Soustruh UNIMAX CQ9318
Zde přesouvám diskuzi :
milkov :
Číňánek dorazil napatlaný konzervační vazelínou - ta šla dolů petrolejem. Menší díly ve fotografické misce a štětcem, větší díly měkkým hadříkem, na loži možná někde něco zůstalo, až tolik se mi posilovat nechtělo. Sundal jsem všechny (oba) dekly, převody a soustruh jsem vyfoukal stalčeným vzduchem. Pak jsem se odhodlal kouknout na kvalitu obrobení. Nebylo to tak zlé, jak se tu psalo (je to to stříbrno-modré provedení), škráby žádné, litina opticky bez vad, plochy broušené celkem civilizovaně. Mašinka ale byla katastroficky rozpovolovaná.
První šly do parády vymezovací lišty - ne, že by byly nějak drsné, ale zalapovaný povrch vypadá jinak. Dvěstědvacítku brusný papír jsem vynechal, začal jsem na 320 přes 400 po 600 pod petrolejem. Dál už se mi nechtělo.
Suporty - příčný byl ve slušné rovině a škrábání se vyhnul, podélný běžel po jedné straně, o fous, ale škrábání bylo na dva večery a druhý večer mi spadnul šábr na dlaždice a vypustil duši. Ještě by to bývalo pár plošek chtělo, ale je to na konci, kam normálně nezajíždím. Zalapoval jsem to tak, zase až po šestistovku. U suportových dílů už má smysl přišroubovat si plátno pod lišty na rovnou desku. U obou posuvů jsem dovrtal po dvojici závitů pro vymezovací šroubky, vždy doprostřed rozteče stávajících.
Šrouby posuvů - vyndané, umyté v petroleji, ofoukané, prohlídnuté pod lupou. Nic strašidelného, ale hladce běžící šroub vypadá jinak. Rozmíchal jsem do oleje práškovou síru, nablemtal závit a hodinku jsem s jedním každým šroubem točil v matici. Umyto benzínem, namazáno lithnatým mazivem a šrouby teď jdou krásně vláčně.
Lože - dva večery s novým šábrem Smile
Koník je ostuda, zejména aretační kámen. Původní posloužil jako ideový vzorek a zdroj přibližných rozměrů, navíc byl místy chycený rzí. Šroub posuvu hrotu potkal stejný osud, jako šrouby suportové, navíc bylo potřeba nepatrně orovnat bubínek škály, vydával dost protivný zvuk.
Hodně mi vadila absence dorazu velkého posuvu, tak jsem (zatím provizorně, ale co je trrvanlivějšího, než dočasná řešení?) spáchal jeden z hranolu s vyfrézovaným zářezem pro nasazení na sáně, přitužným šroubem na aretaci a odpruženým dorazem z pětky šroubu se stočeným závitem a pružiny. Jedna díra v hranolu je hladká, druhá má závit M5. Na šroub je navlečená pružina, šroub je protažený hladkou dírou a krátklý závitový konec je prošroubovaný skrz závitovou díru. Elegantní to není, funkční ano Smile
Hmatníky aretací - ten hnus, který tam číňani namontovali byl dobrý akorát tak na odření prstů. Takže čtyři kusy tyčoviny se závitem M6 na obou koncích plus kuličky. Na aretaci pinoly radši delší, natahovat se za koníka je otravné.
Stírátka - tvrdý bronzový plech, filc a po dvou šroubcích M4 na každé stírátko na saních, M3 na suportech.
Sklíčidlo - čelisti pro vnitřní upínání byly ok, na vnějších vázly všechny tři. Pomohlo zabroušení.
Nač jsem zapomněl - mazivo v převodovce. Převodovka byla plná stejného sajrajtu, jakým byl napajcovaný celý soustruh. Vymyto, použitý normální mazací tuk.
Šroub strojního posunu mile překvapil, vůle veškeré žádné, což je při konstrukci matice a uložení docela dílo Smile V podstatě pro klid duše jsem ho nechal zaběhat se sírou v oleji, v tomto případě za pomoci jeho vlastního motoru.
To je stávající stav, teď už jen najít odvahu říct UŽ a pustit se do elektrifikovaných posuvů.
Zdenek Valter:
Moc díky za pěkné povídání - teda myslel jsem že ho dáš do vlákna tohoto soustruhu :Wink:
pipa:
2 Milkov: Asi si měl štěstí na dobrej kus, tak si toho považuj Smile
Já už sem takový štěstí neměl. Rez jsem sice nikde nenašel, ale to je asi tak jediný dobrý. Uložení posuvovýho šroubu je udělenaý příšerně. Vaklá tam axiálně snad o 1,5mm. Budu muset udělat novej domeček pod koncem lože. Vůle sepnutý matice bude odhadem půl milimetru. S tim bych se ještě jakžakž smířil. S čím se ale smířit stále nemůžu, je vůle na příčnym supportu. Musím otočit o cca 300° kličkou, aby se support pohnul ! (snad víte jak to myslim). A to mě děsí :Sad: Když pořádně rukou zaberu za příčnej support, tak tam má necelej milimetr vůli. Nožovej support je ovšem překvapivě téměř bez vůle (alespoň něco).
Další věc souvisí s podélnym supportem. Evidentně musí být něco s ozubenejma kolama, který jsou mezi kličkou a ozubeným hřebenem. Nejde to totiž plynule, ale občas se to jakoby sekne. Což o to, když točím ručně, tak to ještě vydržím, ale jak pustím strojní posuv, a ono si to "přeskočí", tak je to v prdeli, hlavně, když dělám závit.
Když sem si tenhle soustruh koupil, tak jsem ho jenom očistil, nic víc sem s ním nedělal. Teď mě čeká malá "generálka" :Mad:
Jediný, co musim uznat je, že bere celkem v klidu ocel (ovšem ne moc tvrdou) 1mm z průměru.
milkov :
Číňánek dorazil napatlaný konzervační vazelínou - ta šla dolů petrolejem. Menší díly ve fotografické misce a štětcem, větší díly měkkým hadříkem, na loži možná někde něco zůstalo, až tolik se mi posilovat nechtělo. Sundal jsem všechny (oba) dekly, převody a soustruh jsem vyfoukal stalčeným vzduchem. Pak jsem se odhodlal kouknout na kvalitu obrobení. Nebylo to tak zlé, jak se tu psalo (je to to stříbrno-modré provedení), škráby žádné, litina opticky bez vad, plochy broušené celkem civilizovaně. Mašinka ale byla katastroficky rozpovolovaná.
První šly do parády vymezovací lišty - ne, že by byly nějak drsné, ale zalapovaný povrch vypadá jinak. Dvěstědvacítku brusný papír jsem vynechal, začal jsem na 320 přes 400 po 600 pod petrolejem. Dál už se mi nechtělo.
Suporty - příčný byl ve slušné rovině a škrábání se vyhnul, podélný běžel po jedné straně, o fous, ale škrábání bylo na dva večery a druhý večer mi spadnul šábr na dlaždice a vypustil duši. Ještě by to bývalo pár plošek chtělo, ale je to na konci, kam normálně nezajíždím. Zalapoval jsem to tak, zase až po šestistovku. U suportových dílů už má smysl přišroubovat si plátno pod lišty na rovnou desku. U obou posuvů jsem dovrtal po dvojici závitů pro vymezovací šroubky, vždy doprostřed rozteče stávajících.
Šrouby posuvů - vyndané, umyté v petroleji, ofoukané, prohlídnuté pod lupou. Nic strašidelného, ale hladce běžící šroub vypadá jinak. Rozmíchal jsem do oleje práškovou síru, nablemtal závit a hodinku jsem s jedním každým šroubem točil v matici. Umyto benzínem, namazáno lithnatým mazivem a šrouby teď jdou krásně vláčně.
Lože - dva večery s novým šábrem Smile
Koník je ostuda, zejména aretační kámen. Původní posloužil jako ideový vzorek a zdroj přibližných rozměrů, navíc byl místy chycený rzí. Šroub posuvu hrotu potkal stejný osud, jako šrouby suportové, navíc bylo potřeba nepatrně orovnat bubínek škály, vydával dost protivný zvuk.
Hodně mi vadila absence dorazu velkého posuvu, tak jsem (zatím provizorně, ale co je trrvanlivějšího, než dočasná řešení?) spáchal jeden z hranolu s vyfrézovaným zářezem pro nasazení na sáně, přitužným šroubem na aretaci a odpruženým dorazem z pětky šroubu se stočeným závitem a pružiny. Jedna díra v hranolu je hladká, druhá má závit M5. Na šroub je navlečená pružina, šroub je protažený hladkou dírou a krátklý závitový konec je prošroubovaný skrz závitovou díru. Elegantní to není, funkční ano Smile
Hmatníky aretací - ten hnus, který tam číňani namontovali byl dobrý akorát tak na odření prstů. Takže čtyři kusy tyčoviny se závitem M6 na obou koncích plus kuličky. Na aretaci pinoly radši delší, natahovat se za koníka je otravné.
Stírátka - tvrdý bronzový plech, filc a po dvou šroubcích M4 na každé stírátko na saních, M3 na suportech.
Sklíčidlo - čelisti pro vnitřní upínání byly ok, na vnějších vázly všechny tři. Pomohlo zabroušení.
Nač jsem zapomněl - mazivo v převodovce. Převodovka byla plná stejného sajrajtu, jakým byl napajcovaný celý soustruh. Vymyto, použitý normální mazací tuk.
Šroub strojního posunu mile překvapil, vůle veškeré žádné, což je při konstrukci matice a uložení docela dílo Smile V podstatě pro klid duše jsem ho nechal zaběhat se sírou v oleji, v tomto případě za pomoci jeho vlastního motoru.
To je stávající stav, teď už jen najít odvahu říct UŽ a pustit se do elektrifikovaných posuvů.
Zdenek Valter:
Moc díky za pěkné povídání - teda myslel jsem že ho dáš do vlákna tohoto soustruhu :Wink:
pipa:
2 Milkov: Asi si měl štěstí na dobrej kus, tak si toho považuj Smile
Já už sem takový štěstí neměl. Rez jsem sice nikde nenašel, ale to je asi tak jediný dobrý. Uložení posuvovýho šroubu je udělenaý příšerně. Vaklá tam axiálně snad o 1,5mm. Budu muset udělat novej domeček pod koncem lože. Vůle sepnutý matice bude odhadem půl milimetru. S tim bych se ještě jakžakž smířil. S čím se ale smířit stále nemůžu, je vůle na příčnym supportu. Musím otočit o cca 300° kličkou, aby se support pohnul ! (snad víte jak to myslim). A to mě děsí :Sad: Když pořádně rukou zaberu za příčnej support, tak tam má necelej milimetr vůli. Nožovej support je ovšem překvapivě téměř bez vůle (alespoň něco).
Další věc souvisí s podélnym supportem. Evidentně musí být něco s ozubenejma kolama, který jsou mezi kličkou a ozubeným hřebenem. Nejde to totiž plynule, ale občas se to jakoby sekne. Což o to, když točím ručně, tak to ještě vydržím, ale jak pustím strojní posuv, a ono si to "přeskočí", tak je to v prdeli, hlavně, když dělám závit.
Když sem si tenhle soustruh koupil, tak jsem ho jenom očistil, nic víc sem s ním nedělal. Teď mě čeká malá "generálka" :Mad:
Jediný, co musim uznat je, že bere celkem v klidu ocel (ovšem ne moc tvrdou) 1mm z průměru.
www.tc-pipa.wz.cz
- Zdenek Valter
- Zdenek Valter
- Zdenek Valter
To vypadá jako bys měl něco v těch kolech.pipa píše: ......
Bohužel jsou odkrytá a veškerý bordel - špony - tak lehce zapadne.
Nenazval bych to generálkou, ale přípravou na prácipipa píše:Když sem si tenhle soustruh koupil, tak jsem ho jenom očistil, nic víc sem s ním nedělal. Teď mě čeká malá "generálka" :Mad:

Tak jsem to vyčistil, bordel v těch kolech sice byl, tak sem ho vyčištil a kola namazal. Naprázdno, když je support venku z lože, to jde krásně plynule. Ale jak je to na loži, tak to dělá furt. Hřeben jsem vyčistil a namazal také. Kola vylámaný zuby nemaj. Mam už jenom podezření na pastorek na hřebenu, je lehce opotřebenej, nebo na samotnej hřeben, kterej je taky lehce opotřebenej. Ale ikdyž je to oboje lehce opotřebený, zuby do sebe zapadaj a bordel mezi tím není. Divný je, že při strojním posuvu to nedělá na jednom místě, ale pokaždý jinde, někdy jednou za 20cm, jindy třeba 3x na 5ti cm. 
Zezačátku, když sem soustruh koupil, to nedělalo. Možná sem si to poku*vil tím, jak sem točil tu kalenou poosu, jinak už fakt nevím.
Jinak za nastavení vůle na příčnim supportu díky. Jenom si nejsem jistej, jestli tam je ten prostřední červík, kouknu na to.

Zezačátku, když sem soustruh koupil, to nedělalo. Možná sem si to poku*vil tím, jak sem točil tu kalenou poosu, jinak už fakt nevím.
Jinak za nastavení vůle na příčnim supportu díky. Jenom si nejsem jistej, jestli tam je ten prostřední červík, kouknu na to.
www.tc-pipa.wz.cz
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
milkov píše:Číňánka jsem si pořídil zhruba před měsícem a ten měsíc padnul na jeho dolaďování (i když to nebylo tak strašné, jak jsem si po prostudování zkušeností zde na fóru myslel). Teď nadešla doba, kdy sem dozrál na pokus o CNC konverzi, prozatím na příčný posun a posun supportu. Nějaké nápady, jaké použít krokové motory ? Místa kolem je na stole dost...
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Zdenek Valter píše:No podle zkušených na posuv po saních cca 2Nm motor na příčný by měl stačit 1 Nmmilkov píše:Číňánka jsem si pořídil zhruba před měsícem a ten měsíc padnul na jeho dolaďování (i když to nebylo tak strašné, jak jsem si po prostudování zkušeností zde na fóru myslel). Teď nadešla doba, kdy sem dozrál na pokus o CNC konverzi, prozatím na příčný posun a posun supportu. Nějaké nápady, jaké použít krokové motory ? Místa kolem je na stole dost...
U jednoho kolegy jsem viděl namontovaný jen ten silnější krokáč na posuvovém šroubu - ovládáním přes děličku získány velmi zajímavé vlastnosti z hlediska tvorby například šneků či závitů - motor chycen až na konci saní.
Ještě mám prosbu - zkus dát do placu co vše jsi dělal. Nekomu by to mohlo být i užitečné. Dík !!
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
milkov píše:Tématicky to do tohohle vlákna úplně nepatří, ale budiž
Lože - dva večery s novým šábrem
Hodně mi vadila absence dorazu velkého posuvu, tak jsem (zatím provizorně, ale co je trrvanlivějšího, než dočasná řešení?) spáchal jeden z hranolu s vyfrézovaným zářezem pro nasazení na sáně, přitužným šroubem na aretaci a odpruženým dorazem z pětky šroubu se stočeným závitem a pružiny. Jedna díra v hranolu je hladká, druhá má závit M5. Na šroub je navlečená pružina, šroub je protažený hladkou dírou a krátklý závitový konec je prošroubovaný skrz závitovou díru. Elegantní to není, funkční ano
Šroub strojního posunu mile překvapil, vůle veškeré žádné, což je při konstrukci matice a uložení docela díloV podstatě pro klid duše jsem ho nechal zaběhat se sírou v oleji, v tomto případě za pomoci jeho vlastního motoru.
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
- Zdenek Valter
Jestli tam není musíš ho tam dát !!pipa píše:Tak jsem to vyčistil, bordel v těch kolech sice byl, tak sem ho vyčištil a kola namazal. Naprázdno, když je support venku z lože, to jde krásně plynule. Ale jak je to na loži, tak to dělá furt. Hřeben jsem vyčistil a namazal také. Kola vylámaný zuby nemaj. Mam už jenom podezření na pastorek na hřebenu, je lehce opotřebenej, nebo na samotnej hřeben, kterej je taky lehce opotřebenej. Ale ikdyž je to oboje lehce opotřebený, zuby do sebe zapadaj a bordel mezi tím není. Divný je, že při strojním posuvu to nedělá na jednom místě, ale pokaždý jinde, někdy jednou za 20cm, jindy třeba 3x na 5ti cm.
Co se týče vůle v matici zkontroluj si ji:
1. v matici posuvu
Vymezíš šrouby
2. šroub posuvu
Vymezíš matkou a červíkem
Viz obrázek
Tak jsem se podíval, jestli tam je vymezovací červík na příčnym posuvu - je tam. Takže super, večer si s tím pohraju. Ale co tam není, je ta matice na posuvným šroubu. Je tam volně uloženej, drží ho jenom 2 domečky, ve kterejch ani nejsou ložiska, mám dojem, že je to jenom (předpokládám) litina. Takže se asi tomu novýmu domečku stejně nevyhnu 
Ty dva červíky na vymezení vůle dělný matice tam nejak nevidím, ještě se po nich večer pořádně podívám.
Jinak díky moc za rady

Ty dva červíky na vymezení vůle dělný matice tam nejak nevidím, ještě se po nich večer pořádně podívám.
Jinak díky moc za rady

www.tc-pipa.wz.cz
- Zdenek Valter
Vyfoť podumáme !pipa píše:Tak jsem se podíval, jestli tam je vymezovací červík na příčnym posuvu - je tam. Takže super, večer si s tím pohraju. Ale co tam není, je ta matice na posuvným šroubu. Je tam volně uloženej, drží ho jenom 2 domečky, ve kterejch ani nejsou ložiska, mám dojem, že je to jenom (předpokládám) litina. Takže se asi tomu novýmu domečku stejně nevyhnu
Jinak díky moc za rady
Pozor ty vymezovací šrouby vůle matice posuvu jsou 3.
Porovnáš takto:
1. vůle supportu proti šroubu
2. vůle šroubu v uložení
Ja uz mam na to pripravene loziska (aj na vsetky suporty) ale teraz na to nie je cas.pipa píše:Takže se asi tomu novýmu domečku stejně nevyhnu![]()
Ked mam trosku casu, vyrabam DRO (Shumatech ale na vlastnej doske) a neviem ci zo suportov nevyhodim originalne SIEG DRO - loziska na suportoch budu az po DRO.
- Zdenek Valter
Na příčnym posuvu vůle vymezená na 2 dílky noniusu, jde to ještě přiměřeně lehce
Jinak sem se znova díval na červíky pro vymezení vůle dělený matice - kde nic, tu nic, nebo sem slepej. Vyfotil jsem to, a i uložení šroubu na konci. Ta černá škvírka těsně před domkem je ta vůle

Jinak sem se znova díval na červíky pro vymezení vůle dělený matice - kde nic, tu nic, nebo sem slepej. Vyfotil jsem to, a i uložení šroubu na konci. Ta černá škvírka těsně před domkem je ta vůle

www.tc-pipa.wz.cz
Tato vola sa da vymedzit posunutim domcekov (na mojom sustruhu sa daju posuvat v dost velkom rozsahu). Da sa najst taka poloha, ze je trapezak v spravnej vyske a toci sa lahko ale bez vole. Tu maticu na konci maju len niektore verzie mini sustruhov.pipa píše:Na příčnym posuvu vůle vymezená na 2 dílky noniusu, jde to ještě přiměřeně lehce![]()