SV 18 RA
-
a ako vies ze mali loze v lepsom stave?co som bol pozerat predtym 2 sustruhy okom ani prstom som nevidel nic.na mojich neni ani skrabancek,vsak su kalene ale taktiez maju par stotin jamu v blizkosti sklucovadla.zato suport zo spodu ma celkom slusne skrabance ,tie stieratka boli uplne nefunkcne zalepene asi od chladiacej emulzie a aj v drazkach pre olej co idu od olejniciek bol bordel
tiez by som chcel aby robil uplne presne ako novy,ale cakat za 2 az 3 tis ze ti bude stroj robit presne ako novy za 30 tis?podla mna nerealne.
Na tvojom mieste by som dal prebrusit loze ,je s tym kopec roboty ,je to vaha,treba prepravu zaplatit tam aj nazad,brusenie.to tipujem tak 1000e ... potom doladit vysku suportovej skrine podlozkami aby ti sedeli tie tazne sroby,aj trapezova tyc na zavity vyskovo este aj zaskrabat suport... Ja som na tym tiez uvazoval ale nechcelo sa ,mi to robit.a aj trochu banujem ale tie moje loze su relativne malo zodrate ,no uplne rovne to nieje
tiez by som chcel aby robil uplne presne ako novy,ale cakat za 2 az 3 tis ze ti bude stroj robit presne ako novy za 30 tis?podla mna nerealne.
Na tvojom mieste by som dal prebrusit loze ,je s tym kopec roboty ,je to vaha,treba prepravu zaplatit tam aj nazad,brusenie.to tipujem tak 1000e ... potom doladit vysku suportovej skrine podlozkami aby ti sedeli tie tazne sroby,aj trapezova tyc na zavity vyskovo este aj zaskrabat suport... Ja som na tym tiez uvazoval ale nechcelo sa ,mi to robit.a aj trochu banujem ale tie moje loze su relativne malo zodrate ,no uplne rovne to nieje
-
to ze tuto sv18-tku predas a kupis inu kupis len stroj s o trochu viac alebo o trochu menej zodratymi lozami ako mas.pokial ten stroj iba nestal a nepracoval uplne rovne loze to mat nikdy nebude. tie stroje mali posledne generalky v rokoch este za sociku ,moja napriklad v 1986 ,to je pred 34mi rokmi.
v prvom rade zisti realne kolko ti to robi nepresnost .
v prvom rade zisti realne kolko ti to robi nepresnost .
Ak uvažuješ o nejakej väčšej oprave, je dobré zistiť ako vzájomne ide os vretena s pohybom saní, premerať to na viacerých miestach. Z toho vidíš, kde ti suport upadá, príp uhýba voči vretenu. Potom nejakým min. metrovým mostovým pravítkom za pomoci farby si to potvrdiť, a vieš na čom si.
On sústruh môže byť starý, no záleží kedy na ňom bola robená generálka. Ale ak tam máš vyjazdenú tú hranu od suportu, nebude to žiadna sláva.
On sústruh môže byť starý, no záleží kedy na ňom bola robená generálka. Ale ak tam máš vyjazdenú tú hranu od suportu, nebude to žiadna sláva.
No minimálně nebyla na loži nikde rýha. Ale pravda, tenhle měl zase třeba průsak oleje z vřeteníku. Jestli to bylo někde v kluzném uložení, tak by to taky nemusela být taková výhra...
Změříme a uvidíme... podle toho se rozhodnu
-
toto bol prvy ktory som bol pozerat ked som hladal sustruh a ako prve som dal na loze 700mm nozove pravitko.bez problemov tam vliezla 0.1 mm sparomierka.dalej som uz ani nepokracoval odchylkomerom. dotycny zan chcel 4400euro
0.1 mm, to bych neřešil (i když možná kecám...). Znatelná rýha ve vedení hádám značí trochu větší problém...
Nebylo by lepší pravítko přiložit na odvrácenou stranu vedení? Tam se lože přece projede víc než na této straně... ?
No jo no, základ je si vše změřit. Při koupi druhého soustruhu už budu trochu lépe vybavený.
Nebylo by lepší pravítko přiložit na odvrácenou stranu vedení? Tam se lože přece projede víc než na této straně... ?
No jo no, základ je si vše změřit. Při koupi druhého soustruhu už budu trochu lépe vybavený.

-
0.1 mm na tak kratkej vzdialenosti je podla mna privela ,to uz aj na celej dlzke lozi je podla mna dost velka nerovnost.
-
michal4985 píše: ↑11. 8. 2020, 12:30 0.1 mm na tak kratkej vzdialenosti je podla mna privela ,to uz aj na celej dlzke lozi je podla mna dost velka nerovnost.
podla mna ked mas v oleji prilepeny bprach z brusenia alebo aj prach betonu ci cohokolvek tak ti to pohybom suportu brusi obe strany a vsetko co sa pohybuje
Prach v oleji = brusná pasta. To mě přivádí k myšlence čistění saní, tzn. jestli by nebylo vhodné demontovat saně z loží. Samozřejmě až proměřím lože a rozhodnul bych se, že si soustruh nechám.
Jak složité je demontovat saně z vedení? Je nutné vyházet tyče a šroub podélného posuvu (případně - je to vůbec vhodné pro řekněme laika, nerad bych pak při sestavení zjistil, že jsem s tyčemi někde mimo osu) nebo teoreticky stačí nějak podepřít suportovou skříň, saně ze skříně odšroubovat a je?
Jak složité je demontovat saně z vedení? Je nutné vyházet tyče a šroub podélného posuvu (případně - je to vůbec vhodné pro řekněme laika, nerad bych pak při sestavení zjistil, že jsem s tyčemi někde mimo osu) nebo teoreticky stačí nějak podepřít suportovou skříň, saně ze skříně odšroubovat a je?
-
ja som tyce odpojil a zhodil suportovu skrinu.suport sa da aj bez toho zdvihnut len cela vaha suportovej srine zostane na tyciach a moze ich teoreticky ohnut,to som si neni uplne isty.s tym podopretim to nieje zly napad.gaminn píše: ↑11. 8. 2020, 12:41 Prach v oleji = brusná pasta. To mě přivádí k myšlence čistění saní, tzn. jestli by nebylo vhodné demontovat saně z loží. Samozřejmě až proměřím lože a rozhodnul bych se, že si soustruh nechám.
Odpojit a vytiahnut tyce je jednoduche,vytiahnes kuzelove koliky.Urcite by som ten suport zhodil a vycistil zospodu z vlastnej skusenosti a taktiez vycistil suportovu skrinu a skontrolaval funkcnost rucneho mazania. je tam kopec bordelu a tie trubky mazania som mal uplne zapchate,zalepene takze to dnu vobec nemazalo
Fajn, to zní proveditelně. prostě suportovou skříň podepřu ať svoji vahou nepůsobí na tyče/šroub. Vlastně by nebylo nijak nutné manipulovat s tyčemi/šroubem, nemusel bych je oddělávat. I když to ještě uvidím, šroub je docela zanesený a to samé bude v matici, tak by si to taky zasloužilo vyčistit.
Kôli tomuto je nutné vybrať celý suport alebo stačí len vrchnu časť? Tiež by som rád vyčistil tie vedenia vznutra. Ďakujem.michal4985 píše: ↑11. 8. 2020, 2:53ja som tyce odpojil a zhodil suportovu skrinu.suport sa da aj bez toho zdvihnut len cela vaha suportovej srine zostane na tyciach a moze ich teoreticky ohnut,to som si neni uplne isty.s tym podopretim to nieje zly napad.gaminn píše: ↑11. 8. 2020, 12:41 Prach v oleji = brusná pasta. To mě přivádí k myšlence čistění saní, tzn. jestli by nebylo vhodné demontovat saně z loží. Samozřejmě až proměřím lože a rozhodnul bych se, že si soustruh nechám.
Odpojit a vytiahnut tyce je jednoduche,vytiahnes kuzelove koliky.Urcite by som ten suport zhodil a vycistil zospodu z vlastnej skusenosti a taktiez vycistil suportovu skrinu a skontrolaval funkcnost rucneho mazania. je tam kopec bordelu a tie trubky mazania som mal uplne zapchate,zalepene takze to dnu vobec nemazalo
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
C.R.E.A.M
-
cital si tu prispevok ze sa da aj samotna vrchna cast odmontovat. ako som vravel ja som mal uplne zanesene nejakym bordelom tie drzaky pre olej,ktoe su zospodu sani a ktorymy sa mazu loze cez maznicky.no a samozrejme si treba vyrobit aj nove stieratka z filcu
Pisal som predtym suport ale mal som na mysli sane komplet aj so suportom
Pisal som predtym suport ale mal som na mysli sane komplet aj so suportom
-