jakou mám frézku - 100 kg čínu, nebo tunový stroj
je to CNC nebo klasika - u CNC dělá šikmou plochu CAM, u klasiky otočný/naklápěcí svěrák
dosažitelnou přesnost dělá součet (možná i součin) přesnosti stroje, svěráku, nástroje a jeho upnutí, to by mělo být tak nějak v souladu.
+ v souladu by měla být i cena těchto komponent
mám CNC čínu 150kg, začal jsem takovým tím svěrákem s trapezem a výměnnými čelistmi 100 mm za 2000,-
šel brzo pod vrtačku, na frézku nepoužitelné.
Pak přišel 100mm přesný (psali v popisu, ale čína ?) litinový s výměnnými čelistmi - v popisu uváděná rovnoběžnost a kolmost v setině byla jen nenaplněným snem. Byl jsem hloupý, že jsem ho nevrátil hned co dorazil - ale těšil jsem se na práci s "přesným" svěrákem ... šel záhy z domu.
Nyní mám brusičský 80mm, pohyblivou čelist přitahuje při upínání k základu. Vím, že když nastavím výšku nástroje 2mm nad svěrák tak že díl bude mít 42mm +/- 0,02 případně s přesnou podložkou 10mm to bude 32 +/- 0,02 mm. Také jsem přišel na to, že nepotřebuji ten největší, co se mi na stůl vejde - stačí rozumná velikost. Velké obrobky jdou většinou upnout samostatně bez svěráku. (zde hodně záleží co vlastně dělám)
https://eshop.markagro.cz/presne-brusic ... 80100.html
PS k tomuto svěráku bych doplnil - v odkazu jsou obrázky "zásady práce" - je z nich patrná drobná nešikovnost - spodní upínací váleček má snahu svou vahou vypadávat z drážky. Řeším tím, že imbus mám ve tvaru kříže (ne L) aby byl symetrický a protiváhou tlačí váleček do záběru. Druhá možnost je koupit provedení, které tuto necnost řeší pružinkou v mechanismu upínání (viděl jsem někde v UK za shodnou cenu)
PS2 Naklápěcí jsem si v prvotním nadšení koupil také, a ještě ani jednou nepoužil

PS3 přesné podložky do svěráku - myslel jsem, že je něčím nahradím - to ani náhodou. Krásný pocit když úhluji polotovar a obě podložky přiměřeně "drží" pod materiálem i po upnutí, to bych skoro bral jako hlavní test na kvalitu svěráku.
Toto je také užitečné video jak používat svěrák
https://www.youtube.com/watch?v=-lgMcDOkeg8