouze 4m2, ale alespoň ze tohle.

Jinak nejsem primo odbornik přes materiály, ale to co mam ja bych řekl ze silon je. Pevnost tam na takove ty věci bezneho typu je, fakt nevidim rozdil oproti silonu. Navíc jsme zkousely urazit kladivem nedorezany kus, byl tam asi 1mm a neslo to. Ohnes, ale neulomis. Krasne se obrabi, je zdravotne nezavadny a pevny.
Takze jestli jsem nekoho klamal spatnym nazvem, omlouvam se.
Topol

9. 2. 2016, 5:16

Chtel bych se zeptat, Včera se mi podarilo zlomit 10 frezu SK a to tak ze jsem mel nastavenou spatne rampu. Mel jsem nastaven uhel rampy 10 stup. a delku rampy 10mm. Pak prisla rada ze takto strma rampa je u frezy která nemá brit přes stred hovadina, ze max 7 stup. nejlepe 4-5 stup. Karbidovou frezu jsem tentokrát nekoupil, cena, koupil jsem tez 4 britou ale klasickou a nepovlakovanou, také urcenou pro obrabeni bokem. Nastavil jsem pote rampu na 4 stup. a delku 10 nechal. Musel jsem to při zavrtavani zastavit, myslel jsem ze ji zase urvu, drncelo to.
Tak nevim jestli mam rampu kratkou ci jestli se fakt i tahle da zavrtat po rampe. Mam ted svazane ruce, protože jednak nechci zazit znovu zlomeni a za druhé ty nastroje něco stoji.
Ještě bych upresnil, tato 10 freza nemá ani brit přes stred a ani do stredu, na stredu je dírka, puvodni sk freza mela brity alespoň do stredu.
Topol

9. 2. 2016, 5:20

ještě bych upresnil jak včera k te havarii doslo, jak uz jsem řekl ze byla strma rampa a protože beru materiál po 0.5 mm do hloubky, uz kvůli mensim sponam které nelitaji daleko tak i kvůli nižšímu hluku, no a jak jsem mel snad 50 sjezdu po takto spatne navolene rampe tak to pekne piskalo az to bylo na sluchátka, rikam si necham to dojet pak zjistim to stou rampou a nebyl by v tom cert ze poslední 1mm do konce se to kouslo rana a freza rozlamana, uz byla fakt hodne tupa, výrobek znicen, ještě ze mi to neoddelalo vreteno ci nerozhodilo masinu. Tak když mi někdo poradite a vysvetlite ty rampy budu vdecny,
RKal
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2016, 5:38

možná to není dobrá rada, ale mne se vyplatilo do těch nástrojů opravdu zainvestovat, takže jsem nakoupil celokarbidy u ZPS (například) a rozdíl býl neporovnatelný. Osobně se domnívám, že i 4° na frezu která nemá břit přes střed je mnoho ale hlavní co spatřuji je že ten nástroj se velmi rychle otupil (příliž velký tlak na čelo ?) doporučuji se nebát zainvestovat do těch nástrojů.
Thomeeque

9. 2. 2016, 7:17

Jestli těch 10mm není na tvůj stroj příliš ambiciózních..? Co to bylo za metroš? Každopádně můžeš zkusit výrazně mírnější rampu, to asi neni celkem nic proti ničemu (?), případně zajíždět pomalejš (jaký byly přesný podmínky, feed, otáčky..?)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Topol

10. 2. 2016, 7:11

Určitě zainvestovat do nastroju se svým zpusobem vyplati, také ta první byla monolit carbit asi za 1300kc. Normalne bych koupil tu samou a dal rampu jak mi radil ten technik z te firmy, ale chtěl jsem zkusit levnejsi variantu, protože mam 8 frezy s britem přes stred za nejakych 320 kc a povrch delaji také pekny, moje rychlosti zvladnou také tak jsem si řekl proc to nezkusit.
Mají ale brit přes stred, tahle je moje první co je uprostřed bez britu, myslel jsem ze rampa bude stacit a asi jak rikas je strasne mala. Zkusim nastavit 1 stupeň a co ta max. delka rampy.
Da se to nejak odvodit od prumeru, nemam delku rampy malou?
Jinak obrabim dural 7075, povrch prum.10 velmi slusny, bez problemu, bez rachotu, teda při klasickem najizdeni z boku, myslim ze to zavrtavani není problém stroje jen parametru které nastavuji spatne.
Beru teda 0.5mm dolu, ale zvladam i 1mm, posuv mam pro 10 prumer 4 brit 1000mm/min a otáčky 12 000 ot/min.
Je to dost, to vim u te karbidove jsem vypocital nejakych 7 000 ot při tehle rychlosti posuvu, ale praxe ukazala ze u každého nastroje mam o 1/3 vyzsi otáčky, mam lepsi povrch stroj jede hladčeji když nebere 100 proc. spony. Nastroje zatím tupe nemam, jen s tou desitkou předchozí jsem to dobabral, když jsem ji tam cpal jak pise Rkal, otupil a pak zlomil.
Posilam foto nastroje a foto jak vypada sjezd do materialu kdy to drncelo a musel jsem to pausnout, třeba mam spatne i tu delku rampy, nebo najizdeni cik cak, není lepsi spirala?
Přílohy
IMG_0085.JPG
IMG_0086.JPG
Topol

10. 2. 2016, 7:13

A sjezdovy posuv byl 180mm/min, to není mnoho ne?
fmodel
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2016, 8:51

asi špatně úhel sestupu,3st budou tak akorát(to proto že nemáš ostří přes střed)a ještě to rozjetí by mělo být alespoň dvojnásobek průměru.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

10. 2. 2016, 9:12

Topol píše:není lepsi spirala?
Myslim, že je. Co se vlastně u tý frézy píše k úhlu rampy v katalogu?
Topol

10. 2. 2016, 2:23

Volal jsem vyrobci ZPS, technik rikal ze ohledne parametru rampy nevi, ale ze jsem mel koupit urcite s britem přes stred. Koupim tedy s britem přes stred a odzkousim tu delku rampy 2 x prumer a nižší uhel. Diky za rady
fmodel
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2016, 2:38

žádný drámo to je normální fréza je zbytečný kupovat jinou .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

10. 2. 2016, 2:46

Hmm, ta tvoje je něco takovýho, co?

http://www.zps-fn.cz/produkty/detail/fr ... mer-10-mm/

Možné směry posuvu: Obrázek, technik má pravdu :)

Každopádně mě by přišlo rozumnější vychytat si obrábění frézou menšího průměru při hlubších úběrech (ideálně adaptivně), tím půlmilimetrem odděláš frézu mnohem dřív.

T.
Topol

10. 2. 2016, 5:57

Jo brit ma stejnej, a moznosti posuvu taky. Jo to mel pravdu, cenove je ta s britem přes stred na stejno, asi ji koupim a nebudu riskovat. Při tech 3 stupnich by to zas takovy rozdil nebyl, musel bych experimentovat a pak bych třeba skončil na 1 stupni, coz dost prodluzuje frezovani při x sjezdech.
Na 6mm frezu jednobřitou na al jedu 1mm do hloubky, ale na něco se nehodi je prilis kratka. Do budoucna chci v jinem cam softwaru hrubovat trosku jinak, najet do hladiny Z třeba 10mm a ubirat bokem placnu po 0.5mm. Jinak tech 0.5mm pouzivam hlavne u 8 a 10 frezy z duvodu toho, ze spony mi nelitaji po cele dilne, je to dosti znatelny rozdil a hluk je také mensi, no zatím jsem zadnou neotupil, jen tu jednu blbou rampou, par frez sk mi spadlo na sverak nebo dostali sverakem a tak, takze jsem je takto polamal, snad to otupeni nebude do bunoucna drasticke a nebudu porad kupovat nastroje, nestraste
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“